ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.05.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Constanța
ÎNSCRIS: 30.09.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUL-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Piramidele din Guimar - mister si fantezii

TIPĂREȘTE URM de aici

Salutare tuturor membrilor AFA dar si vizitatorilor interesati de calatorii si plimbari…in cazul nostru Tenerifeeeeee.

Citisem acasa despre aceste piramide din Tenerife si daca le aveam in program de vizitat, mai ales ca erau in drumul nostru din Tenerife Sud PDLA (vezi aici Tenerife Sud si cazare) catre Tenerife Nord (vezi aici Hotelul Bellavista ) ne-am propus sa vedem despre ce este vorba.

Am parasit autostrada Sud-Nord TF1 la iesirea 11 la kilometrul 49.2, dupa aproximativ 30 minute de condus, in data de 3 iulie 2011 si ne-am indreptat catre Guimar localitatea care le gazduia., ghidandu-ne dupa indicatoarele vizibile la tot pasul dar si dupa o harta printata.

Piramidele sunt localizate in cartierul Chacona pe strada cu acelasi nume, Nr 42 din oraselul Guimar, pe coasta de est a insulei Tenerife.

Programul de vizitare este zilnic intre 9.30 am si 06.00. pm cu exceptia 25 dec si 1 ianuarie.

Odata ajunsi in fata complexului si dupa ce am parcat masina, ne-am prezentat la casa de bilete si dupa ce am platit in jur de 12 euro de caciula (nu le aveam pe cap caci era foarte cald) dar aveam sepci de protectie impotriva soarelui arzator de iulie si probabil ca asa ne-au numarat, am patruns in interior.

Acest complex de piramide a fost construit in secolul al 19 lea si reprezinta un rezultat al tehnicilor agricole contemporane asa cum sta scris si in ghidul de prezentare, ce o fi insemnand asta nu inteleg, dar interesant este ca sunt ridicate din piatra vulcanica adunata de prin zona fara a folosi mortar.

In complex au mai rezistat doar 6 piramide din cele 9 care au fost descoperite in urma sapaturilor arheologice toate avand forma dreptunghiulare.

Initial s- a crezut ca aceste piramide nu reprezinta decat niste terasamente, iar prezenta lor a fost facuta cunoscuta publicului prin anul 1990, datorita unui ziar local si i-au atras atentia unui etnograf norvegian Thor Heyerdahl recunoscut pentru teoriile sale privind migratia timpurie, el insusi refacand aceastra traversare a oceanului intr-o ambarcatiune asemenatoare cu cele antice, care atras de forma si misterul lor si-a stabilit resedinta in zona pentru a le studia mai bine.

Teoria lui Heyerdahl presupune ca aceste constructii nu reprezinta simple terasamente sau gramezi de pietre asezate aleatoriu, si lanseaza ipoteza ca ele ar fi asemanatoare cu cele din Sicilia, Mexic, Peru, Mesopotamia Antica, fiind niste locatii de ceremonii, aratand niste similitudini intre asezarea si pozitia unora dintre piramide care ar corespunde directiei solstitiilor de iarna si vara.

Pe toata durata anilor 1990-2000, in aces sit au avut loc cercetari, excavatii si in urma sponsorizarii omului de afaceri canarian Fred Olsen care detine o importanta companie maritima, acest complex a fost deschis publicului in urma unor investitii substantiale prin construirea unui cinema subteran, a unui pavilion expozitional, cafenele, magazin de suveniruri.

Intr-un cuvant pe baza unei teoriii larg mediatizate si oarecum mistificate complexul a fost introdus in circuitul turistic al insulei, primind zilnic sute de vizitatori atrasi de legende, dar si de teoria migratie transoceanice a oamenilor preistorici.

La cinematograf ruleaza la anumite ore un filmulet de aprox 15 minute in care sunt prezentate imagini din timpul excavatiilor, detalii despre istoria insulei, despre zona ocupata de piramide, dar si de viata si creatia lui Heyerdahl. Filmul este tradus in mai multe limbi, sonorul fiind ascultat in casti.

In pavilionul expozitional se regasesc imagini cu oameni preistorici, picturi, masti, dar si cateva ambarcatiuni cu care se presupune ca acestia au traversat oceanul atat de pe continent din zona Africii pana in insule, ca o zona de tranzit, dar si de pe insule catre indepartata America.

Pe aleile parcului se pot observa si diferiti arbusti specifici zonei, existand placute in mai multe limbi cu denumirea stiintifica dar si explicatii despre arealul de dezvoltare. Sa nu va speriati de soparle pe care le intalniti la tot pasul si care se rasfata la soare, si apoi disparand printre pietrele piramidelor. La inceput au sarit si fetele mele, ele se speriau de soparle si soparlele saracele deranjate de tipatul lor, dar fiind atat de multe ne-am obisnuit cu ele si nu le mai deranjam. Isi faceau si ele siesta la plaja.

Parcul etnografic se extinde pe o suprafata destul de mare, aprox 65.000mp, din care 20.000mp sunt ocupati de gradina botanica.

Am remarcat interesul investitorului Fred Olsen de origine norvegiana si el a carui familie s-a stabilit aici la inceputul secolului 20 pentru a descoperi franturi din istoria recenta a asezarilor canariote investind in acest complex care acum produce bani, dar si teoriile doctorului Heyerdahl privin paleoastrologia si misterul in care se invaluie piramidele.

Pentru a spori si mai mult misterul acestor piramide, in 2005 doi cercetatori de la Institutul Canare de Astrofizica, Antonio Aparicio Juan si César Esteban López, au publicat o carte care sugereaza ca exista legaturi intre orientarea piramidelor dupa axa solstitiilor dar si oarecare legaturi cu simboluri masonice deoarece proprietarii din acea epoca a terenurilor unde au fost construite piramidele erau masoni.

Am petrecut aici aproximativ 3 ore placute la ceasul amiezii insorite, ferindu-ne de soare atat in cinema unde era racoare si bine, dar si in salile expozitiilor, iar peafara pe la umbra palmierilor si a celorlalti arbusti parte din vegetatia specifica insulei si sincer cand am iesit eram la fel de naucit de aceste teorii mistice si de unele speculatii despre niste banale gramezi de pietre. Sau poate nu e asa!!! Convingeti-va singuri!

Daca aveti drum prin Tenerife bifati asadar si Piramidele din Guimar unde veti primi o lectie de istorie a insulei si sa fiti partasi la teoriile cercetatorului Heyerdahl, dar si ceata misterioasa care invaluie francmasoneria…

Va doresc concedii placute oriunde v-ati afla, iar celor care inca nu au ajuns inca, macar sansa de a visa... Multumesc.


[fb]
---
Trimis de alunelu69 in 16.05.14 15:43:03
Validat / Publicat: 16.05.14 17:33:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4595 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alunelu69); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Intrarea in complexul expozitional din districtul Chacona Tenerife Est.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15950 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster
[16.05.14 19:57:41]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

alinaro CONS. ONORIFIC AFA / SPANIA
[26.11.14 17:47:14]
»

@alunelu69 - Imi place, reviewurile dvs. incep si se termina la fel, tare simpatic!!

alunelu69AUTOR REVIEW
[02.12.14 22:42:54]
»

@alinaro - multumesc

webmasterX
[25.09.17 21:24:33]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «'Opționale' prin Tenerife» (nou-creată, între timp, pe sait)

webmasterX
[16.10.17 16:37:29]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Piramidele din Guimar» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, alunelu69
Alte impresii din această RUBRICĂPiramidele din Guimar:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058655977249146 sec
    ecranul dvs: 1 x 1