ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.05.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Eindhoven, Olanda
ÎNSCRIS: 28.04.14
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUN-2010
DURATA: 6 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Jurnal de Madrid

TIPĂREȘTE

Dupa un drum cu masina de 10 ore, din "capitala vinului", Bordeaux, am ajuns si in capitala Spaniei, Madrid care este construit pe ruinele unui fort maur care se numea Magerit, iar orasul a devenit capitala in anul 1561, pe timpul lui Philip al II-lea al Spaniei. Este un oras infloritor ce rivalizeaza cu Barcelona.

Ce as mai putea spune de Madrid: aici se gasesc foarte multi romani, nu stiu numarul lor exact, insa limba vorbita de ei se numeste “romaniola” (romana si spaniola).

Prima oprire in Madrid a fost Plaza de Toros.

Construita in anul 1929 si inaugurata in 1931, Plaza de Toros Monumental de Las Ventas este cea mai importanta arena pentru coride din Spania si a treia din lume, dupa cele din Mexico si Valencia (Venezuela).

Arena are un diametru de 60 m si o capacitate de 25.000 de locuri.

Cat am stat in Spania am vazut si eu la televizor o corida, nu mi se pare deloc interesant faptul ca efectiv isi bat joc de bietele animale, dar, ma rog, daca asa cere traditia…

Dupa ce am facut cateva poze in Plaza de Toros, am mers pe jos spre Parcul Retiro.

Parcul Retiro este cel mai vechi si reprezentativ spatiu din Madrid destinat activitatilor de recreere. Numele parcului a fost imprumutat de la palatul regelui Felipe al IV-lea, ridicat pe acest loc in sec XVII ca refugiu pentru familia regala.

Parcul Retiro este unul dintre obiectivele importante din zona centrala a capitalei spaniole, fiind pozitionat in apropiere de Muzeul Prado, de Puerta de Alcala, de Muzeul Regina Sofia si de alte edificii valoroase.

Imbinarea armonioasa dintre vegetatie si apa ii confera un aspect natural in timp ce sculpturile, monumentele si obiectivele cu arhitectura speciala ii dau o nota eleganta si romantica.

La scurta vreme dupa ce ati patruns in interior pe intrarea din nord veti fi intampinati de lac si de minunatul monumentul ridicat in cinstea Regelui Alfonso al XII-lea in anul 1922.

Mergand mai departe, daca sunteti interesati de cultura puteti vizita "El Palacio de Cristal", o constructie din anul 1887 ce gazduieste ocazional diferite expozitii, si Palatul Velasquez ridicat in stil neoclasic in aceeasi perioada.

De asemenea aveti posibilitatea de a vizita "Museo del Ejercito" si "Cason del Buen Retiro", singurele edificii care au facut parte din vechiul palat pastrate ca prin minune pana in zilele noastre.

Primul muzeu cuprinde piese ce releva istoria armatei spaniole. Cele mai valoroase componente sunt sabia lui El Cid si crucea pe care Cristofor Columb a luat-o cu el in Lumea Noua, care desi nu se incadreaza in specificul muzeului are o importanta deosebita. Muzeul "Cason del Buen Retiro" se mandreste cu o colectie de picturi din sec. XIX si XX.

Dupa iesirea din Parcul Retiro, la cativa pasi este Muzeul Prado, care se afla intr-o cladire construita in timpul lui Carol al II-lea care dorea ca Madridul sa devina monumental. Este un muzeu si o galerie de arta ce cuprinde dintre cele mai interesante colectii de arta europeana din secolul al XIV- lea si pana la inceputul secolului al XIX- lea. A fost fondat ca un muzeu de pictura si sculptura, insa gazduieste si o importanta colectie de peste 5000 de desene, 2000 de afise, 100 de monede si aproape 2000 de obiecte decorative si lucari de arta. Aici se afla cele mai importante colectii de lucrari ale spaniolilor: Francisco Goya, Diego Velazquez, Hieronymus Bosch, insa expune si o colectie ale artistilor El Greco, Peter Paul Rubens, Rafael, Titian, Bartolome Esteban Murillo.

Despre Prado sunt multe de spus asa ca o sa revin cu un articol intreg dedicat lui.

Dupa ce ne-am odihnit picioarele pe o banca de piatra din fata muzeului, am pornit pe jos spre Fantana Cibelei.

Fantana Cibelei este unul dintre simbolurile veritabile ale orasului Madrid. Construirea ei a fost decretata de regele Carol al III-lea, la sfarsitul sec. XVIII. Realizata de arhitectul Ventura Rodríguez, fantana este sculptata in marmura si o reprezinta pe zeita Cibele, zeita fertilitatii, pe tron, intr-un car tras de lei, tinand in maini sceptrul si cheile orasului Madrid. Fantana a fost la inceput amplasata in Paseo de Recoletos, iar in piata delimitata de aceasta se sarbatoreau marile victorii ale echipei de fotbal Real Madrid.

In 1895, primaria a decis mutarea statuii in piata care ii poarta numele astazi. Acest ansamblu sculptural de 8 m inaltime, cu un diametru de 32 de m, este inconjurat de numeroase edificii importante, precum Banca Nationala a Spaniei, Palatul Buenavista, Palatul Linares (astazi Casa de América) si Palatul Comunicatiilor.

Am intrat la metrou si ne-am indreptat spre Plaza De Sol care este cea mai populara si comerciala zona din orasul vechi. In trecut era o poarta a orasului cu un soare desenat pe aceasta, de unde si numele, in prezent piata fiind faimoasa pentru ca reprezinta nodul drumurilor nationale. Placa de pe pavaj din fata vechiului Oficiu Postal marcand kilometrul 0. Am mers pe jos pana la ultima destinatie fiind Plaza de Mayor.

Plaza Mayor a fost construita in 1619 de catre arhitectul Juan Gómez de Mora, pe locul unei vechi piete din sec. XV, unde se organizau coride, carnavaluri, festivaluri si o multime de alte ceremonii, incluzand si procese ale celebrei Inchizitii. Astazi, aceasta piata adaposteste oficiul de turism, cladiri ale guvernului si numeroase terase si cafenele.

Ne-am oprit pentru cina la “ La Carboneria” unde am baut o bere traditionala spaniola si am mancat “jambon (hamon) iberico”, “tortilla patata”, “babitas con jambon”, “lacon”, si “chiorizo al vino”, caracatita cu boia stinsa cu un vin alb cu apa minerala dulce.

A treia zi a inceput cu un ospat pe cinste la restaurantul Dinastia situat in Centrul Rivas. Pentru un meniu de 9.50 euro mananci pe saturate.

Aici am degustat o multime de mancaruri de la scoici, calamar, sepie, creveti, fructe de mare, salate exotice, sushi, legume grill si multe altele. Este interesant faptul ca aici totul se prepara in fata ta, poti alege ca legumele si carnea sa fie preparate la gratar, sau sa fie fierte si preparate cu diferite sosuri de la dulce-acrisor pana la extra picant.

Dupa o masa asa de copioasa, am continuat vizita principalelor atractii turistice ale Madrid-ului.

Prima oprire a fost Palatul Regal care gazduieste intre peretii cladirii o colectie fantastica de picture (Goya, Velazquez, Caravaggio), sculpturi, mobilier, tapiterii, instrumente muzicale, portelan, argintarie si medalii. In incinta sa se intalneste Farmacia Regala, Libraria si Armura Regala.

In fata Palatului Regal se afla Plaza Oriente, o piata superba cu o statuie ecvestra a lui Filip al IV-lea. Palatul Regal avea initial acelasi nume cu piata, Palacio Oriente, sau Palatul de Est. Statui ce infatiseaza diverse regine ale Spaniei se gasesc peste tot in piata. Ideea a fost ca aceste statui sa fie plasate pe acoperisul palatului dar erau prea grele si s-a hotarat sa fie plasate in piata in fata palatului.

Catedrala Nuestra Senora de la Almudena este situata in proximitatea Palatului Regal. Din aceasta locatie, ne putem bucura de o panorama superba a Madrid-ului. La originea acestui proiect se afla dorinta regelui Alfonso al II-lea de a oferi primei sale sotii, Maria de la Mercedes, decedata la 18 ani, o sculptura maiestuoasa. Constructia catedralei a inceput astfel in anul 1879, nefiind terminata decat in 1992. Stilul neo-baroc al fatadei contrasteaza cu interiorul neo-gotic, dar acest lucru nu impiedica ca ansamblul sa se remarce printr-o frumoasa armonie. Un portret al Fecioarei de la Almudena, datand din sec. XVI si o colectie impresionanta de arta sacra ii vor fascina pe cei in cautare de spiritualitate.

Pentru ca era foarte cald, am facut o scurta oprire in Campo del Moro, un parc foarte mare care se intinde de la Rio Manzanares pana la Palatul Regal. De pe gazonul verde de la intrarea in parc, te poti bucura de o priveliste superba, neobturata asupra palatului.

Dupa ce am stat la umbra am pornit pe jos spre urmatoarea destinatie Principe Pio. E drept ca am mers ceva pe jos, dar a meritat.

Principe Pio este un centru comercial intr-o fosta gara numita Estacion del Norte. Aici se face legatura intre principalele linii de metrou ale Madridului cu trenurile care duc in afara orasului.

Este un complex situat pe 3 etaje care gazduieste 8 sali de cinematograf, magazine, cafenele, restaurante, cluburi de noapte si multe altele.

Nu este cel mai mare centru comercial al Madrid-ului, cele mai mari centre aflandu-se, ca in orice mare oras, in afara orasului.

Dupa o scurta partida de shopping, ne indreptam cu pasi grabiti spre Templo de Debod. Un templu egiptean inchinat lui Amon de Debod, aflat in unul din cele mai frumoase parcuri din Madrid.

Am alocat o zi intreaga muzeului Prado. Asa ca a 4 a zi am petrecut-o la muzeul Prado.

Spun inca de la inceput ca nu sunt o cunoscatoare de arta, ci mai degraba o iubitoare; am studiat muzica clasica in trecut, deci cunosc mai multe despre muzica clasica decat despre arta.

In ultimul timp am citit mult despre arta, dar chiar daca ma repet, sunt doar o iubitoare de tot ce e frumos pe lumea asta, iar Prado e un foarte bun exemplu de arta in toata splendoarea ei.

Asadar… Muzeul Prado (Museo del Prado) a fost inaugurat pe 19 noiembrie 1819, astazi fiind muzeu si galerie de arta (din pacate galeria era in renovare, aici se expune doar provizioriu).

Cuprinde una dintre cele mai interesante colectii de arta europeana, din secolul al XIV-lea si pâna la începutul secolului al XIX-lea.

Fondat ca muzeu de pictura si sculptura, ”El Prado” contine de asemenea o importanta colectie de peste 5.000 de desene, 2.000 de afise, 1.000 de monede si aproape 2.000 de obiecte decorative si lucrari de arta.

Sculptura este reprezentata prin peste 700 de lucrari si printr-un numar mai mic de fragmente sculpturale.

Superba galerie de tablouri (8.600 de picturi) este factorul care îi confera muzeului renumele international.

Indiscutabil, în Prado se afla cea mai mare colectie de lucrari ale spaniolilor Diego Velasquez si Francisco Goya, precum si ale lui Hieronymus Bosch (favoritul Regelui Filip al II-lea al Spaniei).

Muzeul expune o serie de colectii excelente semnate El Greco, Peter Paul Rubens, Rafael, Titian, Bartolome Esteban Murillo. Lucrari ale lui Botticelli, Caravaggio, Albrecht Durer, Rembrandt, Veronese si multi altii sunt de asemenea de vazut în Prado.

Aici as mai puncta inca ceva si anume faptul ca Muzeul Prado, este cunoscut si pentru cele 15 minuni ale sale:

1. La Crucifixion - Juan de Flandes

2. El Caballero de la mano en el pecho - El Greco

3. La familia de Felipe IV, o Las Meninas - Diego Rodrigues de Silva

4. El sueno de Jacob - Jose de Ribera

5. El tres de mayo de 1808, o Los fusilaminentos en la montana del Principe Pio - Francesco de Goya

6. La Anunciacion - Fra Angelico

7. El Cardenal - Rafael

8. El emperador Carlos V, a caballo, en Mühlberg - Vecellio di Gregorio

9. La Inmaculada Concepcion - Giambattista Tiempolo

10. El Descendimiento - Roger van der Weyden

11. El jardín de las Delicias, o La pintura del madrono - El Bosco

12. Las tres Gracias - Pedro Pablo Rubens

13. Autorretrato - Alberto Durero

14. Judith en el banquete de Holofernes - Rembrandt Harmensz

15. Ofrenda de Orestes y Pílades (Grupo de San Ildefonso) - Anonimo

Din pacate in muzeu, nu am avut voie cu aparatul de fotografiat si nu am putut fotografia nimic, dar ce va pot spune este ca in muzeu operele de arta nu sunt asa de inghesuite fata de Louvre, ai spatiu suficient pentru a te relaxa si de a privi mai mult fiecare opera de arta.

In ultima zi petrecuta la Madrid, am ajuns si in gara Atocha, prima gara din Arganzuela (sudul Spaniei) construita in 1851 si refacuta in urma unui incendiu in 1892, in care se intalnesc autobuze, metrouri, trenuri externe si interne (legaturi cu Barcelona, Sevillia, Cordoba, Malaga si Toledo). De aici poti ajunge practic in orice zona din Madrid sau din jurul Madridului.

Gara Atocha mai este cunoscuta si pentru nenorocirea din 11 martie 2004, cand 4 trenuri pline cu navetisti au sarit in aer. Bilantul total a fost de 192 de morti, dintre care 16 romani si aproape 1.000 de raniti. Atentatul a fost revendicat de o grupare a extremistilor islamisti inspirati de al-Qaida. In afara de faptul ca este o gara importanta, este si un loc unde te poti relaxa.

In gara a fost amenajata in anul 1992, pe o suprafata de 4000 de metrii patrati, o gradina botanica. Puteti vedea peste 7000 de specii de plante, broaste testoase si pesti din diferite specii. Multe din plantele de aici sunt tropicale si intalnesti foarte multi palmieri. Majoritatea dintre ei sunt atat de inalti incat ajung pana la acoperisul garii. Iti poti bea cafeaua la una din terase, privind spre minunata gradina exotica.

Am mai alocat inca 2 zile pentru a vizita Toledo si Chinchon, un "must see" daca sunteti in Madrid.

Pe curand cu noi aventuri!

Articolul il gasiti si pe blogul meu, Drumetica, intr-un format mult mai detaliat.


[fb]
---
Trimis de Alesana29 in 10.05.14 20:44:37
Validat / Publicat: 11.05.14 07:54:10
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2495 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Alesana29); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Plaza de Torres
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 8 PMA (din 8 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster14
[10.05.14 20:54:51]
»

Conform regulamentului (1.A.13),

începând cu al treilea articol republicat de pe blogul personal pe AFA - în aceeaşi săptămână - se retrage PMA standard (votul saitului).

lalely
[13.05.14 16:21:23]
»

Cat a fost intrarea la gara Atocha?

alinaro CONS. ONORIFIC AFA / SPANIA
[13.05.14 16:32:36]
»

@lalely: Imi permit sa va raspund eu: Atocha este o gara, drept urmare nu se plateste pentru a o vizita. Platiti doar biletul de tren, in caz ca veti folosi acest mijloc de transport. In rest, veti putea vedea coltul dedicat victimelor atentatului din 11 martie (mie mi s-a zbarlit pielea cand am citit numele romanilor disparuti tragic atunci) si va veti putea odihni sau plimba prin gradina botanica din interior. Eu am vazut o sumedenie de oameni mancand un senvis acolo, la racoare. Sunt foarte multe broscute testoase, care stau gramezi-gramezi pe pietre. merita sa treceti pe acolo.

Calatorie frumoasa!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
lalely
[13.05.14 17:26:54]
»

@alinaro: Multumesc frumos pentru informatii.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, lalely
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Madrid:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065469980239868 sec
    ecranul dvs: 1 x 1