ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.04.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Salina Turda la trei ani după modernizare

TIPĂREȘTE

Deşi am trecut de atâtea ori prin Turda cu ocazia sejururilor făcute peste hotare, am amânat de fiecare dată o vizită la această salină. Cu ocazia minisejurului petrecut la Cheile Turzii (impresii )a venit şi timpul când am hotărât să vizitez şi acest obiectiv căruia în cursul anilor 2012-2013 i s-a făcut o reclamă asiduă.

Ba chiar în 2012 a fost declarat proiectul turistic al anului. La radio, în ziare, în diferite reviste sau la tv, Salina Turda era prezentată ca cea mai frumoasă şi cea mai atractivă salină din ţară. Într-un top făcut de jurnalişti externi salina era prezentată ca fiind „cel mai frumos loc subteran din lume”.

Cu toate că salina este situată undeva în afara oraşului (la cca 4 km) pe dealul Durgău-Valea Sărată, am nimerit destul de uşor setând GPS-ul la întâmplare pe Strada Salinelor. După un urcuş pe unele străzi mai întortocheate şi serpentine uşoare am ajuns în vârful unui deal de unde se putea vedea complexul de agrement al salinei.

După coborârea dealului am ajuns în zona complexului care are 2 parcări destul de mari, una în stânga betonată lângă intrarea în salină şi una în dreapta amenajată cu pietriş de râu. Preţ parcare 5 ron autoturism şi 10 ron autocar pe zi. În afară de salină complexul mai cuprinde şi 6 lacuri, formate pe locul prăbuşirii unor mine mai vechi.

Pe două din aceste lacuri Lacul Rotund şi Lacul Ocnei s-a amenajat un ştrand modern dotat cu un pavilion cu grupuri sanitare şi un restaurant. Preţ intrare ştrand 10 ron pe zi adulţi şi 5 ron pe zi copii. Deasemenea, în jurul ştrandului s-a amenajat o plajă care conţine nisip fin şi iarbă. În parcarea betonată sunt numeroase chioşcuri cu produse alimentare şi produse artizanale.

Intrarea în salină se face printr-o uşă de sticlă a unei cupole mari, continuă printr-un coridor amenajat recent, apoi printr-o altă uşă se coboară nişte scări până la intrarea la Galeria Franz Josef, un coridor orizontal săpat în sare. Preţurile de intrare în mină (2013) erau de 20 ron adulţi, 15 ron copii, elevi, studenţi şi 12 ron pensionari.

Coridorul de sare destul de lung are câteva încăperi pe latura stângă unde se pot vizita câteva obiective interesante. Astfel întâlnim un centru de tratament modern unde nu am avut acces, dar ni s-a permis să facem poze de la intrare şi chiar o doamnă doctor foarte amabilă ne-a dat informaţii utile despre stabiliment şi restul minei.

Tot pe această parte a coridorului de sare am vizitat vechea fierărie medievală, o moară de sare şi o veche instalaţie de extracţie a sării numită crivac şi care funcţiona cu ajutorul cailor. După ce am mai vizitat unele înscripţii în sare, din Galeria Franz Josef am coborât scările abrupte din lemn ale uneia din cele două intrări spre Mina Rudolf şi am ajuns la liftul panoramic amplasat pe o latură a minei.

Imaginea panoramică a minei din acest loc este extraordinar de frumoasă. Luminată feeric, mina îţi dă impresia că eşti pe un tărâm de basm. Mina Rudolf face parte din cele trei mine care pot vizitate (celelalte două fiind Franz Josef şi cea de la ultima cotă, Terezia), mine săpate şi exploatate (alături de încă două) pe vremea ocupaţiei austro-ungare.

Extracţia de sare din aceste mine s-a oprit în anul 1932, au fost conservate până în '92 când au fost redate circuitului turistic. Ulterior au fost modernizate cu bani europeni alături de ştrandul Durgău şi deschise publicului în 2010. Datorită şi popularizării intense în mass-media afluxul de turişti a crescut din an în an, astfel că în perioada verii vizitarea salinei este mai anevoioasă datorită coborârii cu liftul (la fel se întâmplă şi la Salina Slănic din jud. Prahova).

Totuşi la Salina Turda există şi alternativa coborârii pe scările înguste din lemn, dar acest lucru nu este la îndemâna oricui. Liftul deşi este unul ultramodern, are o viteză de deplasare mică şi capacitatea de transport de 6-7 persoane pe cursă. După ce am coborât cu liftul, am făcut o incursiune printre dotările de agrement ale minei.

Ne-a impresionat printre altele Roata Mare cu gondole şi Amfiteatrul cu scaune înclăzite. Alte mijloace de agrement, mese de biliard, mese de tenis, teren de sport pentru handbal, teren de minigolf, loc de joacă pentru copii cu tobogane. În partea stângă se află un podeţ din lemn, de unde se poate admira lacul situat la cota cea mai de jos a salinei.

De la Mina Rudolf am urcat în alt doilea lift panoramic şi am coborât la Mina Terezia situată cam la 120 de metri adâncime. Chiar de la ieşirea din lift se merge pe un podeţ construit peste lacul sărat al minei, de unde se pot admira lacul cu insula de sare din mijloc şi terasele luminate „a giorno”. Aici se pot închiria bărcuţe pentru plimbări pe lac contra a 10 ron pentru maxim trei persoane.

Cam aceasta a fost descrierea în mare a Salinei Turda. Într-adevăr este o salină deosebit de frumoasă şi mai ales ca urmare a modernizărilor făcute merită să fie vizitată. Totuşi eu n-aş fi chiar aşa de categoric în a spune că, "este cea mai tare din parcare”. Am vizitat majoritatea salinelor de pe la noi şi pot să spun că fiecare din ele are câte ceva aparte şi merită să o apreciezi la superlativ.

Salina Cacica din jud. Suceava, cea mai veche salină de sare recristalizată din Europa, atrage atenţia prin Capela romano-catolică Sf. Varvara, Lacul Sărat şi în mod special Sala de Dans cu imensele candelabre fiind vizitată şi de regele Carol I împreună cu regina.

Salina Târgu Ocna se poate lăuda cu cea mai veche biserică ortodoxă subterană din Europa, Sfânta Varvara, un Muzeu al Sării, o locomotivă minieră sau cele două minicascade cu apă sărată.

Salina Praid are un spaţiu generos pentru odihnă ,semnal de telefonie Orange şi Vodafone, un muzeu cu un istoric complet al mineritului de la începuturi şi până în prezent, un restaurant subteran modern, dar mai ales Aventura Parc singurul parc de aventuri subteran din Europa.

Mi-a plăcut foarte mult Salina Turda, are ceva deosebit faţă de celelalte saline, însă eu dacă aş vrea să petrec o zi în salină, mai ales dacă aş avea copii mici, aş alege Salina Praid. Pentru numeroasele sale bănci şi mese pentru odihnă, faptul că are semnal de telefonie şi poţi comunica pe laptop cu prietenii, dar mai ales pentru Aventura Parc.

Asta nu mă împiedică să recomand cu toată căldura vizitarea salinei din Turda, atât pentru cei care sunt în trecere, cât şi pentru cei care vor să-şi petreacă o zi sau două în subteran sau la modernul ştrand cu apă sărată de la suprafaţă.

Vă doresc o vizionare cât mai plăcută!


[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 13.04.14 20:05:49
Validat / Publicat: 13.04.14 21:28:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURDA [CJ].

VIZUALIZĂRI: 4919 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Scările de coborâre la Galeria Franz Josef din Salina Turda, jud. Cluj-Napoca.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Dabator
[13.04.14 21:54:44]
»

Ca de obicei un comentariu foarte bun. Și, ca de obicei, foarte bine documentat. Eu am fost acum 3 ani (din câte înțeleg imediat după modernizare - adică la sfârșitul lui iulie 2011). Mi-a plăcut, m-a impresionat - mă gândeam că reușim și noi să modernizăm, să atragem turiști. Dar nu ascund că am avut și acel sentiment de prea mult fast, de o oarecare falsitate, de marketing exagerat, care reușește să te atragă însă cu riscul pierderii ideii originale. Același sentimente le-am avut și la peștera Nerja (în Spania, unde fusesem cu exact o lună înainte) din Spania întărite de fata mea care la vremea respectivă avea 13 ani: "tati, e frumos aici dar peștera asta pare artificială".

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
traian.leuca †AUTOR REVIEW
[13.04.14 22:04:30]
»

@Dabator: Mulţumesc pentru apreciere!

Acelaşi sentiment de prea multă reclamă gen tigaie Dry Cooker l-am avut şi eu după ce am vizitat salina.

Gabise
[14.04.14 08:32:50]
»

Foarte bun articolul, sunt perfect de acord cu sentimentul de artificial pe care l- am avut si noi. Merita vazuta, cel putin o data in viata. Copii mei au fost incantati si de camera cu ecou, de fapt o incapere deasupra unei grote care aveau un ecou interesant. Frumoasa si Capela minei.

Marian Preda
[14.04.14 09:08:37]
»

@traian. leuca:

Impresiile imi vor fi folositoare, mai ales ca peste doua saptamani voi fi... acolo!

Iti multumesc! Felicitari pentru articol!

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[14.04.14 11:00:41]
»

@Marian Preda, @Gabise: mulţumesc pentru aprecieri.

adrianaglogo
[11.07.15 23:12:07]
»

@traian. leuca - Si articolul asta il pun in bagaje!

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[11.07.15 23:18:09]
»

@adrianaglogo -Mulțumesc pentru vizită și apreciere!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, Dabator, Gabise, Marian Preda
Alte impresii din această RUBRICĂSalina Turda:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049384832382202 sec
    ecranul dvs: 1 x 1