ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.03.2014
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 30.07.08
STATUS: CHIBIȚ
DATE SEJUR
MAR-2014
DURATA: 0 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
TIMP CITIRE: 3 MIN

La poalele Muntelui de Argint - Potosi

TIPĂREȘTE

Şi azi mai există expresia în limba spaniolă ˝vale un Potosi˝ adică valorezi cât Potosi în sensul de foarte valoros, Miguel de Cervantes menţionează numele acestei localităţi în romanul său Don Quihote ca fiind un loc de o extraordinară bogăţie. Există o teorie cum că prin suprapunere, literele ce marcau însemnul monetăriei locale adică ˝PTSI˝ ar sta la baza semnului actual pentru dolarul american.

Potosi a fost fondat în 1545 iniţial fiind o mică aşezare minieră, la baza muntelui Cerro de Potosí denumit şi Cerro Rico (muntele bogat, în concepţia populară se crede că este alcătuit în totalitate din minereu de argint) la o altitudine de 4090 metri (şi azi se numără printre oraşele aflate la cea mai mare înălţime)

Cerro Rico este şi motivul importanţei istorice a acestei aşezări fiind principala sursă de argint pentru Spania pe întreaga perioadă a existenţei imperiului său colonial din Lumea Nouă.

De acolo din Potosi au plecat spre Spania 41,000 de tone de argint în perioada 1556-1783.

Datorită mineritului excesiv muntele a pierdut din înălţime căteva sute de metrii în toată acestă perioadă.

Argintul era purtat cu caravane de catâri spre ţărmul oceanului Pacific, apoi încărcat pe vase spre portul Panama, din nou cărat cu catâri peste Ismul Panama până în Nombre de Dios sau Portobelo şi de acolo luau drumul Spaniei cu flota trezoreriei.

Datorită lipsei forţei de muncă in 1608 colonişti au cerut Madridului aprobarea de a aduce sclavi africani (cifrele indică un număr total de 30.000 pe toată perioada erei coloniale)

In anul 1672 se infinţează în Potosi o monetărie, la acea perioadă existau deja 86 de biserici construite iar populaţia oraşului depăşise 200.000 de locuitori făcând din acesta unul dintre cele mai populate oraşe din lume la acea dată.

În 1572 în urma vizitei lui Francisco de Toledo Potosi este ridicat la rangul de oraş imperial şi de atunci va avea o importantă înfluenţă în desvoltarea arhitecturii şi a artei în regiunea centrală a Anzilor fiind totodată cel mai mare complex industrial al acelor vremuri, extracţia minereului de argint făcându-se cu ajutorul unor ingenioase mori hidraulice, şi azi se păstrează urmele acestei activităţi, exisţă o reţea complicată de apeducte şi rezervoare şi căteva din cele 140 de mori hidraulice.

Dintre vechile monumente, cele mai importante sunt Casa de la Moneda (monetăria) care găzduieste un muzeu numismatic şi căteva colecţii etnografice, biserica San Francisco care adăposteşte moaştele patronului oraşului El Senor de la Vera Cruz şi biserica San Lorenzo (1548) un excepţional monument de artă barocă locală.

Datorită puternicului impact pe care acest oraş l-a avut în schimbările economice din secolele 16 şi 17 şi a bogatei moşteniri culturale Potosi a fost înscris în lista obiectivelor de deosebită importanţă pentru umanitate fiind protejat de către UNESCO.

SURSA: UNESCO/CLT/WHC, WIKIPEDIA


[fb]
---
Trimis de webmaster in 02.03.14 11:56:31
Validat / Publicat: 02.03.14 13:22:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA de SUD.

VIZUALIZĂRI: 4202 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (webmaster); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
[1 PMA]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 2014 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

DB-01-VIN [03.03.14 08:44:59] »

F bune informatiile. Felicitari.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DB-01-VIN

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.91589617729187 sec
    ecranul dvs: 1 x 1