ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.12.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 13.11.11
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
OCT-2013
DURATA: 13 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Santa Cruz, perla insulei Tenerife

TIPĂREȘTE

Tenerife pare a fi doua locuri contopite intr-unul singur. In nord se afla zona spaniola, locuita, cu orase si sate. Sudul a fost transformat intr-o zona de vacanta insorita, plina de distractii, statiuni si hoteluri, avand ca scop sa ofere milioanelor de turisti sejururi de neuitat. In timp ce nordul are o vegetatie abundenta, aproape tropicala, sudul este lipsit de ploaie, secetos. Acest aspect dual da un farmec extraordinar insulei Tenerife. Multi turisti n-ar renunta pentru nimic in lume la zilele de plaja si serile in oras. Altii vor, dimpotriva, sa exploreze adevarata Tenerife, sa ajunga sa cunoasca aceasta frumoasa insula vulcanicasi pe locuitorii sai. Iar altora desigur, le plac ambele fete ale insulei.

Nordul a reprezentat dintotdeauna zona vitala a insulei Tenerife. Aici s-a desfasurat intreaga istorie a insulei, fiindca populatia guanche a ocupat mai ales jumatatea de miazanoapte, iar spaniolii, la randul lor, s-au stabilit in aceasta zona, pe care au cultivat-o. Pana cand vacantele All Inclusive au luat varf in anii 60, chiar si turistii se aventurau rar la sud de Puerto de la Cruz, cu exceptia unei excursii pana la Pico del Teide. Ca urmare, aproape toata arta, cultura, mostenirea coloniala spaniola a insulei si cele mai importante atractii sunt concentrate in nord.

Motivul il constituie clima: nordul si nord-estul, zone aflate in calea alizeelor, beneficiaza de toate ploile blande din tenerife. Aceasta jumatate fertila este inverzita, acoperita cu vegetatie tropicala exotica. Acest lucru i-a atras pe primii turisti aristocrati, acre adorau primavara permanenta, culturile bogate si peisajul luxuriant oferit de nordul insulei Tenerife.

Santa Cruz, capitala insulei, inca mai are aerul unei colonii spaniole. Nu este o statiune de vacanta, ci un trepidant oras latin, unde traiesc si muncesc multi tinerfenos. Numele orasului care inseamna Sfanta Cruce din Tenerife, face trimitere la crucifixul asezat semet pe acest loc de catre nemilosul cuceritor spaniol Alonso Fernandez de Lugo, cand a debarcat pe coasta, in 1493, impreuna cu 1000 de oameni, ca sa puna stapanire pe insula care era caminul populatiei guanche.

In cele 5 secole care au trecut de la cucerirea ei, Santa Cruz a ramas centrul cultural si istoric al insulei. Daca in sud veti descoperi o Tenerife turistica, moderna, multiculturala, dar destul de stridenta si colorata, capitala, hotarat spaniola, a refuzat sa preia acest model impus de milioanele de turisti care vin pe insula.

Doar turistii hotarati sa cunoasca si sa inteleaga insula-care vor mai mult decat sa se bronzeze-prefera sa se cazeze aici. Aceasta se datoreaza si caracterului preponderent industrial al capitalei, un centru economic important.

In ultima vreme Santa Cruz si-a scos la lumina o parte din „comori” si chiar exista un trenulet elegant care face turul punctelor de atractie. In acelasi timp, turistii si-au dat seama ca Tnerife inseamna mai mult decat berariile si plajele aglomerate, descoperind ca multe din locurile care merita sa fie vazute se gasesc in Santa Cruz sau in jurul capitalei. Zona de coasta, portul, plaja situata la nord de oras continua sa-i atraga pe localnici si pe turisti deopotriva.

Ce putem vizita in Santa Cruz?

Plaza Espana

Este situata pe coasta si este dominata de monumentul in cinstea Razboiului Civil-Monumento de los Caidos si masivul Palacio Insular, in care se gasesc sediile biroului de turism si autoritarilor din Tenerife. Aceasta piata spatioasa e inima orasului. Intregul spatiu de aici era ocupat, altadata, de principala fortificaie din Santa Cruz-Castillo San Cristobal, demolat in 1929. In piata se inalta acum impunatorul si sumbrul Palacio Insular, construit intr-un stil numit nationalist. Imensul monument plasat in centrul pietei, Monumento de los Caidos, a fost ridicat in onoarea localnicilor care au murit in razboi. Monumentul este flancat de statuile a doi capitani.

Mergand pe jos din Plaza de Espana ajungem in Plaza de la Candelaria, o fermecatoare piata pietonala unde se gasesc numeroase baruri si magazine bune, inclusiv un magazin de artizanat. Elementul central al pietei este frumoasa statuie in stil baroc a Sfintei Fecioare de Candelaria tinandu-l in brate pe pruncul isus si avand in mana o lumanare mare.

La capatul pietei ne continuam drumul catre Calle del Castillo. Aceasta este principala strada comerciala din santa Cruz, un bulevard plin de viata si culoare, cu magazine micute cu sigle tipatoare, bazare si multimi de turisti si localnici. La magazinele de aici am intalnit preturi mult mai mici decat in mallurile bucurestene. Preturi foarte bune am descoperit in mod special la pielarie, produse made in Spain. Tot pe aceasta strada puteti gasi foarte multe restaurante si terase care se umplu ochi la lasatul serii.

Trebuie sa aveti grija in cazul in care inchiriati masina pentru ca in santa Cruz majoritatea strazilor au sens unic si unele cu acces restrictionat (aceste strazi sunt delimitate de 1 sau mai multi stalpi care in momentul in care o masina cu acces prioritar-aprovizionare, se retrag in asfalt). Am avut ocazia neplacuta sa asistam la un incident nefericit al unui turist care din nestiinta probabil a vrut sa intre pe o strada cu acces interzis, moment in care masina s-a lovit de stalpul ce a iesit din asfalt. Un asa incident iti poate strica vacanta cu siguranta! Chiar daca scoateti un ban in plus din buzunar pentru parcarea subterana, merita pana la ultimul banut.

Mergand pana in capatul strazii Calle del Castillo am ajuns la Plaza de Wayler in centrul careia se afla o fantana in stil italiandin marmura alba. Pe o parte se inalta Capitania Genera, unde a locuit Franco cat timp a stat aici.

In capatul nordic al pietei am cotit spre Calle Mendez Nunez si am mers mai departe pe jos pana la Parque Municipal Garcia Sanabria, un placut spatiu verde, departe de zgomotul strazii. Este un parc destul de mare, de 6 ha, plin de arbusti, copaci, flori exotice, fantani si colturi linistite, cel mai frumos parc urban din Insulele Canare. Indragit de localnici, a fost amenajat in anii 1920 si poarta numele primarului din acea vreme, in cinstea caruia a fost ridicat monumentul masiv din centrul parcului. Lucrarile de sculptura moderna au fost realizate in urma unui concurs international din 1973. Aici se mai poate gasi o zona de joaca pentru copii si un interesant ceas floral. Ne-am odihnit pentru o vreme pe bancile parcului ascultand cantecul pasarilor.

Am pornit mai departe la pas pe Calle del Pilar pana am ajuns la Plaza del Principe Aici se gaseste Muzeul Municipal de Arte Frumoase ce este gazduit de o fosta manastire franciscana. Cele 10 busturi aliniate in afata cestuia sunt reprezentari ale artistilor, muzicienilor, scriitorilor si filozofilor originari din Tenerife. Langa muzeu se afla Iglesia de San Francisco, ridicata in 1680, cu plafonul sau impresionant de lemn, cu o arcada pictata, orga si panouri pentru altar in stil baroc.

Intorcandu-ne la Plaza de Espana o luam pe jos catre Mercado Nuestra Senora de Africa, principala piata de alimente din Tenerife ce ofera un tablou viu al abundentei insulei: o betie de culori si arome, scne pitoresti. Piata este amplasata langa centrul vechi al capitalei, nu departe de strazile unui cartier „al felinarelor rosii”. De obicei se extinde si pe strazile inconjuratoare, unde se vand marfuri precum vase de bucatarie, tesaturi si articole pentru gospodarie. In fata pietei se gasesc doua statui: una reprezentand o femeie desculta ce poarta pe cap ulcele, iar cea de-a doua reprezentand doi pescari ce isi imping barca.

De la piata am pornit agale pe stradutele inguste si pietruite ale caror ziduri sunt decorate cu graffiti si am ajuns la Iglesia de Nuestra Senora de la Concepcion (Biserica Sfintei Fecioare a Neprihanitei Zamisliri), unul din cele mai importante puncte de reper ale insulei si un monument istoric. Turnul sau patrat domina o piateta marginita de cladiri din secolul al XIX-lea, cu fatade varuite. Biserica a fost inceputa in 1502 si transformata major in secolele XVIi-XVIII, fiind supusa unor ample lucrari de restaurare in 1990. Crucea infipta in pamantul din Tenerife de catre Lugo este pastrata aici. Biserica adaposteste mormantul adversarului lui Nelson, Generalul Gutierrez, aparatorul capitalei Santa Cruz. Intrarea in biserica este libera.

Pornind in jos inspre ocean nu am putut sa nu ne oprim pentru a admira Auditorio de Tenerife, o cladire unde au loc spectacole de muzica proiectat de Santiago Calatrava in 2003. Cladirea moderna ce ne duce cu gandul la Palau de les Arts reina Sofia din Valencia, opera aceluiasi mare arhitect, vezi impresii aici: vezi impresii si nu e de mirare ca este recunoscuta drept cea mai frumoasa cladire moderna din arhipelag. Langa auditorium am admirat desene graffiti ale unor artisti locali facute pe pilonii de piatra ce strajuiesc zidul cladirii, reprezentand imagini ale unor artisti celebri si personalitati.

In imediata vecinatate a auditoriumul porneste bulevardul Tres de Mayo, cel mai mare din oras unde se gaseste Il Corte Ingles, intr-o cladire foarte inalta si impunatoare. La parterului acesteia se afla un hipermarchet, cel mai bine aprovizionat de pe toata insula unde veti gasi tot ce va pofteste inima.

Vacante insorite!


[fb]
---
Trimis de Muffin2009 in 05.12.13 04:21:41
Validat / Publicat: 05.12.13 08:27:35
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA. A mai fost în/la: Bracelona, Valencia, Madrid
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9588 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Muffin2009); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 strada comerciala Calle del Castillo
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[05.12.13 08:25:48]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

MCM
[06.12.13 17:39:37]
»

Dupa peisajele calme dar innorate din fotografiile din rew @iulianic, o baie de soare este binevenita.

P14 - ups!!!

TraianS
[06.12.13 17:46:07]
»

Auuuu...

Acum am vazut si eu P14. Cred ca sunt din alea care ies din pamant, nu? Stiu ca in Istanbul am vazut piloni din aia electrici si vii cu telecomanda si intra in pamant, dupa care ies inapoi blocand accesul.

A pupat-o de toata frumusetea.....

Daca nu e pilon din ala electric, atunci nu are scuza.

webmasterX
[28.12.22 19:43:25]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Descoperă Santa Cruz de Tenerife» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Vacanța în Tenerife]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
MCM
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Santa Cruz de Tenerife:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.11324214935303 sec
    ecranul dvs: 1 x 1