ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.11.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Cig [SM]
ÎNSCRIS: 28.01.13
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Castelul Bran, element cheie al turismului national

TIPĂREȘTE

Scriu acest review ca urmare a vizitei făcute la Castelul Bran, în vara acestui an. Am programat vizitarea castelului într-o zi de duminică, dimineaţa, la primele ore de la deschidere pentru a evita aglomeraţia din jurul prânzului, dar și pentru că noaptea mi-o petrecusem în Brasov, astfel Castelul Bran reprezenta cel mai apropiat obiectiv din cele prestabilite.

Așadar am plecat din Brasov spre Bran pe baza indicaţiile primite de la localnici, iar apoi m-am descurcat foarte ușor pe baza indicatoarelor de pe drumul E574, astfel în mai puţin de 30 de minute de la plecare eram în deja Bran. Neștiind exact unde e castelul am oprit într-o parcare mai mare de pe partea dreaptă unde văzusem 3 autocare cu numere străine. De aici am aflat că până la castel mai era destul de puţin, câteva sute de metri.

În faţa intrării pe domeniul care curprinde Castelul Bran există o piaţă de unde îti poţi achizitiona de la suvenirui, tricouri cu castelul sau Dracula, cojoace tradiţionale, brânză, uleiuri, CD-uri, însă estimez că preţurile aveau un adaos comercial peste limita decenţei, probabil se mizează pe faptul că numărul turiștilor străini atraşi de mirajul “Dracula” este destul de mare.

Odată lăsată deoparte această piaţă a urmat coada de la intrare, deși era dimineaţă, aproximativ ora 10 și afară ploua destul de tare, la bilete era o coadă de vreo 30-40 de personae. Dacă tot suntem la capitolul bilete, ţin să precizez că preţul biletului pentru un adult este de 25 de lei, pentru student 10 lei, pentru copii 5 lei, iar pentru pensionari nu mai reţin exact și nu aș vrea să greșesc, dar, tot ceva în jur de 10-15 lei. Taxă foto nu se plătește doar taxă pentru filmat în valoare de 20 de lei. În ceea ce privește orarul de vizitare acesta era de la 9 la 18, excepţie făcând lunea când programul de vizitare începe de la ora 12.

Intrarea pe domeniu se face pe o poartă mare de lemn, iar până la castel este amenajată o alee pavată cu piatră decorativă. Castelul Bran are în spate o istorie de peste 600 de ani timp în care a avut mai multe întrebuinţări, însă ceea ce face castelul, construit pe o stâncă, atât de atractiv este asocierea cu personajul principal din romanul de ficţiune “Dracula” al scriitorului irlandez Bram Stoker și implicit asocierea cu Vlad Tepeș.

Castelul are un aspect plăcut, atât la interior cât și la exterior, fiind renovat nu este o ameninţare pentru sănătatea vizitatorilor. Acesta este organizat pe mai multe niveluri cu posibilitatea de vizitare a parterului și a celor patru etaje. Cele mai importante locuri de văzut aici sunt reprezentate de: camera de gardă, curtea interioară, fântâna, sala gotică, dormitorul reginei Maria, scara secretă (foarte îngustă aici se formează o coadă interminabilă, dar spre norocul meu nu era foarte mare când am vizitat eu castelul), dormitorul regelui Ferdinand, sala costumelor, sala de proiecţie, salonul de muzică, turnul de est, scara principal, terasa castelului.

În castel se pot vedea vestimentaţiile purtate de cei care au locui sau trecut pe la castel în diferite perioade istorice, patul reginei Maria, colecţii de arme. Multe din obiectele originale nu se mai află în castel, însă ele au fost înlocuite cu alte asemănătoare.

În interiorul castelului există un magazine de unde turiștii își pot achiziţiona suveniruri. Tot pe domeniu mai există amenajat un lac și câteva case tradiţionale românești ale acelor vremuri, iar în apropierea pieţei de la porţile castelului mai există amenajat un fel de tunel al groazei, nu îmi mai amintesc exact preţul deoarece personal am ales să zic pas unei incursiunii în lumea vampirilor.

Acum în concluzie aș dori să îmi exprim o opinie personală cu privire la castel, deoarece am auzit foarte multe voci care contestă importanţa acestui obiectiv, mulţi considerându-l supraapreciat, sau că se insită prea mult pe idea legendei, însă personal consider că acest obiectiv merită vizitat în ciuda faptului că multe din colecţiile și mobilierul original nu se mai păstrează, sau că Dracula e doar un mit. Sigur, analizând din punct de vedere istoric situaţia este destul de clară în ceea ce privește veridicitatea legendei, dar e un obiectiv care atrage foarte mulţi turiști, atât români, dar mai ales străini, iar din punct de vedere economic acest lucru nu poate fi altcumva decât benefic, asadar avem un obiectiv care aduce un plus valoare acestei ţări, deci ar trebui valorificat la maxim, nu defăimat pe tot felul de motive.


[fb]
---
Trimis de FlaviuBuboi in 30.11.13 21:04:00
Validat / Publicat: 30.11.13 22:05:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAN.

VIZUALIZĂRI: 2242 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (FlaviuBuboi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Castelul Bran, vazut din piata aflata langa intrarea principala
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15950 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Diaura* [01.12.13 09:05:32] »

De cand am vizitat eu castelul, in urma cu aproape trei ani, asa cum vad din fotografiile tale, s-a mai imbunatatit cate ceva. Respectiv a aparut o armura, costumele arata mai bine dar cele doua fotolii din foto P10 cu siguranta nu sunt din vremea Reginei Maria.

Important este ca actualul proprietar (urmasului Principesei Ileana, Dominic de Habsburg) l-a lasat in circuitul turistic si personal nu am auzit pe nimeni care sa vorbeasca de rau acest castel. Este frumos, este intreg si bine intretinut. Desi are putine piese de mobilier, sa nu uitam ca alte castele (si de la noi si de afara) nu au nici macar atat.

Daca nu ar fi existat romanul "Dracula " al scriitorului irlandez Bram Stoker, nu cred ca noi am fi reusit sa il promovam atat de bine (vezi alte castele frumoase din Romania, pe care abia daca le viziteaza romanii... ce sa mai vorbim de straini).

Asa ca daca irlandezii tot se lauda cu Dracula (personal l-am vazut in cateva locuri din Irlanda) de ce nu am face-o si noi?

Eu sunt de partea ta si il recomand cu caldura oricui ajunge in zona.

FlaviuBuboi [01.12.13 10:45:24] »

@Diaura: Intr-adevar multe din elementele de mobilier si din colectiile existente in castel s-au pierdut in timp, iar cele cu care au fost inlocuite nu sunt tocmai in conformitate cu originalul, insa chiar si asa pe baza legendei si a romanului atrage foarte multi vizitatori, cand am fost eu erau mult mai multi turisti straini decat romani si tocmai de aceea cred ca trebuie promovat la maxim de cei care se ocupa de administrare

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Rodel [01.12.13 21:39:28] »

Am vizitat castelul Bran intr-o zi friguroasa din februarie. Castelul ne-a intampinat cu o atmosfera ce ne-a amintit ca aici e locuinta lui... Dracula. Un curent puternic si un vajait sinistru provocat de vantul ce intra prin ferestrele ce nu se inchideau bine ne-au insotit tot timpul vizitei. Deci, atmosfera era in ton cu legenda. Dar ne-a placut...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Cristicop [03.12.13 10:08:26] »

@FlaviuBuboi: Indiferent ce spun carcotasii, Castelul Bran este un loc unic in Romania si promovarea lui trebuie facuta foarte agresiv, mai ales ca este cunoscut in lume drept Castelul lui Dracula. Verisoara mea traieste la Munchen si majoritatea prietenilor germani o intreaba despre Castel, acesta fiind unul din putinele locuri din Romania de care au auzit si care le-a trezit interesul.

Adevarata sau neadevarata legenda trebuie propagata, pentru ca ne aduce turisti multi si de aici si beneficii. Zona este superba, cazare se gaseste peste tot, castelul arata bine,are si aura necesara de mister,deci.... sa vina nemtii!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
FlaviuBuboi [03.12.13 23:19:55] »

@Cristicop: exact asta e atitudinea de care este nevoie, de pe urma careia toata lumea are de castigat, la fel cum am fi putut castiga si din crearea parcului Draculaland, din pacate acel proiect a fost sortit esecului asa ca ar trebui profitat la maxim de Castelul Bran

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [04.12.13 13:24:09] »

Am plimbat odată un neamț prin Brașov, Sighișoara, Biertan și Bran. Un tur de o zi, în care s-a arătat foarte surprins de moștenirea germană din Ardeal, habar n-avusese de așa ceva, se mira văzînd denumiri în germană. Arhitectura a fost și ea o surpriză, nefiind familiarizat cu acest stil al nemților transilvăneni. În tot turul, singurul loc unde a scos aparatul să tragă o poză, ca să o arate acasă la soție și amici a fost la castelul Bran. Aici a exclamat cel mai zgomotos, aici era locul care lui îi „pușca” cel mai bine cu ideea Transilvaniei. Cînd se gîndea la Transilvania, asta își imagina, și iată că acum vedea aievea.

Castelul Bran este într-adevăr cel mai celebru și cel mai vizitat obiectiv din țară, chiar dacă se poate argumenta că Peleșul ar merita acest loc. Numai că Branul răspunde cel mai bine așteptărilor străinilor în ce privește România, Transilvania și evul mediu. Asta vor să vadă turiștii: ceva misterios, pitoresc amplasat, cu o arhitectură ca în poveștile „gotice” (cu cotloane și culoare secrete), legat de mitul Dracula. Și care să fie în Transilvania. Dacă numele România nu le spune mare lucru, Transilvania suscită interesul oricui, oricine a auzit această denumire, fără să o lege neapărat de România.

Și, nu știu cum, probabil printr-un marketing superior, de cînd e privat, muzeul atrage și mai mulți vizitatori decît înainte (apreciat ochiometric de mine, care sînt aproape brănean prin adopție, merg acolo de 25 de ani de mai multe ori pe an). Expoziția are în mod evident plusuri față de cea din vremea „statului”, în modul de organizare și prezentare, și în faptul că nu numai că nu ocolește, ci abordează de-a dreptul subiectul Dracula, cu obiectivitate și onestitate. Am comentat de fapt și eu acum vreun an noua față a castelului, dar și minusurile pe care le văd.

Unul ar fi că Muzeul Satului și-a pierdut din vizitatori.

Altul, direct legat de castel, este că nu a putut găzdui obiectele originale, de patrimoniu, atîtea cîte erau. Deci, din păcate, lumea Reginei Maria a fost ruptă în două: la castel vedem carcasa, îi putem admira arhitectura (la care Regina, prin arhitectul Liman, și-a adus contribuția), iar puținele piese originale de mobilier sau decorațiuni pot fi văzute la Muzeul Vămii (și el mai greu accesibil acum, cînd nu se mai poate coborî direct de la Castel, ci trebuie ocolit) sau la Peleș (cînd sînt expuse). (Apropo de Liman, e în desfășurare, pînă in ianuarie, o expoziție despre el la Muzeul de Artă din București).

Castelul a fost bineînțeles mobilat, ca să se creeze o atmosferă, să nu rămînă încăperile goale, dar nu îmi dau seama cîte din obiecte pot fi considerate exponate, cîte au valoare (unele sigur au autenticitate și vechime), dacă putem vorbi de o expoziție sau numai de o umplutură pentru punerea în valoare a zidurilor. Nici comuniștii, cînd au vrut să refacă expoziția și să remedieze ce au distrus colegii lor mai revoluționari în 1948, nu au reușit să identifice prea multe piese originale, de pe vremea Reginei, dar măcar dormitoarele le reconstruiseră cu mobila inițială, identificată în patrimoniu, în diverse locuri, pe baza fotografiilor de epocă.

Din cîte știu, principesa Ileana a luat de la Bran, la plecarea în exil, o statuetă și un covor. Aceste 2 obiecte, dacă s-ar mai găsi, ar putea fi singurele exponate din vremea aceea.

Oricum, domeniul mai are destule de oferit, se poate renova și pune în valoare și Casa de Ceai, și tunelul de sub castel (din cîte știu, există intenția), și mai ales parcul (spre a îi reda cît de mult se poate înfățișarea din anii 30).

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, Cristicop, Diaura*, FlaviuBuboi, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Bran:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051888942718506 sec
    ecranul dvs: 1 x 1