ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.11.2013
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    SEP-2013
    DURATA: 4 zile
    familie cu copii

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    95.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Wexford, orasul port intemeiat de vikingi

    Ilustrație video-muzicală
    irish music - Song for Ainnine


    TIPĂREȘTE URM de aici

    Din Dublin se ajunge in Wexford cu autoturismul mergand pe de M11/N11, sau cu trenul. Orasul port Wexford se afla la gura de varsare a raului Slaney in Marea Irlandei. Wexford este un oras din regiunea Leinster, aflata in partea de SE a Irlandei care cuprinde mai multe judete printre care si Wexford. Cu aproximativ sapte sute de ani i. e. n. in regiune traiau mai multe triburi care au fost unite sub acest nume.

    Orasul a fost fondat de catre vikingi cam in anul 800 e. n... Pentru aproape trei sute de ani a fost un oras- stat viking, in mare masura independent, care platea taxe regilor irlandezi.

    Pana in sec. XX orasul Wexford a fost un important port maritim dar din cauza nisipurilor si aluviunilor depuse in zona portului, actvivitatea a fost intrerupta pentru navele mari. Cat timp a functionat, portul a fost extrem de important pentru economia locala pentruca de acolo plecau vasele mari cu care se expota carbune, masini agricole si cereale. Legat de aluviunile din port, zona a fost de o mie de ani asa; chiar numele orasului insemna in irlandeza veche „ intrarea namoloasa „.

    Incepand cu anii '70 portul a fost inchis si de atunci doar vase mici de pescuit si unele de agrement mai pot folosi vechiul port. Pentru a continua activitatea maritima a fost construit un nou port, la aproximativ 12 km distanta spre Sud, la Rosslare Harbour, acum cunoscut sub numele de Rosslare Europort. Acesta este un port adanc neafectat de maree si curenti.

    Cat am stat in oras, am ajuns si in Bullring Market care este o piata unde in evul mediu in sec. XVI-XVII, isi aveau pravaliile macelarii din oras. Atunci exista o competitie bianuala, in care se punea la bataie un taur; se organiza un fel de corida. Acest obicei a incetat in timpul revoltei irlandezilor impotriva ocupatiei britanice din 1798 cand zona a fost folosita timp de cateva luni pentru repararea si producerea de sulite si alte arme folosite cu acel prilej. Acum in acea piata este statuia lui Oliver Sheppard un tanar irlandez care dupa ce a studiat arta in Dublin, Londra si Paris, s-a intors acasa cu idei nationaliste si a fost un participant activ la renasterea culturala irlandeza.

    Plimbandu-ma in zona vechiului port, pe High St. Am vazut Opera House, care mi-a atras atentia nu pentruca este o cladire tipica pentru astfel de evenimente artistice, ci pentruca este aproape identica cu o casa georgiana. Din fericire deasupra intrarii scrie ce activitate se desfasoara acolo. Am vrut sa intru sa vad macar cum arata o sala de opera intr-o asemena cladire dar am avut ghinion; doar sambata poate fi vizitata, iar cand am fost eu acolo nu era sambata. Oricum am aflat ca sala principala este multifunctionala, acolo avand loc si spectacole de teatru si intalniri importante cu oficialitatile orasului. Cladirea a fost construita pe locul fostului Teatru Regal. Asa neinteresanta cum pare din exterior, cladirea a fost prima de acest fel din Irlanda; a fost proiectata sa functioneze de la bun inceput ca o opera, cu tot ce impica; scena, culise si cu spatiu pentru spectatori in sala si la balcoane.

    Plimbandu-ma fara o tinta precisa prin oras, am dat si de Westgate Tower care este singurul care a mai ramas din cele cinci astfel de turnuri, amplasate din loc in loc de-a lungul zidurilor medievale ale orasului. Acesta, care a fost construit pe la 1300, era una din portile de intrare in oras; locul unde se incasau taxele de la comerciantii care intrau in oras. Este un turn patrat din piatra si caramida ce se termina in partea de sus cu creneluri. La parter era micuta incapere unde se incasau darile si la etaj era camera paznicilor. Interesanta mi s-a parut inscriptia care era la loc vizibil pe turn; „ Daca Dumnezeu pazeste orasului, paznicul se trezeste in zadar”.

    Daca tot eram prin zona am intebat pe cineva ce alte vestigii medievale mai pot vedea in oras; si am fost indrumata catre Selskar Abbey. Selskar Abbey este un alt loc incarcat de istorie, de data aceasta legat de religie, aflat in partea de Nord a orasului, aproape de locul unde raul Slaney se varsa in Marea Irlandei. Cam cu doua mii de ani in urma, acolo era un templu precrestin, inchinat zeului Odin. In sec. XII, in locul templului a fost ridicata o manastire in care legenda spune ca Regele Henric al II-lea a petrecut postul Pastelui pentru a-i fi iertate pacatele cu care se incarcase. Pe la 1650 Oliver Cromwel a distrus manastirea si o suta saizeci de ani mai traziu in apropiere a fost ridicata alta biserica, protestanta de data aceasta. Din Selskar Abbey au ramas doar ruine; cateva ziduri care vorbesc in soapta, dar cu mandrie de frumoasa manastire din sec. XII – XIII. Ruinele au fost redeschise pentru public în iulie 2012 asaca fiin d un site istoric recent amenajat este curat si usor de mers pe acolo.

    Ca orice oras- port si Wexford are un far ce vreme de sute de ani a calauzit vaporenii de pe Marea Irlandei. Farul se poate vizita si ofera o priveliste minunata asupra mariii in care cu putin noroc pot fi vazute foci, delfini si chiar balene Este cel mai vechi far operațional in lume. ce functioneaza de 800 de ani.

    Cu cel putin doua personalitati se mandreste orasul ; cu spotivul Nicky Rackard si cu capitanul John Barry. Amandoi s-au nascut in Wexford. Primul s-a remarcat pe terenul de sport fiind unul din cei mai buni sportivi ai orasului pe la jumatatea secolului trecut iar cel de al doilea a fost comandant in marina continentala in sec.XVIII. Am aflat despre ei dupa ce le-am intalnit in oras statuile ce ii comemoreaza.

    Rog un webmaster sa adauge la orasele regiunii Leinster si Wexford . Nu are nici o legatura cu Carlow.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 18.11.13 14:25:55
    Validat / Publicat: 18.11.13 17:35:51
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IRLANDA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 3408 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Irlanda, Wexford, harta cu punctele de interes turistic.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17750 PMA (din 19 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    3 ecouri scrise, până acum

    traian.leuca †
    [18.11.13 17:42:44]
    »

    Cu regretul că nu pot vizita şi eu aceste frumoase locuri ale Irlandei, ofer un prim vot, însoţit de felicitări!

    webmaster13
    [18.11.13 22:23:28]
    »

    Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

    Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [19.11.13 09:34:45]
    »

    Va multumesc.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Diaura*

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.033324003219604 sec
    ecranul dvs: 1 x 1