ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.10.2009
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Maramures-Cluj-Bucuresti
ÎNSCRIS: 04.07.09
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
MAY-2009
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Jerash -Pompeiul Orientului

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Situat la 48 de kilometri distanta de Amman, Jerash este unul dintre cele mai mari si mai bine pastrate orase romane din afara Italiei si cel mai important centru ecleziastic din Decapolis (cele zece cetati unde, conform traditiei crestine, Isus a facut minuni). Asezarea este mentionata si in Biblie, sub numele de Gerasa.

In perioada sa de glorie, la inceputul secolului 3, Jerash ajunsese sa aiba 20. 000 de locuitori. Doua sute de ani mai tarziu, era condiderat un important centru religios al zonei - fapt confirmat de numarul mare de lacasuri de cult construite atunci. A fost insa atacat de persi in secolul 7, apoi cucerit de musulmani, iar dupa o serie de cutremure puternice in secolul 8 de-abia mai numara 4. 000 de locuitori. Incet-incet orasul a fost abandonat, pana in anul 1806 cand un explorator german a redescoperit locul. Cea mai mare parte a orasului antic Jerash fusese acoperit de nisip, si asta a contrubuit la pastrarea sa.

Spre deosebire de Petra, aici numarul turistilor straini este ceva mai mic. In schimb, foarte multi iordanieni vin sa viziteze locul sau doar sa “iasa la aer” in weekend. Daca la Petra am vazut femei in pantaloni scurti si maieuri, la Jerash chiar ar fi bine sa aveti o tinuta decenta – macar pentru faptul ca familiile numeroase de localnici vor intoarce capul si se vor mira de tinutele sumare.

De bifat aici ar fi Arcul de Triumf al lui Adrian, Hipodromul (care la vremea lui putea gazdui 15. 000 de spectatori), Aleea Cardo cu cele peste 200 de coloane ionice si dorice, Forumul Oval sau Amfiteatrul. Aici am nimerit noi in toiul unui mini-spectacol cu muzica traditionala si a fost super, dar ma gandesc cat de frumos trebuie sa fie pentru cei care vin aici in iulie, cand aici se tine un festival care transforma orasul antic intr-unul foarte viu datorita artizanilor sau spectacolelor de muzica si dansuri folclorice. Altfel, pentru turistii care vin in restul anului, pe Hipodrom se organizeaza de doua ori pe zi, mai putin vinerea (cand am fost noi...), spectacole cu gladiatori si intreceri de sarete romane.

Exista cateva locuri in Jerash unde turistii pot sa manance, dar noi nu am fost incantati de ideea "all you can eat" si atunci am preferat, in locul unui bufet cu aperitive si ceva carne, sa cautam un restaurant unde sa manance localnicii. La intoarcerea spre Amman, pe partea stanga a drumului, sunt cateva cladiri imense - dar cred ca sunt folosite mai mult ca spatii pentru nunti si alte petreceri, caci daca vroiai sa comanzi mancare iti ofereau gratare si cartofi prajiti. De-acolo insa ne-au trimis la un restaurant foarte bun, cu o terasa enorma, plin ochi de localnici si cu niste miresme care ne-au cucerit din prima. Restaurantul e pe partea dreapta a drumului (cand te intorci spre Amman), nu are meniuri in engleza dar noi am mers pe mana chelnerilor si nu am gresit. Atata doar ca am comandat prea multa mancare, dar toata a fost excelenta. Festinul (cu paine si dulciuri facute in casa) ne-a costat 15 euro.


[fb]
---
Trimis de lizuk in 14.10.09 14:27:39
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ORIENTUL MIJLOCIU
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2536 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (lizuk); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 200 PMA (din 4 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Cristian_h*
[14.10.09 16:47:28]
»

in cazul in care mai mergeti am gasit acest articol pentru dumneavoastra doamna Lizuk:

About 20km south of Amman, right beside the main international airport, is Qasr Mshatta, one of the biggest of the desert palaces. Although there are various theories as to its date and purpose, Cresswell argues convincingly that it was probably built around 743AD by the Umayyad Caliph Walid II and that it remained unfinished after his death.

Only the northern half of the central third of the palace was ever completed; the photo shows the view of these buildings from the centre of the enclosure. In the middle was a triple-apsed building with massive square piers which presumably formed the throne room/audience chamber. Either side are symmetrical arrangements of rectangular tunnel-vaulted rooms.

Despite its importance and its proximity to Amman, the ruins at Mshatta are remarkably peaceful. Getting to the site requires a bit of effort as it's in a restricted area within the airport security zone. You'll need to leave passports at a military checkpoint but they're quite friendly about it. The caretaker lives alongside the site and will almost certainly offer you tea (which he flavours with wild sage - a delicious concoction! ) When I was there, he hadn't had any visitors for about two weeks and seemed delighted to have some company.

Mi-am adus aminte ca, fatada este expusa la muzeul Pergamon in Berlin ca fiind un exemplu exceptionl de arta timpurie islamica

lizukAUTOR REVIEW
[15.10.09 10:10:49]
»

In Iordania sunt inca multe de vazut fata de ce am descris eu. Mai sunt castelele din desert, mai sunt si cateva rezervatii naturale din care eu as alege Dana si Wadi Mujib. Daca as merge prin Iordania si a doua oara, prima data m-as opri la Petra, sa o mai vad o data, "la rece". As merge cu siguranta in desert pentru cateva zile, si as alege un traseu cu catarari usoare. Si n-as rata cele doua rezervatii de care spuneam mai sus. Iar ca sa vad si locul de spuneati dvs dar si altele care cu siguranta merita atentie, cred ca as avea nevoie de o vacanta foarte lunga...

lizukAUTOR REVIEW
[03.08.10 22:11:38]
»

@webm: te rog, poti atasa clipul acesta la review? merci frumos!

http://www.youtube.com/watch?v=J2cDVS2IKJo&feature=related

webmaster13
[03.08.10 22:36:14]
»

iata si clipul solicitat!

lizukAUTOR REVIEW
[03.08.10 22:37:50]
»

merci frumos! mai mare dragul sa-mi amintesc de locurile acelea...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Cristian_h*, lizuk
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Jerash:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060023069381714 sec
    ecranul dvs: 1 x 1