ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.11.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2013
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Mănăstirea Sfântul Voievod Ștefan cel Mare - un pic mai aproape de cer!

TIPĂREȘTE

Mănăstirea Sfântul Voievod Ștefan cel Mare este obiectivul pe care l-am vizitat cu ocazia ultimului nostru sejur la Slănic Moldova – la începutul lunii septembrie (am fost cazați la Pensiunea Miruna). Mănăstirea este construită pe un vârf din apropierea stațiunii, locația este luminată pe timp de noapte și se poate vedea de la intrarea în Slănic Moldova.

Cale de acces – La fel ca majoritatea lăcașelor de cult pe care le-am vizitat în ultimii doi ani, Mănăstirea Ștefan cel Mare este amplasată într-o zonă izolată de civilizație, iar accesul către obiectiv se face pe un drum forestier, care urcă aproximativ șase kilometri până pe un pisc al muntelui Bolovanu. Intrarea pe acest drum forestier se realizează urmând indicatorul amplasat în localitatea Cerdac, pe partea stângă a drumului principal în direcția de mers de la Târgu-Ocna către Slănic Moldova. Parcurgerea drumului forestier durează aproximativ 40 de minute pe sens, porțiunile abrupte alternând cu părți mai accesibile ale drumului. Recomand abordarea căii de acces către această mănăstire cu o mașină având garda la sol mai înaltă (noi am mers cu Dacia Logan), deoarece pe unele porțiuni de drum sunt pietre ceva mai mari. Dacă plouă sau ninge, probabil că fără o mașină de teren nu se poate ajunge la mănăstire. Drumul urcă prin pădure, iese apoi pe culme unde trece printre fânețe și pe lângă o stână, apoi urcă din nou șerpuit și ajunge la poarta mănăstirii. Mașina am parcat-o lângă intrarea în curtea lăcașului de cult.

Descrierea Mănăstirii Sfântul Voievod Ștefan cel Mare

Soarele strălucea pe cerul de un albastru ireal, iar în văzduh dansau cârduri de păsărele – asta este imaginea care îmi stăruie încă în memorie referitor la momentul în care am coborât din mașină la poarta mănăstirii. Am admirat împrejurimile preț de câteva minute – în zare, pe fundul văii, se zăreau minuscule câteva zone din Slănic Moldova. Ne-am desprins cu greu privirea de la frumusețile naturale și am intrat în curtea lăcașului de cult. Mănăstirea Ștefan cel Mare este o construcție recentă, fiind ridicată după anul 2000, iar o parte dintre anexele locației nu sunt încă finalizate.

În partea stângă a curții se află o clădire aflată în construcție, în spatele curții este ridicat un foișor, iar în partea centrală se înalță biserica. Pe partea dreaptă sunt chiliile călugărilor, clădirea în care se află aceste spații fiind finalizată, aici fiind adăpostit și paraclisul mănăstirii, având hramul ”Buna vestire”. Clopotnița este ridicată la intrarea în curte, accesul către aleea pietonală făcându-se prin trecerea pe sub clopotniță.

În curtea mănăstirii am descoperit o grădină plină cu flori multicolore și diverse alte plante – tufele de trandafiri, arbuștii și micii pomi fructiferi plantați pe gazon creează o imagine vizuală superbă. Privind la aceste frumuseți, mângâiat de briza specifică vârfurilor montane, înconjurat de o liniște deplină, ai impresia că ești un pic mai aproape de Eden. Clădirea care adăpostește chiliile era plină cu ghivece din care se revărsau petunii și mușcate multicolore. Am admirat minute în șir aceste frumuseți, am făcut zeci de fotografii și apoi ne-am îndreptat către biserica mănăstirii.

Biserica este ridicată în centrul curții și are o singură turlă. Construcția este ridicată pe zid, la fel ca și celelalte anexe, iar o parte din materialul utilizat pentru ridicarea lăcașului de cult este format din bucăți de rocă provenind din zonă, care alcătuiesc un mozaic deosebit. Lăcașul de cult este acoperit cu tablă de culoare închisă, la fel ca și clădirea ce adăpostește chiliile și paraclisul mănăstirii. Am intrat în biserică pășind sfioși pe cele câteva trepte din marmură. Geamurile mari amplasate la intrare permiteau luminii să pătrundă în interior, astfel că lăcașul de cult era suficient de bine luminat, ceea ce ne-a permis să admirăm în liniște pictura din interior. Deasupra intrării am găsit pisania, unde am lecturat faptul că ”Sfințitu-s-a biserica aceasta în ziua pomenirii Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt – Anul mântuirii 2006 de către P. S. Arhiereu Ioachim Băcăoanul”. Ne-am rotit privirile prin biserică și am găsit în colțul din stânga jos o plăcuță pe care erau trecute următoarele date referitoare la persoana care este considerată ctitorul acestui lăcaș de cult: ”Aici odihnește roaba lui Dumnezeu Gavrilă Catinca – născută 30 martie 1930, decedată 24 martie 2003”.

Am privit minute bune stranele frumos sculptate, dar și catapeteasma realizată pe lemn de stejar. În partea dreaptă a bisericii am găsit expus un portret al marelui voievod Ștefan cel Mare, realizat din argint. Neînfricatul nostru domnitor este înfățișat stând în picioare, având coroana pe cap, cu sceptrul în mâna dreaptă și cu mâna stângă pe sabie. În fața altarului erau câteva ghivece și vaze cu flori, păstrându-se astfel nota de pastel din exterior.

La ieșire am zăbovit puțin în fața raftului de unde am achiziționat câteva suveniruri (cruciulițe, iconițe și o broșură cu un scurt istoric al lăcașului de cult). Am plecat apoi încet către locul unde am parcat mașina, minunându-ne încă o dată de frumusețea naturală a zonei.

Scurt istoric – Datele pe care le voi prezenta în continuare le-am selectat din broșura achiziționată cu prilejul vizitei noastre la Mănăstirea Sfântul Voievod Ștefan cel Mare: ” Inițiativa înființării acestei sfinte mănăstiri au avut-o românii Gavrilă Vasile și Catinca, stabiliți în America, care vor și finanța ridicarea construcțiilor. După 2003, anul morții doamnei Catinca, Gavrilă Vasile a intrat în ciclul monahal luând numele de Veniamin, rămânând până în anul morții sale, 2006.

Arhiepiscopia Romanului a dat binecuvântarea pentru înființarea mănăstirii cu obște de călugări și a întocmit formele necesare în anul 2000, când s-a deschis șantierul pentru începerea lucrărilor. (...) Hramul principal al Mănăstirii este pe data de 2 iulie, ziua Sfântului Ștefan cel Mare, iar din 2007 a primit hramul Bunei Vestiri, serbat pe 25 martie, luând-o ocrotitoare și pe Maica Domnului. ”

În încheiere, vă recomand să vizitați acest frumos lăcaș de cult dacă veți ajunge la Slănic Moldova. Odată depășite dificultățile drumului cu specific off-road, veți descoperi o locație deosebită, un tratament spiritual pentru orice rană sufletească.


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 13.11.13 15:02:34
Validat / Publicat: 13.11.13 19:48:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SLĂNIC MOLDOVA.

VIZUALIZĂRI: 5846 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Mănăstirea Sfântul Voievod Ștefan cel Mare - un obiectiv deosebit.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25850 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster
[13.11.13 20:05:46]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Alex_Macedo
[14.11.13 07:36:27]
»

... si din nou Superbonus!

webmaster13
[14.11.13 10:13:33]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Cristian_h*
[14.11.13 10:36:25]
»

Foarte rare asemenea ctitorii în zilele noastre, cu atăt mai mult sunt de apreciat.

De-a lungul istoriei picturii, aceasta a evoluat, singură arta murală ortodoxă a rămas neschimbată în ultimii 800 de ani, dacă în cazul monumentelor vechi, exemplu Putna, am înţeles că s-a vrut reproducerea scenelor biblice in maniera bizantină, in cazul noilor lăcaşuri de cult, mi-ar plăcea ca autorii frescelor să fie lăsaţi să-şi pună şi propria amprentă de originalitate asupra lucrărilor, nu doar să copieze intr-o manieră absolut neutră un stil consacrat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster26
[27.12.15 15:11:37]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Slănic Moldova, SLĂNIC MOLDOVA" (deja existentă pe sait)

webmasterX
[06.06.21 14:39:54]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Mănăstirea (Schitul) Sfântul Ștefan cel Mare» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Ciucaș Hotel]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea (Schitul) Sfântul Ștefan cel Mare:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067030906677246 sec
    ecranul dvs: 1 x 1