ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.11.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 05.01.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
NOV-2013
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Parfum de epocă în MUZEUL DE ARTA „CASA SIMIAN''

Ilustrație video-muzicală
Gheorghe Zamfir - Barbu Lautaru


TIPĂREȘTE

Am cautat cu surprindere o rubrica cu muzeele din Ramnicu Valcea, dar nu am gasit nimic, deci, e posibil ca eu sa deschid o poarta noua, pentru cei ce doresc sa viziteze singurul muzeu de arta din oras.

In aceasta vara am simtit nevoia launtrica de un aport de arta, noua si proaspata, dar afara era canicula mare, mon cher, si am amanat vizita pentru aceste zile, vazand culorile toamnei, pe gardul CASEI SIMIAN, transformata in Muzeu de Arta, in 1968.

Un afis supercolorat ,,Angela Tomaselli ''- pictorita, nascuta la Brezoi, vernisaj de expozitie- ,,Amintiri suprapuse '', din 7 noiembrie anul curent, mi-a dat un branci cultural, expozitia a fost doar pretextul de a fotografia Muzeul de Arta, o casa veche din perioada interbelica, ce a supravietuit miraculos demolarii, fiind extraordinar de frumoasa, si cu o poveste interesanta.

E casa ce-mi rascoleste amintiri din Ramnicu de odinioara, timp de 25 de ani, am intrat aici de zeci de ori, pentru a-mi vizita cea mai buna prietena, fost muzeograf, si mergeam in curtea interioara cu aspect italian, sa bem o cafea, nestingherite, pe timpul verii; eu mai gaseam aici si un refugiu pentru studiu, in vederea unor examene profesionale, evadand din bloc si cautand liniste si racoare... unde sunt vremurile de altadata?

Am intrat pentru a nu stiu cata oara, sa admir din nou, tihnit, vechea colectie de picturi si sa vad ce mai e nou, dupa o pauza de 5 ani... un caine comunitar dadea bucuros din coada ca mai vede si el un turist local... cutu, cutu, stai cuminte si lasa-ma sa intru pe alee...

Nu era absolut nimeni, vernisajul avea loc mai tarziu... doamna de la muzeu m-a recunoscut, si am rugat-o sa ma lase sa fac poze, pentru a ma asigura ca prietenii mei de pe AFA, vor fi invitatii mei, pe cale virtuala, in aceasta vizita...

Am deschis usa grea de lemn ce scartie de batranete, dar sa incepem povestea unei case cu amintiri din secolul trecut... care mie imi e foarte draga.

Inca din strada, iti dai seama ca arhitectura casei e arhaica si moderna, degajand o atmosfera de mister venetian.

Da, nu suntem departe de adevar, imaginati-va ca acolo, in sufragerie e stapanul casei, NAE SIMIAN, originar din Salistea Sibiului, suntem in anul 1940, si domnia sa fumeaza un trabuc langa semineu, este celebrul patron al celei mai mari fabrici de incaltaminte din oras, e tipul de taran ardelean, e destept foc, e scund, energic si bogat. (Fabrica lui, fosta 11 iunie, inca mai exista si unul din descendentii lui a transformat-o azi intr-un spatiu comercial acoperit.)

Langa el sta, sotia dumnealui, Tita Simian, o doamna eleganta, distinsa, cultivata, care canta la pian, e indragostita de Italia si viseaza, ca acum e la Venetia. Sotul probabil o iubeste mult de-i indeplineste visul... o casa noua pe masura viselor ei, da porunca si un arhitect celebru din Bucuresti, Samotta, vedem numele lui pe casa, vine special pentru a executa proiectul casei de vis.

Familia Simian va scrie o pagina de istorie in viata locala a orasului, lasand in urma multe povesti.

In 1940 GH. Samotta si arhitectul Nicolae Lupu, ridica casa pe locul unei vile vechi, ce apartinuse familiei boierilor Otetelisanu.

Acest arhitect, Samotta (1891-1979), era profesor la Institutul de Arhitectura din Bucuresti, sef al catedrei de desen si pictura.

Ultimul proprietar al casei este Nae Simian, care in epoca comunista, e nevoit sa fuga in exil, tocmai in Argentina. Casa scapa nedemolata si treptat este golita de mobila si alte valori. Se povesteste ca in gradina, comunistii au dezgropat chiar si o comoara ascunsa, cu cocosei, monede si lingouri de aur, dupa plecarea domnului Nae.

Dupa Revolutie, casa e revendicata de Simian de Mouret Ana-Maria si de Simian Vlad Oprea, nepotii din partea fratelui. Acestia au cerut in 2001, restituirea casei nationalizate si o suma astronomica, dar conform presei valcene locale, au primit despagubiri de circa 1 milion de euro, pe vremea guvernarii Tariceanu si casa a ramas in patrimoniul national.

„Casa Simian'' reprezinta un exemplu de arhitectura interbelica, influentata de curentul art-nouveau, precum si de prezenta stilului neoromanesc, care imbina elemente traditionale cu cele moderne.

„Casa este conceputa in stil eclectic, cu elemente de inspiratie spaniola... cu vadite influente ale stilului mediteranean''

Am intrat in casa si am remarcat de asemenea elemente gotice tarzii, renascentiste, si rococo.

Constructia este foarte eleganta, originala si in planul ei se regaseste si curtea interioara impodobita cu coloane albe.

Spatiul asa zis istoric, e format din sufragerie, care e si ea subimpartita de un arc mare, care e limitat la capatul nordic de o absida, iar la cel sudic de un basorelief de lemn, ce reproduce scene din rapirea Sabinelor...

Plafonul casei e realizat in stil gotic si in continuare el are barne transversale pe stanga; doua scari ma poarta spre o sala mai luminoasa, cu un plafon gotic, luminat de doua ferestre cu vitralii.

Biroul era marginit de doua camere, ce aveau functia de dormitor pentru doamna Tita, cu un semineu clasic si elegant de marmura. Al doilea semineu e in sufragerie si este tot din marmura.

Casa a pastrat intacte si beciurile, care au fost recent reabilitate, fiind pline de sobolani, s-a facut curatenie generala si in spatiul castigat s-a creat galeria SUB-SOL, in 2012.

EXPOZITIA PERMANENTA

In aceasta atmosfera eleganta si ospitaliera, cu parfum de epoca, se afla expozitia permanenta.

Colectia de arta medievala, pe care nu am mai vazut-o de ani de zile, cuprinde intr-o sala mica, pe dreapta, icoane foarte vechi, pictate, din secolele 16-19, din judetul Valcea.

Mi-au placut piesele unicat, cum ar fi usile imparatesti aduse de la Manastirea Govora din 1497 sau icoana pe lemn, ,,Duminica Floriilor ''din 1668.

Dar, in sufragerie, vezi in prim plan, pe peretele din dreapta cele doua tablouri ale lui NICOLAE GRIGORESCU ,,Car cu boi ''si ,,Casa Taraneasca '', nu am reusit sa le fotografiez bine din cauza luminii aprinse.

Tabloul ,,Car cu boi'' s-a intors la locul lui, dupa ce a impodobit casa de la Olanesti, a lui Ceausescu.

Alti pictori prezenti in micul spatiu central al muzeului sunt: Gh. Petrascu (Peisaj), N. Tonitza, TH. Pallady (Natura Statica), Ion Theodorescu Sion, Corneliu Mihaiescu (Femeie cu copil), Constantin Piliuta, Dumitru Ghiata si altii.

De la jumatatea secolului XX, muzeul pastreaza panze ale lui Ion Tuculescu, mai exact, 9 lucrari.

Dupa 1944 au aparut lucrari pline de personalitate semnate de: Margareta Sterian, Corneliu Baba, Henri Catargi., etc.

Operele realizate in deceniile 7 si 8 si ale secolului XX, apartin lui Horia Bernea, Gh. Anghel, Ionel Salisteanu, Sabin Balasa si altii.

Din anii 1990, colectia s-a imbogatit din donatii, si permanent au loc expozitii temporare ale diversilor artisti plastici.

De asemenea in muzeu si afara sunt si cateva sculpturi, dar nu am retinut-o decat pe cea a lui Ion Irimescu din interior.

EXPOZITIE TEMPORARA - Angela Tomaselli

In sala lunga a muzeului, am admirat expozitia valcencei Angela Tomaselli, care a implinit 70 de ani, o expozitie moderna, abstracta, pe care nu am reusit sa o dezleg, un spectacol cu umor si aspecte caricaturale, cu personaje hibride, o lume unde evenimentele se suprapun si unde gasesti o poveste amuzanta.

O expozitie cu multe chei simbolice, subiective, va las pe voi sa le admirati si sa va bucurati, daca iubiti arta.

Impresii finale

Am plecat totusi din muzeu cu un mare regret si un gust de amaraciune.

Curtea interioara si gradina au ,,secat '', farmecul ei a disparut, fantana e goala, a secat si ea, mai vad doar o statuie, curtea muzeului e in spate ca un santier de materiale, parfumul de altadata s-a evaporat... e o echipa noua, tanara de muzeografi... ascunsi prin birouri, e adevarat a fost renovat acoperisul casei pe bani multi, dar sper ca intr-o zi sa reapara si poleiala verde din mica curte interioara, acolo unde ascultam odata recitaluri de pian si vioara...

Casa Simian este o mica bijuterie arhitectonica... anual trec pe aici cam 2000 de turisti... o fi mult, o fi putin?


[fb]
---
Trimis de mireille in 10.11.13 16:45:56
Validat / Publicat: 10.11.13 18:47:12
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂMNICU VÂLCEA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4005 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P61 Vara -e pustiu -nu prea avem amatori de arta
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

nickname77
[10.11.13 20:53:19]
»

Felicitari pentru impresii, un adevarat parfum de epoca...

Multa istorie zace in aceasta zona, pacat ca nu se implica cine ar trebui... asta-i alta poveste.

Acum aproape paisprezece ani, cand ne-am mutat aici, nu stiam ce zona frumoasa am "descoperit". Avem cateva statiuni Olanesti, Calimanesti-Caciulata, Govora plus ceva extra (zona Lotrului cu Brezoi, Voineasa si Obarsie), ar mai fi varful Cozia sau valea Cheii; plus altele si altele mai marunte dar nu mai putin importante (sa nu uitam de cele 2 trasee rutiere superbe Transfagarasan si Transalpina chiar daca aceste frumuseti nu tin doar de Valceaua noastra...)

Si totusi dumneavoastra scrieti despre oras (ar mai fi ceva de vizitat si in oras) atat de frumos incat sunt mandru ca am ales aceste locuri.

Mai ramane doar implicarea autoritatilor sau oricine altcineva (in aceste zone nu exista o parcare, un panou informativ nici macar un semn rutier MUSEUM sau cum o fi).

Felicitari inca o data, o seara buna.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
amero
[10.11.13 20:55:36]
»

deosebit de frumos si interesant acest rew. intrebarea finala este retorica? felicitari

urjanclaudiu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[10.11.13 21:36:27]
»

Uite cum se nimeri, dom'le! Să fiu tocmai eu ăla cu SUPERBONUSUL. Dar este unul bine-meritat! De la Vâlcea la Braşov, de la Braşov la Vâlcea, nu?

mireilleAUTOR REVIEW
[10.11.13 21:48:56]
»

@nickname77: multumesc mult pentru ecou... mai ales ca vine de la un valcean... da, avem norocul sa traim intr-o zona turistica privilegiata, si eu am devenit o fiica a Valcii in perioada adolescentei...

Am intentia sa mai descriu doua obiective culturale din urbea noastra, care mie imi sunt foarte dragi, cand voi mai gasi ceva timp liber... pozele sunt gata...

Da, nu am vazut parca nici eu un indicator cu semnul ,,Muzeu''.

Totusi sunt cateva introduse recent, care indica pentru prima oara in oras, in romana si engleza, locatia prefecturii si a primariei... pt muzeul de Arta, or fi facut economie... o seara buna si multumesc de vizita

mireilleAUTOR REVIEW
[10.11.13 21:55:41]
»

@amero: multumesc, da intrebarea este retorica...

webmaster13
[10.11.13 23:08:44]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

mireilleAUTOR REVIEW
[11.11.13 06:33:33]
»

@webmaster13: ok-multumesc

mireilleAUTOR REVIEW
[11.11.13 06:48:11]
»

@urjanclaudiu: multumesc, asa vor zeii, sa ne gratulam reciproc...

andieelen
[25.01.15 15:26:55]
»

M-am întrebat de atâtea ori ce este casa asta cu arhitectura atât de frumoasa şi, mai ales, de ce pe strada din faţa grădinii zoologice a răsărit una identică.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, andieelen, mireille, nickname77
Alte impresii din această RUBRICĂMuzee în Râmnicu Vâlcea și împrejurimi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049000024795532 sec
    ecranul dvs: 1 x 1