ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.10.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 15.01.13
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Dognecea - un loc retras si linistit

TIPĂREȘTE

Intr-o zi de duminica, fiind un grup de prieteni mai numeros, am avut chef de o iesire la gratar, de liniste si de aer curat. Am ales Dognecea, o localitate din judetul Caras Severin, mai putin cunoscuta si promovata turistic.

Venind dinspre Timisoara spre Resita, la Bocsa se face dreapta (exista indicator in acest sens), apoi pe o sosea cu serpentine si cu drum ingust ce strabate Muntii Dognecei se ajunge in localitatea Dognecea la peste 400 de metri altitudine.

Dognecea este o fosta asezare miniera care atrage prin peisajul pitoresc de care este inconjurata cat si de concentratia aerului, similar cu cea a unei statiuni balneoclimaterice, din cauza numarului mare de ioni negativi din atmosfera. Se spune ca insasi imparateasa Maria Tereza a vizitat zona pe vremuri, chiar pentru efectul terapeutic al aerului.

Tot de Dognecea apartine si satul Calina, unde se exploateaza si se imbuteliaza apa plata Perenna, care se afla acum pe locul doi, in urma apei minerale naturale Evian, recunoscuta mondial, acestea conform clasamentului intocmit de Organizatia Mondiala a Apelor. Se spune ca apa izvorului de la Calina era apreciata de Curtea Imperiala de la Viena, astfel ca erau organizate transporturi regulate de apa cu carele trase de boi.

De la Dognece la Calina se poate ajunge pe un drum pe alocuri pietruit, inconjurat de un peisaj montan de vis (drumul de asfalt catre Calina este de pe soseaua Oravita-Resita).

La Dognecea zona de interes turistic este la intrare in localitate cum ajungi dinspre Bocsa, unde este amenajat un baraj si implicit un lac de acumulare (Lacul Mare). Langa, este un lac mai mic, cu nuferi aclimatizati, care comunica printr-un parau cu Lacul Mare.

Am inteles ca se pot face drumetii prin padurile de pe munti catre fostele mine, azi inchise, unele datand de pe vremea Imperiului Habsburgic. Noi ne-am rezumat doar la a face un gratar intr-un spatiu special amenajat langa baraj, a pescui si a ne relaxa admirand privelistea, inspirand aerul curat si privind capturile altor pescari insirati pe malul lacului.

Pe malul Lacului Mare exista o pensiune cocheta numita pe drept cuvant "Colt de Rai", cred ca singura din zona, care ofera si inchirieri de hidrobiciclete sau barcute, avand si o zona de plaja amenajata pe un ponton.

Dognecea este o zona linistita, mai putin cunoscuta, al carei potential turistic nu este exploatat nici macar pe un sfert. Pacat, mai ales ca ma gandesc ca asemenea locuri de o frumusete aparte si neexploatate probabil ca exista cu sutele la noi in tara. Datorita peisajelor mirifice (munte, paduri si lacuri), a aerului curat incarcat de ioni negativi, daca s-ar pune in valoare si fostele mine acum inchise si parasite si bineinteles cu investitii masive in zona, in infrastructura si in constructia de unitati de cazare, Dognecea ar putea deveni o statiune climaterica cautata si apreciata.


[fb]
---
Trimis de Tucu2009 in 31.10.13 15:52:23
Validat / Publicat: 31.10.13 20:38:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în DOGNECEA [CS].
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4745 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Tucu2009); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4049 PMA (din 7 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster
[31.10.13 20:49:46]
»

@sxl: cum nu e vorba despre o excursie pe creste de munți, articolul a fost mutat la rubrica "O zi in Reșița și împrejurimi" (deja existentă pe sait); şters rubrica dublură creată de autor.

marijuan
[20.08.14 12:26:51]
»

Mai stii daca se poate sta cu cortul in zona? E voie, sunt si alte corturi, e periculos, etc?

Pensiunea aceea are preturi cam mari pentru gustul meu.

Multumesc.

Tucu2009AUTOR REVIEW
[20.08.14 20:31:01]
»

@mariustipa: Da, locuri de asezat cortul ar fi nenumarate, chiar am vazut pescari care aveau cortul asezat pe marginea lacului. Chiar zona lacului ti-o recomand si eu, mai precis catre catre coada lacului, unde este si padurea, ca sa ai parte de racoare. Periculos nu vad de ce ar fi, e o zona linistita si mai putin cunoscuta. Iti doresc vacanta placuta la Dognecea.

marijuan
[20.08.14 21:36:56]
»

@Tucu2009: Multumesc!

webmasterX
[26.03.19 08:36:37]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «O zi în zona Dognecea» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: O zi în Reșița și împrejurimi]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Tucu2009
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în zona Dognecea:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050475835800171 sec
    ecranul dvs: 1 x 1