ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.10.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 15.01.13
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
OCT-2013
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Deta, un orasel cu perspective turistice

TIPĂREȘTE

Aceste randuri le scriu datorita faptului ca am crescut intr-un sat din apropiere si am foarte multe amintiri legate de acest orasel de campie din Banat, situat la 44 de kilometri de Timisoara pe drumul european E70 si pe calea ferata paralela cu acesta care se continua catre Serbia, respectiv catre capitala acesteia Belgrad.

Deta este declarat oras inca din 1810 din timpul ocupatiei austro-ungare si inca de atunci este un important centru economic, administrativ si cultural chiar si pentru localitatile invecinate din regiune.

Sa revenim la partea turistica: aici gasim un strand termal (reabilitat in 2012) cu doua bazine de dimensiuni reduse (unul cu apa termala de 34-35 grade Celsius care are proprietati terapeutice in afectiunile reumatismale si reumatologice, unele boli dermatologice si vindecarea ranilor) si unul cu apa normala, cu un mic hostel in incinta care dispune de spatii de cazare si cabinet de recuperare fizica (unde se efectueaza proceduri-masaj terapeutic, electroterapie si ultrasunete), un mini-bar cu terasa, multe locuri de parcare si chiar si doua gratare pe gaz care pot fi folosite gratuit de catre amatorii de gatit veniti la baie, iarba verde si relaxare in incinta acestui strand. Exista in incinta strandului chiar si un mic loc de joaca pentru copii.

Dupa cum aminteam mai sus, strandul a fost complet reabilitat in 2012, dar mai este foarte mult de lucru. Sursa de apa termala vindecatoare a fost descoperita in aceeasi perioada cu altele din Campia Banatului (vezi Lovrin, Cebza, Jimbolia etc.) Amplasarea strandului este la marginea Detei, inspre liziera padurii ce margineste orasul. Strandul functioneaza doar pe sezon de vara.

Deta are si un parc natural destul de mare (peste 14 hectare), care este de fapt o ramasita a vechilor paduri ale Banatului, printre speciile componente amintim stejari, artari, paducel, tei si salcami, unele exemplare de stejari avand varsta de peste 400 de ani. Unele alei ale parcului au fost recent reabilitate, gasiti aici loc de joaca pentru copii, terenuri de sport, o terasa de vara si chiar si un strand cu bazin de dimensiuni olimpice (in conservare).

Un alt obiectiv turistic la Deta este Biserica Romano-Catolica, construita in stil gotic si sfintita la 1900 cu hramul Sfintei Ana. Localizata in centrul orasului, are dimensiuni impresionante (de exemplu inaltimea turnului este de aproape 60 de metri) si a fost renovata si reparata de curand. Este deschisa pentru vizitare de luni pana duminica intre orele 9-16.

Vizavi de Biserica Romano-Catolica se gaseste Biserica Ortodoxa, o constructie noua si semeata, finalizata in 2009.

Un alt punct de interes turistic este Muzeul Orasului, recent amplasat intr-o noua locatie, aici gasindu-se exponate care certifica continuitatea si dezvoltarea vietii pe aceste meleaguri (mormant din secolul al V-lea, ceramica din secolul VIII-IX etc.). Cladirea Muzeului, reabilitata, a fost construita in 1910 si este cunoscuta si sub denumirea de Turnul Pompierilor si tot in aceasta incinta se afla si Muzeul Pompierilor.

Biserica Romano-Catolica, Biserica Ortodoxa Romana si Turnul Pompierilor (Muzeul) sunt iluminate arhitectural gratie unui proiect transfrontalier comun cu orasul Varset din Serbia, aflat la cativa zeci kilometri de Deta.

Un alt obiectiv turistic aflat in imediata apropiere a orasului Deta este Biserica Ortodoxa din Opatita (sat apartinator de Deta) construita acum 300 de ani pe fundatiile vechii biserici si inclusa si ea alaturi de cele trei obiective din Deta in proiectul de iluminat arhitectural.

De asemenea, la 9 kilometri de Deta se afla localitatea Banloc, unde gasim Castelul Regal (construit in 1759), azi in reparatii capitale, iar pe soseaua Deta-Banloc gasim Cula (un turn solitar in mijlocul campului care simboliza intrarea pe domeniul regal Banloc).

Mai departe, dupa Banloc intram in satul Partos unde este situataManastirea ce poarta hramul Sfantului Ierarh Iosif cel Nou, primul mitropolit al Banatului (atestata in 1571).

Ca variante de cazare la Deta gasiti un mic hotel de 2*.

In concluzie, Deta este un oras micut si curat care asteapta sa fie descoperit, asa ca nu ezitati sa va opriti aici cel putin pentru o zi.


[fb]
---
Trimis de Tucu2009 in 29.10.13 23:36:53
Validat / Publicat: 30.10.13 09:18:00
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în [ALTE ZONE].
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3686 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Tucu2009); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P23 Monument la intrarea in parc
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14600 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster [30.10.13 09:17:52] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmasterX [08.10.16 09:17:09] »

Mutat în rubrica "O zi în Deta [TM], [ALTE ZONE]" (nou-creată între timp pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Deta [jud Timiș]:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04726505279541 sec
    ecranul dvs: 1 x 1