ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.10.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.01.12
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 2 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Plaça d'Espanya... locul de unde incepe Barcelona

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Vizita mea in Barcelona a inceput si s-a sfarsit cu o plimbare in jurul celei mai frumoase atractii a orasului, dupa parerea mea, Plaça d'Espanya (Plaza de España sau, mai pe romaneste, Piata Spania). Se ajunge usor in aceasta piata atat pe jos cit si cu mijloacele de transport in comun. Mie mi-a placut sa fac cate o plimbare pe jos mai ales ca hotelul ales nu era situat departe de acest loc.

Piata Spania este celebra mai ales pentru magnificul spectacol al Fantanilor Magice, un spectacol pe care am avut ocazia sa il vad si care sincer m-a surprins in modul cel mai placut chiar daca urmarisem inainte mai multe fragmente pe internet. Cei care vor sa se bucure de acest spectacol trebuie neaparat sa urmareasca programul de functionare pentru a nu avea neplacuta surpriza de a ajunge acolo in zilele in care fantanile sunt inchise conform programului sau din diverse alte motive. Acest program se poate gasi pe acest site dar si pe alte site-uri de informare turistica. Idee este ca intre 30 aprilie - 30 septembrie ele functioneaza intre orele 21-23.30 (ultimul spectacol incepe la 23.00) in fiecare joi, vineri, sambata si duminica, iar de la 1 octombrie la 30 aprilie, de la orele 19-21 (ultimul spectacol incepe la 20.30), in fiecare vineri si sambata. Aceste Fantani, ca mai toate cladirile sau monumentele din Piata Spania, au fost construite in anul 1929, cu ocazia Expozitiei Internationale care a avut loc atunci in Barcelona, iar primul spectacol a avut loc pe data de 19 mai 1929, cu o zi inainte de inceperea Expozitiei. Ele au fost proiectate de catre Carles Buigas, acelasi care s-a ocupat si de repararea lor, in anul 1955, dupa ce ele fusesera grav avariate in timpul Razboiului Civil din Spania. Ideea ca aceste fantani sa devina „muzicale” s-a concretizat abia in anul 1980 atunci cand a avut loc primul spectacol de muzica si lumini.

Dar daca seara ajungeti in Piata Spania doar pentru spectacolul de la Fantanile Magice, ziua, atunci cand nu functioneaza, aceste fantani nu o sa va impresioneze cu nimic. Si atunci o sa aveti ochi si pentru alte cladiri si munumente care dau farmec acestui squar in care se intalnesc bulevardele mari precum Gran Via de les Corts Catalanes, Avinguda del Parallel, Carrer de la Creu Coberta si Carrer de Tarragona. Poti spune ca acesta este locul de unde incepe Barcelona.

Pentru inceput ar trebui sa priviti totul de la distanta si de ce nu de la inaltime. Pentru asta am traversat strada catre vechea si impunatoarea Arenas de Barcelona, o cladire construita in anul 1900 ca o arena pentru coride ce putea gazdui pina la 16.000 de spectatori. Insa ultima lupta cu taurii a avut loc pe aceasta arena pe data de 9 iunie 1977, coridele neatragand prea mult locuitorii orasului. Din acea zi pina in anul 1999 arena a stat goala, impresionand poate numai prin arhitectura exterioara, o arhitectura in stil maur, care i-a apartinut lui August Font i Carreras. Un alt moment de varf al arenei a fost in anul 1966 cand trupa The Beatles a concertat aici in fata unui public numeros. In anul 1999 au inceput lucrarile de refacere, iar din martie 2011 aici functioneaza un mare centru comercial ce se inalta pe 7 etaje. Am vizitat o parte din acest centru si m-am pierdut pe acolo. Neavind timp (si bani) pentru cumparaturi am iesid dupa mai putin de o ora in strada cu intentia de a ma indrepta catre Turnurile Venetiene. Insa am vazut imediat un lift exterior care urca parca niciunde. 1 euro si in 10 secunde eram sus pe Arenas de Barcelona. Acolo sunt deschise zeci de cafenele si terase, iar privelistea catre Piata Spania este super. Si dind roata am vazut undeva in spatele arenei un parc cu palmieri din care se auzeau strigatele a sute de papagali. Am coborat nu inainte de a mai face cateva zeci de fotografii si m-am indreptat catre acel parc, curios sa vad papagalii, cuiburile lor si statuia ce trona peste toate acestea.

Parcul Joan Miró mai este cunoscut si sub numele de Parc de l'Escorxador (Parcul Abator) deoarece, pe vremuri, pe acest loc se afla un abator ce a fost demolat in 1979. Parcul nu are nimic special. M-am bucurat sa vad papagalii liberi (papagali pe care ii poti vedea cam oriunde in Barcelona) si m-am holbat la statuia lui Miró intitulata ”Dona i Ocell”, adica „Femeia si Pasarea”, incercand sa gasesc semnificatia titlului mai ales ca mie mi se parea ca seamana mai mult cu o pisica sau cu o vacuta. Apoi am aflat ca in catalana cuvantul folosit pentru „pasare” este acelasi folosit pentru „penis”... si parca usor, usor am gasit si semnificatia titlului.

Plecand din parc mai incantat de papagali decat de acea „ocell” a lui Miró, am traversat pentru a admira fantana din centrul Pietei Spania, fantana proiectata de catre preferatul meu, Josep Maria Jujol, omul poate caruia Gaudi a devenit (si mai) celebru. Cu toate ca fantana a fost comandata pentru a marca intrarea in zona de desfasurare a Expozitiei Internationale ce a avut loc in Barcelona in 1929, la inceperea acestei expozitii monumental nu era finalizat. Jujol a muncit alaturi de Miquel Blay, Frederic Llobet si de fratii Oste pentru a finaliza acest monument inchinat apei. Miquel Blay a sculptat piesele ce reprezinta cele trei mari si oceane din jurul Peninsulei Iberice si raurile care curg catre acestea: Marea Mediterana si raul Ebro sunt reprezentate de un tanar inconjurat de alti tineri, Oceanul Atlantic si raurile Tajo si Guadalquivier sunt reprezentate de doi oameni batrini inconjurati de tineri, iar Marea Cantabrica (Golful Biscaya) este rerezentata de un grup de tineri care intruchipeaza raurile care se varsa in aceasta mare. Fratii Oslé au creat cele trei figuri care reprezinta Abundenta, Sanatatea si Navigatia, iar Frederic Llobet a contribuit cu sculptura din partea de sus ce contine un cazan cu un foc ce arde in interior. Cele trei coloane, fiecare avind 11 metri inaltime, au fost proiectat de Jujol si simbolizeaza Eroismul, Religia si Arta. Pur si simplu nu te mai saturi privind aceasta statuie. Dar Turnurile Venetiene parca te cheama catre ele sa iti incepi plimbarea in sus, catre Montjuic. Turnurile au fost proiectate de catre arhitectul Ramon Reventós si reprezentau poarta de intrare catre Expozitia Internationala din Barcelona din 1929. Arhitectul a incercat si a reusit sa construiasca aici nu unul ci doua turnuri asemanatoare Campanilei din Piata San Marco din Venetia. Initial publicul putea urca in aceste turnurile insa acum ele sunt inchise.

Piata Spania a fost construita pe locul folosit candva pentru executii publice. Dupa constituirea in 1715 a cetatii, spanzuratoarea a fost mutata acolo. In locul in care acul se afla Fantina Magica, in 1919 se ridicau " Les Quatre Columnes ", patru coloane ionice proiectate de catre arhitectul Josep Puig i Cadafalch pentru a simboliza cele patru dungi de pe steagul catalan. In 1928, cu putin timp inainte de inceperea Expozitiei Internationale, Primo de Rivera's, cel care a guvernat Spania ca dictator in acea perioada, a ordonat demolarea atat a coloanelor cat si a oricarui alt semn catalan pina la inceperea Expozitiei. Eu m-am bucurat insa sa gasesc aici coloanele si sa aflu ca din anul 2010 atat turistii dar mai ales catalanii pot vedea o replica a columnelor originale, asezata aproape de locul in care se aflau initial. Totusi locuitorii Barcelonei au comentat asupra faptului ca acestea nu seaman cu cele originale avand in vedere materialele de constructive, ca pretul final al replicilor a fost exorbitant si ca actualul amplasament blocheaza partial vederea catre Palatul National. Coloanele actuale care au 20 de metri inaltime au fost construite, se pare, dupa planurile initiale ale lui Josep Puig i Cadafalch.

Mergand inainte catre Palatul National, pe stanga si pe dreapta am gasit cladirile ce apartin Centrului Expozitional Fira de Barcelona si cladirile Generalitat de Catalunya, Consiliul orasului Barcelona si Camerei de Comert din Barcelona. Am admirat primele fantani, opere ale luiBuigas Carles si dupa cateva zeci de fotografii am mers mai departe. Cu ajutorul scarilor rulante si a pasarelelor se ajunge usor sus, in fata Palatului National, astazi Muzeul National de Arta al Cataluniei (Museu Nacional d’Art de Catalunya sau MNAC). Si acesta ca tote celelalte cladiri din Piata Spania, a fost construit pentru Expozitia Internationala ce a avut loc in Barcelona in anul 1929. Palatul a gazduit ceremonia de deschidere a Expozitiei ce a fost prezidata de Alfons al XIII-lea si Regina Victoria Eugenia si a servit ca pavilion expozitional pentru Spania. Cladirea este absolute superb iar privelistea de pe scarile Palatului catre Piata Spania este la fel de frumoasa. Pentru cei ce vor sa viziteze Muzeul National de Arta le recomand sa isi inceapa respective vizita cat mai devreme pentru a avea sufficient timp.

Si sa nu uitam ca Piata Spania a fost scena celebrului concert „La Nit Festival” din data de 8 octombrie 1988 in care au aparut si Freddie Mercury si Montserrat Caballe, concert pentru promovarea Jocurilor Olimpice ce aveau sa se desfasoare in Barcelona in anul 1992. Atunci, in fata a 150.000 de spectatori (inclusiv regele Juan Carlos, regina Sofia si printesa Cristina), Freddie a facut pentru prima oara play back pe durata celor 3 piese cantate in duet datorita problemelor de sanatate care incepusera sa apara. Aceasta a fost de fapt si ultima aparitie a lui Freddie in public. Drept urmare, pentru a vedea cel mai frumos loc din Barcelona intr-un moment fantastic si pentru a asculta cea mai mare voce a lumii, am atasat ca si fond sonor o parte din „La Nit Festival”.

Tinand cont ca Barcelona mai gazduise in 1888 Editia a 12-a a Expozitiei Universale si la fel ca si atunci, in 1929 dar si cu ocazia Jocurilor Olimpice din 1992 o mare parte a orasului s-a transformat in ceea ce este astazi, astept cu nerabdare gazduirea unei noi Expozitii Universala sau, de ce nu, a unor alte Jocuri Olimpice pentru ca Barcelona sa revina la viata pentru ca, in comparatie cu cealalta vizita a mea, imi pare ca usor, usor imbatrineste.


[fb]
---
Trimis de vlado2 in 14.10.13 19:08:22
Validat / Publicat: 14.10.13 22:50:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 11495 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vlado2); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Vedere de la Palatul National catre Piata Spania
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

vlado2AUTOR REVIEW
[14.10.13 19:10:53]
»

Fond sonor: http://www.youtube.com/watch?v=L9wKDa1udt0

Multumesc

webmaster
[14.10.13 22:49:36]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Michi
[15.10.13 00:07:52]
»

Pe lângă review-ul care mi-a cristalizat şi completat impresiile asupra multor locuri pe care le-am văzut şi eu dar despre care nu cunoşteam atâtea amănunte, subscriu şi la fondul sonor de excepţie, eu având un cult atât pentru Queen cât şi pentru Caballet. Din păcate niciunul din ei nu mai există. Soprana, care era de o vârstă cu mine s-a stins în urma unui accident cerebral exact acum un an.

vlado2AUTOR REVIEW
[28.10.13 13:54:36]
»

@Michi: Eu stiu ca marea soprana inca traieste. Stiu ca a avut ceva probleme (un accident vascular) in 2012. Dar ca si-a revenit. Sper din suflet sa am dreptate.

cristina47*
[28.05.16 18:02:55]
»

@vlado2 - Ai scris foarte frumos despre Plaza de España, si ai dat informatii compexe. Eu niciodata nu am vazut papagalii din Parcul Abatorului. Probabil, nu am fost atenta. Statuia este impresionanta, si...intradevar, pare a fi un falus. In alta parte a orasului, se mai ridica un falus foarte bine definit si care se vede din toate partile: La Torre Aghbar.

M-am uitat la poze...Palatul National, eu parca stiam ca ii zice MNAC, dar cred ca nu am eu informatii complete. Scuze.

Despre Montserrat Caballé, am citit ca inca mai traieste si ca are venerabila varsta de 83 de ani. Sa-i de Dumnezeu cat mai multi ani fiindca este o voce de neinlocuit.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cristina47*, Michi, vlado2
Alte impresii din această RUBRICĂ'Must see' în Barcelona:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054888963699341 sec
    ecranul dvs: 1 x 1