ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.10.2009
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 04.09.09
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUN-2007
DURATA: 1 zile
familie cu copii
[?] AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • ARTICOL ARHIVAT
    TIMP CITIRE: 10 MIN

    ROMA si atat

    TIPĂREȘTE

    A incerca sa faci o descriere Romei in una doua pagini tip A 4, este o dovada de amatorism, cand altii mai destepti au scris manuscrise intregi. Am sa ma limitez doar la aventurile traite in Roma, pentru ca 7 zile tot ar fi insuficiente sa cuprinzi aceasta grandioasa asezare.

    Ultima zi pe vas, facem check out, lasam bagajele la masina si pornim pe cont propriu in spre Roma. Luam un tren de navetisti din Civittavechia si in 50 de minute intram in subteran, ajungand in centrul Romei. Caini surzi la vanatoare, iesim la suprafata izbiti de o caldura infernala, in jurul a 40 de grade Celsius. Trotuarele se topesc, totul clocoteste, inclusiv mintile noastre. Vazandu-ne un pic dezorientati, un roman care vinde bilete de autobuz ce opereaza turul Romei se ofera sa ne ajute. Asa ca intre romani, ca intre frati, mai ales ca romanii nostri sunt “renumiti” pentru ajutorul reciproc ce si-l acorda pe meleaguri straine. Ne spune sa luam autobuzul gri, un autobuz de vis, ne da o harta cu traseul si putem cobori in orice statie, stam cat ne trebuie sa vizitam obiectivul, apoi ne urcam in urmatorul autobuz. Neaparat gri. Daca luam galben sau rosu, platim iarasi. Binee. Ne suim in autobuzul decapotat, dupa o asteptare de vreo 15 minute in plin soare si ne urcam la etajul superior. Roma este foarte agitata, sute de motociclisti fac un zgomot infernal, completati de automobilistii posesori in majoritate de Fiat sau Alfa Romeo, ceva mai silentiosi. Strazile sunt destul de aglomerate, se circula greoi. Arhitectura orasului este deosebita, farmecul vechiului impletit cu si mai vechi este fantastic. Pe traseu, din loc in loc, apare o mica arie ingradita, unde se vad niste ruine, insotite de placuta descriptiva. In autocar avem si ghid, ar fi foarte interesant sa il si auzim, dar castile nu merg. Dupa vreo 30 de minute de stat prin coloane ajungem la primul obiectiv major Colosseum-ul

    Colosseumul cea mai grandioasa constructie a vremurilor sale, este poate cel mai vizitat obiectiv turistic din Roma. Dovada o avem in fata noastra, cozi de aproape 1 km la casa de bilete pentru vizita interioara. Inaltimea constructiei este de 55 m, iar in timpurile functionale gazduia pana la 50. 000 de persoane la spectacole, in mare majoritate crude, lupta dintre animale salbatice si gladiatori fiind distractia principala a Romei antice. Originea luptelor de gladiatori este regasita in jurul anului 300 IC cand la inmormantarea unui nobil roman, fiul acestuia a dat ordin unor perechi de sclavi sa se lupte intre ei pana la moarte, iar cei decedati se credea ca vor insoti spiritul nobilului in lumea de dincolo, pentru a il apara. Prezervarea si conservarea monumentului este o dovada extraordinara a culturii romane, colosseumul fiind absolut impresionant. Ne plimbam prin parcul imens ce il inconjoara, de fapt parcul fiind un imens sit arheologic. Pe langa aleile parcului si prin gradinile de pe mici movile apar blocuri de piatra, coloane, sau ziduri, nedezgropate in totalitate, reprezentand fostele constructii adiacente monumentului. Dupa vreo 30-45 de minute iesim in partea opusa a parcului si cu harta in mana incercam sa gasim statia autobuzului gri. Mai luam o harta de la un punct de vanzare reviste si observam ca punctele reprezentand statiile autobuzelor pentru turisti sunt... galbene si rosii. Gri nu prea exista, exceptand conturul strazilor. In fine mai aruncam o privire pe harta noastra initiala si totusi vedem si semne gri.

    Suntem la intersectia indicata pe harta, caldura cred ca atinge 48 – 50 de grade la soare, nervii incep sa isi faca aparitia, si pe langa noi trec…fara sa opreasca, numai autobuze galbene si rosii, cu turisti entuziasmati, carora le merg castile. Noi suntem lac de apa si stam intr-o statie care nu exista, asteptand un autobuz, care probabil era in ultima cursa, operatorul fiind in faliment. Dupa inca vreo 30 de minute o luam pe jos incercand sa ajungem la alta statie pentru a schimba culoarea. Mergem pe jos cautand numai petice de umbra, insa constatam in mod evident ca ne-am ratacit traversand un parc, aleile serpuite si toropeala ne-au indus vedenii J. Cand nimeni nu se mai astepta, la vreo doua ore jumate –trei dupa debarcarea la Colosseum, apare pe o strada oarecare pe care eram noi, autobuzul gri, probabil unul singur pe tot turul Romei. Ii facem semn disperati, ne suim in el, dar deja am pierdut foarte mult timp, neuroni si vitalitate, asa ca nu vom mai cobori decat la Vatican, e deja pranz, iar in jurul orei 16. 00 ar trebui sa fim in Civittavechia pentru a pleca spre casa.

    Vaticanul, resedinta Papei de 6 secole este un un monument de arhitectura spectaculoasa. Intrarea in micul stat de 0, 44 km patrati este grandioasa, dar noi nu putem sa trecem de ea decat cateva zeci de metri pana intr-o piateta pe post de “anticamera”. Coada la bilete pentru vizitarea “inside” numara asa din ochii nostri injectati de caldura peste 200 de persoane, asa ca renuntam si la asta. Facem poze si admiram exterioarele cladirilor, apoi foamea si setea trebuie anulate si intram intr-un mic restaurant chiar lipit de Vatican. Constatam ca este tip “impinge tava” dar ratacirea anterioara ne face sa fim precauti in cautarea altui punct de alimentatie, asa ca nici nu ne uitam la preturi si impingem tava. La sfarsit platim pentru patru snitele amarate suta de euro, dar nici ca ne asteptam la altceva dupa o astfel de zi.

    Dupa masa luam alt autobuz, dupa cel gri probabil ca ma stateam vreo doua ore si luam trenul spre Civittavechia.

    Va insir mai jos obiective majore de vizitat in Roma, obiective ce nu pot fi vizitate, retineti, daca luati autobuzul gri. Mergeti pe culori calde, rosu, galben, sunt in ton cu caldura verii romane si veti vedea mai multe decat noi. Si inca un sfat, vizitati Roma organizat, pe cont propriu este imposibil de stat la cozi si fara ghizi, chiar daca mai scoti ceva din buzunar, nu are farmec. Si era sa uit, nu primiti “ajutor” de la romani binevoitori care recomanda autobuze fantoma, cumparati bilete de la pakistanezi.

    ARCUL DE TRIUMF A LUI CONSTANTIN

    Arcul înalt de 25 m este format din 3 arcade placate cu marmură şi decorat cu numeroase basoreliefuri. A fost inaugurat în 315 d. Hr. pentru a comemora victoria împăratului asupra lui Maxentius în bătălia de la podul Milvius.

    BAZILICA SFÂNTUL PETRU

    Bazilica se află în Piazza San Pietro din Cetatea Vaticanului. Cu o lungime de 168m, înălţimea cupolei de 119 m şi o suprafaţă totală de peste 15 000 m², este al-2-lea lăcaş sacru al creştinităţii după biserica Notre Dame de la Paix. Faţada în stil baroc este dominată de statuile Mântuitorului, a Sf. Ioana Botezătorul şi a 11 Apostoli. Forma bazilicii este în forma unei cruci latine cu 3 nave, în mijlocul căreia se află altarul principal al papilor. De o mare valoare este pictura lui Michelangelo – „Pieta”.

    BISERICA SAN GIOVANNI IN LATERANO

    Biserica San Giovanni este catedrala Romei şi scaunul eclezial al Papei. Oficial, aceasta este numită Arhibasilica Celui Mai Sfânt Salvator, fiind cea mai veche şi încadrându-se ca singura catedrală din Roma, dintre cele 4 mari basilici antice.

    BISERICA SANTA MARIA MAGGIORE

    Bazele bisericii sau pus în anul 352 după Cristos şi dedicată Sf. Maria. Turnul Clopotniţei în stil medieval este cel mai ănalt turn din Roma, atingând 75 m altitudine. Sub sanctuarul bisericii se află cripta Betleem unde sunt îngopate mai multe din figurile semnificative ale bisericii romano-catolice. Cripta este împodobită cu un altar pregătit pentru celebrarea Euharistiei.

    BOCCADELLA VERITA

    Acest disc antic de marmură ce reprezintă corpul enorm al unui triton cu gura deschisă este situat lângă Biserica Sf. Maria. Se spune că în epoca medievală, era folosit pentru a judeca mincinoşii, fără drept de apel. Cei acuzaţi de minciună trebuie să-şi pună mâna în gura tritonului şi să repete ce au spus, dacă minţeau li se tăia mâna.

    CASTELUL SAN’T ANGELO

    Castelul este o construcţie masiva de formă circulară la care se ajunge trecând peste unul dintre cele mai frumoase poduri din lume, podul San’t Angelo creaţie a lui Bernini. Iniţial a fost creat ca mausoleum pentru împăratul Adrian iar azi este un intersant muzeu deschis vizitatorilor.

    COLOSSEUMUL

    Este cel mai mare amfiteatru roman construit vreodată, în care se desfăşurau luptele cu gladiatorii din timpul lui Nero. Este construit în formă de elpisă cu axa mare de 186 m iar axa mică de 150 m. Avea un perimetru de 520 m şi o înălţime de 55m. Termenul de Colosseum vine de la statuia colosală de 36 m care îl reprezintă pe Nero în chip de zau al soarelui.

    COLUMNA LUI TRAIAN

    Columna se ridică în partea stângă a Capitoliului, dincolo de Via dei Fori Imperiali. Cu o înălţime de 40 m inclusiv cu postament, este formata din 25 de blocuri de marmură cu diametru de 3, 5 m. Suprafaţa sa este în întregime acoperita cu basoreliefuri – 2500 de personaje sculptate într-o bandă în spirală ce relatează faptele eroice ale imperiului în timpul războiului împotriva dacilor (101-102 şi 105-106 d. Hr. ). În 1587 statuia împăratului Traian din vârful coloanei a fost înlocuită de catre Papa Sixt al V-lea cu statuia Sf. Petru. Postamentul coloanei în care au fost ţinute cenuşa lui Traian şi a soţiei sale Plotina într-o urnă de aur este decorat cu trofee barbare.

    FONTANA DI TREVI

    Fântâna este constuită în stil rococo oranmentată cu creaturi acvatice de marmură, dominate de un impresionant Oceanus. Apa din fântână provine din Izvorul Aqua Vergine, numit aşa conform legendei căreia o fecioară le-a arătat sursa soldaţiilor însetaţi. Se spune că trebuie să arunci un bănuţ în fântână să fi sigur că te vei întoarce la Roma, dar şi ca dorinţele puse la arucarea bănuţului se împlinesc. Fântâna este o adevărată splendoare atât ziua cât şi noaptea.

    FORUMUL LUI TRAIAN

    Accesul în forum se face prin arcul de triumf care se deschide într-o piaţă cu o statuie de bronz aurit a împăratului în centrul complexului. Include biblioteci greceşti şi romane, bazilica Ulpia şi un uriaş templu închinat lui Traian. A fost construită de Apolodor din Damasc şi terminată de Hadrian.

    PALATUL QUIRINALE

    Palatul datează din 1574 şi a fost construit drept reşedinţă de vară a Papei. În 1870 a devenit reşedinţa regilor Italiei iar din 1947 reşedinţa preşedintelui Italiei.

    PANTHEONUL

    A fost construit iniţial ca templu pentru cele 7 zeităţi guvernatoare ale celor 7 planete în statul religios al Romei Antice al sec. VII. Domul cu un diametru de 43 m a fost cel mai larg dom din lume până la construirea celui din Fflorenţa. Faţada Panteonului este împodibită cu 16 coloane corintice şi a căror inscripţie înseamnă: ” Marcus Agrippa, fiul lui Lucius, în timpul celui de al 3-lea consulat, a construit aceasta”. Clădirea are o lăţime de 142 m şi 142 m înălţime.

    PIAZZA DEL POPOLO

    Piazza este dominată de obeliscul egiptean din centru, plasat aici în 1589, dedicat lui Ramses II. Are 4 fântâni din marmură albă de forma unor lei în stil egiptean. De-a lungul timpului piaţa a servit ca spaţiu de expoziţii, stadion şi teatru în aer liber. Numele pieţei este derivat din „pioppo” care înseamnă plop.

    PIAZZA DELLA ROTONDA

    Piaţa este ocupată de clădiri cu faţade din sec. 18 şi de fântâna lui Giacolo della Porte, sculptată de Leonardo Sormani, încercuită cu măşti şi delfini din care ţâşneşte apa. Obeliscul este a lui Ramses al-2-lea, amplasat aici de către papa Clement al 11-lea în 1711.

    PIAZZA DI SPAGNA

    Piaţa este un important punct de întîlnire internaţional din care pornesc faimoase străzi cu magazine de lux şi magazine antice. Este faimoasă pentru marea scară, numită „Scalinata de Trinita dei Monti”, la poalele căreia se află o fântână sub formă de barcă numită „Fontana della Barcaccia”. În partea superioară a scărilor se află un obelisc şi o biserică. A fost declarată „Piazza di Spagna” în sec. XVIII când întreaga suprafaţă era considerată teritoriu aparţinând Spaniei.

    PIAŢA NAVONNA

    Este una dintre cele mai frumoase pieţe din Roma frecventată zilnic de sute de turişti. Cuprinde 3 fântâni, cea mai mare fiind „Fântâna celor 4 fluvii”, nume ce vine de la cele 4 statuete ce decorează fântâna, reprezentând câte un fluviu de pe continente diferite: Nilul, Gange, Dunărea şi Amazonul. Celelalte 2 fântâni se numesc: Fontana del Nettuno şi Fontana del Moro.

    PIAŢA SFÂNTUL PETRU

    Este situată chiar în centrul Vaticanului, în faţa Bazilicii Sf. Petru şi a fost proiectată de Gian Lorenzo Bernini în stil arhitectural baroc. Piaţa actuală, în formă eliptică, este înconjurată de colonada cu cele 284 de coloane desfăşurate pe 4 rânduri şi 140 de statui de sfinţi. În centrul pieţei se află un obelisc egiptean înalt de 40 m cu 4 lei de bronz la bază iar de-a stânga şi de-a dreapta se află câte o fântână.

    PIRAMIDA LUI CAIUS CASTIUS

    Piramida este înaltă de 36 m şi are o bază de 30 m pe fiecare latură. A fost construită în numai 330 zile şi poartă mărturia influenţei stilului arhitectural egiptean. Găzduieşte cavoul monumental a lui Caius Castius Epulonis, praetor şi personaj bogat din perioada augusteană.

    www.bloggo.ro - povestiri de vacanta


    [fb]
    ---
    Trimis de adrian76 in 08.10.09 16:37:49
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 3674 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrian76); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 [fără descriere]
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 650 PMA (din 6 voturi)

    ECOURI la acest articol

    7 ecouri scrise, până acum

    Dragoș_MD [04.12.09 16:01:34] »

    ma leg si eu de aceasta istorisire, ca sa adaug cateva dintre impresiile personale din vizitele mele la Roma. de ce nu scriu un review separat? ei bine, nu cred ca trebuie sa fie zeci de astfel de povesti, ci ar trebui cumva grupate... si oricum, nu am foarte multe de adaugat:

    Recomandarea mea personala este sa folositi cat mai mult mersul pe jos si autobuzele (transportul public) ; pentru distante mari, metroul e excelent. Daca va luati abonament, nici nu e foarte scump.

    Un loc mai deosebit vizitat de mine: schitul (ca nu stiu cum i-as spune pe romaneste altfel) 'Qvo vadis, Domine'. Da, ala cu legenda cu Sf. Petru si Isus, parca e descris si la sfarsitul unui roman (carte! ) de Sienkiewicz. Se afla pe Via Apia Antica, undeva in sudul orasului la cativa km buni de mers printre 'balarii' cu autobuzul. Nu e ceva din cale afara de deosebit (daca nu ma inseala memoria, erau si ceva catacombe in apropiere, dar nu pentru alea mersesm eu pana acolo), dar faptul ca te afli intr-un loc unde (chiar si in poveste) s-au petrecut niste lucruri despre care ai citit in carti este... nu stiu cum sa spun, dar mie imi ridica un nod in gat.

    Ar mai fi biserica unde se afla statuia lui Moise, de Michelangelo, adica San Pietro in Vincoli. Statuia facea parte din monumentul funerar al papei Iulian al IIlea. Tot acolo se afla si lanturile cu care a fost legat Sf. Petru. Este aproape de Colloseo.

    Tot nu departe de acesta (dar in directie opusa) este si Circo Massimo, locul unde se desfasurau intreceri sportive si hipice, dar si festivaluri acum cateva mii de ani.

    Un alt loc pe care mi-a placut sa-l vad a fost si Baile lui Caracala. Un monument al vietii mondene din epoca romana, baile fiind atunci nu doar un loc unde sa iti ingrijesti igiena personala, cat mai ales un loc de intalnire si petrecere in mod placut a timpului impreuna cu prietenii.

    Un mic amanunt despre castelul Sant' Angelli (initial construit de imparatul Adrian spre a-i adaposti mormantul) : intre zidurile sale si resedinta papei a fost construita prin evul mediu o pasarela acoperita si fortificata, pe unde papa se putea refugia de urgenta in caz de atac asupra Vaticanului. Numele din ziua de azi vine de la faptul ca se spune ca la sfarsitul ciumei din 590 pe acoperisul sau a fost zarit arhanghelul Gabriel fluturandu-si spada.

    Parcul Vila Borghese (si muzeul omonim) sunt (tot dupa parerea mea) niste locuri care in niciun caz nu ar trebui ocolite. Este al doilea parc din Roma, ca intindere, aranjat in stil... dar ce conteaza asta? mergeti si va convingeti singuri. Cu putin noroc, veti gasi acolo si strada/aleea Bucuresti!

    Sanziana [26.01.10 10:00:24] »

    pacat ca nu ai intrat la Vatican eu am stat o zi intreaga, de platit nu se plateste, coada e ca sa te verifice "la buzunare", e ca la aeroport. in rest e superb. SI DA, folositi autobuzele rosii nu cele gri, eu fiind cu sora mea care e stabilita acolo stiam deja asta.

    molko* [26.01.10 10:19:13] »

    sanziana/// Muzeul Vaticanului se plateste!. Poate ai nimerit tu "porti deschise" sau ceva de genul asta...

    Dragoș_MD [26.01.10 10:58:36] »

    mai mult ca sigur ca a fost intr-una dintre duminicile cu acces liber! (adica ultima din fiecare luna)

    http://mv.vatican.va/2_IT/pages/z-Info/MV_Info_Calendario.html

    Sanziana [26.01.10 16:03:43] »

    era la sfarsitul lui Februarie. Probabil, norocul meu. Stiu sigur ca nu am platit si era duminica da am stat la o coada...

    bushy* [10.03.10 09:50:21] »

    salut... am si eu o rugaminte ma poti ajuta si pe mine cu o harta turistica a romei sau macar cu un site de unde o pot lua... multumesc

    Dragoș_MD [10.03.10 10:40:06] »

    ia d'aicea! (asta in cazul ca asta de aici nu-ti este pe plac).

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    bushy*, Dragoș_MD, molko*, Sanziana
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța la Roma:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049781084060669 sec
    ecranul dvs: 1 x 1