ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.09.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 09.09.08
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 15 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 6

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

2 saptamani in Turcia - detalii despre drum

TIPĂREȘTE

Ne-am intors aseara dintr-un concediu excelent si ma bucur sa impartasesc impresiile cu voi. Incep cu drumul in sine, cateva detalii, apoi voi reveni cu impresii separate despre locurile de cazare.

Vacanta a inceput greoi, de unde trebuia sa plecam dimineata la prima ora am reusit de-abia dupa pranz, pe la 14.00. Bagaje nefacute la timp, copilul cu febra mare, treaba neterminata la serviciu, deh... In anii trecuti am folosit traseul prin Targoviste - Omurtag prin Bulgaria, dar citind pe forumuri ne-am decis ca anul acesta sa o luam pe la Veliko Tarnovo - Gurkovo - Sliven - Yambol - Elhovo - Hazambeyli. Noua ne-a iesit doar cu 10 km mai lung, dar este, cum s-a mai spus, mai rapid. La dus m-au enervat camioanele (era sambata), la intoarcere (duminica) nu le-am mai intalnit. Drumul prin munte mai serios are cam 35 de km, in rest dealuri cu serpentine micute. In general, la deal sunt 2 benzi ca sa puteti depasi. Dupa Veliko este o portiune in lucru, cu 2 semafoare, dar nu va intarzie prea tare. Ar fi bine sa aveti GPS, altfel va puteti incurca si e pacat sa pierdeti timpul orbecaind prin sate bulgaresti. De la Gurkovo la Sliven este drum national, se merge destul de tare. Noi la dus am respectat cat de cat viteza legala, daca nu aveam "iepuras", la intoarcere insa s-a mers cu viteza. Ce a fost aseara pe drumul spre Ruse, era de groaza. Ne-am intalnit cu multi romani care veneau din Grecia (cred) si mergea coloana cu min 120 km/h inclusiv prin localitati. Mi-a fost cam teama la inceput, mai ales ca se acumulase oboseala, dar toti mergeau la fel. Am intalnit echipaje de politie, toate pe celelalt sens de mers, dar n-a schitat nici unul vreo miscare. Ma si intreb ce puteau sa faca, coloana era de zeci de masini, mai toate cu nr de Romania. Pe contrasens mai depaseau smecheri cu Cayenne sau X5, ii multumesc lui Dumnezeu ca nu am vazut nici un incident, pt ca drumul are doar 1 banda pe sens si oboseala, graba de a ajunge acasa, "fortarea" limitelor de catre mai toti puteau duce la belele mari. Bulgarii, care in general aveau masini mai obosite, cred ca erau exasperati... unul chiar s-a incapatanat si nu mai vroia sa ne lase sa-l depasim :), deh, omul la el acasa era impins in sant de cotropitorii de la nord

Revin la dus, am ajuns in vama Bulgaro-Turca putin dupa ora 20.00, si cred ca am prins un schimb de tura-ceva, pt ca desi coada nu era mare, am stat 1 ora si jumatate (!). O masina mai in fata nu stiu ce avea, pt ca la fiecare ghiseu statea, nu exagerez, mai bine de un sfert de ora. Si la bulgari, si la turci. Pe noi de-abia daca ne-au bagat in seama. In fine, am trecut, prima cazare era la Edirne, cu gand sa ajungem devreme si sa petrecem dupa-amiaza vizitand orasul. Ce sa mai vizitezi insa dupa 22.30...

I-am dat Ioanei (GPS-ul) sa ne gaseasca adresa hotelului si dna a gasit de cuviinta sa ne bage prin niste cartiere de ne-a inghetat sangele in vene. Sotul sa ma ia de motz, ca unde i-am gasit eu cazare in centru pe booking, ca mahalaua aia nu poate fi centru. In fine, s-a gandit Ioana bine, s-a resetat si am ajuns pana la urma, in centru bineinteles, chiar in spatele uneia dintre cele 3 moschei mari care inconjoara piata centrala a orasului. Ma intreb daca nu ne-am fi descurcat mai bine fara Ioana, avand printata harta marita de pe booking... in fine. Atmosfera animata in oras, mai la periferie erau doar barbati stand de vorba la mese pe marginea soselei, in centru insa, toata lumea iesise la plimbare, tineri, familii cu copii, unii in haine traditionale (femeile), marea majoritate nu. Am fost ingrijorata la inceput de tricoul fara maneci pe care il purtam, sa nu fie exagerat, dar apoi am vazut multe femei si fete tinere imbracate in maieuri, ca la noi, deci eram OK. Ne-am plimbat un pic pe aleea pietonala, am vazut moscheile din afara pe intuneric, am mancat ceva (cigar, ficatul traditional al locului, despre care am citit, chiar nu e cine stie ce) si... la culcare.

De dimineata, odihniti, i-am mai dat copilului un Nurofen sa fim siguri (desi parea OK) si la drum. Urmatoarea oprire, pt masa de pranz, Asos. Drumurile turcesti, cum le stiti, impecabile. Inca sunt portiuni in lucru, mai putine parca decat anul trecut, dar se circula bine. Rar am vazut echipaje de politie, dar pt noi limita de viteza pe drumurile expres de 110 km a fost suficienta. Nu prea am respectat insa restrictiile suplimentare, cand trebuia sa incetinesti din diverse motive. Dardanelele le-am traversat pe la Gelibolu, pt rapiditate, desi admit ca nu este placut sa stai cu masina printre tiruri. Ajuns pe partea cealalta insa, iesi imediat in drumul expres si ii dai bataie. La Asos am ajuns in jur de ora 12.00, foarte frumos portul, se coboara insa pe un drum ingust de toata groaza. Cand a venit si o masina din fata si a trebuit sa-i facem loc, jur ca 2 unghii de la mana mi-au cazut in mare. Cateva hoteluri mici, restaurante pe faleza, plaja ingusta si cu pietricele. Peisajul... de vis. Ne-am asezat la pe malul marii, la un restaurant cu specific pescaresc. Foarte multi pesti in apa, cam toata painea pe care am primit-o a aruncat-o baietelul meu in apa. Ma intreb insa cum inotau oamenii un pic mai incolo, pt ca pestii aia erau mari si bine hraniti, numai bine de pus pe gratar. Mie mi-ar fi fost teama... Scump restaurantul, pe 3 mezze minuscule cu scoici, caracatita si ceva vinete, plus 3 bauturi, am platit peste 100 lei in bani romanesti. Pestele pornea de la 200 lei kg, ne-am lasat pagubasi. Ruinele nu le-am vizitat, sit-ul este f mare, merita timp alocat, iar noi nu eram siguri daca baiatul mai are febra sau nu, asa ca nu ne-am bagat la ora pranzului sa taram de el printre bolovani in plin soare. Poate alta data...

Drumul cel ingust la urcare nu a mai fost la fel de infricosator, altii erau cei care admirau prapastia acum :). Am luat-o inspre Kucukkuyu admirand peisajul, si odata reveniti in drumul principal am renuntat la serviciile Ioanei pt ca ramanea tableta fara baterie, iar noi, nu-i asa, eram a treia oara in Turcia si de aici stiam bine drumul. Vreti sa stiti cum este sa te ratacesti in drum spre Izmir? Foarte simplu... la Edremit este un pod in lucru, o intersectie fara indicatoare (sau noi nu le-am vazut), asa ca am luat-o frumos spre est, inspre Bursa probabil. Dupa vreo 50 de km, ingrijorati ca se termina benzina, nu vedem nici o benzinarie, nici un indicator, si nici peisajul nu parea cunoscut, oprim si o trezim pe Ioana. La timp, pt ca rezervorul mai arata ca are combustibil pt 80 km. Obositi si nervosi, cu copilul plictisit (intre timp pierdusem si unul din carduri si a trebuit, dupa panica initiala, sa il anulam), ne-am intors spre Edremit. 50 km pana la prima benzinarie, eram totusi OK.

De-acum, ne apropiam de Izmir. Destinatia - Cesme. Vroiam sa evitam autostrada, ca sa nu platim aiurea pt stickul lor cel nou, fiind vorba doar de 80 de km. Aici Ioana ne-a ajutat foarte mult, am traversat Izmirul chiar prin centru, nu stiu ce ne faceam fara ea. Drumul urmareste faleza - Doamne! ce faleza au astia, zeci de km, ce m-as fi plimbat pe acolo cu bicicleta. Apoi, din orasel in orasel, prin suburbii probabil, o vreme am mers destul de greu, am fost ingrijorati ca vom pierde masa de seara la hotel. Dupa pranzul subtirel din Assos, eram rupti de foame. Am recuperat insa in a doua jumatate a drumului, cand s-a eliberat, ultimii 30-40 de km. Cred ca peisajul era frumos, cu munti, am vazut un lac cu un baraj mare, dar deja se insera si nu l-am putut admira cum trebuie.

Cesme ne-a intampinat mare, aerisit, bine luminat, doar ca Ioana nu gasea hotelul. Noroc ca oamenii il stiau si am fost indrumati dupa prima intrebare - Hotel Piril. Voi reveni cu detalii, inclusiv cu locurile vizitate in zona. Si am prins si masa de seara :)

5 nopti aici si am plecat mai departe, spre Gumuldur, via Sigacik - Seferisihad (anul acesta s-a deschis aici un hotel mare, Euphoria parca, despre care s-au scris ceva reviewuri). Am mers o bucata pe drumul de intoarcere spre Izmir, apoi aveam bifurcatie spre Seferisihad. Sigacik este zona turistica a Seferisihadului, un cartier dezvoltat ca statiune de sine statatoare. Ne-am invartit putin prin zona, erau ruinele Teosului, dar intinse pe o suprafata foarte mare si nu complet excavate, baietii mei nu-au avut rabdare. Marina, o plaja destul de micuta, o zona de oras vechi inconjurat de zidul de protectie al orasului antic, as fi petrecut acolo vreo cateva ore, dar n-am avut suport :). Poate era si destul de dimineata, in jur de ora 10, parea destul de pustiu. Am vazut si Hotelul Euphoria in marginea orasului, arata binisor pe afara, si e bine ca nu e situat izolat pe vreun maidan. Am inhatat niste magneti, sa nu zic ca nu am fost si aici, si i-am dat mai departe.

Distanta intre Cesme si Gumuldur e de putin peste 100 km, Gumuldur fiind situat la 50 km nord de Kusadasi. Am mers frumos pe malul marii, ceva munti sau dealuri, apoi am intrat intr-o zona de protectie militara, cu semne pa marginea soselei ca este interzis sa faci poze. Dealurile din jur erau brazdate de drumuri neasfaltate pe unde zicea sotul meu ca pesemne s-or antrena cu tancuri.

Gumuldur este o localitate micuta, cu hoteluri destul de noi cred, dar cu o plaja senzationala pt Marea Egee, ca la Mamaia Nord cand eram noi mici. Lata si libera. Noi am stat la Club Resort Yali despre care voi reveni cu detalii, pentru ca am impresia ca este new entry aici pe site.

8 nopti si aici si din pacate s-a terminat vacanta. La intoarcere aveam rezervare in Bergama, cu gandul sa vizitam ce e de vizitat pe acolo, dar ne-am schimbat-o in timpul sejurului pt Kucukkuyu pt ca ne-am dat seama ca este prea mult de condus de acolo pana acasa pt o singura zi. Se poate, dar de ce sa ne stresam, si bine am facut!

De la Yali pana in Izmir sunt mai putin de 50 de km, apoi inca 100 si un pic pana la Bergama. Ne-am oprit sa vizitam totusi orasul, si pt masa de pranz. Nu mai intru in detalii, pt ca m-am lungit destul si sunt reviewuri bune despre ce gasiti pe acolo. Impresionant daca ai imaginatie, pt ca vechiul Pergam, tot ce s-a putut lua, il gasiti acum la Berlin. Inteleg ca Templul lui zeus l-au mutat cu totul. Bergama are acum 60,000 de locuitori, in perioada de inflorire maxima ajunsese la 150,000. Este frumos sa stai in varful dealului, printre ruine, si sa te gandesti cum arata totul in jur acum aproape 2000 de ani... Atentie ca drumul spre Akropole nu este bine marcat si iar ne-a bagat Ioana in belele... incep sa fiu de acord cu cei care zic ca GPS-ul prosteste :). Obiectivele se inchid la ora 19.00, aveti in vedere cand va faceti traseul. Basilica Rosie nu am mai prins-o deschisa, dar nici energie nu mai aveam. Pe drum apoi ne-am oprit sa ne aprovizionam cu ulei de masline pt tot anul - de pe marginea strazii, bidoane mari de tabla de 5l - 7.5 lire / litru, sunt niste livezi superbe inspre Edremit, si probabil si ceva centre de procesate dupa miros.

In ultima zi, de la Kucukkuyu la Bucuresti am avut 750 de km, parcursi in 11 ore de condus efectiv. Bacul l-a luat din Cannakale spre Kilitbahir, n-am idée daca spre Eceabat se ia tot de acolo, noi p-ala l-am nimerit. Ne-am mai intins pe drum, ba sa luam pepeni, ba sa mancam de pranz in Edirne, ba ceva shopping la Kaufland in Yambol pt ca acasa ne astepta frigiderul gol dupa 2 saptamani de vacanta; chiar si piata am facut-o in Bulgaria, intre Yambol si Sliven, pe drumul national, piata mare de fructe pe la mijlocul distantei. Am recuperat insa cand am intrat in coloana de care v-am povestit :)

Majoritatea cred ca v-ati intors in vacanta de acum, avem timp in toamna asta se na ajutam unii pe altii cu planuri pt anul viitor...

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Deborah77 in 09.09.13 15:19:15
Validat / Publicat: 09.09.13 18:10:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 2807 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Deborah77); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13700 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂHai-hui, cu mașina, pe coasta egeeană a Turciei:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.02916693687439 sec
    ecranul dvs: 1 x 1