44341 
nu sunteţi logat. - LOGIN
O zi în Gibraltar

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
08.09.2013
DE
Avatar nicole33
--- F ---
vârsta 40-50 ani
DIN București
înscris/ă în 12.03.11
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2012
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
PREŢ:
86 euro
cu transport AUTOCAR
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
100 %
 
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Gibraltar - Primul pas pe tărâm britanic


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
Mike Oldfield - Sentinel


Gibraltar - Primul pas pe tărâm britanic

Cu ocazia sejurului petrecut pe Costa del Sol în octombrie 2012, una din excursiile opționale pe care eram hotărâți să nu o ratăm a fost cea în Gibraltar. Din cauza prețurilor mari ale excursiilor oferite de către agenția parteneră celei prin care achiziționasem sejurul, am ales să cumpărăm excursia de la o agenție locală găsită în centrul Benalmadenei la un preț de 43 de euro de persoană. Aceeași excursie putea fi cumpărată și de la recepția hotelului cu 45 de euro, dar nu mi-a convenit ziua în care se organiza. Avantajul excursiilor făcute cu agențiile locale îl constituie prețul mai mic uneori și cu 30%, dezavantajul îl constituie faptul că ghidul explică aceleași lucruri în mai multe limbi de circulație internațională, în funcție de naționalitatea sau preferințele turiștilor din autocar, pierzându-se timp și putându-se rata anumite obiective prezentate din mersul autocarului. Pentru mine a mai existat un avantaj suplimentar și anume faptul că, încă din momentul rezervării, mi-au garantat locuri în față pe prima banchetă în spatele șoferului, astfel putând să mă bucur și eu de excursie cu tot răul meu de mișcare, iar soțul meu a putut filma în voie.

Autocarul ne-a luat din stația de vis a vis de hotelul Playabonita la care eram cazați, cu o întârziere de vreo 15 minute față de ora stabilită, pe noi și încă două familii de români din grupul nostru, singurii șase români din autocar, ghidul scuzându-se pentru întârzierea datorată unor turiști din Torremolinos. Când a ajuns să ne ia pe noi, autocarul era aproape plin. Am mai oprit în Fuengirola și în Marbella pentru a mai culege și alți turiști și ne-am continuat drumul spre Gibraltar. Distanța de 118 kilometri dintre Benalmadena și Gibraltar am parcurs-o în aproape două ore, cu o pauză de cafea și țigară la o benzinărie de pe A-7. Ghidul a vorbit încontinuu explicând aceleași lucruri în patru limbi: spaniolă, franceză, engleză și germană.

Majoritatea informațiilor furnizate de acesta ne erau deja cunoscute. Etimologia provine din limba arabă, „Jabel al Tarik” însemnând „Muntele lui Tarik”. Știam că Gibraltarul este teritoriu britanic, unul din cele paisprezece teritorii britanice de peste mări (denumire care a înlocuit vechiul termen de „colonii”), singurul aflat în Europa continentală în sudul Peninsulei Iberice și singurul care face parte de Uniunea Europeană, însă nu și din Spațiul Schengen, că Spania a recunoscut oficial cedarea acestui teritoriu Marii Britanii prin Tratatul de la Utrecht din 1713, că are o suprafață de 6,8 kilometri pătrați și o populație cu puțin peste 30.000 de locuitori, că Stânca-simbol al Gibraltarului are o înălțime maximă de 426 metri față de nivelul mării. Locuitorii Gibraltarului au respins cu majoritate covârșitoare încercările Spaniei de a obține acest teritoriu prin referendumurile din 1967 și, mai recent, din 2002.

Nu știam că Gibraltarul are monedă proprie - lira din Gibraltar (Gibraltar pound) a cărei paritate este aceeași cu a lirei sterline 1 GIP=1 GBP și care a înlocuit peseta spaniolă.

M-a amuzat povestirea ghidului referitoare la legendarul Hercule care ar fi despicat cu buzduganul său un munte ce stătea în calea sa, astfel formându-se doi munți, numiți și „Stâlpii lui Hercule”: la nord stânca Gibraltarului (cu o înălțime de 426 de metri) și la sud muntele Jebel Musa (cu o înălțime de 842 de metri) din Maroc, între aceștia situându-se Strâmtoarea Gibraltar care desparte Marea Mediterană de Oceanul Atlantic.

Ne-am continuat drumul până la La Línea de la Concepción, ultima localitate spaniolă înainte de granița cu Gibraltarul, a cărei populație lucrează majoritar în Gibraltar, trecând granița în fiecare zi. A fost și primul moment în care celebra The Rock a devenit vizibilă din autocar.

Ghidul ne-a împărțit fiecăruia câte un abțibild cu sigla firmei de turism pe care trebuia să-l purtăm lipit pe haine la vedere, spunându-ne, mai în glumă mai în serios, că acela reprezintă „pașaportul” nostru turistic în acea zi. Culmea este că a avut dreptate. Controlul la frontieră a fost mai mult decât formal. Noi am scos cărțile de identitate, dar polițistul care a urcat în autocar nu a fost deloc interesat de vreun act, mulțumindu-se doar să ne numere.

Am traversat pista aeroportului din Gibraltar poziționată perpendicular pe șosea. Am înțeles că atunci când decolează sau aterizează vreun avion, mașinile opresc la semafor, avioanele având prioritate.

Autocarul a oprit într-o parcare specială, foarte mare. Programul excursiei a fost următorul: două ore de program liber, vizită prin oraș și shopping după care urma să ne reîntâlnim la autocar pentru a fi repartizați în niște microbuze, în funcție de limba vorbită de fiecare, pentru a urca cu acestea pe stâncă, autocarul fiind prea mare iar drumurile prea înguste, pentru a vizita peștera Sfântul Mihail și a face poze cu celebrele maimuțe fără coadă (Macaca Sylvanus).

Referitor la cumpărături, am fost avertizați că nu este permis să trecem înapoi în Spania cu mai mult de un cartuș de țigări și 1-2 litri de alcool de persoană, la alte produse neexistând nicio restricție. Țigările erau mult mai ieftine ca în Spania, dar nu cu mult mai ieftine decât în România și știam, după experiența din Andorra, că sunt și destul de proaste. Ne-am plimbat pe Main Road, am intrat prin magazine, dar prețurile erau mai mari ca în România. Nu puteam să nu cumpăr obișnuitele suveniruri, plătite cu euro, de fiecare dată la alt curs, estimat ad hoc de vânzător. Ne-am luat și țigări și câte o sticlă de băutură, dar cea mai mare tentație au constituit-o magazinele de parfumuri, întâlnite la tot pasul, de unde am cumpărat parfumuri originale la prețuri foarte bune și am plătit cu card bancar. Electronicele erau foarte scumpe, e drept modele noi, dar am fost surprinși că prețurile erau fixe, nimeni nedorind să negocieze.

Timpul liber avut la dispoziție era limitat, ne cam săturasem să vedem aceleași magazine cu același gen de produse, predominau magazinele de alcool și țigări, astfel că ne-am întors pe aceeași stradă principală până în piața Grand Casemates unde am încercat în zadar să găsim o masă liberă la unul din multele restaurante care umpleau piața. Am găsit cu greu o jumătate de bancă liberă pe care ne-am așezat și am mâncat picnicul primit de la hotel în contul mesei de prânz pe care o sărisem.

Am revenit în parcare la autocar, am lăsat pe scaune plasele cu cumpărături și ne-am îndreptat însoțiți de ghid spre o altă secțiune a parcării, unde ne-a fost indicat microbuzul nr. 5, noi alegând limba engleză. Robert, șoferul care ne-a fost și ghid, ne-a încântat cu explicații și povești pe toată durata incursiunii pe Stâncă, într-o engleză superbă cu accent britanic, o plăcere după engleza cu accent franțuzesc vorbită până atunci de ghidul spaniol.

Ne-am început excursia pe Stâncă, admirând golful și portul Gibraltarului, una din plajele acestuia, zone cu vile de vacanță și hoteluri, am trecut și prin câteva tuneluri. Prima oprire a fost pentru a vedea și fotografia Europa Point, punctul cel mai sudic al Gibraltarului. Am admirat farul perfect funcțional, frumoasa moscheie construită la jumătatea anilor 90 ca dar din partea regelui Fahad al Arabiei Saudite pentru cei aproximativ 2000 de musulmani din Gibraltar și, departe în zare, munții Rif din Maroc. Am aflat că stânca Gibraltarului ascunde peste o sută de peșteri, zeci de kilometri de drumuri, zeci de tuneluri, majoritatea de uz militar, deci închise publicului, un rezervor de apă potabilă de mare capacitate. Am fotografiat și noi priveliștea asupra golfului și a portului din „balconul Reginei”, locul în care regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și soțul acesteia s-au oprit și au admirat întregul peisaj cu ocazia vizitei efectuate de aceștia în Gibraltar în perioada 10-11 mai 1954.

În drumul spre peștera Sfântul Mihail, aflată la 300 de metri deasupra nivelului mării, am făcut și noi cunoștință cu macacii, aceștia, foarte prietenoși sau poate doar pentru că îl cunoșteau bine pe șoferul și ghidul nostru, sărind pe mașină și chiar intrând pe geamurile deschise ale microbuzului. Ajunși la peșteră, ghidul ne-a împărțit fiecăruia biletele de intrare, costul acestora fiind inclus în costul excursiei, vizitarea acesteia făcându-se pe cont propriu, urmând să ne reîntâlnim la ieșirea din peșteră. Pentru cei care doresc să viziteze peștera individual, biletele de intrare costă 10 lire sau 14 euro pentru adulți și 5 lire sau 7 euro pentru copii între 5 și 11 ani. Nu există restricții referitoare la filmarea sau fotografierea în interiorul peșterii. În interiorul peșterii temperatura și umiditatea sunt constante tot timpul anului. Deși am vizitat și alte peșteri mai mari și mai frumoase, și peștera Sfântul Mihail mi-a plăcut, micuță, dar bine organizată. Există o zonă mai înaltă, cu o acustică remarcabilă, în care a fost amenajată în amfiteatru o „sală de concert” și în care chiar au loc în mod regulat concerte.

La ieșirea din peșteră a început cu adevărat distracția. Eram așteptați de multe maimuțici jucăușe cu care ne-am fotografiat. Fusesem avertizați că nu avem voie să le hrănim, peste tot erau paznici și afișe prin care se interzicea hrănirea acestora, în câteva limbi, ghidul ne spusese chiar că amenda ar fi de 500 de lire și că nu avem voie să ne apropiem prea mult sau să punem mâna pe ele. Cu toate acestea, șoferul nostru le chema și le „corupea” cu migdale astfel că acestea se urcau singure pe capul sau pe umerii noștri, rezultând niște poze de invidiat. Odată încheiată „ședința foto”, ne-am urcat în microbuz și am început coborârea pe aceleași drumuri înguste care șerpuiau în jurul Stâncii, la un moment dat subtraversând traseul telecabinei-o altă variantă de a urca pe stâncă până sus la „bârlogul maimuțelor”, ghidul mai prezentându-ne din mers diverse informații despre obiectivele pe lângă care treceam. Am aflat astfel că prietenele noastre maimuțele sunt atent monitorizate și hrănite în zone speciale, că există doi medici veterinari angajați pentru supravegherea stării de sănătate a acestora, că se interzice hrănirea acestora de către turiști tocmai pentru că ar fi prea grase. Deși suratele acestor maimuțe din Algeria sau Maroc sunt pe cale de dispariție, cele din Gibraltar se înmulțesc în mod controlat, existând și o legendă care spune că britanicii vor părăsi Gibraltarul odată cu dispariția ultimei maimuțe, astfel că, ținând cont de importanța strategică de necontestat a Gibraltarului, nici nu mă miră faptul că li se acordă asemenea atenție.

Ajunși în parcarea din care plecasem, s-a reîntregit grupul, ne-am urcat din nou în autocarul cu care venisem și ne-am îndreptat spre hotel. La întoarcere, trecerea frontierei am făcut-o pe jos, în șir indian, trecând prin punctul de control unde nu ne-a controlat nimeni, fiecare cărându-și absolut toate bagajele, cumpărături și restul obiectelor personale. Șiruri întregi de autoturisme cu numere de Spania așteptau să treacă frontiera. Traversarea pe jos dura incomparabil mai puțin. La câteva minute a apărut și autocarul gol care fusese chipurile controlat cu câini special dresați în căutare de droguri. Nu am înțeles mișcarea, dar ne-am conformat.

În maxim o oră și jumătate am fost înapoi la hotel, mai având timp pentru o baie relaxantă în mare înainte de cină.

A fost o excursie frumoasă. Aș reveni pentru o vizită pe cont propriu la un viitor sejur pe Costa del Sol, dar aș închiria o mașină, fără însă a trece cu ea în Gibraltar, ci pe jos sau cu unul din autobuzele locale. Chiar dacă în Gibraltar se circulă ca la noi și nu ca la englezi, din cauza drumurilor înguste, a densității foarte mari de mașini și motociclete/scutere, a numărului insuficient de locuri de parcare și a cozilor de mașini de la graniță, unde autocarele și pietonii trec mult mai repede, nu cred că un drum cu mașina în Gibraltar este cea mai fericită alegere.

---
Impresii încărcate de nicole33 in 08.09.2013 00:37:10

Validat / Publicat: 08.09.13 07:36:44


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în SPANIA. A mai fost în/la: Costa Azahar, Costa Brava, Costa del Sol, Mallorca
 • Alte destinații turistice prin care a fost: Turcia, Grecia, Bulgaria
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 6731

Notează ca FAVORIT[ ce înseamnă? ] - ales ca "favorit" de 1 useri

NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (nicole33); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  69700 PMA (din 54 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
NOTĂ 2: Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmaster13
[08.09.13 08:09:09]
» mesaj pers

   Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- iulianic CONS. ONORIFIC AFA / SPANIA
[08.09.13 10:48:52]
» mesaj pers

   @nicole33: Frumoasă şi completă excursie! Am vizitat şi noi Gibraltarul în cadrul unui circuit mai amplu (Spania - Maroc - Portugalia).

   La întoarcerea din Maroc, înainte de a porni spre Portugalia am fost (cu autocarul nostru) până la punctul de control de la intrarea în Gibraltar, apoi cu autobuzele turistice şi cu telecabina, am văzut oraşul şi am urcat pe stâncă. Din păcate nu am intrat în peşteră. Nu ştiu din ce motiv, în septembrie 2009 când am fost noi, nu era permis accesul turiştilor. În schimb, ne-au distrat macacii şi de atunci, ori de câte ori citesc impresiile cuiva care a fost acolo, sunt nerăbdătoare să aflu ce mai fac simpaticele maimuţici. Am înţeles că s-au îngrăşat de atâta răsfăţ.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- nicole33
[08.09.13 11:58:29]
» mesaj pers

   @webmaster13:

   O alegere perfectă, ca de obicei.

   Mulțumesc frumos.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- nicole33
[08.09.13 12:07:28]
» mesaj pers

   @iulianic:

   Mulțumesc frumos.

   Peștera este frumoasă, păcat că nu ai putut-o vizita.

   Urcarea pe Stâncă este mai spectaculoasă cu telecabina, ajungând și la o altitudine puțin mai mare, aceasta având capătul superior chiar la Monkey's Den. În cazul nostru, așa a fost planificată excursia, incursiunea pe Stâncă s-a făcut cu microbuzul. Chiar dacă aș fi putut alege între o variantă sau alta, sincer, eu nu alegeam telecabina, fiindu-mi destul de teamă la înălțime. Când am vizitat Montserrat-ul, am ales varianta cu cremaliera în locul celei cu telecabina din exact același motiv, frica.

   Și nouă ne-a spus ghidul că interzicerea hrănirii macacilor de către turiști pleacă tocmai de la faptul că acestea s-au îngrășat prea mult. Mie nu mi s-a părut că ar fi prea grase, dar el le-a numit „bags of fat”.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 2850 PMA1 (din 10 voturi)]
- Alex_Macedo
[08.09.13 12:12:45]
» mesaj pers

   Ma bucur ca eu am fost acela care a dat click pentru Superbonus.

   Bravos, Nicole!

   Mi-a placut.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- nicole33
[08.09.13 16:34:35]
» mesaj pers

   @Alex_Macedo:

   Mulțumesc frumos.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- alinaro CONS. ONORIFIC AFA / SPANIA
[08.09.13 16:37:01]
» mesaj pers

   @nicole33: M-ai facut sa rad de engleza cu accent frantuzesc a ghidului spaniol!!! ;) Engleza spaniolilor este foarte haioasa, in general. Acum incep si ei sa se deschida altor limbi, nu au avut traditie si au fost vai mama lor la acest capitol pana nu demult (nu ca acum ar fi grozavi, dar ma rog...). O mica anecdota off-topic: anul trecut am vazut o semi-finala de campionat european de fotbal la o terasa in centru. Langa noi niste nemti. Ne-am dat in vorba si, surprinsi, m-au intrebat: "Cum se face ca esti singura spaniola, in afara hotelului, cu care reusim sa vorbim in engleza??? " Cititi si savurati hehehe...

   Gibraltar español!! Asta e deviza aici. Lucrurile sunt foarte sensibile la momentul de fata, Marea Britanie si Spania fiind in... negocieri (oare?), pentru ca aceasta ultima revindic acest teritoriu de ani de zile. Om trai si-om vedea...

   Frumos review, felicitari.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1800 PMA1 (din 6 voturi)]
- nicole33
[08.09.13 18:22:48]
» mesaj pers

   @alinaro:

   Mulțumesc.

   Chiar așa îmi sună engleza vorbită de spanioli, acesta nefiind primul caz. Soțul, care vorbește franceza, a avut aceeași impresie și a recunoscut că ghidul vorbea mai bine franceza decât engleza. Nu știu ce părere au alții când îmi aud engleza cu accent de Dâmbovița, dar întotdeauna vedem paiul din ochiul vecinului. Rareori mi s-a întâmplat să nu înțeleg o discuție în limba engleză, indiferent de subiectul abordat. Îmi amintesc cum cu niște ani în urmă vizitam o peșteră din Grecia și în primele zece minute nu am înțeles nimic din prezentare cu excepția numelor proprii grecești. Până la urmă am înțeles care era problema: respectiva ghidă vorbea engleza cum se scrie. Penibil, dar adevărat.

   Știu că Spania nu a acceptat cu adevărat nici până în ziua de azi pierderea Gibraltarului și că face toate eforturile pentru anexarea acestui teritoriu la Spania, dar am evitat să dezvolt subiectul în review.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1500 PMA1 (din 5 voturi)]
- webmaster
[08.09.13 23:35:42]
» mesaj pers

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- nicole33
[09.09.13 06:38:05]
» mesaj pers

   @webmaster:

   Mulțumesc frumos.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- floricica
[19.09.13 11:07:56]
» mesaj pers

   De ce nu recomanzi sa se mearga cu masina in Gibraltar?

   Eu as vrea sa inchiriez o masina in Malaga si sa fac o excursie in Gibraltar.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Costi
[19.09.13 11:37:05]
» mesaj pers

   @floricica:

   Îmi permit să răspund eu, fiind prin preajmă. :)

   Recomandarea de a nu merge în Gibraltar cu maşina se referă strict la intrarea cu maşina în teritoriul britanic, din motive foarte simple.

   Primul ar fi acela că locuri de parcare nu prea sunt acolo. Al doilea ar fi acela că formalităţile vamale sunt mai complicate.

   Altfel, poţi foarte bine să închiriezi o maşină, să vii din Malaga până în La Linea şi să laşi maşina parcată undeva pe Av. Príncipe de Asturias, care este strada ce merge chiar pe marginea graniţei. Apoi, poţi trece pe jos în Gibraltar.

   Mai ales că este posibil ca firma de închirieri să nu permită ieşirea maşinii din Spania, sau să perceapă o taxă suplimentară pentru asta. Şi, atenţie, nu te gândi că-i păcăleşti, mergi acolo şi nu le spui. Dacă situaţia este asta, înseamnă că asigurarea este valabilă doar pe teritoriul Spaniei.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 3000 PMA1 (din 10 voturi)]
- abancor
[19.09.13 12:48:26]
» mesaj pers

   Despre „stîlpii lui Hercule”: de fapt există și o denumire în românește, fiind vorba de un nume important în geografie, istorie, mitologie: Coloanele lui Hercule. Ele marcau capătul lumii în antichitate. Astăzi, Coloanele apar și pe stema Spaniei, și sînt una din posibilele explicații ale semnului dolarului (cele două bare verticale care taie litera S). Cunoscutul dicton „nec plus ultra” era (zice-se) înscris pe Coloane, ca avertisment către marinari (să nu le depășească, nemaifiind nimic dincolo), iar din acel dicton se inspiră motto-ul național al Spaniei („Plus ultra”), care apare și el pe stemă, în jurul Coloanelor.

   Deci Spania are niscai motive să dorească Gibraltarul înapoi, acesta fiind unul dintre simbolurile naționale cele mai importante. Din aceleași motive probabil, cealaltă coloană e considerată a fi nu muntele din Maroc, ci o colină din Ceuta, care e teritoriu spaniol. Ar fi prea mult ca ambele „coloane” să fie în țări străine, deși se află pe stema națională :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 3300 PMA1 (din 11 voturi)]
- nicole33
[13.10.13 11:49:59]
» mesaj pers

   @floricica:

   Sunt în totalitate de acord cu răspunsul și explicațiile și soluția date de către @Costi, căruia îi mulțumesc. Exact din aceste motive nu am recomandat intrarea cu mașina, personală sau închiriată, pe teritoriul Gibraltarului.

   Pentru vizitarea zonei centrale cu magazine și terase nu ai nevoie de mașină și oricum nu ai voie cu mașina pe acolo. Pentru urcarea pe Stâncă există microbuze la care șoferul este și ghid și un ghid chiar foarte bun sau poți alege varianta de a urca cu telecabina până sus la „bârlogul maimuțelor”.

   @abancor:

   

Despre „stîlpii lui Hercule”: de fapt există și o denumire în românește, fiind vorba de un nume important în geografie, istorie, mitologie: Coloanele lui Hercule. Ele marcau capătul lumii în antichitate.

   Îți mulțumesc pentru completare. Într-adevăr, despre Coloanele lui Hercule era vorba. Din explicațiile în limba engleză ale ghidului, eu am tradus „pillar” cu „stâlp”, deși „coloană” era mult mai potrivit în contextul respectiv. Însă, indiferent de semnificațiile și sentimentele spaniolilor, sunt convinsă că muntele din Maroc este cealaltă coloană de pe continentul african.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 3300 PMA1 (din 11 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[96] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - în drum spre Gibraltar -- foto by <b>nicole33</b> [uploaded 08.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av466263">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv466263"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=466263">Şterge vot</a></div><span id="v9466263" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(466263)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f466263Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e466263MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - în drum spre Gibraltar
foto nicole33 [08.09.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - prima imagine cu Stânca -- foto by <b>nicole33</b> [uploaded 08.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av466264">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv466264"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=466264">Şterge vot</a></div><span id="v9466264" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(466264)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f466264Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e466264MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - prima imagine cu Stânca
foto nicole33 [08.09.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - Stânca văzută din autocar -- foto by <b>nicole33</b> [uploaded 08.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av466265">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv466265"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=466265">Şterge vot</a></div><span id="v9466265" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(466265)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f466265Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e466265MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - Stânca văzută din autocar
foto nicole33 [08.09.13]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - The Rock -- foto by <b>nicole33</b> [uploaded 08.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av466266">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv466266"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=466266">Şterge vot</a></div><span id="v9466266" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(466266)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f466266Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e466266MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - The Rock
foto nicole33 [08.09.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - pista aeroportului -- foto by <b>nicole33</b> [uploaded 08.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av466267">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv466267"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=466267">Şterge vot</a></div><span id="v9466267" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(466267)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f466267Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e466267MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - pista aeroportului
foto nicole33 [08.09.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - pista aeroportului -- foto by <b>nicole33</b> [uploaded 08.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av466268">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv466268"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=466268">Şterge vot</a></div><span id="v9466268" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(466268)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f466268Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e466268MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - pista aeroportului
foto nicole33 [08.09.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - intrarea în oraș prin Grand Casemates Gates -- foto by <b>nicole33</b> [uploaded 08.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av466269">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv466269"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=466269">Şterge vot</a></div><span id="v9466269" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(466269)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f466269Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e466269MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - intrarea în oraș prin Grand Casemates Gates
foto nicole33 [08.09.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - The Rock admirată din parcare -- foto by <b>nicole33</b> [uploaded 08.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av466270">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv466270"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=466270">Şterge vot</a></div><span id="v9466270" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(466270)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f466270Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e466270MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - The Rock admirată din parcare
foto nicole33 [08.09.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - harta -- foto by <b>nicole33</b> [uploaded 08.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av466271">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv466271"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=466271">Şterge vot</a></div><span id="v9466271" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(466271)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f466271Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e466271MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - harta
foto nicole33 [08.09.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - terasă în Grand Casemates Square -- foto by <b>nicole33</b> [uploaded 08.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av466272">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv466272"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=466272">Şterge vot</a></div><span id="v9466272" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(466272)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f466272Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e466272MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - terasă în Grand Casemates Square
foto nicole33 [08.09.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - terase în Grand Casemates Square -- foto by <b>nicole33</b> [uploaded 08.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av466273">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv466273"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=466273">Şterge vot</a></div><span id="v9466273" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(466273)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f466273Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e466273MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - terase în Grand Casemates Square
foto nicole33 [08.09.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - tun -- foto by <b>nicole33</b> [uploaded 08.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av466274">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv466274"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=466274">Şterge vot</a></div><span id="v9466274" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(466274)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f466274Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e466274MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - tun
foto nicole33 [08.09.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - -- foto by <b>nicole33</b> [uploaded 08.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av466275">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv466275"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=466275">Şterge vot</a></div><span id="v9466275" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(466275)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f466275Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e466275MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [OCT-2012] O zi în Gibraltar -
foto nicole33 [08.09.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - Grand Casemates Square -- foto by <b>nicole33</b> [uploaded 08.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av466276">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv466276"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=466276">Şterge vot</a></div><span id="v9466276" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(466276)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f466276Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e466276MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - Grand Casemates Square
foto nicole33 [08.09.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - Main Street -- foto by <b>nicole33</b> [uploaded 08.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av466277">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv466277"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=466277">Şterge vot</a></div><span id="v9466277" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(466277)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f466277Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e466277MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - Main Street
foto nicole33 [08.09.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - pe Main Street -- foto by <b>nicole33</b> [uploaded 08.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av466278">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv466278"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=466278">Şterge vot</a></div><span id="v9466278" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(466278)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f466278Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e466278MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - pe Main Street
foto nicole33 [08.09.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - Catedrala Saint Mary the Crowned -- foto by <b>nicole33</b> [uploaded 08.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av466279">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv466279"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=466279">Şterge vot</a></div><span id="v9466279" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(466279)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f466279Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e466279MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - Catedrala Saint Mary the Crowned
foto nicole33 [08.09.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - Catedrala Saint Mary the Crowned -- foto by <b>nicole33</b> [uploaded 08.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av466280">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv466280"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=466280">Şterge vot</a></div><span id="v9466280" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(466280)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f466280Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e466280MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - Catedrala Saint Mary the Crowned
foto nicole33 [08.09.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - pe Main Street -- foto by <b>nicole33</b> [uploaded 08.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av466281">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv466281"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=466281">Şterge vot</a></div><span id="v9466281" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(466281)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f466281Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e466281MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - pe Main Street
foto nicole33 [08.09.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - bancă pe Main Street -- foto by <b>nicole33</b> [uploaded 08.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av466282">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv466282"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=466282">Şterge vot</a></div><span id="v9466282" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(466282)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f466282Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e466282MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - bancă pe Main Street
foto nicole33 [08.09.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - una din plajele Gibraltarului -- foto by <b>nicole33</b> [uploaded 08.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av466283">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv466283"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=466283">Şterge vot</a></div><span id="v9466283" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(466283)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f466283Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e466283MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - una din plajele Gibraltarului
foto nicole33 [08.09.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P22 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - golful Gibraltarului -- foto by <b>nicole33</b> [uploaded 08.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av466284">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv466284"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=466284">Şterge vot</a></div><span id="v9466284" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(466284)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f466284Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e466284MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - golful Gibraltarului
foto nicole33 [08.09.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P23 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - complex de vile de vacanță pe plajă -- foto by <b>nicole33</b> [uploaded 08.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av466285">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv466285"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=466285">Şterge vot</a></div><span id="v9466285" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(466285)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f466285Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e466285MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - complex de vile de vacanță pe plajă
foto nicole33 [08.09.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P24 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - printr-un tunel -- foto by <b>nicole33</b> [uploaded 08.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av466286">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv466286"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=466286">Şterge vot</a></div><span id="v9466286" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(466286)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f466286Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e466286MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P24 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - printr-un tunel
foto nicole33 [08.09.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P25 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - Europa Point, punctul cel mai sudic al Gibraltarului -- foto by <b>nicole33</b> [uploaded 08.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av466287">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv466287"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=466287">Şterge vot</a></div><span id="v9466287" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(466287)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f466287Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e466287MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P25 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - Europa Point, punctul cel mai sudic al Gibraltarului
foto nicole33 [08.09.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P26 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - Moscheia Ibrahim -- foto by <b>nicole33</b> [uploaded 08.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av466288">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv466288"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=466288">Şterge vot</a></div><span id="v9466288" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(466288)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f466288Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e466288MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P26 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - Moscheia Ibrahim
foto nicole33 [08.09.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P27 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - Farul de la Europa Point și în zare Munții Rif din Maroc -- foto by <b>nicole33</b> [uploaded 08.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av466289">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv466289"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=466289">Şterge vot</a></div><span id="v9466289" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(466289)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f466289Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e466289MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P27 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - Farul de la Europa Point și în zare Munții Rif din Maroc
foto nicole33 [08.09.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P28 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - tunel -- foto by <b>nicole33</b> [uploaded 08.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av466290">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv466290"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=466290">Şterge vot</a></div><span id="v9466290" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(466290)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f466290Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e466290MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P28 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - tunel
foto nicole33 [08.09.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P29 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - alt tunel -- foto by <b>nicole33</b> [uploaded 08.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av466291">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv466291"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=466291">Şterge vot</a></div><span id="v9466291" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(466291)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f466291Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e466291MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P29 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - alt tunel
foto nicole33 [08.09.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P30 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - Golful Gibraltarului -- foto by <b>nicole33</b> [uploaded 08.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av466292">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv466292"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=466292">Şterge vot</a></div><span id="v9466292" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(466292)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f466292Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e466292MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P30 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - Golful Gibraltarului
foto nicole33 [08.09.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P31 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - microbuzul cu care am urcat pe Stâncă -- foto by <b>nicole33</b> [uploaded 08.09.13] - <span class="allrVotedi" id="av466293">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv466293"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=466293">Şterge vot</a></div><span id="v9466293" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(466293)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f466293Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e466293MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P31 [OCT-2012] O zi în Gibraltar - microbuzul cu care am urcat pe Stâncă
foto nicole33 [08.09.13]
# [0 PMA, fara bonus]

[96] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.147207021713 sec