ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.09.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2013
DURATA: 6 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cascada "Urlătoarea" din Buşteni

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Mai tineti minte schemele din liceu de la ora de limba romana ce trebuiau respectate, si anume “Introducere” “Cuprins" si “Incheiere”? Astazi ele au suferit unele modificari esentiale, cu alte cuvinte se scrie "aiurea-n tramvai", caci au aparut specialisti in domeniu, care, in cazul nostru, spre exemplu, printr-o simpla imagine publicitara bine aleasa, pot aduce mai multi clienti la o pensiune modesta, decat un text bine scris, la o pensiune buna... Ce mai! , nu conteaza ce si cum faci, bani sa iasa!

Cuvant inainte

Busteniul e-o statiune montana situata pe valea Prahovei, dar, dintre “vedetele” vaii, numite Sinaia, Busteni, Paraul Rece si Predeal, mie Busteniul parca imi place cel mai mult, pentru ca aici simti muntele chiar langa tine, si se pare ca il si poti atinge cu mana sau cu suflarea, si-l vezi atat de aproape de parca s-ar pravali peste tine. Dar Busteniul e si statiunea cea mai “injurata” de automobilisti, caci aicea au loc cele mai multe ambuteiaje si "gatuituri" de circulatie, datorita trecerilor numeroase de pietoni. Nu demult primaria locala si alte foruri rutiere au hotarat “pasarelizarea” Bustenilor", pentru fluidizarea traficului de week-end spre capitala. Daca statiunile de pe valea Prahovei nu l-ar avea pe acel “vino-ncoa”, greu de explicat dar usor de simtit, fiti siguri ca n-ar exista aproape in fiecare vineri si duminica, o interminabila coloana de masini intrea “vale” si Bucuresti.

Busteniul e-o statiune de detenta si loc de pornire spre numeroase drumetii, e situat la 1100 de metri altiudine (zonele impadurite situate la peste 800 m, pline de ozon si de esente de conifere, produc o benefica stare de relaxare, sunt statiuni anti-stres). Asadar si Busteniul e-un loc in care incepe marea batalie intre relaxare si stres, si in care, daca vei ramane cel putin o saptamana, va castiga cu siguranta, prima. Cam oriunde te-ai afla in Busteni, imaginea falnicului Caraiman te insoteste, (iar crucea lui, se zice ca te apara de “rele”), la fel cum in Predeal, te insoteste imaginea “Coltilor Morarului”. Muntii Bucegi, sunt cei mai “umanizati” munti ai tarii, cei mai solicitati in week-end de catre turistii din Brasov, Ploiesti si Bucuresti (mai ales), dar si cei mai “batuti cu piciorul” munti ai tarii. Statiunea este "echipata" si cu o telecabina, pentru cei ce vor sa ajunga pe crestele muntilor dar nu mai au 20 de ani. Unde m-am cazat la Busteni? Mie mi s-a lipit de suflet Hotelul Margaritar de pe plaiul Zamora din Poiana Tapului, o fosta localitatea care acum, face parte din orasul Busteni si unde au rasarit multe case de vacanta superbe. Am ajuns la Margaritar, pentru ca un amic de-al meu mi l-a recomandat (bun si ieftin) si mi-a placut hotelul care intr-adevar, la cei 75 de lei pe care-i lasi pentru o camera (in extrasezon), iti ofera mult confort, o priveliste minunata de pe balcon (toate camerele sale sunt orientate spre Masivul Caraiman) si mai ales pentru ca sejurul era gratis, (castigat de pe un alt sait turistic). Mi-a placut si sistemul “micului dejun inclus in pretul camerei”, la alegere dintre alte 6 meniuri, ceea ce mi-a adus aminte de un alt hotel, nu departe de Busteni, Hotelul Petrom, din Timisul de Jos, care practica acelasi sistem de mic dejun “numerotat”. Poate ca n-ai chef in fiecare dimineata sa mananci doar sunca, ceai, cafea, unt si gem, mai vrei sa-ti rasfeti simturile gustative si cu alte delicatese, gen cremvursti, salam de Sibiu, muschi file, telemea, rosii, castraveti, sau “eggs and bacon”, miere sau iaurt. Micul dejun de la acest hotel, incepe sa semene cu "olinclusivu" de la bulgari.

Cascada Urlatoarea

Drumul spre cascada e bine semnalizat in intreaga statiune. Ajungeti usor la cabina telefericului, unde a inflorit un mic bazar ‘”cu de toate”, si de-acolo virati spre stanga. Tineti asa drumul drept, si-ntr-o jumatate de ora sunteti la cascada. Drumul nu e lipsit de pericole, din cauza ursilor, dar in timpul zilei sunt sanse mici sa-i intalniti. E prea multa lume si galagie pe traseu, iar ursii nu agreaza timbrul vocii umane. De altfel, un culegator de fructe de padure, (zmeura, afine, mure, etc), mi-a povestit odata cum alunga el ursii. Se porneste in grup de 8-10 oameni, aflati la cate 10-15 metri unul de celalalt, se “baleiaza” padurea strigand, cantand, chiuind sau fluierand tot timpul. Astfel, ursii, nu se vor apropia niciodata de oameni. Incercati si Dv. acest truc, in padure puteti fluiera ca la meciul de fotbal cand a fost henţ in careu sau puteti canta orice cantec, patriotic, de pahar sau pionieresc.

Spre cascada, se urca pe-o poteca abrupta, timp de vreo 10 minute, urmariti semnul indicator (triunghi albastru) si dupa un timp veti constata ca nu mai urcati deloc, ci va plimbati pe un platoul impadurit, traversati doua podete si la un moment dat, veti auzi un “vuiet” surd ce se strecoara printre brazii padurii. E semn ca “Urlatoarea” e pe-aproape. Daca e-o zi frumoasa, la cascada veti intalni multi oameni, caci traseul e usor de parcurs cu piciorul, indiferent de varsta turistului. “Urletul” cascadei, culmea! nu e deloc strident sau scandalos, ci mai degraba e un vuiet placut, ca o muzica pe care ai tot asculta-o, chiar daca nu e vorba de muzica usoara. Ciudat! , aici la munte, in imparatia brazilor, pana si galagia iti face placere! “Doar daca te apropii prea mult de cascada, galagia devine asurzitoare si atunci, nu se mai aude om cu om.

Cascada are un debit mare, o “cadere” de 15 metri si s-a format din cauza unui grup de stanci, care au intrerupt cursul paraului Urlatoarea, stanci, care, in cel mult un secol sau doua, vor fi erodate de forta apei, asa ca grabiti-va sa admirati aceasta frumusete a naturii Bucegilor, usor de abordat. Daca sunteti echipati corespunzator si sunteti in plina forma fizica, puteti porni de la teleferic, si spre Valea Jepilor sau Piatra Arsa sau cabana Caraiman, dar aveti nevoie de 3,4, sau chiar 5 ore de mers pana acolo.

La cascada, am stat ce-am stat, ne-am asezat pe o bancuta, am mai facut si putina plaje, nu ne mai venea sa plecam. Totul e frumos acolo unde omul nu intervine deloc cu ideile sale purtatoare de progres, dar, in drum, am ochit o scurtatura superba, ce ne scotea mai repede in vale, asa ca am pornit-o intr-acolo. Am ajuns astfel cu vreo 10 minute mai repede, inapoi, la locul de unde am plecat.

Cuvant inapoi

Inapoi la Busteni? Da, doar un cuvant sa va mai spun! M-as intoarce oricand, inapoi, la Busteni. De fapt in luna octombrie, atunci cand paleta cromatica multicolora a toamnei adauga un moment de farmec in plus acestei statiuni binecuvantate, mi-am mai rezervat inca o saptamana de destindere pe-aici, loc in care ajunge sa deschizi doar fereastra ca sa auzi ademenitorul imn al Bucegilor, incarcat cu aer proaspat, voie buna si indemn la drumetii. Daca te-ai simtit bine intr-un anume loc, sunt sanse mari ca si a doua oara, sa te simti la fel de bine.

@Web, te rog mult, videoclipul “Imnul Bucegilor”, mersi! http://www.youtube.com/watch?v=srJyKgvLqFs


[fb]
---
Trimis de dorgo in 07.09.13 10:36:53
Validat / Publicat: 07.09.13 18:22:35
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUȘTENI. A mai fost în/la: cam peste tot

VIZUALIZĂRI: 2668 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 La intoarcere, gasim o frumoasa "scurtatura"
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

nickro
[07.09.13 22:30:51]
»

Buşteniul este şi staţiunea mea preferată de pe Valea Prahovei.

Abruptul Bucegilor, străjuit de Crucea Eroilor, reprezintă o panoramă uimitoare şi merită savurată de la balconul unui hotel sau pensiuni, deci atenţie ce cameră rezervaţi.

Traseul prin pădure, spre Urlătoarea este plăcut şi relaxant, iar, de acum încolo, ştiu, datorită dvs., cum să alung teama de urşi .

În ceea ce priveşte marcajul, eu parcă (sper să nu derutez montagnarzii începători ţin minte că spre Urlătoarea este un cerc roşu, iar cu triunghi albastru traseul mult mai dificiil, pe Valea Jepii Mari.

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[08.09.13 11:41:23]
»

@nickro: Eu am înţeles că prin cântec şi mare zarvă îndepărtăm urşii nu că ne-am învinge propria teama de urşi.

@dorgo: Mai ai chef de cântat când Moş Martin poate apărea de după un tufiş? Eu am văzut semnul de avertizare că sunt urşi în zonă (eram pe lângă Cabana Cuibul Dorului). Nu mi-a mai trebuit nici o plimbare, de cântat ce să mai spun...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[08.09.13 12:17:57]
»

@iulianic: mai ai 3 modalitati de a scapa de urs, in nici un caz fuga, caci ursul fuge mai repede decat tine si nici sa faci pe "mortul" nu tine, caci in acea stare de panica nu-ti poti tine respiratia nici 10 secunde...

1. -Te opresti pe loc si nu mai misti deloc, stai stana de piatra, (daca e satul, va pleca singur) nu trebuie in nici un caz sa te sperii si sa fugi, caci atunci intra in functiune instinctele lui de animal salbatic, te considera o victima pe care o poate prinde si sfasia.

2. -Incerci sa fii mai agresiva decat el, nu arata ca ti-e frica de el... daca te ataca, il lovesti "in nas", (punctul lui cel mai sensibil) cu un bustean sau cu poseta, caci el se va ridica in doua picioare si masoara 2,5 metri, urli tot timpul la el, devii ca o leoaica... el loveste cu ghearele lateral si daca te-a atins, te-a terminat... deci in acel moment cand desface bratele, il lovesti cu rucsacul sau cu ceva lung (poate fi si o sacose, poseta, etc) in nas sau in bot, uneori da rezultate si sprayul pulverizat in figura dar el ataca cu o viteza incredibila, n-ai timp sa-l scoti... ai 10% sanse sa-l nimeresti si el sa fuga...

3. -Sa nu-l intalnesti niciodata... (metoda asta a 3-a m-a ajutat pe mine intotdeuna sa scap de urs...)

nickro
[08.09.13 20:14:11]
»

@iulianic:

Dacă stim sa ne aparam de urs, implicit, teama de urs scade dramatic!

urjanclaudiu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[09.09.13 10:28:12]
»

Îmi permit şi eu să intervin, nefiind de acord cu unele informaţii.

urmariti semnul indicator (triunghi albastru)

Aşa cum a semnalat şi nickro, traseul către Urlătoarea este marcat cu punct roşu. E drept că există o mică porţiune în care acest marcaj este „însoţit” şi de triunghiul albastru, însă acesta din urmă NU duce până la cascadă ci marchează poteca ce se desprinde către Jepii Mari şi face legătura cu Piatra Arsă.

dintre “vedetele” vaii, numite Sinaia, Busteni, Paraul Rece si Predeal

Din punct de vedere al localizării, eu nu cred că Pârâul Rece are ce căuta în lista staţiunilor de pe Valea Prahovei. E drept că „ţine” de Predeal şi că din drumul naţional de pe această vale se desprinde calea de acces către micuţa staţiune dar... NU, rămân la părerea că cei aproape 10 km distanţă de valea Prahovei sunt suficienţi să pot afirma că Pârâul Rece nu se potriveşte în lista cu „vedetele” văii.

... şi nu în ultimul rând

mai ai 3 modalitati de a scapa de urs...

Merg pe munte de câţiva ani buni şi până acum i-am găsit ”urmele” încă aburinde, l-am auzit la vreo 20 de metri de mine însă niciodată nu l-am văzut pe măria sa Moş Martin. Şi sincer nici nu îmi doresc însă asta nu înseamnă că dacă Doamne-fereşte se va şi întâmpla, mă voi baza pe atâta TEORIE cât am auzit din stânga şi din dreapta. Toţi suntem experţi în... DE TOATE însă doar teoretic, când e vorba de practică... !!!

Eu unul sunt conştient că vorbim despre un animal sălbatic care este cât se poate de imprevizibil, ba mai mult, sunt la fel de conştient că şi EU, omul, voi fi la fel de imprevizibil. Zicem că atunci când ne întâlnim cu ursul trebuie să facem şi să dregem. Ei bine, eu sunt ferm convins că indiferent câtă teorie am ştii, nimeni nu este conştient de cum va reacţiona atunci când va da pentru prima dată nas în nas cu un urs. Aşa că... mai bine să nu avem ocazia de a ne cunoaşte pe noi în asemenea situaţii.

dorgoAUTOR REVIEW
[09.09.13 13:52:14]
»

@urjanclaudiu: ai perfecta dreptate in tot ce-ai afirmat!

andrei44*
[09.09.13 14:09:55]
»

@dorgo: As vrea sa-ti spun un banc apropos de oarece fiare. Pentru ca vreau sa fiu elegant in exprimare imi voi cauta foarte bine cuvintele.

Doi prieteni, unul vinator si altul novice discuta despre vinatoarea de mistreti. Vinatorul ii arata novicelui o arma de vinatoare, cu doua tevi, maricica, si zice: vezi arma aceasta? cind vine mistretul tragi o data; Novicele intreaba: si daca nu il nimeresc si el tot vine? Expertul spune: tragi inca o data, de pe cealalta teava; Novicele intreaba naiv: si daca din nou nu il nimeresc? Expertul zice: atunci arunci cu fecale in el. Novicele intreaba: De unde fecale atunci la indemina? Expertul raspunde: Cu siguranta vei avea.

Asa sint si sfaturile tale.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
andrei44*
[09.09.13 14:19:55]
»

@dorgo: Si sa stii ca la acest ecou cu privire la modalitatea de aparare - nu eu ti-am dat -1 pt ca trebuia sa fie mult mai rau ca sa fac asa ceva.

dorgoAUTOR REVIEW
[09.09.13 19:17:04]
»

@andrei44: ai dreptate, eu vorbesc din teorie si memorie, sfaturile mele sunt preluate cat mai "copy-paste" din instructiunile primite de cercetasi, baietii mei fac parte din acesta miscare de vreo 10 ani, miscarea are Sediul central in capitala (Cerceasii Romaniei) si sucursale in toata tara, si din cand in cand vine cate un "instructor-capitalist" si le tine cate o prelegere cum sa actioneze in caz de atac de urs, vipera, capuse, accident, inghet, insolatie, prim ajutor, etc, etc... daca doresti cumva sa schimbi ceva in "Codul cercetasilor", ia legatuta cu ei si propune-le, eu sunt prea mic in toata acesta afacere, le gasesti adresa pe "Google"... numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
andrei44*, dorgo, iulianic, nickro
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Bușteni:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063149929046631 sec
    ecranul dvs: 1 x 1