ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.09.2013
DE iib
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 30.09.09
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
SEP-2013
DURATA: 0 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Brazilia, fascinaţia perfectă (p. a VII-a)

Ilustrație video-muzicală
Vengaboys - to brazil!


TIPĂREȘTE URM de aici

ALTE DESTINATII TURISTICE IN JURUL SAO PAULO

Inainte de a trece la alte destinatii in apropiere de Sao Paulo vreau sa va mai spun un lucru interesant in legatura cu acest mare oras. I se mai spune - in gluma - cea mai mare comunitate de japonezi din lume, dupa Japonia. Expresia este construita in gluma, dar este foarte adevarata. In Sao Paulo sunt un numar urias de japonezi, cam 2 milioane. Multi dintre ei sunt de mai multe generatii in Brazilia, nu au fost nici macar o data in Japonia, nu stiu sa vorbeasca limba japoneza. E foarte amuzant sa stai de vorba cu ei si, normal, sa ii rogi sa iti spuna ceva in japoneza. Ridica din umeri si raspund: De unde sa stiu eu? Habar n-am! Se considera 100% brazilieni. Desi pare paradoxal nu au de ce sa mearga in Japonia. Costa mult, toata familial or e in Brazilia, de ce s-ar duce pana acolo? Poate ca turisti.

De fapt Sao Paulo este un oras cu o populatie foarte cosmopolita. Gasesti aici toate natiile din America de Sud (mai putin argentinieni) si cateva din Europa.

Sao Paulo polate sa serveasca drept punct de plecare catre mai multe destinatii apropiate. Am sa va recomand trei orasele/statiuni in care am fost. Doua “la mare” si unul “la munte”.

Pentru plaja aveti doua optiuni, foarte celebre amandoua: Guarujá (se citeste exact cum se scrie, in portugheza “j” se citeste chiar j) si Ilhabela [iliabela].

Va spuneam ca din Sao Paulo aveti oceanul foarte aproape, cam la 60 Km pe autostrada. Acolo este orsul Santos (Photo 1-2). Celebru in primul rand pentru ca de aici provine celebrul Pele. Dar Santos este si cel mai mare port al Braziliei, iar de aici pleaca cele mai mari exporturi, in special de cafea. In oras este si un muzeu al cafelei (pe care nu l-am vizitat, desi sunt mare bautor de cafea). Dar orasul este puternic industrializat si nu stiu cat de placuta este o iesire la plaja aici (nu am incercat).

Dar nu Santos trebuie sa fie destinatia voastra de plaja ci GUARUJÁ, o statiune practic lipita de Santos. Si totusi despartita, pentru ca se afla pe o insula. Dar se poate ajunge acolo trecand un simplu pod, nu parasim soseaua.

Guarujá este o destinatie perfecta de weekend. Drumul pana acolo este lejer, relaxat (80 Km de Sao Paulo). Daca va intoarceti seara la Sao Paulo veti avea doua sau trei puncte de aglomeratie pe autostrada, dar perfect suportabile, se elibereaza repede. Si brazilienii intr-adevar stiu sa conduca. Acolo nu gasiti caricaturile de soferi din Europa, Asia sau ooooo… tarile arabe.

Guarujá este departe de a fi o statiune de fitze, desi i se spune Perla Atlanticului (Photo 3-5). Totul e foarte linistit si te relaxeaza. Puteti sta de dimineata pana seara pe plaja, se poate manca pe terase care nu au numic in comun cu mizeriile din Romania (si nu numai). Nu stiu cum, dar nu e aglomerat. Nu gasiti jegul de muzica data mult peste maximum, de-ti zangane creierii in cap, nu gasiti cocalarii, cefele late, marlanii, care sunt deja o marca inregistrata a tarii noastre. Gasiti lume civilizata, muzica care te mangaie pe suflet, o mancare fara aere false de super-lux (gen: o boaba de mazare cu trei picaturi de sos imprejur). A fost litoralul pe care m-am simtit cel mai bine. Mai ales ca ma puteam intoarce oricat de des (locuind in Sao Paulo).

O a doua statiune, de data asta mai de fitze, este ILHABELA. Este de fapt singurul oras de pe cea mai mare insula a Braziliei. Se afla la 200 Km de Sao Paulo. Se merge pana in orasul Sao Sebastiao ([san sebastian], cu acelasi “n” nazal), iar traversarea se face cu ferry. Cineva dintre voi m-a intrebat in gluma daca am vazut maidanezi in Brazilia. Si mi-am adus aminte. Pe acest ferry am vazut singurul maidanez. Era tolerat de echipaj. Traversarea dureaza vreo 20-25 minute. Uneori sunt cozi destul de suparatoare pentru traversare. Erau niste anunturi/reclame pentru a-ti rezerva o anumita ora pentru traversare. Nu mi-am dat seama cum poate functiona, pentru ca – cu toata rezervarea - nu prea ai cum sa treci de masinile aflate deja la coada. Poate e pentru cei fara masini… in orice caz eu nu am inteles. Dar Ilhabela are din plin ce oferi, asa ca o scuzam ca este cam increzuta (Photo 6-12).

Nu am mai vazut nicaieri o statiune turistica cu o asemenea bogatie de activitati pe care le poti practica. Daca o vizitati trebuie sa va rezervati macar o saptamana.

Este minunata pentru cei indragostiti de activitati nautice. Surfing si alte variante de placi si schiuri prin apa, scufundari, navigatie pe orice fel de barcute sau iahturi, plimbari cu vaporase pe ocean. Si ca sa puna capac, insula este inconjurata de aproximativ 20 de epave scufundate de acum cateva sute pana la acum cateva zeci de ani. Nu stiu cum s-au adunat atatea chiar acolo.

Este minunata si pentru si cei pasionati de drumetie. Varful cel mai inalt al insulei este de aproape 1400 m si sunt amenajate numeroase poteci turistice. De fapt soseaua asfaltata acopera cam un sfert din circumferinta insulei. Alt sfet e acoperit de un drum neasfaltat, iar restul sunt numai poteci.

Insula are peste 300 (trei sute) de cascade si aproximativ 40 de plaje. Unele plaje sunt accesibile doar pe poteci, deci cred ca sunt si cam atractiv de pustii. Drumetiile se pot face pe jos sau (partial) cu masini de teren. Industria de agrement este foarte bine pusa la punct deci vati gasi usor orice oferte doriti.

Pentru amatorii de explorari mai “tari” insula este acoperita in mare parte de o autentica padure tropicala cu toata fauna specifica. Va puteti bucura din plin si de aceasta aventura. Doar atentie la o specie de tantari (cred). Se cheama borrachudos [borashudos]. Nu poarta nici un fel de boli, dar senzatia de mancarime, dupa ce te ciupesc, este inimaginabil de ingrozitoare. Sunt doar in padure si gasiti spray anti-tantari (sau ce-or fi ganganiile astea) la hoteluri, chioscuri, etc (eu nu m-am intalnit cu acesti monstruleti pentru ca nu am fost in padure, deci nu stiu personal cum e).

Insula nu ofera o cazare de exceptie, doar 1-2 hoteluri sunt mai moderne. Dar peisajele, atmosfera, golfurile mai asunse sau cele pline de iahturi si barci compenseaza din plin orice lipsa de confort-lux. Iar hoteluri, vile si pensiuni sunt foarte multe, peste 100.

O a treia destinatie pe care v-o propun este CAMPOS DE JORDAO. Este o statiune montana, aflata la 180 Km de Sao Paulo. Mai mult de jumatatre din drum se pargurge pe autostrada, chiar 2 autostrazi la alegere!!! Din Sao Paulo putem merge pe autostrada catre Rio de Janeiro sau pe cea paralela care se cheama autostrada Ayrton Senna. Au fost facute 2 pentru ca traficul catre Rio este cateodata foarte aglomerat. Autostrada Ayton Senna a fost facuta asa de bine ca in scurt timp a devenit foarte periculoasa. Era atat de neteda incat multi soferi adormeau la volan si sfarseau intr-un accident. A fost luata decizia incredibila sa o “strice” putin, adica sa puna din loc in loc acele denivelari usoare ca sa nu te lase sa adormi.

Campos de Jordao este la 1600 m altitudine si este cel mai inalt oras al Braziliei. Primul lucru care te socheaza aici este faptul ca parca ai intrat in Elvetia (Photo 13-23). Este ireal cat de mult seamana cu un orasel de munte elvetian. Mie asta mi-a sugerat.

Fiind o statiune de munte este mai neobisnuit in Brazilia, deci este si putin mai aglomerat. Nu e bine sa mergeti fara o rezervare. La Campos de Jordao esti ca intr-un orasel de poveste. Mai ales seara. Toate cladirile, toti copacii pe marginea strazii au ghirlande de beculete aprinse.

Bineinteles ca gasiti toata oferta de activitati dintr-o statiune de munte, mai putin skiul. Temperatura nu scade niciodata sub 0 grade.

Pe drumul de intoarcere am descoperit si o pastravarie care mi s-a parut cu totul deosebita (dar nu am vizitat prea multe). Pestii nu stateau intr-un bazin, ci inotau intr-un mini-rau de munte amenajat pe toata suprafata pastravariei. Apa era pompata permanent si curgea cu mare viteza.

Pe drumul catre aceasta pastravarie (cativa kilometri din sosea) era un peisaj extraterestru datorita unei specii de pin foarte neobisnuite (pentru mine) (Photo 24-26).


[fb]
---
Trimis de iib in 06.09.13 22:49:58
Validat / Publicat: 07.09.13 00:49:26
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5878 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iib); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P26 Campos do Jordao - ET Pines
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14600 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[07.09.13 01:46:40]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Diaura*
[07.09.13 10:01:04]
»

Minunat.

Spui ca ai vazut un maidanez pe ferry; dupa parerea mea era defapt cainele echipajului, (asta ca tot este subiectul de actualitate zilele acestea).

Din cate ai aflat in padurea tropicala de pe insula ce animale specifice unei astfel de paduri sunt? Ma gandesc in primul rand la toate speciile veninoase. Se fac drumetii in acea padure, pe cont propriu cu riscul aferent specific oricarei paduri tropicale? Sau se duc ocazional doar biologi si alti cercetatori?

Vad ca pana si pinii cresc dupa modelul unei paduri tropicate, cu alti copacii crescuti " in trepte " un jurul lor.

Iar casa din P20 este super model pentru doua familii, care nu mai sunt nevoite sa traverseze strada pentru a se intalni.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dorgo
[07.09.13 12:00:27]
»

@Diaura: daca-mi permiti...

Iata povestea braziliana a unui amic din Clubul Francofonilor din orasul meu, Pierre Ollivier, care a lucrat prin anii '60-'70 (?), o vreme la soseaua transamazoniana, (atunci se defrisa locul) cel mai greu rezistai nu la atacul serpilor si paianjenilor ci la umiditate (sauna) din jungla (90%) si la atacul tantarilor (pericol de malarie)... Pierre locuia in acelasi cort cu un amic din Paris care atragea toti tantarii (cred c-avea sangele mai dulce), deci Pierre dormea linistit, cand amicul lui pleca insa acasa in concediu, tantarii nu mai aveau de ales si sareau pe Pierre, care suferea cumplit si numara zilele pana cand amicul lui se intoarce din concediu, ca sa poa' sa doarma linistit... o vreme, Pierre, a fost "cautator de aur", Amazonul este un fluviu bogat in aur, exista mari vapoare cu zbaturi care filtreaza apa si culeg bobitele de aur... francezii locuiau la Kouru (de acolo de unde se lanseaza rachetele Arianne)... apoi, Pierre al nostru a fost "sef de echipa" la o salupa de indigeni (pe jumatate salbatici) de pe Amazon, cautatu arbori de esenta fina, foarte valorosi (vezi cartea Don Fernando), cel mai greu era sa-i stapanesti pe aborigeni, nu oricine reusea... la un moment dat unul dintre ei, din salupa, a impuscat o maimuta dintr-un copac si a mancat-o dar maimuta era "mamy" si avea agatat de piept un pui... brazilianul a aruncat puiul in apa, inecandu-l, pe motiv "ca nu are destula carne"... dupa 20 de ani de munca in Guyana, Pierre si Nicole (sotia lui) s-au stabilit in Tg. Mures, unde au trait linistiti timp de 8 ani, cu pensia ce-o primeau din Guyana Franceza (teritoriu francez invecinat cu Brazilia)... ei erau principalii sponsori ai Clubului... acum, s-au intors acasa, la Nantes, si si-au deschis o pensiune agroturistica dar nu uita sa revina din cand in cand si pe la TgMures...

iulianic
[07.09.13 12:27:08]
»

@iib: Cât de târziu am descoperit acest ciclu de review-uri! Îmi voi face timp să-l iau de la început şi să-l citesc cu meticulozitate pentru că o destinaţie la care se ajunge mai greu întotdeauna mă fascinează.

Despre pozele ataşate... ce să mai zic? Sunt minunate!

P20 - Campos do Jordao - îmi aminteşte de un autogrill din Italia. Pe autostradă, din orice sens ai fi venit, opreai lângă benzinărie (fireşte, câte una de fiecare parte), apoi puteai urca - inclusiv cu liftul - la restaurant, toalete, mici magazine cu suveniruri, ziare, etc... Toate acestea se aflau deasupra benzilor de rulare, iar a lua masa privind cum trec maşinile mari pe sub tine, mi s-a părut... un pic altceva decât la noi. Ca şi această casă originală prezentată de tine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Diaura*
[07.09.13 13:56:49]
»

@dorgo:

In perioada asta rulaza la tv un serial pe tema " cautatorii de aur de pe Amazon" si cam sunt la curent cu pericolele de pe continent.

Curiozitatea mea este daca si pe insula povestea este identica, sau fiind o zona mai restransa a fost oarecum curatata de animalele veninoasa incat sa poata fi vizitata si de turisti. De tantari nu se pune problema sa fie curatata.

Despre Don Fernando, sa stii ca am tocat-o marunt pana am bagat-o bine la cap, intr-o vreme cand la tv nu aveam documentare; acum m-am puturosit si prefer filmele, ca de, au si ilustratie de la fata locului.

Viata in jungla, mai ales pentru indigeni, are cu totul alte reguli si valori decat ne place noua sa admitem; puiul fara mama oricum nu ar fi avut nici o sansa de supravietuire si ar fi fost si el masa unui alt animal.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iibAUTOR REVIEW
[07.09.13 14:05:00]
»

@Diaura: @Diaura: Din cate mi s-a spus sunt animale specifice si mai ales pasari. Dar categoric nicio vietate periculoasa. Singurul pericol sunt acei hyper-tantari. Dar e doar pericolul ca mancarimea te chinuie neinchipuit de rau vreo 2 zile. In nici un caz nu e vreun pericol mortal sau de imbolnavire.

In mod sigur sunt maimute si papagali. Pentru ca in Brazilia aceste doua specii sunt la ele acasa. Pe sosele gasiti semne de circulatie cu o maimuta in triunghi: "Atentie, trec maimute" echivalente cu cele cu caprioare de la noi, de pe langa paduri. Iar papagali zburau tot timpul prin Sao Paulo chiar.

Sigur nu e nici un alt pericol in afara de acei tantari. Pentru ca drumetiile sunt o activitate zilnica si poti merge insotit sau singur, cum vrei, fara nici un risc.

Ilhabela (de fapt numele e Ilha do Sao Sebastiao, dar nimeni nu ii spune asa) e o insula foarte pasnica. Atat in interior cat si in exterior. Adica pe mare. Apele care o inconjoara sunt mereu calme, fara furtuni, desi vanturile puternice le fac ideale pentru navigatie si chiar surfing.

Cercetatorii nu se duc in Ilhabela. Padurea tropicala din insula este doar la "categoria turism lejer". Oamenii de stiinta au toata jungla Amazonului de cercetat. Acolo este "real stuff". Acolo gasesti din plin pericolele mortale de care vorbeai. Care sunt accesibile si pentru turistii mai curajosi.

Casa din P20 este chiar "poarta de intrare" in Campos do Jordao. Deci nu este pentru cazare.

iibAUTOR REVIEW
[07.09.13 14:13:53]
»

@dorgo: O mica precizare, pentru ca din text nu reiese clar: Kourou e tot in Guyana Franceza (nu in Brazilia).

Si ca o curiozitate amuzanta, Guyana Franceza (fiind un teritoriu francez) este parte a Uniunii Europene. Puteti merge acolo doar cu buletinul

iibAUTOR REVIEW
[07.09.13 14:32:12]
»

@Diaura: Nimic nu se compara in pericole cu Amazonul. Iti asumi un risc urias mergand acolo. Nu neaparat mortal, dar ramai cu urme ireparabile in urma bolilor pe care le poti lua. Eu stimez foarte mult oamenii care au avut curajul sa calatoreasca (sau sa lucreze) pe Amazon.

Totusi pentru turisti, in Brazilia, exista o modalitate mai sigura de a "gusta" din atmosfera Amazoniana. Puteti oricand sa optati pentru o excursie in orasul Manaus (cu avionul). Desi in inima junglei Amazoniene, Manaus este un oras foarte dezvoltat. Odata ajunsi aici aveti la dispozitie numeroase excursii in jungla, de toate "gradele de dificultate". Bineinteles toate sunt conduse de ghizi locali. Singuri ar fi o gluma proasta sa incercati.

Diaura*
[07.09.13 14:46:50]
»

@iib:

Multumesc pentru precizari.

Cu siguranta daca voi ajunge in Brazilia, nu ma voi aventura in padurile amazoniene; " aventurile " urbane mi-ar fi suficiente.

iibAUTOR REVIEW
[07.09.13 15:01:21]
»

@Diaura: Mi-am adus aminte de o precizare care va clarifica aspectul padurilor din Brazilia si ce misuna prin ele.

Pe langa padurea "clasica" ca si la noi (Floresta), in Brazilia mai sunt doua tipuri de paduri la categoria "professional": Padurea Atlantica (Mata Atlantica) si Jungla.

Ambiguitatea vine de la faptul ca ambele sunt considerate paduri tropicale. Doar in portugheza exista termenul separat de "Mata Atlantica".

Aceasta "Mata Atlantica" este pur si simplu o varianta mai "light" a junglei. Putem spune o jungla cu fata umana. Adica vegetatia poate fi strapunsa mult mai usor, iar fauna nu prezinta pericolele mortale din jungla. In rest e aceeasi bogatie de pasari si animale.

Mata Atlantica se intinde (bineinteles) pe coasta Atlanticului. Din ea face parte si Ilhabela.

Jungla adevarata este mai la interior, in bazinul Amazonian.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
livius1302
[13.04.14 16:54:14]
»

@iib: Va felicit pentru articol. Nemaipomenit intr-adevar Sao Paulo... totusi, se spune ca adevarata Brazilie trebuie s-o cunosti din "interior" adica traind la tara in "sertão" cum spun brazilienii... De la ei am invatat (am lucrat circa 1 an acolo) ca Brazilia nu e numai Rio si Sao Paulo sau destinatiile turistice...

Dupa experienta mea in Para, la 800km sud de Belem, pot confirma asta... Viata la tara e minunat de simpla, vesela si linistita...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
miracolo
[22.04.14 17:35:29]
»

@iib: foarte frumoasa poveste, extrem de interesant... ai putea sa. mi spui care sunt preturile legate de cazare, chirii modeste pt timp mai indelungat, preturile in general comparativ cu cele din ro. un pret legat de orice iti trece prin minte... m. ar interesa o vacanta de min. 3 luni. msssss... te felicit pt frumoasa vacanta.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Diaura*, dorgo, iib, iulianic, livius1302, miracolo
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sao Paulo și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065908908843994 sec
    ecranul dvs: 1 x 1