ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.09.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: cluj
ÎNSCRIS: 07.04.13
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 7 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Festivalul de folclor din Zakopane

Ilustrație video-muzicală
- Kukuleczka Kuka


TIPĂREȘTE

La final de august 2013, ca de altfel în fiecare an în această perioadă, în orașul Zakopane din sudul Poloniei așezat la poalele munților Tatra, a avut loc Festivalul internațional al muntenilor de pretutindeni, având ca tematică, folclorul munților. Ajuns la o ediție jubiliară, manifestările au cuprins mai multe activități artistice, incluzând de această dată, pe lângă concertul de deschidere, cele ale concursurilor propriu-zise și de gală finală, un concert comemorativ, în amintirea participanților dispăruți între timp, care au contribuit la fundamentarea și ridicarea nivelului artistic al festivalului de-a lungul celor 45 de ediții desfășurate.

În prima zi a Festivalului a fost prezent la Zakopane însuși președintele Poloniei, dl. Bronislaw Komorowski alături de soția sa, pentru a participa alături de delegațiile artistice ale țărilor concurente la slujba duminicală din biserică și apoi la concertul inaugural din seara aceleiași zile.

La startul festivalului s-au prezentat 16 ansambluri folclorice din mai multe țări, precum: Polonia, Benin, Bulgaria, Canada, Croația, Cipru, Cehia, Indonezia, Macedonia, Rusia, România, Serbia, Slovacia, Ungaria. Ca întotdeauna, au existat trei categorii de concurs: tradițional, prelucrat artistic și stilizat. Pentru fiecare categorie de concurs au fost pregătite din partea organizatorilor 3 premii: toporul de aur, argint și bronz, simbolul muntenilor dar și al festivalului.

În fiecare seară de concurs au evoluat în fața juriului patru formații artistice, într-o ordine precisă, stabilită în urma unei trageri prealabile la sorți. România a fost reprezentată în concurs de Ansamblul “Vișeul” din Maramureș, localitatea Vișeul de sus, înscriși la prima categorie de concurs, cu prezentarea pe scenă a unui obicei de nuntă tradițională. Ei au încercat să aducă în scenă inegalabilul și unicul folclor maramureșan, caracteristizat de multă culoare, sonoritate și dansuri diversificate.

În acele seri binecuvântate, folclorul mondial s-a mutat la Zakopane. Costume deosebite, obiceiuri inedite și tradiții populare neasemuite din întreaga lume au fost prezentate aici, în fața publicului iubitor de folclor, constituit din localnici cât și din turiști veniți special din diferite colțuri ale Europei pentru a urmări spectacolele festivalului. O multitudine de artiști, componenți ai ansamblurilor folclorice, într-un total aproximativ de 500 persoane, au cântat și au dansat pentru cei veniți intenționat să-i cunoască și să le aplaude performanțele.

Organizarea a fost impecabilă și se cuvine să-i amintim aici pe cei ce au trudit multe luni pentru punerea la punct a detaliilor, directorul general al festivalului – dl. Andrezj Kawecki și directorul artistic – d-na Stanislawa Trebunia-Staszel.

Regulamentul concursului, unul foarte riguros și foarte bine construit în timp a fost drastic cu cei care nu au reprezentat folclorul așa cum se cade (Canada, Rusia, care s-au îndepărtat prea mult de la tiparele arhetipale și care au prezentat pe scenă doar balet, gimnastică artistică și costume artizanale ce nu au avut prea multe în comun cu originalele cunoscute) și pe cealaltă parte, generos cu cei care și-au făcut datoria (Polonia, Macedonia, Serbia, Ungaria, Croația). Să nu uităm că predecesorii noștri ne-au transmis o cultură construită în veacuri de existență, pe care avem datoria să o transmitem mai departe, pe cât posibil, în forma în care am primit-o. Multiplele variațiuni componistice nu vor însemna decât modulații pasagere la temele folclorice originale, pentru a nu denatura sensul precis al stilurilor, ornamentațiilor și caracteristicilor determinante în stabilirea identităților zonale.

Sintetizând în câteva propoziții tot ceea ce s-a întâmplat la “Festivalul Munților” din Zakopane, vom arăta că experiența organizatorilor, dobândită pe parcursul a 45 de ediții, și-a spus cuvântul pe deplin. Programele artistice și administrative ale grupurilor au fost bine elaborate, întrucât de dimineata și până noaptea târziu, în satul Festivalului se petrecea mereu ceva interesant și care merita să fie văzut: întreceri de cai și căruțe, concurs de câini ciobănești, parada costumelor populare, expoziții culinare și de produse populare, concursuri de grupuri și formații pe scena mică construită în aer liber și desigur, impresionante focuri de artificii la deschiderea solemnului eveniment.

De la o ediție la alta, Festivalul Munților-Ziem Górskich de la Zakopane a crescut vizibil, devenind unul dintre cele mai importante festivaluri europene. Interesul tuturor, al primarului orașului Janusz Majcher, dar și cel al instituției culturale organizatoare, Biuro Promocji Zakopanego este mereu acela de a se mândri cu cultura muntenească și de a atrage în zonă cât mai mulți turiști, încântați și dornici să participe la acest faimos și grandios festival, “o adevărată perlă” așa cum s-a spus cu ocazia ultimei conferințe de presă organizată la închiderea festivalului.

Televiziunea poloneză a fost tot timpul prezentă pentru a prelua și transmite în direct spectacolele și concursurile folclorice. Ele se regăsesc în acest moment pe internet la adresele: Watra TV – 45. MFFZG 2013 - poniedziałek - Koncert konkursowy

Vorbind despre interesul muntenilor polonezi de a-și arăta obiceiurile, cântecele și dansurile tradiționale și de a aduce alături de ele folclorul mondial, afirmăm că acest fapt nu mai este doar un interes limitat local ci deja unul internaționalizat, pentru că Polonia de astăzi vorbește tot mai des despre importanța protejării vechiului domeniu al culturii tradiționale, originale și autentice, dând un bun exemplu tuturor acelora care doresc să-și conserve patrimoniul cultural tradițional material și imaterial propriu.

Pentru turistii ce se afla la Zakopane in ultima decada a lunii august a fiecarui an, in medie 100.000 de persoane de fiecare data, perioada festivalului folcloric international este una deosebit de bogata in activitati si foarte atractiva pentru toti cetatenii Europei, doritori de excursii, distractie si relaxare.

Mircea Cîmpeanu


[fb]
---
Trimis de vioaradeaur in 05.09.13 22:32:28
Validat / Publicat: 06.09.13 15:55:35
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în POLONIA. A mai fost în/la: Wisla, Zakopane
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2147 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vioaradeaur); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8550 PMA (din 13 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Costi
[06.09.13 16:09:40]
»

Şi "Vişeul" ce a făcut?

webmaster13
[07.09.13 00:24:20]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂZakopane - la poalele Munților Tatra:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.036705017089844 sec
    ecranul dvs: 1 x 1