ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.08.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Iasi
ÎNSCRIS: 12.08.13
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 10 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Hai hui prin Europa centrală - Ungaria -Slovacia-Cehia -Austira

TIPĂREȘTE

Mânați de impresia excelentă făcută de Viena anul trecut, anul acesta ne-am hotărât să extindem traseul concediului prin mai multe țări din Europa Centrală.

Astfel, am hotărât să ieșim din țară pe la Satu Mare, vama Petea, care nu este deloc aglomerată și traficul lejer față de vama Borș de exemplu. Având punct de plecare intermediar Maramureșul, am traversat faimosul sat Certeze și am ajuns într-o oră și jumătate la vamă. De la vamă până la intrarea pe autostrada M3 din apropierea orașului Mateszalka nu sunt decât 30 km, autostrada extinzându-se recent, nici gps-ul nerecunoscând această porțiune de autostradă, deși hărțile erau din trimestrul 1 2013.

Autostrada aș putea spune că este foarte bine pusă la punct, cu multe parcări, locuri de repaus, benzinării, restaurante.

Prima capitală traversată a fost Budapesta, unde am poposit puțin pe malurile Dunării, făcând câteva poze și rămânându-ne în plan să vizităm pe viitor Budapesta, fără ca aceasta să fie doar punct de tranzit, atrași fiind de frumusețea orașului dunărean.

De menționat că vigneta pentru Ungaria am achiziționat-o online (85 ron pe 30 zile, existând și varianta de 55 ron pentru 10 zile). Cu vigneta slovacă și cehă m-am fript în vama românească, când le-am cumpărat de la un chioșc de acolo, dar plătind dublu. Așa că aviz amatorilor, cumpărați vignete din prima benzinărie a țării în care ați intrat, nu din chioșcurile din vamă.

Ajunși în Slovacia, am alimentat cu motorină în prima benzinărie slovacă întâlnită după graniță, prețul fiind undeva la 1,45 euro litrul de motorină.

Am traversat Bratislava pe centura ei foarte ușor după care a urmat traseu pe autostrada cehă care a fost unul de coșmar, întrucât aceasta este în reperații, iar în zonele în care nu se repară banda I este extrem de proastă, vălurită, obligându-te să circuli pe banda a II-a, în stare aproximativ bună.

Am ajuns cu bine până la Praga, unde a fost primul punct de oprire, pentru 4 nopți, la Hotelul Pyramida. Am ales să fac schimb valutar folosind bancomatul de la intrarea în hotel, pentru a evita eventualele surprize neplăcute, la o rată de 25 coroane pentru 1 euro, comisionul de tranzacție fiind de 15 ron (Banc Post în cazul meu).

Tot la intrarea în hotel aveam și un automat de bilete de tramvai, stația aflându-se la 150 m de acesta.

În prima zi am luat-o la pas spre Castelul Praga, distanța fiind de doar 1 km până acolo, pe drum cumpărând și cardul Prague card la prețul de 34 euro pt 2 zile care include intrarea gratuită în peste 40 de atracții pragheze din care amintin: Catedrala St. Vitus, Royal Palace, Strada de aur, un tur de 2 ore gratuit cu un minibus (dacă îl achiziționezi de la agenția St. Martin Tour), Muzeul orașului Praga, Muzeul Național (care este mutat într-o clădire nouă, provizoriu), Castelul Troja, Observatorul astronomic și altele pe care le găsiți în broșura primită la cumpărare. Are incluse reduceri și la alte obiective cum ar fi orașul evreiesc, turnul tv, primăria, Palatul Lobkowicz, tur cu vaporașul.

Una peste alta, își merită prețul, timp să ai și energie ca să le vezi pe toate.

Am reușit să vedem Catedrala St. Vitus, Strada de aur, Palatul regal, Basilica St George, Schwarzenberg Palace după care am coborât de la Castel spre Podul Carol. Acolo furnicar de lume, fiind deja ora 12:00, pe faimosul și frumosul pod. Fiind foarte cald am hotărât să facem un tur de 50 minute cu vaporașul pe Vltava, preșul fiind de 200 coroane de persoană (8 euro). O minicroazieră extrem de frumoasă, multe obiective fiind pe malul râului, trecând pe sub 4 poduri. La întoarcere am hotărât să mâncăm ceva, oprindu-ne la o terasă restaurant di apropierea podului Carol, unde o pizza era 8 euro. Slăbiți de puteri de la atât drum pe jos, dar cu folos, fiind o plimbare prin locuri foarte frumoase am reușit să ajungem și în Old town square sau pietonalul orașului vechi unde am trecut pe lângă ceasul astronomic și am ajuns la muzeul de ciocolată. Aici am urmărit o demonstrație live de cum se face ciocolata belgiană, cu obișnuita sesiune de degustări (yamii) și cum se fac bomboanele gumate. Am luat câteva suveniruri la care nu puteai să le reziști deși nu erau chiar ieftine.

Cu ultimele resurse fizice am ajuns la un metrou și apoi la un tramvai care ne-a întors la hotel, încheind o primă zi plină în Praga.

A doua zi am rezervat-o orașului nou cu muzeul național, apoi muzeul evreiesc și plimbare pe jos prin minunatul oraș. Am trecut și pe lângă muzeul torturii sau cel al sexului dar am evitat să intrăm la astfel de muzee :).

A treia zi a fost una ceva mai relaxantă, colindând centre comerciale, remarcând faptul că stația de metrou era poziționată practic în centrul comercial, la nivelul inferior (ar fi o idee interesantă și pentru românii noștri), unde am găsit multe lucruri interesante.

A patra zi ne-a adus despărțirea cu regret de acest oraș, îndreptându-ne spre Viena, orașul de care am rămas îndrăgostiți încă de anul trecut. Drumul a fost mai scurt ceea ce ne-a făcut să avem timp de o plimbare în minunata Stephansplatz încă din prima seară, luând pulsul capitalei dunărene. Catedrala St. Stephan impunătoare este așezată în inima pieței pietonale, pline de magazine de firmă și suveniruri. Dacă te deplasezi spre Karlsplatz vei da la final peste renumita Operă din Viena, în jurul ei agenții comerciali îmbrăcați în costume specifice invitându-ne să cumperi un bilet la unul din concerte.

Următoarele zile ne-au găsit vizitând Palatul Schonbrunn, care nu trebuie ratat de nici un turist. Ai posibilitatea să faci o călătorie cu trenulețul prin grădinile acestul palat, biletul fiind valabil o zi și având posibilitatea să cobori la oricare din cele 8 stații și să urci apoi din nou în el luând următorul trenuleț. Poți opta și pentru o călătorie cu caleașca dacă dorești. Dacă faci turul Palatului vei avea plăcuta surpriză să ai ghid audio în limba română. Singura nemulțumire a turiștilor este că în interior nu ai voie să fotografiezi. Nu trebuie ratată nici Grădina Zoo, foarte frumoasă, având cap de afiș urșii panda și spectacolele cu foci dar și hrănirea elefanților.

O altă călătorie minunată este prilejuită de plimbarea cu caleașca prin centrul vechi pentru prețul de 55 euro, tur mic sau 80 de euro tur mare, noi nimerind o birjăriță cu o engleză impecabilă.

În centrul vechi nu ratați muzeul Sissi sau Școala spaniolă de călărie.

Palatul Hoffbrug este și el un punct de bifat pe lista călătoriei.

Seara trebuie să te regăsească pentru relaxare fie că ești mare sau mic în Parcul Prater, unul din parcurile exponențiale ale Europei, existând peste 200 de atracții în el, printre care și cel mai înalt turn carusel din lume, în care nu am rezistat să nu mă dau de... 3 ori.

Nu am ratat Therme Wien, băile termale care au oferit condiții la superlativ. Apa caldă, foarte curată, fără miros de clor, filtrată prin metode electrolitice, chiar și cea sărată fiind extrem de clară (la noi apele sărate dau spre verzui). Bazine de toate mărimile, locuri de joacă pentru copii de orice vârstă, tobogane, bazin de înot, bazine de hidromasaj pentru diferite zone ale corpului, rampe de sărituri, lagună întunecată pentru somn și odihnă în apă, masaj, saună, restaurant impecabil fac din aceste băi ceva de o calitate deosebită. Chiar dacă sunt poziționate la periferia sudică a orașului, merită vizitate măcar o dată.

Mariahilferstrasse este renumita stradă comercială (chiar cea mai lungă din Europa) unde găsești produse pentru toate gusturile la prețuri atractive tot timpul anului. Dacă nu reușești să găsești ceea ce cauți poți încerca o fugă și până la Parndorf care este la 45 de minute de mers cu mașina pe autostradă spre Budapesta sau SCS (un centru comercial extrem de vast).

Micile cumpărături alimentare le-am făcut la un hypermarket Merkur din apropierea hotelului nostru, ajungând la concluzia că avea cele mai mici prețuri dintre marketurile colindate de noi.

Tot aici, la periferie, motorina este la prețul de 1,34 euro / litru, prețul crescând dacă mergi mai spre centrul orașului sau pe autostradă.

Mi-e dor de aceste locuri colindate în acest concediu și îmi doresc să le revăd cât de curând.

Vizitați-le și sigur nu veți regreta.


[fb]
---
Trimis de adrian_28_1977 in 15.08.13 12:34:22
Validat / Publicat: 15.08.13 13:40:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CIRCUITE MULTI-ȚARĂ.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2789 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrian_28_1977); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Granița dintre Mramureș și Satu Mare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8100 PMA (din 9 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂCu mașina prin Europa - circuite diverse:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.38871002197266 sec
    ecranul dvs: 1 x 1