ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.07.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 05.01.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Biserica „Toți Sfinții și Sfântul Mare Mucenic Mina” - monument istoric

TIPĂREȘTE

Asezata in centrul orasului Ramnicu Valcea peste drum de Muzeul de Istorie, pe calea lui Traian, intre dealul Capelei si batranul Olt, biserica ,,TOTI SFINTII'' este monument istoric de clasa A cu valoare de patrimoniului national si universal din 1914.

An constructie sau atestare istorica: 1762-1764

CTITORI: episcopul Grigorie Socoteanu, Hagi Constantin Malache si Theodor monahul, Ivan Lahovary, epitropul Hristache Ivan.

In aceasta biserica se intalnesc toate valorile de suflet ale neamului nostru, aici au fost sfintite steagurile de lupta de la Revolutia din 1848, a fost proclamata prima Constitutie a Tarii Romanesti si au fost binecuvantati ostasii, inainte de Razboiul de independenta.

Este una din cele 13 biserici de patrimoniu din oras si e asezata viguros intrun spatiu natural mirific, pe un platou cu un parc superb, unde se afla si o gradinita. Arata ca o catedrala, e impunatoare si alba si iti umple ochii cu cele trei turle ale sale ce tasnesc spre cer, oferindu-ne o ilustrata postala de exceptie, si ieri a fost impodobita cu Tricolorul romanesc, salutandu-i pe pasoptistii revolutionari., ca o doamna batrana si inteleapta.

Ctitorii ei au dorit ca ea sa fie cea mai frumoasa ,,doamna ''din oras, regina Ortodoxiei, in dorinta de a da o replica misionara austriecilor dupa ocuparea Olteniei din 1717-1738, care distrusesera Biserica Buna Vestire si construisera Biserica Baratiei SF Anton de Padova, ce s-a pastrat si azi si e ascunsa oribil de zidurile de beton si inghesuita fara mila. langa hotel Alutus.

Aceasta Casa a Domnului poarta hramul ,,Toti Sfiintii'', pentru ca episcopul ctitor a dorit ca ea sa fie ocrotita de toti sfintii si intradevar ea este o icoana a dragostei de traditii pana astazi.

Cladirea impunatoare este asezata pe o temelie de piatra si ea se ridica pe verticala, avand elemente creative deosebite. Biserica cu aspect de catedrala imbina stilul neobizantin cu stilul brancovenesc, si a preluat elemente arhitecturale de la Manastirea Curtea de Arges, Manastirea Dealu si Manastirea Hurezi, prin transpunerea pridvorului traditional romanesc.

In urma incendiului din Ramnic din anul 1847, ea a devenit catedrala orasului si centrul religios al Olteniei. Reparatii capitale si restaurari importante au fost realizate intre anii 1892-1896; 1930-1942; 2000-2004.

Remarcabila de asemenea e si povestea felului cum biserica a primit si hramul ,,SFANTUL MINA'. Ea l-a ales protector fiindca la 1729 unul din ctitori Hagi de meserie negustor, a fost prins cu ocaua mica in targ. Dupa judecata el s-a angajat sa nu mai fure si sa nu mai faca nici o hotie, dedicandu-se slujirii bisericii.

DESCRIEREA BISERICII

Biserica este grandioasa si are forma de cruce greceasca, avand o lungime de 28 de m, o latime de 9,50 m si o inaltime a corpului cladirii de aproximativ 27 de metri. Larg dimensionata cu un plan treflat, avand trei turle si un pronaos usor largit, ea este una din bisericile voievodale elegante. Zidurile au o grosime de 1,5 m. iar in interior vom gasi o bogatie picturala.

Pe frontispiciul ei se afla un medalion superb, iar culorile de pe icoana sunt vii si calde pe un fond auriu, in forme simple. Diametrul medalionului este dupa spusele preotului paroh de peste 2.30 m si reprezinta icoana Tuturor Sfintilor.

Turlele secundare ale bisericii au ferestre recurbate in spirala si sunt inspirate dupa cele ale manastirii de la Curtea de Arges. Aceste turle se sprijina pe un arc masiv, in forma de cruce. Turla principala de pe naos e inspirata dupa modelul bisericii lui Constantin Brancoveanu de la Horezu.

In interior biserica are o impartire clasica-altar, naos si pronaos si mai are un pridvor asezat pe axa vest.

In zona de separare a pronaosului de naos, planul de separare e sprijinit de doua coloane masive. Bolta bisericii e in forma de calota si mi s-a parut foarte intunecata.

Am vazut pe partea dreapta moastele sfintilor mucenici-Haralambie, Ioan Hrisostom, MINA si Parascheiva, ele fiind asezate intr-o racla de argint aurit.

Intr-o caseta se afla o particica din mostele SF Mucenic Mina.

De asemenea la intrare sunt portretele votive ale ctitorilor Grigorie Socoteanul, Hagi Malake., Ioan si Gheorghita Ristea si Bica Lahovary.

La altar este reliefata scena jertfei lui Melchidisec, o reprezentare exceptionala.

Pictura a fost realizata in perioada postbrancoveneasca si nu pastreaza din decoratia originala decat doua imagini, una in cupola naosului si a doua reprezinta figuri de sfinti deasupra usii in pridvor. Numele zugravului a fost Nica sau Ica Dimitrie Ierodiacon. Pictura s-a executat pe parcursul unei perioade indelungate. Dupa anul 2000 refacerea picturii a fost inceputa de pictorul Tudor Popescu din Ramnicu Valcea si terminata de prof Nicolae Sava din Bucuresti.

Biserica Toti Sfintii este axa spirituala a orasului, aici s-a infiintat prima scoala de cantareti din Eparhia Ramnicului Noul Severin si in 1909, preotul Meletie Rautu deschide prima gradinita de copii din oras si din tara. Sub deviza ,,LASATI COPIII SA VINA LA MINE'' aceasta minunata biserica a contribuit la educarea tinerei generatii si recent in 2009 prin grija autoritatilor si a parintelui Cristea, a fost ridicata o noua gradinita moderna.

In concluzie aceasta biserica e legata de secolul de aur al Ramnicului si recent v-am prezentat in articolul anterior -vezi aici -o expozitie neconventionala organizata aici pe gardurile bisericii, un ghid al manastirior oltene., rolul educational al acestui lacas sfant fiind absolut remarcabil.


[fb]
---
Trimis de mireille in 30.07.13 12:17:28
Validat / Publicat: 30.07.13 13:29:34
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3814 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Biserica ,,TOTI SFINTII''-vedere laterala dinspre Muzeul de istorie-strada Capitan Negoescu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Admin
[30.07.13 21:49:42]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Locuri de reculegere în Rm. Vâlcea și împrejurimi" (nou-creată, între timp, pe sait)

-

Articolul a fost deasemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mireilleAUTOR REVIEW
[30.07.13 21:58:51]
»

@Admin: Multumesc mult...

cdiana
[01.08.13 22:23:42]
»

Am trecut pe acolo de zeci de ori, dar niciodata nu am intrat in aceasta biserica! Si abia acum imi dau seama cat am pierdut.

Multumesc pentru detaliile scrise, cu siguranta o vom vizita si noi la urmatorul drum in Valcea!

Un superbonus din partea mea!

mireilleAUTOR REVIEW
[01.08.13 23:03:28]
»

@cdiana: multumesc si ma bucur ca si un bucurestean iubeste orasul meu... la fel cum si eu duc dorul capitalei

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cdiana, mireille
Alte impresii din această RUBRICĂLocuri de reculegere în Rm. Vâlcea și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.084991931915283 sec
    ecranul dvs: 1 x 1