ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.07.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAR-2013
DURATA: 7 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Domul din Koln

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Aţi văzut filmul “Gladiatorul”? Acesta debutează cu o bătălie de toata frumuseţea între romani şi câteva triburi germanice, care se pare că ocupau întreaga această regiune nordică a Europei, in care mă aflu eu acum. Regiune acoperită cu păduri fără de sfârşit, al cărui lemn era atât de necesar romanilor, mai ales pentru a-şi construi o puternică flotă de navigaţie. Romanii au colonizat-o si au denumit-o iniţial Colonia (Cologne). Colonia era doar “nick-name-ul” aşezării, căci numele complet era de fapt “Colonia Claudia Ara Agrippinesium”, favoare oferită de împăratul Claudiu pentru soţia sa, împărăteasa Agripina, care, de fapt, se născuse exact prin aceste locuri. Fiind locul de baştină al unei împărătese, oraşul Colonia s-a dezvoltat într-un ritm rapid, devenind un important centru comercial, educaţional si religios.

Astăzi, cartea de vizită a oraşului Koln este catedrala sa gigantică, un edificiu impunator, chiar si pentru vremurile noastre. Oricât am încercat eu să încadrez Dom-ul din Koln într-o singură fotografie, n-am reuşit.

Constructia lui a inceput in anul 1248 si a durat, cu unele intreruperi, 600 de ani, adica până in anul 1880. Momentul finalizarii lucrarilor a fost sarbatorit in intreaga tara, aceasta catedrala, fiind la acel moment, cea mai mare cladire din lume, cu 144 m lungime, 86 latime si o inaltime a turnurilor principale de 157 m. Chiar si astazi, ea domina la un anume capitol - a ramas, cea mai mare cladire in stil gotic din lume. In Koln, Dom-ul se aflat langa podul Hohenzollernbrücke ce traverseaza Rinul. Dar, Domul din Koln, astazi a pierdut “number one”-ul din top, fiind devansat de Bazilica Notre Dame de la Paix din Coasta de Fildes si Domul din Ulm. Faţada Domului din Koln, bogat ornamentată, are suprafaţa a 4 terenuri de fotbal. De cand Bayern Munchen e campioana Europei, nemtilor le place sa compare totul cu astfel de unitati de masura sportive. Uneori printre cele doua turnuri ale sale trec norii, e romantic, e poetic, dar intemperiile i-au deteriorat aspectul, catedrala e tuciurie, si, ca si “Sagrada Familia”, ea e mereu invăluită in schele, fiind un veşnic şantier de constructie. In interior, e greu sa surprinzi detaliile tavanului, e bine sa ai la tine un zoom si un super-flah. Cum noi ajunseserăm acolo doar spre seară, în interior, am vazut multe lucruri interesante dar n-a iesit mai nimic pe cardul aparatului foto. Domul e imens, asadar e greu de iluminat. Giganticele sale vitralii ogivale lasă lumina soarelui sa patrunda in interior, astfel incat e indicat ca Domul sa fie vizitat in zilele insorite. Piaţeta pietonala din jurul catedralei e foarte animata si ai de mers, o bună bucata de vreme, pe jos, pe niste stradute. Pana nu apare Dom-ul, totul ţi se pare normal.

Când te găseşti însă dintr-o dată în faţa lui, începi să înghiţi în sec, să-ţi dai capul pe spate ca la Capela Sixtină, să exclami un "uaahh" sau un "ooooh", să ai un serios complex de inferioritate şi să te simţi mic, mic şi neînsemnat, ca un fir de nisip în faţa unei piramide egiptene.

Chiar si dupa 7 secole, catedrala te domină şi te priveşte de sus, parcă şuşotindu-ţi cu blândeţe si glumind cu tine…”ei, muritorule, sunt eu aşa, mai negricioasă la faţă, dar am văzut multe la viaţa mea, am trăit peste 700 de ani, şi mai am de gând să trăiesc încă pe-atâta, tu eşti trecător, eu sunt însă nemuritoare, ai gije de tine, fumezi cam mult, mănânci numai pe la fast-food-uri, cred că nu vei prinde nici măcar o sută de ani”.

Koln-ul e un oras ce mai ofera si o sumedenie de alte spectacole, vedete al sportului sau ale muzicii, umple seară de seară, mega-arena centrala a orasului. In momentul sosirii mele in Koln, formatia "The Killlers" isi incepea un concert pentru tineri iar in 13 aprilie a. c., urma sa aiba loc un turneu sportiv de arte martiale (MMA), la care urmau sa participe sportivi din intreaga lume, mai ales din America de Sud si de Nord si din Europa. Comerciantii din Koln, isi frecau de pe acum, palmele.

Kolnul a transformat turismul religios într-o afacere. In jurul catedralei exista zeci de magazine sau standuri cu suveniruri, hoteluri, restaurante sau cafenele, un adevarat imperiu comercial. Exista si un muzeu arheologic romano-gotic in piata Domului iar multe hoteluri sau cafenele poarta numele domului. Muzeu roman? Da! Nemti au ganduri turistice pragmatice, de genul… “Ia sa vedeti câţi turisti italieni vor veni aici in piata Domului, sa viziteze acest muzeu roman, ca sa vada cum stramisii lor, ne-au invins in lupta dreapta, în urmă cu două milenii! ".

Si Dacia a fost provincie romană, s-ar putea atrage multi turisti straini la Sarmisegetuza, acolo unde unul dintre cei mai puternici imparati romani, Traian, l-a invins pe Decebal. Drumul de la Orastie si până la cetatea dacilor, e insa infernal, plin de praf!

Cateva spectacole de animatie au loc in piata din jurul domului. Am asistat la un spectacol de levitaţie. Stiam de mult trucul ce se acunde sub hainele animatorilor ce stau ca doua statui de ceară, dar e de admirat cum cei doi călugări budişti rezistă ore în şir să stea nemişcati, imbracati doar in niste kimonouri sumare. Poate monedele de 1 sau 2 euro care zornaie in cutiuta de metal din faţa lor, îi motivează. Poţi să te fotografiezi lângă budistul de jos care stă nemişcat precum un gardian de la palatul Buckingam, dar lângă cel de sus, e mai greu, ai nevoie de o scară.

Domul din Koln, declarat monument UNESCO, e vizitat anual de 6 milioane de turişti. Si noi avem cateva monumente de acest gen in ţară, Voroneţul spre exemplu, e unul dintre ele, dar pelerinajul turistic religios pe la noi, e ceva mai anemic. Oare de ce?

In fine, turismul religios sau de orice alt fel nu e punctul meu forte, dar pentru ca am vizitat Domul din Koln datorita unui turneu sportiv, ma simt dator sa va transmit o melodie din lumea sportului...

"Hello"!

http://www.youtube.com/watch?v=VlSWyLsa_po


[fb]
---
Trimis de dorgo in 23.07.13 18:10:39
Validat / Publicat: 23.07.13 20:13:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA. A mai fost în/la: Frankfurt, Ingolstadt, Munchen
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4728 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Domul din Koln e vizibil de la mare departare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17299 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster
[23.07.13 20:12:53]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Koln si imprejurimi" (deja existentă pe sait) -- nu avea ce să caute la... "Descoperă Leverkusen"

Articolul a fost deasemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

makuy*
[24.07.13 00:08:48]
»

Avion cu elice? Super, felicitări pentru curaj

makuy*
[24.07.13 00:16:34]
»

De curiozitate, @valimi, de ce ați luat un punct acestui articol?

dorgoAUTOR REVIEW
[24.07.13 06:47:16]
»

@makuy: da! de la Cluj Napoca la Munchen se merge cu un avion Interregio micut cu elice si cu 100 de locuri, apoi de la Munchen la Frankfurt am prins si eu o cursa mai acatarii, un Airbus cu 300 de locuri iar de la Frankfurt la Koln, un alt avion mare, ultimele doua rute sunt foarte circulate, se pleaca din 2 in 2 ore... am sa scriu ceva despre zboruri si aeroporturi...

dorgoAUTOR REVIEW
[24.07.13 07:17:42]
»

@makuy: cat despre amicul @Valimi... pai, sunt ultimele mele 7 reviewuri ce le pun pe AFA in acest an, am promis sa ajung la 300 de reviewuri per total, mai am 7 si le pun toate in saptamana aceasta, in viteza, apoi plec in concediu, eu cred ca Vali nu vrea sa piarda ultimele voturi, e dreptul lui sa-i placa ceva sau nu... cu stima...

ciprian.dima
[24.07.13 10:16:21]
»

Intr-adevar Domul din Koeln este unul din simbolurile Germaniei care se afla si pe lista mea de "Muss sehen", iar numarul vizitatorilor demonstreaza faptul ca Deutschland este una dintre cele mai importante destinatii turistice din lume. O cunostinta din Romania m-a rugat sa o ajut la un referat cu tema Turismul in Germania, astfel am ajuns sa consult statisticile pentru anul 2012 si am ramas surprins. Germania se afla pe locul 2 in Europa la incasari din turism, fiind depasita doar de Spania. Asadar Germania a luat fata Frantei si Italiei, avand in vedere ca acum 7 ani era doar pe locul 6. Ba mai mult, contributia turismului la PIB depaseste contributia industriei constructiilor de masini. Greu de crezut?

Nu stiu cati italieni vin sa vada Domul, insa cert e ca cei mai multi turisti care viziteaza Germania provin din Olanda. Pe autostrazi roiesc rulotele olandeze. Le recunosc de la distanta pentru ca au numerele galbene. Italienii ocupa doar locul 5.

dorgoAUTOR REVIEW
[24.07.13 20:00:36]
»

@ciprian. dima: este surprinzator! mai ales ca stim ca ani de-a randul, destinatiile preferate de concediu ale europenilor si nu numai, erau tarile turismului "cultural+litoral", adica Spania, Franta, Italia, Grecia...

abancor CONS. ONORIFIC AFA / GERMANIA
[25.07.13 13:26:21]
»

Eu țin minte că alfabetul meu turistic european conținea denumiri ca Schönbrunn, Turnul Eiffel, Valea Rinului și Domul din Köln. Astea erau ce știam eu, la 14 ani, în prima parte a anilor 90, că sînt obiectivele majore ale continentului. Și la partea practică a fost la fel, primele excursii în străinătate, în 94 și 95, au fost în Austria, Germania, Belgia, Olanda, Cehia. Am văzut mereu Germania ca o destinație turistică.

Lîngă Dom, care mi-a produs, la prima vedere, senzații asemănătoare cu cele descrise de dorgo, pe care mi le amintesc limpede și după aproape 20 de ani, am văzut prima dată muzicanți sudamericani itineranți (o prezență familiară și astăzi mai prin toate piețele publice din Europa, dar care la acel moment mi s-au părut exotici și rarisimi) și am mîncat prima dată döner kebap, despre care auzisem doar din filme. Noroc că era o denumire întîlnită la tot pasul prin orașele nemțești, să văd și eu ce e aia.

Mihai18
[10.02.16 22:36:51]
»

Bună seara stimate coleg.

Doresc să fac o precizare pentru o informare cât mai exactă a cititorilor.

Este vorba de P-06 din review-ul dv. care cu siguranță este făcută de pe podul vecin unde și erați când ați făcut fotografia sau poate chiar l-ați traversat, deoarece podul Hohenzollernbrucke este acela cu arcade din fundalul fotografiei dv.

Sunt sigur pe ce scriu acum pentru că eu „am luat la pas” Hohenzollernbrucke și pot dovedi cu fotografii și imagini video, eu fiind în cadrul lor.

Hohenzollernbrucke este un foarte frumos pod din fier destinat doar circulației trenurilor care urmează să intre în Hauptbahnhoff și de o parte si de alta cîte un pasaj destinat pietonilor și biciclștilor. Pe balustradele acestor pasaje pietonale sunt multe mii de lacăte, simbol al iubirii eterne.

Doresc să nu vă supărați că am făcut această mențiune. Fie ca ea să fie în folosul cititorilor. Cu respect.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[17.12.17 13:18:33]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Domul din Koln. Alte biserici de vizitat» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: La pas prin Koln şi împrejurimi]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, ciprian.dima, dorgo, makuy*, Mihai18
Alte impresii din această RUBRICĂDomul din Koln. Alte biserici de vizitat:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065306901931763 sec
    ecranul dvs: 1 x 1