ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.07.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.07.13
STATUS: UCENIC
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 7 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
25.00%
Foarte nemulțumit
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
25.00%
Foarte nemulțumit
CADRUL NATURAL:
37.50%
Mai degraba nemulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
37.50%
Mai degraba nemulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
31.25%

AUTORUL NU ar recomanda
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 1 MIN

Evitati Ucraina-Crimeea

TIPĂREȘTE

Am fost in iulie intr-un circuit Moldova Ucraina Crimeea pentru 7 zile si nu as mai recomanda-o nimanui.

- drumuri foarte proaste

- cazari foarte proaste - hoteluri fara lift (lenjerii murdare, bai insalubre)

- vamile cu spaga - toate

- Yalta nu a fost ceea ce asteptam

- atentie racheti

- mic dejunuri saracacioase

- preturile acceptabile

- saracie

- oamenii si cei de la receptii nu stiu alta limba decat rusa

- in general, nu sunt primitori, au ramas cu conceptia ca ei sunt buricul pamantului

- au fost si cateva obiective interesante, cu multa istorie (Palatul Vorontov, Cuibul Randunicii, Palatul Tatarasc, Crama Cricova, Odessa si 2-3 catedrale)

## end review sc

[fb]
---
Trimis de rodicaganea in 15.07.13 22:55:49
Validat / Publicat: 16.07.13 03:51:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UCRAINA. A mai fost în/la: Da, la Cernauti si Storojnet.

VIZUALIZĂRI: 8140 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

27 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (rodicaganea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1798 PMA (din 4 voturi)

ECOURI la acest articol

27 ecouri scrise, până acum

webmaster [16.07.13 00:07:43] »

@rodicaganea: bun-venit pe sait şi în comunitatea AmFostAcolo.

Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare - sperăm mai generoase în ce priveşte nivelul de detaliere oferit, pe viitor.

Pentru eventuale completări, adăugiri, corecturi poţi folosi linkul EDIT IMPRESII, afişat cu roşu sub textul trimis - permanent până la publicarea articolului. După publicare, completările se pot aduce prin rubrica ECOURI (cea de faţă); eventualele erori se pot corecta prin folosirea funcţiei "Sesizează...", afişată (cu roşu) dedesubtul textelor sau fotografiilor încărcate.

delfinson [27.07.13 22:11:02] »

@rodicaganea: stimata Doamna, ceea ce ati scris aici nu sunt decat fabulatii si fantasmagorii!

Ce rachetoi ati intalnit Dumneavoastra, cum arata, ce v-au facut, v-au violat, v-au furat din bagaje, cum i-ati recunoscut?

Ce spaga ati dat si cui [?]

am intrat anul acesta de 5 ori in Ucraina pt turism si asta pt ca sunt destinatii exceptionale, putin cunoscute de romani si la preturi derizorii, nu am dat 1 leu in nicio vama, cum puteti afirma asa ceva?

Poate ati fost cu vreo firma de turism si sunt sigur de acest lucru si v-au pacalit soferii si ghizii, e practica veche, trebuia sa stiti acest lucru, nu dati vina pe vami, nu ati stiut sa spuneti un NU hotarat ghidului sau soferului.

Apoi, cum spuneam, sigur ati fost intr-o vacanta low cost de care se organizeaza in Romania, la cat de putini bani ati dat, ce vroiati, 5 stele, cu banii cheltuiti in ucraina ce faceati in vestul Europei... nimic!

si apoi, lasati atitudinea de roman superior, suntem si noi de cativa ani in UE si avem ceva bani mai multi decat o parte din ucrainieni, dar asta nu va dreptul la superioritate gratuita! Ei sunt mai mult decat politicosi si amabili, chiar daca putin ramasi in urma. Ce limba vroiati sa vorbeasca, romana?

Iar in Yalta si Odessa nu cred ca puteti vorbi despre saracie, e bogatie si valoare si frumos la tot pasul!

Jenant articol, plin de ura, minciuna si rautate, sa va fie rusine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster [27.07.13 22:13:28] »

@delfinson: ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

Poţi folosi linkul "ADAUGĂ IMPRESII NOI"

turistbuc* [09.01.14 12:54:09] »

@rodicaganea: @delfinson: Ati avut noroc. Am fost in Ucraina (Crimeea) in 2013 si am avut 'placerea' sa mi se ceara bani la vama Reni. Asta dupa ce masina si bagajele fusesera cercetate serios timp de circa 3 ore. Interesant este ca 'cererea' a fost facuta intr-o romana destul de buna desi pana atunci discutia s-a purtat in engleza + partial in rusa.

Am remarcat aceeasi plictiseala si lipsa de ospitalitate plus ca engleza nu prea este cunoscuta nici macar la restaurante sau receptii. La iesire am dat banii direct, fara cerere prealabila, ca sa nu mai pierdem timpul...

Inca ceva pentru cei care merg cu masina personala: pe sosele militienii vaneaza orice greseala, in special depasirile de viteza. Efectiv stau la panda cu radarul portabil in boschetii de pe marginea drumului.

De asemenea confirm faptul ca soselele sunt pline de gropi. Este undeva in sud pe E87, o bucata de circa 15-20 km unde asfaltul este o frumoasa amintire si pe camp se circula mai bine decat pe sosea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster [09.01.14 15:11:11] »

@turistbuc: ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

Poţi folosi linkul "ADAUGĂ IMPRESII NOI"

delfinson [12.01.14 18:31:51] »

@turistbuc: Dragul meu turist, ma simt nevoit sa repet, am fost in Ucraina de 7 ori in total anul trecut, intrand si iesind prin diverse granite, atat rutiere cat si feroviare: pe la Reni/Giurgiulesti pt Odessa - o data; pe la Palanca/Maiaki pt Odessa si Crimeea - o data, cu intoarcere pe la puctul feroviar Cuciurgan-Transnistria; pe la Siret-Porubne de 2 ori pt Cernauti si Liov; pe la Otaci/Moghilau pentru Kiev - o data si pe la Criva/Mamaliga pt Hotin, Camenita si Cernauti de 2 ori, niciodata nu am avut nici cea mai mica problema, din contra, au fost f amabili si politicosi cand ne-au vazut ca suntem turisti, la turisti nu fac absolut niciun control la bagaje, evident daca nu ai nimic de ascuns si nu umbli cu prostii, secretul este un zambet, politete si eventual un salut in limba ucraineana sau rusa si i-ai castigat... dar daca umbli cu prostii, cu chestii mai mult sau mai putin legale sau te prezinti cu aroganta de asa-zis cetatean european superior... evident ca provoci, asa ca repet: un zambet si un salut in limba granicerului fac f mult, nu numai in Ucraina, ci oriunde si o sa vedeti ce usor va fi, trebuie sa invatam sa lasam aroganta acasa! Si, da, evident, imediat vi se va raspunde cu un zambet si cu un bun venit chiar in romana! Iar daca le povestiti ca esti turist si vrei sa le vizitezi tara, vor fi chiar f incantati; mi s-a intamplat nu o data, ci de 7 ori, acum ma pregatesc pt a 8-a vizita in ucraina, la Ujgorod, Muncaci, Bukovel si Ivano-Frankivsk - in vest.

Limba engleza este vorbita ca si in Romania, de tineri, nu aveti pretentia sa o stie personalul mai in varsta, dar cei tineri o stiu toti - si apoi cateva cuvinte in ucraineana sau rusa se pot invata usor: saluturile, multumesc, paine, bere, gara, cateva numere etc - si sa vedeti cate usi deschideti cu cateva cuvinte stiute.

Cat priveste drumul... nu cred ca ati ales varianta optima, drumul cel mai bun este prin Moldova: Chisinau - Tighina - Tiraspol - vama Cuciurgan - Odessa; pe E58/E581 - e chiar f bun; iar daca aveti retineri ca sa nu treceti prin Transnistria, desi am fost si nu este nicio problema, doar ca se pierde jumatate la ora la asa-zisa vama pt formalitati, deci daca vreti sa evitati Transnistria se poate merge la Odessa prin: Chisinau - pe langa Anenii Noi - Causeni - pe langa Stefan Voda (R2 - R30 - R52 in Moldova) - vama Palanca - Maiaki, apoi pe E87/M15 pana la Odessa, drumul este f bun si chiar f frumos. In rest sa nu uitam ca nici Romania nu e Germania si ca nici noi nu ne-am nascut in UE. Raportul calitate pret este exceptional, Ucraina fiind o tara mai mult decat accesibila pt romanii cu venituri medii.

Referitor la politie.... isi fac datoria, daca nu incalci legea nu ai nicio problema, este normal sa stea pe marginea soselii si sa monitorizeze traficul, daca pornim de la premisa ca o sa ne amendeze daca depasim viteza si aoleu.... e hilar, normal ca o sa ne amendeze, ca doar incalcam o lege, asa e oriunde in lume, dar daca voi fi un turist adevarat, cinstit si serios, atat in trafic, cat si in punctele de frontiera, nimeni si nimic nu ma va afecta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster [12.01.14 18:40:53] »

@delfinson: ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

Poţi folosi linkul "ADAUGĂ IMPRESII NOI"

Costi [13.01.14 09:56:23] »

Total de acord cu delfinson.

Am făcut vara trecută un circuit în Ucraina, cu mașina personală, despre care am scris aici și aici și nu am întâlnit nimic din ceea ce povestește rodicaganea.

De fapt, așa cum spune și delfinson, nemulțumirile ei ar trebui adresate touroperatorului, pe care, de altfel, eu îl cunosc din niște experiențe foarte neplăcute, care m-au determinat să renunț la excursiile organizate și să merg pe cont propriu.

Oricum, îndemnul din titlu este nemeritat și nedrept. Poate el ar trebui înlocuit cu ceva de forma: Evitați excursiile organizate de firma xxxxx (v-o spun pe privat), fie ele în Ucraina, fie oriunde altundeva!

delfinson [13.01.14 14:52:15] »

@Costi: Bravo Costi, in sfarsit un om care judeca la rece, corect si fara partinire: chestiile scrise de doamna, mai ales cele cu rachetii, sunt de tot rasul si nu arata decat rautate personala!

turistbuc* [20.01.14 00:31:55] »

@delfinson: Poate am avut ghinion... In orice caz am fost foarte politicosi si civilizati. Bineinteles ca nu aveam nimic de ascuns si nici "chestii mai mult sau mai putin legale". In plus n-a fost nici urma de aroganta din partea noastra. Va asigur ca stiu de unde am plecat ca natie si statutul de cetatean european nu mi-a alterat bunul simt sau educatia. Le-am spus clar ca suntem turisti si ca vrem sa petrecem cateva zile la Odesa apoi mergem in Crimeea. Precizez ca la momentul respectiv (ora 9:00-9:30) mai era doar o singura masina in toata vama. Poate faptul ca am completat formularul in care precizam ce numerar aveam in valuta le-a dat idei.

Daca sunt asa cum spuneti de ce nu ne-au salutat ei in romana ca doar eram oaspeti la ei? Romana au folosit-o doar pentru a cere bani...

Am ales ruta respectiva pentru ca doream sa vedem partea de sud, in special Cetatea Alba si podul de peste Nistru de la Zatoka, si credeam ca fiind E87 e in stare buna.

Referitor la politie... E normal sa monitorizeze traficul si sa sanctioneze abaterile de la lege, dar mie mi s-a parut ca stateau la panda... aspect pe care in Romania nu l-am mai vazut de multi ani. In sfarsit, nu am avut probleme cu ei, doar ca m-a mirat 'stilul' de lucru.

Am scris aici pentru ca ma consider un turist adevarat, cinstit si serios - ca sa va citez - si mi s-a parut firesc sa impartasesc si altora experienta si impresiile mele.

delfinson [20.01.14 01:52:41] »

@turistbuc: Precizati in raspunsul Dvs. urmatoarele:

"Poate faptul ca am completat formularul in care precizam ce numerar aveam in valuta le-a dat idei"

- despre ce formular este vorba, un asemenea formular nu-l completeaza turistii obisnuiti, ci numai persoanele care intra intr-o anumita tara posedand sume cash f mari... deci raspunsul pt un "tratament suspicios" e clar ca e aici; un turist obisnuit nu are asupra sa sume atat de mari cash, incat sa fie nevoit sa le declare; din cate stiu eu, suma ce trebuie declarata, daca se gaseste in numerar la calator, este de la 10.000 de euro sau echivalent; din moment ce aveati asemenea sume si declarati ca sunteti turisti... ceva nu se leaga, e firesc sa treziti suspiciuni... altfel nu vad de ce ati completat acel formular!

Cat priveste salutul, trebuia sa fi incercat un "Добрий день. (DOH-brihy dehn') " - facea minuni, va garantez si drept ati fi primit un raspuns in romana cu siguranta si un zambet, e acea reciprocitate a politetii, stii 2 cuvinte in limba mea, incerc sa-ti raspund in limba ta! La mine a functionat de fiecare data si credeti-ma, pt faptul ca aratam ca un turist si nu aveam nimic de declarat sau de ascuns, am avut parte mereu de control simplificat si rapid, mai ales cand eram in autobuz de linie (Chisinau-Kiev sau Chisinau-Odessa, Suceava-Cernauti), in tren (Odessa-Chisinau), dar si cu autoturismul (la Reni, Palanca, Mamaliga, Siret etc)

Referitor la spaga, eu raman la parerea mea, cat timp esti turist adevarat, arati ca un turist si nu ai nimic de ascuns, nu-ti cere nimeni nimic si intri in Ucraina fara nicio problema; sau poate unii romani, obisnuiti sa dea spaga peste tot, se pripesc si ofera ceva ce de fapt nici nu a fost solicitat sau prin faptul ca au sume f mari asupra lor ii tenteaza pe ofiteri....cine stie, ramane un mister; eu nu am dat niciodata si nici nu o sa dau, dar cel mai important nu mi-a cerut nimeni, nici macar asa-zisa politie de frontiera transnistreana care ar fi putut profita de statutul de autoritate nerecunoscuta international.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianic [20.01.14 09:14:28] »

@delfinson:

... am fost in Ucraina de 7 ori in total anul trecut

De ce ai fost de atâtea ori în Ucraina într-un singur an?

Atât tu cât şi @turistbuc - ambii cu talent la scris - nu aveţi nici o impresie postată pe site. N-ar fi mai bine să scrieţi şi să ne împărtăşiţi şi nouă din experienţele voastre? Sunt sigură că avem destule de învăţat de la voi.

Cât despre nemulţumirile colegei noastre @rodicaganea expuse atât de succint, parţial, le împărtăşesc şi eu. În 2012 am fost într-un circuit organizat de o agenţie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
delfinson [20.01.14 09:54:07] »

@iulianic: f simplu, am fost de 7 ori in Ucraina intr-un an pt ca:

- domiciliez in zona de est a tarii si este practic cea mai apropiata destinatie externa, alaturi de Moldova;

- e o destinatie f accesibila financiar - tinand cont de veniturile mele medii (comparativ cu Ungaria, Cehia, Slovacia, Croatia - ca sa nu merg mult mai spre vest);

- sunt pasionat de turism, mai ales de destinatiile mai putin cunoscute;

- am citit postarile bloggerilor cunoscuti, specializati in turism (imperator, placerea de a calatori) si am fost tentat de cate locuri frumoase povesteau ei ca sunt acolo, atat de aproape de noi si atat de accesibile ca pret;

- am vrut sa vad si eu cu ochii mei cat de rautaciosi si de aroganti sunt unii conationali, precum "rodicaganea" care posteaza numai dezinformari la intoarcerea din calatorii (fapt pe care il citisem initial in postarile marilor bloggeri specializati pe turism);

- datorita faptului ca in anumite zone regasim, inca vii, crampeie din istoria noastra (Cetatea Alba, Hotin, Cernauti si tinutul Herta etc);

- asa ca... am luat Ucraina "la pas" si pot spune ca am ramas fascinat si ca m-am indragostit cu adevarat de aceasta tara - am vizitat deja principalele atractii (Kiev, Cernauti, Hotin, Camenita/Kamyanets-Podilsky, Liov/Lviv, Odessa, Cetatea Alba/Bilhorod-Dnistrovski, Crimeea - Ialta, Sevastopol, Simferopol, Bahcisarai, Balaklava, Livadia, Massandra, Alupka etc) si ma pregatesc sa vizitez Ujhorod/Ujgorod, Ivano-Frankivsk, Muncaci/Mukachevo si celebra statiune montana din Carpatii ucraineni - Bukovel.

De ce nu am postat?pentru ca nu prea mai aveam nimic de spus, pe blogurile de turism este deja scris cam tot, vorbesc despre postarile adevaratilor fani ai turismului, mai sus este un comentariu al lui @costi care este f corect, real si pertinent; am crezut de cuviinta sa intervin doar acolo unde am vazut denaturari flagrante ale realitatii, iar daca anumite persoane sunt nemultumite in legatura cu pachete turistice pe care le-au cumparat in cunostinta de cauza, sa-si reverse nemultumirile asupra vanzatorilor, nu sa denatureze imaginea unei tari (sa nu uitam faptul ca romanul este in general un turist nemultumit si uita ca nu are f multi bani, ca a cumparat pachete turistice low cost, dar are pretentii de 5 stele...)

Consider ca pozele vorbesc de la sine, asa ca, pt prietenii mei de pe facebook, am postat cateva mii de poze din Ucraina; in rest... pozele bloggerilor si adevaratilor turisti spun totul, nu mai era necesar sa adaug nimic, dar nu pot sa tac atunci cand vad neadevaruri!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dragoș_MD [20.01.14 10:59:01] »

@delfinson:

despre ce formular este vorba, un asemenea formular nu-l completeaza turistii obisnuiti

Asta e opinia ta... se pare că, deși ai fost acolo de mai multe ori, nu prea le știi regulile. Așadar, despre ce formular e vorba? Despre acesta: PDF (rusă) / PDF (engl.); declarația vamală a pasagerilor, rămasă de pe vremea imperiului sovietic și obligatorie de completat la trecerea frontierei lor de stat atât la intrare, cât și la ieșire. La punctul 3.1 e caseta unde trebuie să scrii toți banii cu care intri, dacă sunt sume sub 10000 US$. Aici și aici sunt ceva informații, aici instrucțiuni despre completare (doar în rusă).

Așadar, dacă ție nu ți s-a întâmplat ceva, asta nu înseamnă că acel lucru nu există... din păcate...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Costi [20.01.14 11:53:09] »

@Dragos:

Dragoș, eu nu am completat nicio astfel de declarație. Cele despre care vorbești tu nu mai sunt valabile. Oricum, primul la care te referi este pentru Belarus.

Singurele informații corecte despre intrarea în Ucraina sunt cele de pe saitul oficial al Ambasadei Ucrainei în România și cele de pe saitul Ministerului Afacerilor Externe al României.

Pe niciunul din aceste saituri nu se vorbește despre astfel de declarații.

Și eu citisem pe net că, la intrarea în Ucraina trebuie să completezi o declarație prin care te obligai să nu vinzi mașina la ei. Ei bine, nu a fost nevoie de o astfel de declarație, ea nu se mai completează (nu știu de când).

Cred că simplificarea procedurii de intrare în Ucraina a avut loc de când s-a renunțat la vize și această procedură este identică pentru cetățenii tuturor țărilor membre UE, ai SUA etc.

Singurele cazuri pentru care este necesară completarea unei declarații vamale, așa cum se precizează pe saitul MAE, sunt acestea (formularea nu-mi aparține, e copy-paste de pe sait):

Declaraţia vamală se completează în cazul introducerii pe teritoriul Ucrainei de:

autoturisme proprietate personală sau aparţinând instituţiilor de stat şi altor persoane juridice române;

bunuri şi valori de mare valoare;

medicamente sau substanţe psihotrope, medicamente şi substanţe cu efect narcotic, produse chimice speciale, metale radioactive, substanţe care necesită un regim special de autorizare şi transport etc;

arme, muniţii şi explozibili;

obiecte de floră sau faună;

bunuri de import-export sau orice alte obiecte supuse taxării.

Așa cum spuneam mai sus, chiar și aceste informații nu sunt chiar strict actualizate, cel puțin în privința autoturismelor proprietate personală, dar oricum, delfinson are dreptate când spune:

un asemenea formular nu-l completeaza turistii obisnuiti, ci numai persoanele care intra intr-o anumita tara posedand sume cash f mari...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
delfinson [20.01.14 14:44:34] »

@Dragos: Cunosc foarte bine regulile si nu imi place sa vorbesc in necunostinta de cauza.

Inca o dovada crasa e dezinformarii: pt a intra in Ucraina nu se mai completeaza niciun formular de aproape 3 ani si oricum cele care au existat, asa-numitele "foi/fise/carti de emigratie" nu contineau decat date referitoare la identitatea persoanei (nume, nr pasaport, destinatie). Ceea ce ai postat tu acolo e un formular de declaratie vamala la intrarea in spatiul Uniunii vamale Rusia-Belarus-Kazahstan, deci nu se foloseste si nu s-a folosit niciodata pt Ucraina. Ca sa fie clar, la intrarea in Ucraina nu se completeaza niciun formular, nu se plateste nicio taxa, nici vinieta, nici altceva, nu este necesara viza, ci doar pasaport valabil; la intrarea in Moldova se plateste taxa de drum (vinieta) si nu se completeaza nimic, la intarea in Rusia sau Belarus unde oricum este necesara viza turistica, sunt necesare formulare de genul declaratiei vamale amintite; iar la trecere prin Transnistria se completeaza de catre fiecare pasager un formular ("emigratia"), iar daca esti cu masina personala si o asa-zisa "declaratie vamala".

Doar cand ai sume mari de bani (peste 10.000 USD daca nu ma insel) sau bunuri ce fac obiectul reglementarilor vamale speciale, este nevoie sa fie declarate.

In concluzie, decat sa vorbim pe de rost sau sa dezinformam, mai bine tacem. Un turist obisnuit nu are ce completa si nici ce declara cand intra in Ucraina.

Asadar daca un lucru nu exista, nu are rost sa-l inventam!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
delfinson [20.01.14 14:49:26] »

@Costi: Multumesc Costi, inca o data se dovedeste ca esti o persoana informata care stie ce spune, ai f mare dreptate in tot ce ai scris. Odata cu liberalizarea regimului de vize pt cetatenii UE, ucrainenii au renuntat la formularele ce se completau la intrare, si asta nu e de azi de ieri, sunt deja cativa ani buni; declararea banilor este necesara numai cand detii cash "la greu" - ceea ce la un turist obisnuit nu prea se intampla!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
RobertMS [24.02.14 01:55:59] »

@delfinson:

La fel ca tine, si eu am fost de multe ori in Ucraina in ultimii doi ani. Ceea ce pot sa confirm este ca se completeaza un formular la intrare cu ce ai de declarat etc. Doar daca prezinti "traditia" nu mai e necesar.

Deasemenea, in afara de asa-zisa vama transnistreana, nu am intalnit vamesi mai jepcari decat moldovenii (in special o tanti de la Reni) si ucainenii.

Dar asta e un nimic pe langa politistii ucraineni, care m-au usurat de cateva sute bune de euro. Culmea a fost cu unul care, neavand de ce sa se lege, m-a pus sa suflu in etilotest, unul super-rudimentar, care a aratat o valoare de 0,36 in conditiile in care nu pusesem alcool in gura de vreo saptamana, mai ales ca trebuia sa ajung la Kiev, doar ca sa ma constranga sa-i dau mai mult de 200 de grivni.

Am intrat aici sa aflu mai multe despre Crimeea, unde trebuie sa ajung in perioada urmatoare, dar nu am reusit sa aflu mare lucru. Daca ai detalii, le astept cu interes.

delfinson [24.02.14 15:34:15] »

@RobertMS: Daca ai fost cu adevarat in Ucraina in ultimii 2 ani, cu siguranta ai fi constatat ca nu se completeaza niciun formular la granita, e o poveste de mult apusa, deci NU se completeaza nimic si NU se plateste nicio taxa. Vamesi jepcari, oare cum i-ai intalnit, probabil aveai ceva de ascuns sau ceva in neregula, in februarie am fost pt a 8-a oara in ultimul an in Ucraina si nu am avut nicvio problema, din contra. Oare de ce le place asa de mult romanilor sa fabuleze? Iar frica de politisti... nu trebuie sa o aiba decat cei care incalca legea; tipic pt natia noastra - atunci cand suntem prinsi cu vreo contraventie sau chiar infractiune, in loc sa ne recunoastem vina si sa achitam amenda, devenim f revoltati impotriva unor oameni care isi fac doar datoria. Repet, nu am dat niciun ban vreodata la vreo granita si nici vreunui politist din Moldova sau Ucraina si nici din alta zona - oricum nu imi sta in caracter sa fac asa ceva.

Revenind la Crimeea - am fost vara trecuta intr-o vacanta de o saptamana; in Crimeea am fost cu trenul.

Am plecat din Iasi spre Chisinau, din Chisinau am luat autocarul pana in Odessa, iar din Odessa trenul pana in Simferopol - capitala Crimeeii; din Simferopol am mers in Ialta cu troleul (cea mai lunga linie din lume, cu adevarat spectaculos), m-am cazat in Ialta. Din Ialta am facut mai multe excursii, in fiecare zi am mers in alt loc: la palatele din Alupka, Livadia si Massandra (celebrele palate imperiale), in alta zi am urcat pe muntele Ai-Petri (un traseu unic cu telecabina si o priveliste fascinanta), am fost la tatari acasa in Bahcisarai (palatul hanilor tatari si orasele in stanca), in alta zi in Sevastopol (celebrul port si marina militara rusa) si Balaklava (fosta baza a submarinelor nucleare sovietice), iar la intoarcere am vizitat si Simferopolul (capitala autonomiei crimeene). Ne-am intors pe acelasi traseu, dar numai cu trenul pana in Chisinau, adica: Ialta- Simferopol cu troleibuzul, Simferopol - Odessa si Odessa - Chisinau cu trenul. Pentru mai multe detalii va stau la dispozitie cu raspunsuri la intrebari punctuale; am si f multe fotografii, dar procedura de postare aici e f greoaie; a fost o experienta cu adevarat unica si o recomand cu caldura!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
RobertMS [25.02.14 17:42:22] »

@delfinson:

Ca sa traduc un pic ce spui, pe langa faptul ca sunt un mitoman incurabil, care nu are alceva mai bun de facut decat sa inventeze calatorii doar de dragul de a scrie primul post pe acest site, sunt si un infractor de drept comun, spre deosebire de tine, care esti detinatorul absolut al adevarului.

Nici mie nu-mi "sta in caracter sa dau spagi", dimpotriva, imi place foarte mult sa tin banii pt. mine. Dar sunt anumiti functionari pe acele meleaguri care inventeaza tot felul de pretexte sa nu se intample cum vrem noi. Daca citesti recenziile celorlalti care au mai trecut respectivele granite, multi fac referire la expresia "traditia", specifica zonei.

Am fost in Ukr si MD cu diverse proiecte legate de munca, iar in Kiev am stat mai multe luni (inclusiv pe perioada Maidanului), deci stiu destul de bine modul de viata de acolo, confirmat, de altfel, si de ucarinenii cu care am colaborat.

Acum urmeaza sa incepem un nou proiect in Simferopol si vroiam sa stiu cum sunt tratati strainii in zona respectiva, de-asta am cerut detalii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
delfinson [26.02.14 11:25:29] »

@RobertMS: OK, nu am vrut sa insinuez nimic, doar constatasem ceva: o persoana care a calatorit in ultimii 2 ani in Ucraina stie ca nu mai exista niciun formular de completat la granita (nu neg ca au existat, dar nu mai exista de o buna perioada de timp). Cat priveste spagile... no comment, am constatat-o si in alte tari, nu numai in spatiul estic, se cere/nu se cere, romanului cred ca ii place "sa fie pregatit" si de aici apare o intreaga poveste. Cert este un singur fapt, am fost in Ucraina de vreo 8 ori in utilul an si in Moldova de mult mai multe ori, de obicei in scopuri turistice, dar niciodata nu am avut nici cea mai mica problema si nu am scos vreun ban din buzunar, fie ca eram cu masina, trenul sau autocarul; dar nici nu am avut niciodata asupra mea ceva ce sa ma faca sa am emotii (sume mari de bani cash, alcool, tigari, obiecte de valoare etc). Asa ca, daca esti cu constiinta curata, cu siguranta nu vor fi probleme, nici macar la asa-zisa granita transnistreana nu am intampinat vreo problema, doar un formular mai stufos in lima rusa initial, cand esti cu masina personala, dar cu un zambet si un salut in limba vamesilor, au scos imediat si varianta in engleza.

Mi-ar fi greu sa spun cum sunt tratati strainii in Simferopol, caci nu am intrat in contact cu prea multi, fiind turist; doar la gara, cateva magazine, biserici si o moschee f veche - totul a fost OK, adica nimic deosebit, au avut un comportament f firesc; in Ialta am intereactionat cu personalul de la locul unde am fost cazat si pot spune ca au fost ultra-primitori si binevoitori - fiind f incantati ca au parte de "turisti din vest"; in Crimeea am intalnit f multi rusi si belarusi, dar si cativa baltici si polonezi, cam atat legat de straini. In rest nu pot sa ma plang de nimic, cu un zambet si cu un salut in ucraineana/rusa usile se deschid f usor si in general sunt f curiosi cand vine vorba de cei "din vest" - cel putin in tren am fost in centrul atentiei, toti cei din jur ne-au "descusut" si ne-au servit cu o groaza de bunatati (mancare, bauturi, in special "de casa").

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
RobertMS [26.02.14 14:12:18] »

@delfinson:

Ma rog... nu are rost sa mai continuam polemica asta pentru ca nu ajungem nicaieri. 'Oi fi tu mai norocas din fire, sau mai carismatic, dar e clar ca nu poti accepta ideea ca se mai poate intampla si altfel. Daca as vrea sa merg la extrem, as putea sa fac o copie dupa pasaport cu toate intrarile si iesirile, dar nu vad rostul unei justificari.

Ideea e ca ceilalti cititori ai forumului sa aiba in vedere si varanta descrisa de mine, pentru ca e o realitate. Formularul l-am completat doar prima data cand am intrat (poate datorita faptului ca am avut ghinionul sa fie in vizita o comisie UE), dar de fiecare data ma intreaba cati bani am. Nu m-au pus sa-i arat niciodata, e-adevarat.

Dar la moldoveni e motiv de spaga. La intrare dai ca sa nu te puna sa-l completezi, la iesire pentru ca nu-l ai.

delfinson [26.02.14 15:37:10] »

@RobertMS: Domnule draga, cred ca imi pierd si ultimul dram de politete, dar incerc sa mai explic o data.

Datorita Campionatului european de fotbal tinut in comun de Polonia si Ucraina s-au relaxat procedurile de acces in Ucraina; practic nu se mai completeaza niciun formular (exista candva o "foaie de emigratie" ce trebuia completata, de altfel f simpla) - deci nu de ieri sau de luna trecuta; intrebarea legata de bani e fireasca, o adreseaza cam tuturor, mai putin turistilor, dar mi s-a intamplat si mie - e o intrebare de care ne lovim cam la orice granita de oriunde in lume (exceptand spatiul UE); intrebarea de genul "cati bani aveti" se refera la sume mari cash, adica peste 1000 de dolari, cititi va rog si informatiile de la MAE; daca raspunsul este "nu am" sau "am doar sume mici pt uzul personal si folosinta zilnica", nu e nicio problema; daca se raspunde cu "detin sume de bani" - deja se considera ca e vorba de acele sume mari (peste 1000 de dolari) si veti fi invitat sa completati o declaratie in care sa precizati detaliat cuantumul valutelor detinute, dar doar la mue mari, peste 1000 de dolari, REPET! (se intampla oriunde in lume). Deci, un turist sau o persoana care merge in delegatie va raspunde in mod firesc: "nu am bani, doar cat imi este necar pt cheltuielile obisnuite" - atunci se intra fara nicio problema, NU se completeaza niciun formular, NU se plateste nicio taxa, fie ca esti cu masina personala sau cu transportul in comun, deci ce rost ar avea vreo spaga? In Moldova e un pic diferit fiindca se plateste taxa de drum (echivalentul rovinietei noastre), dar atat, NU SE COMPLETEAZA NIMIC si mai important: NU S-A COMPLETAT NICIODATA NIMIC (cel putin nu in ultimii 4 ani).

Cat priveste alte comentarii de aici... e firesc, sunt persoane serioase si realiste care spun adevarul si frustrati - pe acestia din urma ii vedem mereu prin granite, ei au mereu o "poveste", li se intampla mereu ceva "extraordinar", li se intampla mereu ceva "ingrozitor", lor si numai lor, oriune ar fi, oriunde s-ar duce, sunt mereu "jecmaniti" de graniceri si vamesi - deci... cine ii baga in seama?! Dar nici nu putem lasa neadevarurile sa ramana necombatute. Si ar mai fi un lucru: aroganta romaneasca si superioritatea de "mare" cetatean UE (de parca ne-am fi nascut in UE). Toate acestea le-am intalnit de multe ori la conationalii nostri cand intra in Moldova: ii trateaza pe politisti si pe vamesi "de sus", ceva gen "bai taranilor", ma doare si mi-e rusine sa recunosc asta, dar o vad mereu... drept urmare si atitudinea fireasca din partea moldovenilor, Nu de putine ori am fost intrebat cu ce scop calatoresc in Moldova si ce detin asupra mea, am raspuns politicos si am zambit, acelasi tratament l-am primit inapoi; dar am vazut pe multi din jur reactionand f indignati si abia deschizand geamul masinii si gura: "ce va intereseaza" sau alte arogante... ei, atunci eu consider firesc un comportament pe masura, un desfacut de bagaje si un stat si asteptat pe masura "superioritatii" romanesti. Sa ne gandim bine daca un anume comportament poate nepotrivit, nu rezida cumva din aroganta noastra nativa; iar cand nu-i vom mai privi pe moldoveni sau pe ucraineni ca "niste tarani, saraci si prosti", poate o sa vedem de fapt ca nu-si fac decat datoria.

Am deviat mult discutia, revin: "Dar la moldoveni e motiv de spaga. La intrare dai ca sa nu te puna sa-l completezi, la iesire pentru ca nu-l ai. " Ce sa completezi, om bun, la moldoveni? Nu se completeaza nimic, daca esti simplu turist sau mergi in delegatie, daca ai bani sau bunuri de natura celor care presupun reglementari vamale e altceva, dar daca nu, ce sa completezi? Nu completezi nimic daca nu ai nimic de declarat, iar daca esti cu masina personala platesti taxa de drum, atat, atat si iar atat! Haideti sa fim cinstiti cu noi insine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
RobertMS [26.02.14 15:46:20] »

@delfinson:

O sa mai raspund doar in ipoteza in care mai citeste cineva pe-aici si ramane dezinformat. Suma corecta maxima care nu trebuie declarata este de 10.000 Euro.

In rest, multa bafta!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
delfinson [26.02.14 17:12:11] »

@RobertMS: Asa este, imi cer scuze, aici a fost scaparea mea, este vorba de 10.000 de dolari, nu 1000 cum eronat am scris eu! '

delfinson [27.02.14 00:34:57] »

@delfinson: rectific, este vorba ce 10.000 de dolari, nu de 1000 cum gresit am scris din viteza!

Oricine e roman [12.05.18 18:22:38] »

Nu va suparati pe mine. Dar in judetul meu este deschis punct de trecere pt micul trafic al locuitorilor din zona spre Ucraina. Chiar azi am mancat un pate de curcan cumparat de la cei ce fac aceste drumuri. Ce sa va spun ca are o calitate cum si noi o stiam pe vremuri? Ei, da! O sa cumpar de la ei, sunt mai putine E-uri. Ma bucur ca sunt vecinii nostri. Untul face 5 lei adus aici. La noi cca 8 lei, nu ca e multa sau putin, ci doar ca se aduna. Am luat saratele cu chimen de la ei, minunate si multe de 5 lei, de la noi pe jumate si slab calitativ daca vrem sa facem comparatie. Apoi e detergentul Ariel facut pt nemti, o splendoare pe langa cel ce se vinde la noi. Despre traditie, ea este pt ca asa cum stim vamesul trebuie sa cotizeze superiorului ierarhic, deci cere grivnii efectiv. Nu-i dai el te purica pt ca superiorii lui estimeaza nr de persoane ce trec pt falsul turism, si cer pt ca considera ca toti fac un mic profit dn care daca se infrupta si ei e ok viata pt toti. Acum, e lacomie infantila de persoane care inca trebuie sa creasca spiritual, e pragmatism, nu stiu, cred ca ambele, cert e ca daca si tu iti cumperi perdele mai ieftin decat in tara ta, generalul rus stie/pricepe si vrea si el un mic avantaj de aici, asa gandesc ei, ca daca tu ai, firesc e sa il aiba si el care e ajuns acolo, poate si lui i se cere sa dea dovada de bunavointa mai departe caci alegerile costa oriunde, un ban in plus pica bine oriunde, un sef poate fi induplecat oriunde. Nu am facut noi lumea cu aste "reguli". Sa nu ne mai dam dp cires.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
delfinson, iulianic, Oricine e roman, RobertMS, turistbuc*
Alte impresii din această RUBRICĂVacanţa în Crimeea:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081332921981812 sec
    ecranul dvs: 1 x 1