ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.09.2009
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 04.09.09
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUN-2008
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
ARTICOL ARHIVAT
TIMP CITIRE: 5 MIN

Barcelona art nouveau

TIPĂREȘTE

A doua zi ora 13. 00 primul stop. Barcelona. Capitala Catalunyei nu mai are nevoie de prezentare, e celebra pentru frumusetea ei. Curatenia si bunul gust sunt la ordinea zilei pe strazile Barcelonei. Totusi nu inteleg de ce ne-au programat la vizita doar 5 ore, merita 10 ore lejer fara plictiseala. Ne urcam in autocar si ghidul catalun incepe sa vorbeasca in cea mai spurcata engleza posibila. Si pe arabi ii intelegi mai bine. Are o problema grava de dictie, rosteste V-ul ca B. Adica zice “Berry nice buiding on your left side. ” Ok intelegem mai mult de ¾ din ce zice, alta problema e ca vorbeste foarte repede, parca ar citi. Vedem un monument dedicat lui Columb, intr-o piata incantatoare, apoi urcam pe deal pentru a vedea panorama orasului. De sus fiind o zi calduroasa aburinda nu pare cine stie ce. Coboram dealul si oprim la satul olipic cu stadionul aferent. Constructie moderna, parca un stil tipic Barcelonei. Spatii largi, cladiri exemplar construite, bulevarde excelent gandite ca trafic, mini parculete cu vegetatie abundenta, totul impresioneaza.

Clasicul Parc Guell, cam prafuit pe jos nu ma da pe spate cum se spune. Sigur, opera lui Gaudi este inegalabila, dar cred ca ma asteptam sa fie mult mai multe constructii. Stilul lui unicat este extrem de bizar, desi Gaudi spune ca el copiaza forme ale naturii si ca orice architect poate sa il copieze privind natura, daca nu iti explica ghidul simbolistica, nu prea te prinzi. Ma minunez de formele bizare de constructie. Sunt bizare pentru zilele noastre, cred ca au fost socante la vremea respective. Minunata este casuta din “turta dulce” si soparla placata cu ceramica. Turul parcului il incheiem repede, déjà s-au scurs aproape 2 ore din excursie si mai avem doar trei din pacate.

Dupa un scurt desert (fructe la caserola – 5 eur) fara feluri principale, mergem la autocar si taiem Barcelona spre Sagrada Familia.

Imi pare ca orasul ca model urbanistic si architectural seamana cu Roma, numai ca are o medie de 5-6 etaje, pe cand in Roma sunt 3-4. Totusi cred ca Roma in ansamblu este mai frumoasa si are mult mai multe puncte de atractie Toata Barcelona este taiata de strazi paralele si perpendiculare stil Manhattan. Ghidul antispaniol, adept al independentei Catalunyei ne-a explicat ca la un moment dat in istorie locuitorii orasului erau inchisi de catre spanioli cu un zid in forma de dreptunghi si nu li se permitea sa isi extinda orasul. Fiind revoltat oarecum cand povestea aceste lucruri, ne-a mai instiintat ca steagul Spaniei este de fapt steagul Catalunyei si ca spaniolii mai au putin si sunt arabi, perioada de 800 de ani de dominatia araba resimtindu-se si azi mai ales din denumirile localitatilor dar si in limba. Pe cand ei Catalunii sunt 100% urmasi ai romanilor care au intelemeiat orasul. Revenind la zid, dupa un timp, recunoscand dominatia casei regale spaniole, acestia au primit acceptul sa extinda orasul, densitatea in interiorul zidurilor fiind foarte ridicata. “Berry nice” si-au spus atunci, au daramat zidul si au construit un bulevard. La fel au facut si cu latura mica si a rezultat inca o strada perpendiculara. Apoi au mentinut tendinta, astfel incat Barcelona de azi are aproape numai unghiuri drepte.

Urmatoarea oprire Sagrada Familia, un monument pe care incercam sa il construiesc cand eram mic pe malul marii in Cap Aurora din nisip umed picurat. Pare ireala constructia pentru acele vremuri. Desigur simbolistica este atat de intalnita in orice metru patrat, incat cred ca scrii un atlas intreg cu ce reprezinta fiecare ornament gandit de Gaudi. Ghidul ne-a tinut un discurs de 45 de minute despre uluitoarea constructie. Nu intru in detalii ca umplu 1 pagina cu ceea ce am retinut si inca 2 pagini goale cu ceea ce am uitat. In principal turnurile ii reprezinta pe Apostoli, iar turnul din mijloc care este in constructie momentan si care va fi de doua ori mai inalt decat actualele turnuri il reprezinta pe Isus. Fatada est reprezinta nasterea simbolizata prin rasaritul soarelui si fructe de primavara, iar partea de vest moartea, prin fructe si cereale de toamna. Sagrada Familia se preconizeaza a mai dura inca 20-30 de ani pana cand va fi gata complet. Desi o parte din planurile lui Gaudi au fost pierdute, continua sa fie construita pe baza unor reconstituiri. In orice caz Sagrada Familia este semnatura cea mai clara a lui Gaudi pe harta Barcelonei, un obiectiv ce nu trebuie ratat.

Ultima oprire din tur este Catedrala din Cartierul gotic. Este cea mai veche parte a Barcelonei. Piata San Jaume, fost Forum roman, parca pastreaza un aer stravechi impreuna cu alte ruine, Primaria si Palatul de la Generalitat... In Piata Regelui (Plaza del Rei) se afla Palatul Real, Biserica Sfanta Agata, Palatul coroanei de Aragon, mareata catedrala gotica contruita pe parcursul a 150 de ani, undeva in secolul 13. Intram pe niste stradute inguste de tot si apoi cumva intr-o curte interioara a unei cladiri vechi. Inauntru surpriza. Se iveau cateva coloane ce apatineau templului Roman, aproape de piatra de temelie a orasului.

Turul se incheie cu o scurta plimbare prin magazinele de suveniruri de pe stradutele vechi.

Un oras impecabil, in Barcelona merita sa stai o saptamana, nu 5 ore. Foarte colorate cladirile, vechi, dar cu aer tineresc, strazi si trotuare parca desenate si parculete mai mult decat relaxante. Sunt atat de multe de aprofundat, incat e greu sa le intelegem intr-un timp atat de scurt. Mai sunt inca 20 de cladiri semnate Gaudi nevazute de noi, mai e celebrul bulevard de shopping Rambla (bulevard situat pe albia unui fost rau secat in vremuri trecute) si mai e de umblat pe jos foarte mult pentru ca este incantator.

Nota 10 pentru ghid, chiar daca pronuntia lui lasa de dorit, era foarte pregatit in multe domenii.

www.bloggo.ro - povestiri de vacanta


[fb]
---
Trimis de adrian76 in 06.09.09 09:11:30
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1903 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrian76); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 900 PMA (din 6 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

ileanaxperta*
[10.10.09 22:08:52]
»

Si noi am savurat Barcelona in vara lui 2007, pt. o zi intreaga si nu ne-a fost de ajuns. Cu un an inainte fusesem la Paris si crezusem ca este cel mai cel; dar vazand Barcelona, pot spune si acum, ca mi-a placut mai mult decat Orasul luminilor, pt. curatenia, ordinea, frumusetea si firescul care se intalneste oriunde in acest oras superb, Barcelona. Si da, este un oras impecabil si chiar mai mult. Felicitari si pt. review-ul acesta. F.B. de la mine...(ati ajuns si la acvariu? Noi da si a fost ceva unic...)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adrian76AUTOR REVIEW
[22.10.09 22:07:18]
»

Nu am ajuns la acvariu, am fost contracronometru, dar trebuie sa revenim in Barcelona

webmaster7
[15.03.10 10:00:20]
»

Mutat reviewul la rubrica "Excursie Barcelona" unde incercam sa grupam toate impresiile de calatorie despre acest frumos oras.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ileanaxperta*
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Barcelona:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065101146697998 sec
    ecranul dvs: 1 x 1