ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.07.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Praga
ÎNSCRIS: 01.07.13
STATUS: PREMIUM
LUNA
JUL-2013
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

O carciuma veche si o legenda picanta - U Provaznice

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

In vremuri demult apuse, in stravechiul oras Praga, la granita dintre Orasul Vechi si Orasul Nou, locuia o femeie frumoasa. Avea sani fantastici pentru care era vestita in lung si-n lat si dorita de multi barbati. Avea insa propriul ei sot...

De meserie sforar (provaz = franghie sau sfoara), sotul era un mare mester, iar sforile lui, maiestrit impletite, se puteau gasi in toata Europa. Trageau panzele navelor, legau baloturi, se foloseau si la spanzuratori. Era plecat de-acasa mai tot timpul cu negotul, si frumoasa sotie se plictisea acasa, pana a avut ideea sa-i ceara permisiunea sotuliui sa deschida o carciuma la parterul casei lor...

La putina vreme dupa aceea, gurile rele au inceput sa cleveteasca pe seama frumoasei carciumarese care se pare ca oferea musteriilor si altceva decat bere si gulas. Pana la urma barfele l-au ajuns din urma si pe sotul ei, aflat in calatorie peste mari si tari. Intr-o clipita s-a intors acasa, si din pacate nu s-a oprit nici o clipa sa se intrebe daca ce i-au auzit urechile e adevar sau minciuna. Orbit de gelozie, s-a aruncat asupra frumoasei sotii si a sugrumat-o cu una din faimoasele lui sfori care, de calitate fiind, nu s-a rupt ci a strans gatul femeii pana a ramas fara viata. Cand si-a dat ucigasul seama ca sotia era nevinovata, era deja prea tarziu...

Se spune ca duhul frumoasei si nefericitei carciumarese inca bantuie restaurantul si ca va fi acolo atata timp cat vor exista victime ale geloziei conjugale. Daca suferiti din dragoste, ii puteti cere ajutorul atingand tabloul ei, care atarna pe perete in a doua incapere a carciumii. Cereti-i ajutorul si veti vedea...

OK pana acum v-am tradus pe larg legenda acestei carciumioare remarcabile. Se gaseste chiar jos la Mustek, in spatele magazinului New Yorker, pe o straduta laterala al carui farmec este oarecum umbrit - la propriu si la figurat - de fatada moderna a magazinului care e ca un gigantic pumn in ochi. Cateva mese afara, iar inauntru trei incaperi vopsite in culori naturale, cu diverse semne cabalistice si desene vechi, si bineinteles faimosul portret al sotiei sforarului. Cu exceptia orelor de pranz, se fumeaza. Localul e mai mereu plin, asa ca e de preferat sa rezervati din timp.

Mancarea este foarte buna si la preturi excelente pentru locatia foarte centrala, fapt atestat de numerosii cehi pe care-i vedeti la mese. Tot ce-am mancat ne-a placut. Recomand carnaciorul murat in otet - utopenec (inseamna "inecatul") sau camembertul marinat cu ceapa si paprika (nakladany hermelin). Mi-a fost laudat si carnatul prajit cu hrean. Vegetarienii pot degusta omleta cu legume sau ciupercute in aluat de bere. Recomand supa de usturoi "cesnecka". Mai au supa de cartofi, supa de varza in paine si ciorba de burta care insa este cu totul altfel decat ciorba noastra. Au absolut toate specialitatile cehesti - gulas, svickova, coaste picante, rata pe varza, genunchi in bere, sau pentru cei ce vor ceva mai usor, pastrav pane. Mai incolo steak-uri cat cuprinde, de curcan, vita, porc, pui. Deserturile sunt traditionale - clatite, strudel (jablkovy zavin) papanasii lor (vdolecky) sau crema de branza de vaci cu iaurt, ciocolata si visine.

Ca parteneri ai almanahului "Abecedarul Berii" (nu-i grozava ideea asta cu abecedarul berii? Doar cehii puteau sa se gandeasca la asa ceva!) nu vor dezamagi nici la capitolul bere. Tineti minte ca "tocene"inseamna "cepuita" sau "din butoi" iar "lahev" inseamna "sticla" deci berea cu aceasta mentiune este la sticla.

E o binecuvantare ca dupa o asemenea masa nu trebuie sa mergeti prea departe nici pana la metrou, nici pana la Ceasul Astronomic, nici pana la Muzeum, toate sunt foarte aproape.

Pretul unui fel principal este intre 80 Kc si 140 KC, fripturile sunt cele mai scumpe. Unele feluri de mancare sunt pentru doua persoane. Daca veniti dinspre ceasul astronomic si va bate gandul sa va opriti la faimoasa "impinge tava" Havelska Koruna", sa stiti ca acest mic paradis gastronomic este la exact trei minute distanta. Eu una nu m-as opri...

O gasiti la acest link uprovaznice.cz sau cautati pe google "u provaznice".

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Pragheza_Gotica in 05.07.13 12:09:32
Validat / Publicat: 05.07.13 12:45:36

VIZUALIZĂRI: 4150 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Pragheza_Gotica); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 U Provaznice - Exterior. De unde vine oare cuvantul "carciuma"?
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15050 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

roth
[05.07.13 18:17:08]
»

Am fost in Praga dar nu si la aceasta carciuma... dar nu se stie niciodata pe unde te poarta pasii, pastrez ideea si la vreme de trebuinta o sa o recitesc.

Povestea insa e fascinanta ca si rw de altfel.

Pragheza_GoticaAUTOR REVIEW
[08.07.13 11:20:40]
»

@roth: Draga Roth, multumesc pentru ecou. Povestea este intr-adevar fascinanta, toata zona este plina de istorie si legende care au, ca toate legendele, un sambure de adevar. Am scris-o dintr-o suflare si ma bucur ca place si altora. Sper ca cineva sa si mearga acolo si sa se simta bine.

Pragheza_GoticaAUTOR REVIEW
[09.07.13 22:04:55]
»

@webmaster:

Ca sa nu ramana nici aceste randuri fara acompaniament muzical, am atasat o melodie din vechea Praga. Se numeste "Lidicky Ja mam rad pivo" in romaneste "Oameni buni, imi place berea".

youtube

Refrenul este:

Stara nebud smutna
Ze me pivo chutna
Ja si dam raz-dva-tri korbele
A ty bez do postele!

Adica

Nevasta nu fi trista
Ca mie-mi place berea
Eu beau 1-2-3 halbe
Iar tu du-te la culcare!

Mai povesteste cum a fost la 12 doctori, fiecare i-a prescris cate o bere, asa ca a baut omul 12 beri...

Acest videoclip dateaza de acum 20 de ani, din 1993, cand inca eram cu totii sub comunism. Daca va uitati bine, cine a fost la Praga recunoaste ca videoclipul este turnat la poalele Podului Carol, in Mala Strana. Greu de recunoscut fatadele caselor, dar totusi... daca cineva s-a intrebat cum arata Praga atunci cand nu era inca acest magnet turistic de acum, aveti aici un fragment din vechea Praga nemachiata...

Vizionare placuta!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Krisko
[09.07.13 22:29:27]
»

@Pragheza_Gotica: Frumoasa melodie

Acest videoclip dateaza de acum 20 de ani, din 1993, cand inca eram cu totii sub comunism

In 93', vroiai sa spui neocomunisti probabil...

webmaster
[09.07.13 22:33:05]
»

@Pragheza_Gotica: ataşat videclipul indicat ca ilustraţie video-muzicală a recomandărilor.

"Hai, Prosit" -- sau cum s-o fi zicând în cehă?

Pragheza_GoticaAUTOR REVIEW
[09.07.13 23:01:17]
»

@Krisko: Oops, pardon, m-au confuzat costumele... si berea... Dar oricum, la 4 ani de la revolutie nu se schimbasera inca foarte multe.

Am sa incerc sa potrivesc cate o melodie la fiecare carciuma, reastaurant si cofetarie, cel putin la acestea cu istorie si caracter. E un mod in plus de a gusta cultura locului, mai ales cand vine cineva singur, fara un ghid experimentat, si e tratat ca un... strain.

Cehii au o cultura foarte bogata si frumoasa, iar turistul nu vede decat ceva cosmetizat, super comercial. Si e pacat.

@webmaster: Se spune "na zdravi" adica "pentru sanatate"

Ma gandeam ca poate-i si vreun romano-ceh pe acolo, avand in vedere ca exista o minoritate ceha in Banat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[09.07.13 23:14:22]
»

@Pragheza_Gotica:

Se spune "na zdravi" adica "pentru sanatate"

aşa... aveam un lipsus ăsta... laptop... dam'nit... lapsus

[later]: dacă nu mă-nşel, ceva asemănător e şi în sârbă.. (cehi nu ştiu, dar sârbi - da; chiar o grămadă, p-aici)

Pragheza_GoticaAUTOR REVIEW
[09.07.13 23:16:35]
»

@webmaster: Si tu ai fost la 12 doctori care ti-au prescris fiecare cate o bere si ca atare ai baut 12 beri?

LOL

--

Ce ma amuza la sarbi, macedoneni si alti fosti iugoslavi - ca stiu si eu cativa pe-aici - e cum spun "aidi, bre!" :-D

Vorba e ca au impanzit Praga cu restaurante unde vand versiunile lor de sarmale si mici, iar unicul restaurant romanesc a dat faliment ...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[09.07.13 23:25:32]
»

@Pragheza_Gotica:

Si tu ai fost la 12 doctori care ti-au prescris fiecare cate o bere si ca atare ai baut 12 beri?

nu încă.

dar l-am bifat deja p-al 9-lea... hâc... iacă ş-al zecelea... hâc...

Pragheza_GoticaAUTOR REVIEW
[09.07.13 23:30:28]
»

@webmaster: nici n-am scris bine despre doua carciumi si deja am o influenta alcoolica pe saitul asta... : -)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Pragheza_Gotica, roth
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm, bem în Praga?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047019004821777 sec
    ecranul dvs: 1 x 1