ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.07.2013
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Valcea
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
MAY-2013
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Cap Nord / Nordkapp sau “Pământul Soarelui de la Miezul Nopții”

Ilustrație video-muzicală
A dream in a dream - Bogdan Ota
TIPĂREȘTE URM de aici

Odată trecută granița în Norvegia în direcția Cap Nord, trebuie urmărit drumul european E6, iar în mai puțin de 100 Km se ajunge în Lakselv, iar de aici încă aprox. 200Km până la destinația finală. Acești ultimi 200 Km ne-au pus la grele încercări. După bucuria de a intra în Norvegia, după admirarea soarelui de la miezul nopții și după 1300 Km de condus (doar cu câteva opriri) oboseala începea să câștige teren. De la Lakselv drumul urmează linia fiordului, înconjoară poalele munților când la același nivel cu fiordul, când mai sus oferindu-ți priveliști de neuitat. În afară de câteva autoturisme locale nu mai era nimeni pe drum, deja era trecut de ”miezul nopții”. Doar noi, muntele și marea …. Eram amândoi în mașină, dar nici-unul nu mai spunea nimic … doar admiram frumusețile care se iveau la fiecare șerpuire a drumului: ireal, fantastic și totuși multă singurătate. O să las pozele să vorbească …

Dacă cineva mi-ar fi spus mai demult că o să ajung la Cap Nord i-aș fi spus că nu stă bine cu capul. O prietenă când a auzit unde mergem în concediu mi-a spus: Cap Nord = locul unde a dus mutul iapa = locul unde și-a înțărcat dracul copiii = locul unde și-a pierdut dracul potcoavele = locul unde numai niște nebuni ca voi pot ajunge. Și începeam să-i dau dreptate, pe măsură ce mergeam de ceva timp și drumul părea că nu se mai termină. Oprim din când în când pentru a face poze, iar Oceanul Arctic își făcea simțită prezența: bătea vântul și era destul de frig, temperatura scăzuse sub 10 grade, deși soarele strălucea sus pe cer, iar briza polară ne trimitea de îndată în mașină.

Cap Nord se află pe insula Mageroya, iar legătura între continent și insulă se făcea inițial doar cu ferryboat-ul, dar norvegienii au început în 1999 să construiască un tunel pe sub mare, lung de aprox. 7Km, construcție care a durat 6 ani, la finalul căreia a fost impusă o taxă de traversare a tunelului, care se plătea și la dus și la întors (aprox. 30-35 Eur). Spre norocul nostru în 2012 s-au amortizat cheltuielile cu tunelul, astfel încât traversarea acestuia este de atunci gratuită. Infricoșătoare este senzația pe care o ai la intrarea în tunel, atunci când GPS-ul îți arată drumul prin albastrul mării, apoi mașina își măreste constant viteza (deci coborâm vertiginos până la 200m sub nivelul mării), moment în care am rugat soțul să închidă GPS-ul. Mă gândeam doar la cât de rezistenți sunt pereții tunelului și câtă apă stă deasupra capului nostru: P. După ce am ieșit din tunel parcă și peisajul se schimbă: mai alpin, case pescărești răzlețe și parcă pustii, aproape fiecare având peștele la uscat pe niște ”căpițe”, drumul continuă ca o panglică aruncată când pe ”vârful insulei”, când prin golfulețe mici, care parcă nu se mai termină. Ajungem la Honningsvag, ultima localitate în drumul nostru spre Cap Nord. Este un orășel mai puțin turistic, care are și un mini aeroport, iarna asigurând legătura cu partea continentală. Nici nu știu dacă iarna, când ninge, drumul parcurs de noi este deschis, întrucât pe insulă nu sunt parapeți pe nici-o parte a drumului. Deși, aici la Honningsvag aveam cazare, datorită vremei superbe, care se poate schimba într-un timp foarte scurt și lăsând oboseala deoparte, am hotărât să ne continuăm drumul până la final.

De la aeroportul din Honnigsvag și până la Nordkapp sunt aprox. 30Km, drumul este mai abrupt, se înmulțesc curbele, crește și zăpada de pe margine, am zărit și bariere care stăteau ridicate (cred că iarna acestea interzic trecerea, erau acționate electronic), zărim și Oceanul Atlantic în toată măreția lui și după câteva urcușuri și coborâri (deloc ușoare) …. iată-ne la punctul de intrare, unde ar fi trebuit să plătim o taxă, deloc mică (500 NOK – peste 60 Eur) și surpriză: bariera era ridicată, nimeni nu era în ghișeu … am intrat și am parcat mașina chiar lângă Nordkapphallen.

Acum veo câțiva ani am urmărit filmul ”The bucket list” cu Jack Nicholson și Morgan Freeman, și de atunci am început să-mi să-mi alcătuiesc propria listă a dorințelor… și uite așa mi-a încolțit în suflet dorința de a ajunge la Cap Nord. Asemenea basmelor: A fost odată ca-n poveşti / A fost ca niciodată un vis…. un vis devenit realitate. Deci, DA, AM FOST ACOLO … pe 28 mai, ora 03.30 am ajuns la Nordkapp sau ”Locul unde soarele nu apune niciodată” sau ”Pământul soarelui de la miezul nopții” sau ”CAPĂTUL LUMII” sau ”Locul unde Oceanul Atlantic se întâlnește cu Oceanul Arctic”. Vedeam și totuși parcă nu-mi venea să cred! Stăteam doar noi doi pe un platou de stâncă la capătul lumii la peste 300m deasupra oceanului … acolo am înțeles cât de ”mici” suntem, am înțeles nemărginirea universului, neclintirea stâncilor și imensitatea oceanului și peste toate liniștea deplină care domnea acolo la Cap Nord. Eram singurii turiști: întreaga natură ni se înfățișa numai nouă, în toată splendoarea ei. Undeva lângă Nordkapphallen, am zărit un cort și o motocicletă …. deci există oameni mai ”curajoși” decât noi.

Complexul Nordkapphallen cuprinde un muzeu tematic, o sală unde rulează un filmuleț despre Cap Nord, magazine de suveniruri, un restaurant, care toate însă erau închise. Am admirat statuia regelui Oscar al II-lea, care amintește vizita acestuia la Nordkapp în 1873. În spatele statuii se zărește cel mai nordic punct al Europei, din punct de vedere geografic, Knivskjellodden (se poate ajunge numai mergând pe jos – traseu de 8-9 ore), un platou care pătrunde în apele reci ale Oceanului Arctic. Cap Nord se află la peste 500Km de Cercul polar și la peste 2000kmn de Polul Nord. Deci eram mai aproape de Polul Nord decât de România.

Apoi am fotografiat faimosul Glob pământesc, simbolul reprezentativ pentru Cap Nord. Fiecare dintre cei peste 200.000 de turiști care ajung aici anual are cel puțin o poză cu globul pământesc.

Un alt simbol este ” Children of the World”- Copiii pământului, de fapt statui în bronz ce reprezintă o mamă cu fața spre Polul Nord ce-și ține copilul de mână și arată spre cele 7 monede, toate realizate în iunie 1988, în 7 zile, de către 7 copii cu vârste între 8 și 12 ani, câte unul din Brazilia, Italia, Japonia, Rusia, Tanzania, Thailanda și SUA, ca simbol al prieteniei, speranței, bucuriei.

După ce ne-am plimbat, după ce am fotografiat fiecare colțișor, am pornit-o încetișor înpre Skipsfjorden, Honningsvag, unde aveam cazare la Nordkapp Camping, camera rezervată la prețul de 645 NOK = 87 Eur. Am luat camera în jurul orei 09.00 dimineața, am dormit toată ziua, copleșiți de emoții și obosiți-rupți, iar seara la 18.00 am predat camera și am pornit iarăși la drum: Tromso –Trondheim - Drumul Atlanticului - Drumul trolilor – Geiranger.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de sigcristina in 05.07.13 02:20:07
Validat / Publicat: 05.07.13 07:51:11
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ȚĂRILE SCANDINAVE
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 11561 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sigcristina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Nordkapp - Locul unde soarele nu apune niciodată
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29450 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmaster
[05.07.13 07:49:46]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster13
[05.07.13 08:06:18]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

iulianic
[05.07.13 11:40:02]
»

@sigcristina: Foarte frumoasă şi chiar înduioşătoare P18! Alăturarea voastră - atât de firească de parcă faceti parte din acelaşi grup statuar - pare să spună că şi noi, oamenii maturi, suntem doar nişte copii ai pământului.

Urmăresc cu interes impresiile tale pentru că - nu prea îndrăznesc să spun de teamă să nu se risipească visul - curând voi ajunge şi eu acolo, în Ţara lui Moş Crăciun.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
sigcristinaAUTOR REVIEW
[05.07.13 16:09:38]
»

@webmaster13: as dori schimbata melodia cu A dream in a dream - Bogdan Ota. mersi mult.

Admin
[05.07.13 16:24:52]
»

@sigcristina: rezolvat

cristi_an3000
[08.07.13 11:53:56]
»

Ce bine ca am dat (intamplator) peste aceste relatari.

Ti-am citit pe nerasuflate review-urile despre expeditie. M-ai dat gata pt ca si eu as vrea sa fac ceva asemanator, dar intr-un viitor mai indepartat probabil. Totusi, dupa niste calcule orientative, am ajuns la concluzia ca ar fi mai ieftin, dar si mult mai accesibil dpdv al oboselii, de ajuns cu avionul.

Eu vreau sa fac in felul urmator: low-cost Bucuresti-Oslo, dupa care Oslo-Alta, sunt zboruri directe zilnice. De la Alta mai sunt doar 240 km pana la Capul Nord, se inchiriaza masina, si daca ai norocul sa prinzi conexiuni bune la avioane, in aceeasi zi ajungi de la Bucuresti la Nordkapp, daca nu, maxima doua zi.

Dar pana atunci astept urmatoarele tale review-uri, recunosc ca a trecut fff mult timp de cand nu am mai citit ceva atat de captivant si interesant (pentru mine desigur) pe acest site. Felicitari!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
sigcristinaAUTOR REVIEW
[08.07.13 12:36:51]
»

@cristi_an3000: mersi

joana_ro
[29.07.15 00:31:15]
»

Chiar daca este o postare veche, calatoria voastra m-a inspirat si m-a mobilizat, asa ca am petrecut si eu o mini-vacanta de 2 saptamani in Norvegia. Din pacate nu am carnet de conducere si nu am putut vedea tot ceea ce ati vizitat voi, dar asta nu m-a impiedicat sa ajung din Oslo pana la Nordkapp si inapoi, cu trenuri, avioane, autobuze. Multumesc pentru impresii!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[29.07.15 00:48:52]
»

@joana_ro -

am petrecut si eu o mini-vacanta de 2 saptamani in Norvegia

Ne-am bucura să citim impresii pe AmFostAcolo.ro din sejurul tău în această destinație. Poți folosi link-ul SCRIE IMPRESII.

joana_ro
[29.07.15 01:03:01]
»

@webmasterX - Bineinteles! Sa-mi mai pun ideile (si cele peste 5000 de poze!) in ordine si incerc in weekend-ul asta.

vali zamfirescu
[01.02.19 17:55:09]
»

@sigcristina: Foarte frumos ati descris totul si cred ca a fost interesant, dar cand vorbiti de preturile de la nivelul lui 2013 si nu in sezon, deja ma gandesc doar la Tarile Baltice. As fi curios sa stiu cam cat va costat excursia, daca puteti sa-mi spuneti, eu neavand un buget prea mare pentru aceasta zona.

Cu mult respect Valentin Zamfirescu. Adresa este ... (editat webmaster)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster33
[01.02.19 18:53:40]
»

Pe AmFostAcolo nu acceptăm postarea în clar a informaţiilor cu caracter personal (nume, numere de telefon, adrese de mail, etc). Aceste info se pot trimite/primi însă prin mesaje private, destinatarul primind aceste mesaje în aceeaşi căsuţă de mail în care primeşte şi înştinţările despre ecouri.

Pentru a transmite un mesaj personal: click pe linkul "mesaj pers" afişat la fiecare ecou, lângă username (ori click pe username, apoi - în fereastra nou-deschisă - pe linkul "trimite mesaj pers").

Notă: Este necesar ca destinatarul să aibă bifată opţiunea ACCEPT PRIMIRE MESAJE DE LA CEILALŢI UTILIZATORI. Opțiunea se poate seta/deseta din secțiunea CONTUL MEU.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, joana_ro, sigcristina, vali zamfirescu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Norvegia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064174890518188 sec
    ecranul dvs: 1 x 1