ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.07.2013
DE roth
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 04.11.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2013
DURATA: 2 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Ra'anana si Netanya - doua orase, doua povesti

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Ra'anana

luat de pe youtube dar bun de adaugat daca se poate

youtube

Aceasta urma sa fie destinatia finala pentru mine in Israel. Aflata la 15 km est de Tel-Aviv, Ra'anana este un oras in plina glorie industriala. Aici isi au sediul multe firme multinationale si nu numai din domeniul IT.

Daca e sa cautam putin prin istoria locului am afla lucruri interesante:

Astfel in anul 1922 se stabilesc aici 5 israelieni, 3 muncitori si 2 paznici care au fondat ceea ce acum cunoastem ca fiind orasul Ra'anana...

Dealungul timpului a cunoscut mai multe denumiri, actuala fiind declarata oficial de colonistii fondatori. A fost mai intai un sat ca apoi in 1980 sa fie recunoscut ca oras. Aici se gasesc majoritar vorbitori de engleza si spaniola, insa si numarul francezilor e in crestere.

Se gasesc mai multe religii insa cea mai mare comunitate este de evrei crestini moderni proveniti mai ales din vest

**date aflate de pe wikipedia si de la localnici**

Oras cu o puternica zona industriala hi-tech, companii precum HP, Microsoft si altele de aceeasi anvergura isi au sediul in Ra'anana.

Gandit ca un oras bine schematizat... poate si influenta americana sa fi avut un cuvant greu de spus, Ra'anana are o forma regulata, strada Ahuza impartind orasul in doua. Strazile laterale care dau din ea sunt numerotate cu cifre, mai exista strazi directe ce unesc zona industriala de noi zone rezidentiale... aici nu se simte criza, se construieste inca si nu oricum ci majoritar blocuri inalte dar cu o frumoasa arhitectura... jocuri cubistice...

Este un oras tanar cu o frumoasa viata de noapte asigurata de restaurantele de pe Ahuza sau de cinematografe si mall-uri, parcuri si multe altele.

Multi emigranti noi prefera sa se stabileasca in Ra'anana fiindca au multe facilitati de la sinagogi si ajutor la integrare pana la standardul ridicat de viata oferit de marile corporati IT.

Aflat la 25 minute de Tel-Aviv, orasul dispune de un numar mare de scoli atat elementare cat si gimnaziu sau liceu.

Educatia este o prioritate pentru oras, o buna parte din buget mergand in aceasta directie, cea mai buna dovada fiind numarul mare de absolventi de liceu, primul loc in regiunea Sharon si al doilea la nivel de tara.

La fel de bine dezvoltat este si invatamantul superior unde vin studenti si cadre din tot Israelul. La loc de cinste pot spune ca se gaseste conceptul de voluntariat care e prezentat sub forma activitatilor de dupaamiaza.

O varietate mare de restaurante in principiu Kosher de la Felafel Shop care ofera o gama variata de falafel, cum ar fi traditional, mexican care este picant si are sos dulce de porumb, precum si mediteranean care se deosebeste prin adaosul de pesto, branza de capra si vinete ce ii ofera o aroma deosebita. Acest restaurant este situat pe strada Ahuza ca si Hummous Bar care dupa spusele multora are cel mai proaspat si mai gostos humus din oras.

Orasul mai are de oferit pentru petrecereal timpului liber 2 muzee, o gradina zoologica, un anfiteatrul in parc unde se tin pe timpul verii diverse spectacole cu intrare gratuita... etc

Cele 2 Mall-uri ale Raánaniei*** Renanim Mall si ***Park Mall ofera atat turistului cat si localnicilor o selectie de mari brand-uri interne si internationale. Deasemenea orasul dispune de un mare centru medical, un fost spital de tuberculoza care functioneaza ca spital normal si are circa 700 de paturi.

Transportul este foarte bine pus la punct, atat in oras ca si intre marile orase, unde autobuze destul de moderne fac legatura rapida si la costuri prietenoase...

Astfel de la Ierusalim spre Ra'anana sunt 2 linii expres care merg la Haifa si opresc si la gara centrala a orasului, 947 si 950 cu care pentru 24 de nis ajungi in maxim 1ora si 15-20min. Cu 947 am ajuns si eu la intalnirea cu cel care a facut posibila vizita mea dincolo de portile cetatii Ierusalim.

**cele mai multe date din aceste randuri de mai sus sunt o compilatie a cautarilor mele pe diverse saituri si am decis sa le astern ca informatie condensata pentru urmatorii calatori. **

Acum sa trec la cele facute/simtite de mine.

Pe la 12 in ziua 3* am ajuns la Statia Centrala din Ierusalim cu destinatie clara Ra'anana. Plecarea autobuzelor se face de la etaj, urc si intreb la punctul info de unde pot lua bilet pana la destinatie si mi se spune ca de la sofer, la poarta 18.

Merg la poarta si constat ca pana ce trage autobuzul la linie toti posibili calatori asteapta in cladire, este pretutindeni paza si asta poate da un plus de siguranta nicidecum un disconfort unui calator.

Sunt 2 busuri care merg catre Haifa si trec in drum pe la statia centrala din Ra'anana 947 si 950, asa cum am mai spus dealtfel. Primul care a tras la imbarcare a fost expresul 947. Am asteptat cumintele sa se urce cei care erau in fata noastra, a urmat un grup de soldati, dupa care am urcat, am platit la sofer suma de 24 nis, mica pot spune eu, corecta spun ei... probabil diferenta o fac prin comparatie cu serut-ul de la aeroport la Ierusalim pt care am dat 62.5 nis.

Autocarul modern, cu aer conditionat a contribuit la o buna dispozitie pe parcursul calatoruiei... Am fost insotiti ca si calatori normali de o multime de soldati, unii cu arme care aveau rezervorul plin de gloante, toti se indreptau spre casa... asa cred fiindca aveau genti cu ei. Am rugat soferul sa ma atentioneze cand ajung in centru... asa am fost sfatuita, unde ar fi trebuit sa cobor. Am ajuns la o autogara in termenii nostri... central station... pe harti si centru in explicatiile localnicilor unde am coborat cam indoita, nu am crezut ca e oki. Am reusit totusi sa ne gasim cu cine trebuia, am facut asa repede ceva cumparaturi de la un supermarket din zona si am plecat spre casa... adica la locul de campare pentru 2 nopti.

O zona... rezidentiala in adevaratul sens, blocuri cu 3 nivele, apartamente cu scari interioare si terase imense... mai mari ca sufrageriile noastre... au facut deliciul privitorului... adica al meu.

Totul este de o curatenie exemplara, aliniat si destul de aerisit.

Mai multa verdeata decat pe la noi desi sa nu uitam ei stau pe desert/nisip. E meritul lor ca pot si rusinea noastra ca avem atat de putina grija de mediu si implicit de noi.

Sunt in oras atat blocuri din anii 60 care seamana foarte mult cu ceea ce e la noi cat si constructii moderne, un fel de lego cubic in care ai defapt apartament in bloc dar prin asezare beneficiezi de o intimitate destul de mare, nu ai treaba cu vecinii, terasele ajuta la creerea unui spatiu care te duce cu gandul la... am locul meu/sunt doar eu...

Dupa o acomodare rapida, facut cunostinta cu restul familiei am servit masa in regim Kosher binenteles si am tras un pui de somn... asa de frumusete... doar eram in vacanta.

Pe seara am plecat spre Netanya, un oras la malul Mediteranei cu o zona pietonala si o viata de noapte specifica statiunilor. Mult mai animat si mai deschis turistilor.

Netanya

un videoclip de pe youtube destul de reprezentativ

youtube

O traducere aproximativa a numelui ar fi. **. Darul lui Dumnezeu**.

Situat intre Tel-Aviv si Haifa, in nordul distinctului central, orasul a fost denumit asa in cinstea filantropului si negustorului evreu de origine americana din secolul XX, Nathan Straus care se pare ca atunci cand se astepta o importanta donatie de la el acesta nu a mai avut de unde, insa totusi numele orasului s-a pastrat.

Portiunea intinsa de litoral a facut din Netanya o renumita statiune, aici gasinduse foarte multi emigranti rusi, francezi si etiopieni.

**spicuiri din wikipedia**

pentru aprofundare si amanunte uite un sait numai bun de studiat - netanya.muni.il/eng

Din proprie experienta Netanya merita vizitata macar o zi.

Legata de Ra'anana de un drum de o exceptionala calitate, la doar cateva zeci de minute orasul statiune Netanya asteapta turistii si emigrantii deopotriva.

In plin avant imobiliar, sunt zeci de blocuri cu peste 50 de etaje in constructie, unele cu o arhitectura destul de futurista si indrazneata, altele simple zgarie nori. Toata au in comun faptul ca sunt construite pe nisip... ma intreb ce fundatii trebuie facute unor astfel de cladiri?

Am parcat in imediata apropiere a zonei pietonale si am facut cunostinta cu un hotel ce a fost grav avariat dupa o explozie provocate de o scurgere de gaz.

Am plecat la pas, pe promenada sa facem cunostinta cu marea, o vedeam pentru prima data din Africa... chiar asa!!... geografic noi eram pe continentul African, asta chiar daca Israelul doreste aderarea la uniunea Europeana.

Am inteles ca inca nu e full sezon, acesta este in Iulie/August... nu stiu unii cum pot sta pe asemenea calduri dar nu e treaba mea sa analizez acum.

Dupa o plimbare de circa 20 minute si ceva poze ne indreptam spre aleea pietonala care e plina de terase care mai de care mai pline.

Avem parte de un concert live, niste eleve care tocmai au terminat scoala au decis sa faca un ban din cantatul in aer liber... si sincer chiar le reusea, cantau frumos.

Decidem sa luam cina, binenteles kosher si alegem... defapt gazda alege... o terasa unde servim un antreu... sa zic mai pe romaneste un mix de 6 salate servite in minifarfurioare de 5/5 care contin cate o lingura zdravana din aceste salate diferite.

tips

Un astfel de meniu se plateste pentru fiecare persoana de la masa, se aduce o singura portie urmand a se reumple farfurioarele de mai multe ori... ciudat pentru mine cat si pentru gazda de ne trece de foame... sarind direct la desert... a fost asa o valmaseala la servirea antreului......

Pentru a nu mai avea surprize decidem sa cerem o vizionare in avanpremiera a ceea ce urma sa servim la desert, asa ca ni se aduce pe o tava mai multe feluri noi urmand a alege ceea ce dorim sa servim.

Ne decidem si asteptam sa primim unele frumos ornate, cele vizionate erau nefinisate inca artistic.

Fata de antreu, care nu pot spune ca nu a fost foarte gustos doar ca un mic incident a umbrit evenimentul... o sa explic mai la urma despre asta... desertul a fost la superlativ atat prin gust cat si prin design/servire.

Pretul final, mi s-a parut destul de mare pentru ce am primit, poate e ceva normal la nivelul lor de trai, trebuie tinut cont ca e o statiune gen Mamaia noastra.

Despre incident e cam asa... cele 6 salate au fost servite asezate cate 3 pe un platou dreptunghiular. Ele trebuiau asezate la mijlocul mesei si aduse farfurii astfel incat toti cei de la masa sa poata servi.

Fiind personal tinar, poate si mai putin calificat a asezat un astfel de platou in fata mea si pe celalalt in fata cumnatei. Gazda a asteptat, noi am asteptat dupa care a chemat chelnarul sa intrebe daca mai aduce ceva, acesta a plecat sa intrebe, a venit si a spus ca nu... asta e tot, a venit sefa de sala si tot asa a bajbait in explicatii, in cele din urma a venit patronul localului care a observat anomalia prin asezarea gresita si lipsa farfuriilor individuale. Si-a cerut scuze, a explicat ca se pot aduce de mai multe ori salatele... gen reumplere... insa asta e felul de servire/plata la ceea ce se comandase.

A tinut sedinta instant cu tinerii, se perindasera vreo 4 plus sefa de sala si niciunul nu si-a dat seama ca servirea era gresita.

Am trecut peste incident, asa cum am spus desertul a fost delicios si servirea ireprosabila de aceasta data. Tanarul care a facut acest oficiu a mai revenit sa intrebe daca totul e bine, daca ne place... chestii care dau bine de ce sa nu recunosc la client.

Timpul trece repede in astfel de situatie, nu fac exceptie nici ei si cum a doua zi aveam rezervata prima surpriza... o plimbare in larg cu o barca cu motor si vela, am plecat spre casa.

Dus si somn de voie pana la 6.30.

Curiozitate

pentru mine cel putin, cumnata stia... dar nu ma intrebati de unde ca tot eu am ramas responsabila cu cititul/informatul si pentru aceasta vacanta,... la ei cafea neagra inseamna o lingurita de cafea peste care se toarna apa fierbinte. Se asteapta sa se depuna cafeaua si chestia asta se bea... no coment... e clar ca e comestibila atat timp cat am venit acasa tot 2 persoane.

Urmeaza ziua 4* sa privesti Tel_aviv-ul din larg e ceva inedit.


[fb]
---
Trimis de roth in 02.07.13 23:07:24
Validat / Publicat: 03.07.13 00:41:37
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ORIENTUL MIJLOCIU

VIZUALIZĂRI: 2740 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (roth); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 imagine din drumul spre Netanya
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17300 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
[02.07.13 23:48:21]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mireille
[07.07.13 22:20:20]
»

un superbonus meritat... si o invitatie pt a vizita israelul

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mireille
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperind Israelul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.033396005630493 sec
    ecranul dvs: 1 x 1