ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.06.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Voluntari
ÎNSCRIS: 29.09.10
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUN-2013
DURATA: 9 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Nu ai cum sa te plictisesti

TIPĂREȘTE

La inceputul lunii iunie 2013 am fost impreuna cu sotul meu in statiunea Baile Olanesti la Hotel Bitu, pentru un sejur de 10 zile la un tratament cu ape sulfuroase.

Este a patra oara cand mergem in aceasta statiune, dar acum am stat cel mai mult. In celelalte dati stateam doua - trei nopti, fiind in trecere, deoarece familia era la tratament. Statiunea imi place foarte mult pentru ca este plina de verdeata si linistita, chiar daca este plina de pensionari.

De data aceasta am avut mai mult timp pentru a vedea atractiile zonei, fiind tineri si activi, chiar daca eram conditionati de programul apelor.

Desi mai fusesem si cu alta ocazie, am revenit la Schitul Iezer, care se afla la aproximativ 20 km de Baile Olanesti. Circa 10 km se parcurg pe soseaua ce duce spre Ramnicu Valcea iar 9 km sunt de la bifurcatia din sosea spre satul Cheia. Aici drumul este forestier, fiind loc de o masina; noroc ca nu era prea circulat. La aproape doi km de schit este o troita unde este si un Izvor Tamaduitor, de unde poti lua apa.

Schitul Iezer are trei cladiri etajate, cu cerdac din lemn si pline de flori. Curtea interioara a schitului, destul de mica, este inconjurata cu zid de piatra. Biserica manastirii poarta hramul "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului". De la schitul ingrijit de maici, la 10-15 minute de mers prin padure este grota Sfantului Cuvios Antonie, sapata in stanca. Cararea prin padure este urmata de o poienita linistita unde poti manca fragi, cand sunt copti.

In continuare, pe acelasi drum forestier, se poate ajunge cu masina la Schitul Pahomie si apoi, pe jos la Schitul Patrunsa, dar noi nu am mai putut ajunge din lipsa de timp. Sper sa ajungem cu alta ocazie.

Desi am fost de mai multe ori in zona Valcea, nu am vizitat niciodata Salina Ocnele Mari si de aceasta data, avand mai multe zile la dispozitie, am vizitat-o. Salina Ocnele Mari se afla la 30 km de Baile Olanesti, pe drumul spre Targu Jiu. Din cate am vazut, au fost facute investitii in aceasta salina, a fost amenajat un asa zis "punct turistic", ce cuprinde spatii de agrement cu teren de fotbal, mese de ping pong, sala de fitness, teren de baschet, volei, tenis de camp, mese de biliard, spatii de joaca pentru copii, un muzeu cu exponate care arata istoria zonei din cele mai vechi timpuri si pina in prezent, restaurant si crama, sala de organizare mese festive, sala de cinema si nu in ultimul rand, cea mai mare biserica subterana din Romania. Chiar merita vizitata.

Desi mai fusesem in iarna anului 1990 am revenit in anul 2013 impreuna cu sotul meu, in statiunea Baile Govora. Statiunea se afla la 40 km de Baile Olanesti si la 20 km de Ramnicu Valcea. Nu mi-a venit sa cred cand am vazut aceleasi hoteluri (multe dintre ele in paragina), fara prea multe investitii in aceasta statiune, dupa parerea mea. In afara de Hotelul Palace, de patru stele, impozant, ceea ce mi-a mai placut a fost parcul central, care se pare ca a fost modernizat din fonduri europene. Parcul Central este o adevarata oaza de prospetime si frumusete, cu alei pietruite si statui, banci si felinare noi, foisoare, un amfiteatru si arbori seculari. Pe un lateral al parcului se afla vechiul pavilion de bai, care din pacate este o ruina, cu statuile celor doi fondatori ai statiunii in fata: I. C. Bratianu si Dr. N. Zorileanu.

In aceasta statiune mi-a placut arhitectura multora dintre cladiri, cladiri de patrimoniu, care au fost lasate sa se degradeze.

Manastirea Govora este un alt obiectiv turistic si vechi lacas de cultura, care se afla la 18 km de Ramnicu Valcea. Manastirea este incadrata de un zid exterior care exact in acea perioada se consolida, era in reparatii. Chiliile locuite de maicute sunt dispuse pe doua niveluri, parter si etaj. Curtea era plina de flori, la fel ca si balcoanele. Biserica centrala a manastirii, inchinata Maicii Domnului, poarta hramul "Adormirea Maicii Domnului".

Manastirea Frasinei este un alt lacas religios, de care am auzit in treacat si de care nu stiam foarte multe. Fiind oarecum in zona, ne-am propus ca la intoarcerea spre casa sa ajungem si acolo. Cu toata ca vremea ploioasa nu prea ne imbia, totusi am ajuns, pe un drum serpuit, care din fericire era asfaltat, ce urca anevoios pana in inima padurii. Manastirea se afla in comuna Muereasca la 25 km de Ramnicu Valcea, inspre Sibiu dar se pare ca ar fi o varianta de a ajunge peste munte, pe jos, din Baile Olanesti, spre satul Suta, drum de 3-4 ore. Manastirea Frasinei sau Athosul romanesc, este singura manastire ortodoxa din Romania unde femeile nu au voie sa intre. Sfantul Calinic, ctitorul manastirii a aruncat un blestem asupra oricarei femei care ar indrazni sa tulbure tihna calugarilor si opreste astfel intrarea femeilor in manastire, asezand in acest scop o piatra de legamant la circa doi kilometri de manastire, unde astazi este o biserica si dependinte pentru cazarea femeilor. Eu am ramas la "biserica de jos" unde se afla o icoana facatoare de minuni care a fost adusa de la Manastirea Vatopedi. Sotul a urcat singur sus la Manastire, care din cate am inteles are doua biserici: Biserica Manastirii Frasinei, zisa si Biserica Mare, avand hramul "Adormirea Maicii Domnului", cu intreg ansamblul de cladiri, in forma de cetate si Biserica schitului vechi, cu hramul "Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul". In aceasta manastire este pastrat regulamentul Sfantului Calinic nu numai de a nu intra niciodata femei, ci si de a nu se gati cu carne in manastire.

Pe langa aceste lacasuri religioase pe care le-am vizitat noi, mai sunt si altele, la o distanta nu foarte mare de Baile Olanesti, cum ar fi: Manastirea Horezu, Manastirea dintr-un lemn, etc.

Pe timpul sederii noastre la Olanesti, am facut si cateva drumetii. Intr-o zi am fost la Complexul Turistic Comanca care este la fel de parasit ca si datile anterioare cand am mai fost si in satul Pietris.

In statiunea Baile Olanesti se afla Palatul Olanesti (vila lui Ceausescu) care nu mai este deschis publicului pentru vizita, fiind cu circuit inchis. In drum spre Palatul Olanesti treci pe langa Lacul cu nuferi, aflat de o parte si de alta a aleii. Peisajul era de vis: la inceputul lui iunie erau infloriti doar nuferii galbeni, nu si cei albi, pe lac se vedea o familie de rate impreuna cu bobocii, broaste care canta, diverse pasari care se intreceau in tonalitati fascinante.

Tot in aceasta zona se afla si Baza de tratament apartinand Spitalului Elias (fosta baza 1 Mai). Cladirea, care din pacate nu a mai fost renovata, cu mobilier saracacios si vechi, era totusi ocupata. Este inconjurata de un parc mare, nemodernizat unde, in schimb, este o liniste deplina, departe de zgomotul orasului, aici auzindu-se doar triluri de pasarele.

Din aceasta zona, am luat-o la pas spre satul Tisa. Drumul este betonat, dar din pacate nu se mai poate ajunge cu masina pana in sat, deoarece la un moment dat drumul s-a prabusit, devenind impracticabil. Cred ca s-ar putea ajunge doar prin padure, dar ar trebui o masina de teren. Oricum, drumul la picior, prin padure, este foarte frumos. Te poti opri sa culegi flori de soc, fragi (cand am fost noi nu prea erau copti, deoarece plouase prea mult si nu era cald), sa culegi ciuperci, daca le cunosti, sa te uiti dupa salamandre, dupa pasari, etc. O data ajunsi in Satul Tisa, parca esti intr-o alta lume, parca timpul sta in loc, datorita peisajului: pajistile pline de flori, in departare se vedea satul Gurguiata, o turma de oi cu cainii ce le pazeau, fragutze in iarba. Mirosul de flori de camp si plante era extraordinar. De acolo am cules coada soricelului, coada calului, nepoluate si netratate chimic, dupa care am coborat prin padure si am ajuns din nou in civilizatie. Pentru cine poate, recomand aceasta drumetie, in satul Tisa, ca merita efortul.

Daca vrei cu adevarat sa te simti bine, poti sa o faci oriunde; noi ne facem viata mai buna. Cu siguranta voi reveni la Baile Olanesti, un loc de relaxare si reculegere si unde poti face miscare.


[fb]
---
Trimis de Tzutzuricu40 in 19.06.13 14:09:42
Validat / Publicat: 19.06.13 16:13:25

VIZUALIZĂRI: 8032 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Tzutzuricu40); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Schitul Iezer
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15950 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster
[19.06.13 16:13:13]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[20.06.13 11:47:55]
»

Felicitări, se vede treaba că sunteți un cuplu plin de viață, pentru că în ciuda micilor probleme de sănătate care v-au adus la tratament în Olănești, ați reușit ca în 10 zile să parcurgeți un mic circuit vâlcean, îmbinând drumeția cu utilul (cules de plante medicinale) și plimbarea cu primenirea sufletului (vizite la multe mănăstiri și schituri din zonă).

Cred că ce v-a rămas de făcut în eventualitatea unei alte cure de tratament în aceeași locație ar fi să vizitați pe îndelete municipiul Râmnicu Vâlcea, aflat la o aruncătură de băț. Pentru cei mai mulți călători este doar un oraș de tranzit, dar eu cred că merită un interes mai aparte. Este un oraș foarte pitoresc, curat și îngrijit. Catedrala Episcopală Sfântul Nicolae, ctitorită de Sf. Calinic de la Cernica și pictată de cunoscutul Gh. Tăttărescu, Parcul Zăvoi, Casa Memorială Anton Pann, Complexul de agrement Ostroveni, sunt doar câteva repere turistice ce ne pot facilita întâlnirea cu o zi perfectă.

Vă doresc drumeții minunate, chiar și dincolo de porțile județului Vâlcea!

mireille
[20.06.13 13:28:34]
»

@Tzutzuricu40: am citit mini-articolul dvs si pentru ca sunt din zona ma bucur ca v-a placut la Olanesti, desi nu mai are ,,frumusetea'' trecutului: prea multe ,,betoane'' au schimbat peisajul, si personal regret sa vad ca edilii nu fac mai mult pentru a-l readuce la anii lui de ,,glorie''.

Govora e ca o vale a plangerii intr-adevar, sa speram ca fondurile europene vor schimba fata statiunii unde mergeam in tinerete sa ma bucur de parcul minunat etc.

Da, Ramnicu Valcea are potential turistic si in vacanta de vara o sa incerc sa scriu cate ceva despre zona mea.

Tzutzuricu40AUTOR REVIEW
[20.06.13 15:50:43]
»

@mariana. olaru:

Multumesc frumos. Cand ne propunem sa mergem intr-o statiune, zona, intotdeauna cautam obiectivele turistice si ne planificam sa vedem cat mai mult din zona respectiva.

Dupa cum am spus, chiar imi place zona Olanesti si cu siguranta vom reveni si ne vom face timp sa vizitam mai pe indelete si Orasul Ramnicu Valcea.

O vara frumoasa si cu multe drumetii tuturor!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dinţosul
[20.06.13 16:45:13]
»

Când o să reveniţi la Olăneşti vă recomand să daţi o fugă si la mânăstirile Bistriţa respectiv Arnota (2km. mai sus de prima). Tot aici aveţi ocazia unei drumeţii prin salbaticele chei ale Bistritei (de Vâlcea, binenînteles) cu vizitarea pesterilor din zona: Grota Ursului si cea cu intrare prin curtea mânăstirii Bistrita (trebuie sa cereti cheia de la intrarea in pestera la măicuţe).

Zona Vâlcea este pt. mine una din cele mai frumoase din tara, reusind să descopăr cu fiecare vizită aici zone surprinzatoare.

Tzutzuricu40AUTOR REVIEW
[20.06.13 16:46:04]
»

@mireille: Eu inca mai sper ca edilii tuturor statiunilor balneoclimaterice sa le faca sa renasca, deoarece proprietatile apelor minerale sunt comparative cu ale celor de la Karlovy Vary.

Statiunile balneoclimaterice sunt in general vizitate de pensionari. Dar, desi, zic eu ca sunt inca tanara, un sejur de cateva zile si pentru persoanele tinere, cu siguranta ar contracara efectele nocive ale vietii din marile orase.

Eu sunt pentru modernizarea si readucerea la viata a statiunilor, nu numai pentru efectele benefice ale apelor ci si pentru peisajele minunate in care sunt situate majoritatea statiunilor.

Ar fi multe de spus, dar ma opresc.

Vacanta minunata tuturor si multe drumetii!

Tzutzuricu40AUTOR REVIEW
[20.06.13 16:55:41]
»

@dinţosul: Cu siguranta vom mai ajunge la Olanesti; imi place cel mai mult dintre statiunile balneare de la noi, atat ca distanta, 200 km de casa, amplasament cat si liniste, curatenie, peisaj.

Multumesc pentru recomandari, sigur vom ajunge si acolo si in alte locuri pe care nu le-am prins acum.

Toate cele bune si cat mai multe descoperiri!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dinţosul, mariana.olaru, mireille, Tzutzuricu40
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Olănești și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057530879974365 sec
    ecranul dvs: 1 x 1