ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.05.2013
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    NOV-2012
    DURATA: 1 zile
    single

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    80.00%
    Mai degrabă mulțumit
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    87.50%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 7 MIN

    Catedrala Sf. Iosif

    TIPĂREȘTE

    Monument istoric

    Adresa: str. G-ral Berthelot, nr. 19, sector 1, Bucureşti

    Hramul Catedralei: Sfantul Iosif, sotul Sfintei Fecioare Maria - 19 martie.

    Cred ca sunt destul de multi bucuresteni care au auzit de aceasta catedrala. Din pacate in ultimii ani a fost implicata intr-o serie de scandaluri, de luari de atitudine si chiar de plangeri la Strasbourg impotriva unei cladiri ce in final, cu toate protestele, a fost construita la doar 8 m. distanta de catedrala. Cladirea care are un subsol pe patru niveluri si 20 de etaje la suprafata, se spune ca a pus in pericol in timpul constructiei, atat fundatia Catedralei Sf. Iosif cat si cladirea propriuzisa pe toata perioada constructiei.

    In vara anului 2009, noua zile si noua nopti au tinut credicioasii si sustinatorii cauzei catedralei, lumanari aprinse in fata ei si s-au rugat sa scape de " monstrul de otel si sticla " care ii umbreste azi maretia. Dar totul a fost in zadar. Degeaba exista legea nr. 422/2001 care stipuleaza cum si de cine trebuie respectate monumentele istorice; degeaba se spune in acea lege ca statul roman garanteaza si asigura aceasta protectie; degeaba exista stabilita prin lege o zona de protectie a monumentelor istorice (minim 100m. in orase, minim 200m. in localitatile rurale si 500 m. in afara localitatilor) degeaba exista o Comisie Nationala care ar trebui nu doar sa identifice si sa clasifice monumentele istorice, ci si sa le pazeasca pe baza legilor din Romania.

    Cand vine un ditamai investitorul, cand unge sa nu scartaie nici o usa pe care o deschide, cand investitia lui e mai importanta decat respectarea oricarei legi... totul se rezolva.

    De ani buni, Millennium Building Development, proprietarul Cathedral Plaza, (constructia cu pricina) si reprezentantii Catedralei Romano-Catolice Sfantul Iosif se tarasc prin tribunale romanesti si internationale. Castiga cand unii cand altii si scuze si motive se gasesc destule atata timp cat Romania nu duce lipsa de avocati isteti. Un lucru este sigur; si in acest moment, cladirea care si-a mai pus si un nume sfidator, este tot in picioare si tot ca nuca in perete arata langa aceasta catedrala.

    Catedrala Sf. Iosif este in centrul Bucurestiului, nu departe de Sala Palatului, intr-o zona vechie si pana nu demult buna a capitalei.

    De-a lungul vietii am intrat in aceasta catedrala de vre-o doua ori, din simpla curiozitate, iar cea mai recenta vizita a mea a fost asa... ca nu se stie niciodata... Daca odata cu posibila demolare a cladirii vecine, cade Doamne fereste ceva si pe catedrala si o strica... asa... din gresala.

    Catedrala asa cum spuneam este monument istoric.

    In a doua jumatate a sec. XIX in Bucuresti existau destul de multi credinciosi romano-catolici, incat aveau nevoie de un episcop si de o catedrala. Ignatie Paoli a fost hirotonit Arhiepiscop de Bucuresti in 1883. El a fost cel care a spus ca este nevoie de o catedrala si un institut teologic la Bucuresti si s-a ocupat personal de strangerea de fonduri pentru constructie. Au participat cu sume importante de bani, atat persone bogate din Bucuresti cat si din alte tari unde comunitatea romano-catolica era bine asezata. Paoli inainte de a veni la Bucuresti a ridicat biserici la Londra, Paris si Belfast si a a pus umarul la consolidarea Bisericii Romano-Catolice din Statelor Unite.

    Catedrala a fost construita intre 1873 -1884 dupa planurile unor arhiteti austrieci (unul din ei stabilit in Bucuresti). Ei au folosit in linii mari stilul romanic, caruia i-au adaugat si elemente gotice. Imediat dupa ce a fost terminata a devenit cea mai cunoscuta biserica romano-catolica din Bucuresti. Datorita dimensiunilor sale considerabile si a caramizii din care erste construita, catedrala iese in evidenta atat printre caldirile vechi din zona cat si prin alaturarea cu cladirea noua de birouri despre care am povestit.

    La deschiderea oficiala - la consacrarea ei - in februarie 1884, au fost prezenti ministri, presedintele Senatului, Primarul Capitalei, toti ambasadorii si consulii acreditati la Bucuresti, toti preotii Arhidiecezei si seminaristi. A fost un mare eveniment al anului; eveniment la care Mihail Kogalniceanu spunea ca aceasta catedrala "este cel mai frumos edificiu religios care există in Romania ".

    Ca avea sau nu dreptate, este o problema de gust si de perceptie a frumosului. Un lucru este sigur; ca la constructia catedralei au fost implicati specialisti din toata Europa.

    Un calugar pasionist olandez adus din Irlanda a condus lucrarile de constructie. Piatra folosita la constructie a fost adusa din Bulgaria dar caramizile au fost fabricate in Bucuresti. Altarul principala al catedralei este din marmura alba de Carrara si a fost lucrat la Roma; toata tamplaria incluviv casetele tavanului au fost executate la Brasov, iar vitraliile originale au fost concepute si executate de o firma din Munchen.

    In 1925 a fost ridicat palatului de resedinta al Arhiepiscopului, palat in care au fost montate si cele sase clopote ale catedralei.

    Dupa cum ii spune numele, parintele ocrotitor al acestei catedrale este Sf. Iosif. Acum, ca nu pricep eu de ce Iosif, sotul Mariei (mama lui Isus) a ajuns sfant, cand nu a avut nici un merit religios, cand nu a fost preot si nici calugar, cand nu... cand nu a... nimic deosebit... asta e alta problema (probabil doar a mea). Pe scurt iata ce se stie despre el.

    Ca el avea 90 de ani, ca era vaduv si ca avea patru fii si doua fiice cand a a adus-o acasa la el pe Maria care avea doar 14 ani. Ca la putin timp semnele ca Maria este insarcinata au aparut, fara ca in acest lucru sa fie implicat Iosif... Ca el a vrut sa o paraseasca la inceput cand a vazut acest lucru. Ca pana la urma a ramas cu ea la sfatul unor ingeri si ca impreuna s-au dus la Betleem, pentru recensamantul populatiei asa cum le ordonase tuturor cetatenilor Imparatul Augustus. Ca acolo s-a nascut Isus si ca la putin dupa nasterea lui, au fost nevoiti sa fuga in Egipt unde au trait cam 7 ani. Ca dupa acesta perioada s-au intors si Iosif a mai trait pana cand Isus a avut aproximativ 12 ani. Dar din toata povestea vietii lui, eu tot nu reusesc sa vad meritele pentru care Papa Pius al IX-lea, in sec. XIX, l-a declarat pe Sfantul Iosif patron al Bisericii Universale. Dar cum una din reguli spune " crede si nu cerceta "... trecem peste nestiinta si neintelegerea mea. Si daca atat de multe biserici, atat de multe orase si chiar tari, il au pe Sf. Iosif ca patron spiritual, ce mai conteaza daca eu pricep sau nu, cand milioane de oameni accepata acest lucru fara sa se intrebe de ce?

    Am intrat in catedrala, prin una din cele doua usi mari negre din lemn cu modele florale din fier aplicate si am intrat in mareata catedrala. Daca intre usa de la intrare si altar imi imaginez o linie, o axa, atunci de o parte si de alta a ei, planul catedralei este simetric. Doua randuri de coloane din marmura separa nava principala de cele doua nave laterale si totodata sustine tavanul foarte inalt.

    In centru sunt doua randuri de banci pe care le ocupa credincioasii in timpul slujbelor, iar in cele doua nave laterale, stau icoane, statui ale Sf. Iosif si ale altor sfinti, confesioare si mici altare. Toate picturile din interiorul catedralei au fost realizate de Georg Roder din Munchen.

    Firma din Munchen care a realizat vitraliile originale, a realizat si medalioanele decorative si mozaicul " Maica Domnului ", decoratiunile din lemn ale amvonului si ale bancii unde se sta la impartasanie.

    Peretii, tavanul si stalpii de sustinere sun decorati cu frumoase stucaturi realizate in Italia.

    In fata, este altarul principal din marmura alba, frumos luminat de ferestrele cu virtalii de deasupra sa. Sfesnicul pentru lumanarea pascala si policandrele care stau deasupra altarului principal au fost comandate la Paris la un mare atelier specializat in obiecte de cult. Mai exist două altare mai mici: Altarul Inimii si Altarul Sfintei Fecioare Maria; ambele au fost realizate in Italia.

    Deasupra intrarii este oraga, una din cele mai bune din tara. Prima orga a fost montata in catedrala in 1892 de firma Merklin din Paris iar cea actuala de firma timisoreana L. Wegenstein in 1930.

    Orga are trei claviaturi, peste 3300 de tuburi si o multime infinita de posibilitati de a crea si reda muzica specifica. Practic din acest punct de vedere nu exista limita; doar indemanarea interpretului face din actionarea ei, un simplu instrument muzical sau... sau creaza ceva sublim.

    In timpul bombardamentelor din cel de al Doilea Razboi Mondial, toate ferestrele cu vitralii au fost sparte sau deterioarate ireparabil. Intre 1980 – 1985, toate vitraliile catedralei au fost inlocuite cu unele realizate de Natalia si Ion Brodeala si de Dorin Danila.

    Daca in prima suta de ani de cand a fost ridicata si consacrata, de aceasta catedrala apartinea mai mult de jumatate din Bucuresti (din punct de vedere teritorial) in prezent, credinciosii sunt repartizati si catre alte sase biserici catoloce, Catedrala Sf. Iosif, avand grija doar de cei din centru capitalei.

    Catedrala Sf. Iosif se mandreste ca detine cateva lucuri sfinte; o farama din coroana de spini a lui Isus (care a apartinut lui Vladimir Ghika), moastele unei tinere calugarite poloneze care a trait la inceputul sec. XX, moaste ale primilor calugari care au trait in Dobrogea la inceputul sec. III e. n., care au fost primite in dar de la Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. In luna mai 2011 Catedrala Sf. Iosif a primit cel mai recent dar; o fiola cu cateva picaturi din sangele Papei Ioan Paul al II-lea - cel care a condus Vaticanul intre 1978 si 2005.

    Dupa ce am stat o vreme in catedrala, privind in stanga si in dreapta mea si admirand-o, am iestit si am " dat o tura" si prin curte. Ambele cladiri din partea dreapta a catedralei apartin tot acesteia. In prima este Cancelaria iar a doua, ceva mai recenta este Institutul Teologic Romano – Catolic. Tot acolo este si Palatul Mitropolitan Romano – Catolic, construit la inceputul sec. XX.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 02.05.13 11:32:11
    Validat / Publicat: 02.05.13 12:57:17
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2029 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P11 Bucuresti - Catedrala Sf. Iosif
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14600 PMA (din 14 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    1 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [03.05.13 12:19:40]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Biserici, mânăstiri în București și împrejurimi:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064439058303833 sec
    ecranul dvs: 1 x 1