ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.04.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 27.04.09
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
MAR-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 4 MIN

    Miracolele din Piazza dei Miracoli, si nu numai!

    Ilustrație video-muzicală
    Era - Enane Volare mezzo


    TIPĂREȘTE

    In a doua zi a drumetiei noastre prin Italia am vizitat Pisa. Spun drumetie, deoarece nu am calatorit deloc cu vreun mijloc de transport urban in afara de propriile noastre picioare.

    In Pisa am ajuns dupa o relativ scurta calatorie cu trenul Reggio plecand din Firenze. Deosebirea dintre un tren personal de la noi si Reggio este la fel de mare ca distanta intre Halta Dor-Marunt si Pisa Stazione. In tren, ce sa zic, am murit cu totii de plictiseala. N-am avut ce citi, nefiind nici o declaratie de dragoste (sau nu) scrijelita pe tapiteria scaunelor sau pe pereti. Nu erau nici basmale, papornite, lume cu sacose la picioare, nu tu miros de cojoace prost tabacite, nimic.

    Am calatorit plimbandu-ne privirea intre ferestrele vagonului etajat si LCD-ul care anunta urmatoarea statie. Ceilalti calatori, majoritar tineri, butonau la smartphone-uri, cele coreene fiind in top.

    Am coborat in Pisa cu idea preconceputa ca Pisa inseamna un turn inclinat si... atat. Mare eroare! Este adevarat ca turnul inclinat reprezinta punctul de maxma atractie, dar el constituie doar o nestemata in siragul de minunatii vazute in Pisa.

    Drumetia noastra incepe deci din Piazza della Stazione, pe romaneste spus piata din fata garii. Am pornit in pas vioi pe Viale Gramsci depasind fireste dupa o scurta sesiune de fotografii, statuia lui Vittorio Emanuele II.

    Am continuat pe Corso Italia, o strada comerciala strajuita in stanga si-n dreapta de magazine cochete. Un workshop cu picturi cu motive florale realizate de copii era in plin desfasurare, iar pe celebra Corso straluceau in soare expuse fiind, diferite modele de tractoare agricole si scutere din gaam Piaggio & Co.

    Am traversat Ponte di Mezzo peste raul Arno si, in loc sa mentinem directia inainte pentru a ajunge la celebrul turn, am preferat sa o luam in dreapa pe drumul ce strajuieste marginea raului pe Lungarno Mediceo. Primul popas, scurt scurt ca mai erau atatea de vazut, Palazzo Toscanelli renumit si pentru faptul ca intre 1821-1822 a fost resedinta poetului si omului politic englez cunoscut sub numele de Lord Byron.

    Drumetia noastra citadina a continuat cu Piazza G. Mazzini urmata de Palazzo Medici. Cladirea, mult mai impunatoare decat Toscanelli, este insa intr-o stare deplorabila, trimitandu-ne cu gandul catre meleagurile autohtone, insa stimulandu-ne imaginatia de a deslusi cu ochii mintii modul cum arata in anii lui de glorie din secolul 13.

    Aici ne-am despartit de malurile Arno-ului si am luat-o in stanga ajungand pe Via Filippo Buonaroti la Biserica San Francesco. La ei se numeste biserica, din punctul meu de vedere, este o impunatoare catedrala datata din 1233 si reconstruita incepand cu 1261 de arhiepiscopul Frederico Visconti. Inauntru, in partea stanga se afla copie dupa giulgiul lui Iisus Hristos. Biserica a fost declarata monument national in 1893.

    Si-uite asa, dragii mosului, mergand in trap saltat pe stradute inguste odata s-au deschis zarile si pe deasupra acoperisurilor am zarit steagul ce strajuieste celebrul Turn Inclinat. Pe masura ce ne-am apropiat privelistea devine din ce in ce mai interesanta. In mijlocul unei aglomerari urbane cu atatea stradute mici si cladiri inghesuite, Piazza dei Miracoli este parca de pe o alta planeta.

    Turnul, catedrala si baptisteriul, dar si zona verde ce la inconjoara sunt impresionante. Desi eram la curent cu lucrarile de restaurare si consolidare a turnului, imi imaginam ca mare lucru nu e de vazut ci doar un turn vechi de aproape 100 ani si ponosit ce sta aplecat ca un batran neputincios cotropit de artroza. Nu este deloc asa. Marmura cu care sunt placate cele 3 monumente sclipeste orbitor in bataia soarelui.

    Impreuna cu sotia, fiind cei mai in varsta din grup si avand, fireste, cea mai mare nevoie de miscare, am purces la urcat cele 296 de trepte in spirala care ne-au reamintit faptul ca undeva ascunsi in cutia toracica exista 2 plamani. Si dai si urca... si fa-i si poze... si da-i ocol, prim-planuri la clopote, panoramari in departare, minutele rezervate grupului nostru au trecut repede, retina ochilor si cardul din aparatul foto grabindu-se sa retina ultimile imagini de la inaltimea celor 55,86m.

    Eee... mai lunga-mi pare calea (vorba poetului) acum la coborare, pasii deveniti nesiguri ne trag ba in stanga, ba in dreapta in functie de care parte a inclinarii turnului eram. Pana la urma am biruit indreptandu-ne spre urmatorul obiectiv.

    Catedrala, datand din 1063, este, de asemenea, un obiectiv care trebuie obligatoriu vizitat. Statui, basoreliefuri, dantelarii din piatra si marmura executate cu migala de mesterii vremii, jocuri de volume, spatii ample strajuite de coloane ne incanta ochii.

    Fata de aceasta, baptisteriul ce se afla vis-a vis, paleste parca. Desi eram cu ochii in sus admirand minunile arhitectonice, am reusit sa evitam cei cativa stropi de ploaie care ne-au amintit ca seara se apropie si avem un drum de facut spre locatia noastra de baza, Firenze.

    Am ales drumul cel mai scurt, pe Via Roma, Ponte Solferino (unde ne-am reamintit de UN pedagog de scoala noua „La Solferino ghe vale... ”), apoi pe Via Antonio Ne-am inapoiat in Piazza V. Emmanuele II ajungand in scurt timp la gara. (urmeaza poze)


    [fb]
    ---
    Trimis de Visan125 in 04.04.13 17:56:18
    Validat / Publicat: 04.04.13 19:04:24
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Roma
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4017 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Visan125); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Cu Reggio inainte mars. Destinatia, Pisa!
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20450 PMA (din 22 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    6 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [04.04.13 20:04:12]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    adri-nico
    [04.04.13 20:38:57]
    »

    Foarte frumos si usor de citit a fost acest review. Astept pozele. Sint sigura ca vor fi de exceptie, asa ca acord votul maxim.

    webmaster13
    [05.04.13 00:36:09]
    »

    Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

    Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

    P.S. am înlocuit denumirea dată de către autorul acestor impresii, Campo dei Miracoli cu Piazza dei Miracoli, este o confuzie des întălnită...Campo dei Miracoli este locul unde a plantat Pinocchio bănuţii de aur !!!

    iulianic
    [05.04.13 08:59:28]
    »

    @savin512: Aşteptam cu interes pozele promise în primul rand pentru că eu nu pot spune că am văzut şi altceva din Pisa în afară de Campo dei Miracoli unde ne-a debarcat autocarul. Ştiam din alte surse că oraşul Pisa are şi altceva de arătat turistului, dar programul nostru nu ne-a permis mai mult.

    Eram curioasă să văd imagini din turn, dar mai ales să înţeleg simţământul celui care urcă pe treptele turnului înclinat. În afară de oboseală pe care o găsesc explicabilă în cazul de faţă, înclinarea este evidentă? O simţi în deplasare?

    Afirmi că

    …pasii deveniti nesiguri ne trag ba in stanga, ba in dreapta in functie de care parte a inclinarii turnului eram.

    E numai oboseala, diferenţa de altitudine şi forma spirală a scărilor sau… înclinarea care pune capac la toate?

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Visan125AUTOR REVIEW
    [08.04.13 01:53:44]
    »

    @iulianic:

    Nu este vorba de altitudine, ci de inclinare si forma spiralata a scarilor si bineinteles de oboseala.

    Dupa prima jmatate din urcus te sprijini usor ba de zidul din dreapta, ba de cel din stanga. Nu este nimic deranjant ci doar neobisnuit sa alternezi ritmic mana de sprijin.

    Visan125AUTOR REVIEW
    [08.04.13 01:57:49]
    »

    @webmaster13:1. Multumesc pentru ilustratiile muzicale.

    2. Ups! Mea culpa! Fireste e vorba de Campo dei Miracoli!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    adri-nico, iulianic, Visan125
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Pisa:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049767971038818 sec
    ecranul dvs: 1 x 1