ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.03.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Arad
ÎNSCRIS: 10.03.13
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 7 nopți
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 5 ani ; 9 ani

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CAZARE [camere etc]:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Concediu pe Valea Sadului

TIPĂREȘTE

Dupa ce in urma cu exact 10 ani ne-am petrecut concediul in zona M-tiilor Cindrel, in frumoasa statiune Paltinis, in vara anului 2012 am hotarat sa revenim pentru o saptamana pe aceste meleaguri sibiene, de aceasta data undeva pe valea raului Sadu.

Dupa ceva cautari pe internet, am incercat sa facem o rezervare la Cabana Nora din Rîul Sadului, dar cum aceasta cabana era rezervata in intregime, de catre un grup din Oradea care a organizat aici o tabara pentru tineret, am ales pentru cazare Cabana Pavel din Raul Sadului, situata la cca. 500 m de Cabana Nora.

Un mic inconvenient a fost faptul ca la Cabana Pavel trebuia sa ne pregatim singuri masa, neexistand restaurant ci doar o bucatarie utilata la dispozitia turistilor. Dar am reusit sa gasim o solutie acceptabila la aceasta problema in urma discutiilor cu proprietarul de la Cabana Nora care, foarte amabil fiind, ne-a spus ca ii pare rau ca nu ne poate servi cu cazarea, dar daca dorim putem servi masa la cabana dansului (meniul convenit cu cei care au organizat tabara), cu conditia sa-l anuntam cu o zi inainte despre mesele pe care dorim sa le servim. Am ales sa servim la Cabana Nora masa de pranz, in fiecare zi. Mancarea a fost foarte buna, suficienta si la preturi rezonabile.

Dar sa revenim la Cabana Pavel unde am fost cazati. Cabana este o constructie frumoasa, noua, amplasata in comuna Rîu Sadului, la cca. 32 km de mun. Sibiu, intr-un cadru natural deosebit, la cofluenta dintre raul Sadu cu paraul Valea lui Ivan, la o altitudine de cca. 800 m. Exista doua trasee pe care se poate ajunge in Rîu Sadului:

a) Sibiu – Cisnadie – Sadu – Rîu Sadului

b) Tălmaciu – Sadu – Rîu Sadului (pe Valea Sadului)

Drumul pana in Rîu Sadului, in prezent este foarte bun, fiind recent asfaltat (pana in august 2012 fiind doar drum pietruit). De fapt, chiar in perioada in care noi am fost in zona se lucra intens la asfaltarea sa, inclusiv in zona cabanelor turistice, ceea ce ne-a stricat intr-o oarecare masura din frumusetea concediului. Chiar daca cabana este retrasa cca. 100 m de la drumul principal, cam orice traseu alegeam pentru drumetie, trebuia ca pe o anumita portiune sa ne intersectam cu santierul in lucru, cu utilajele sau cu masinile care transportau materiale pentru asfaltare. De cele mai multe ori in urma lor se ridica un colb, de care nu mai stiam cum sa ne ferim.

Zona in care se afla Cabana Pavel este inconjurata de intinse paduri de molid, brad si fag, precum si de pajisti pline de verdeata. Aici padurile par a fi rezistat mai bine in fata agresiunii omului, nemaiintalnind acele defrisari devastatoare, pe care le-am vazut in alte locuri pe unde am ajuns. Din discutia cu proprietarul cabanei, care este si padurar, se pare ca salvarea lor s-ar datora faptului ca aici padurile au ramas inca in proprietatea statului.

Cabana este dispusa pe doua nivele. La parter are doua camere spatioase, cu cate doua paturi duble in fiecare camera, baie comuna pe hol, living cu TV, sala de mese unde se afla si doua combine frigorifice, bucatarie. La etaj dispune de 4 camere (doua de 3 persoane si doua de 4 persoane), baie comuna pe hol, terasa.

Mobilierul este din lemn masiv si consta din paturi, noptiere, masuta, cuier, oglinda (lipsesc dulapurile). Curatenia in camere pe perioada cazarii se face prin autogospodarire. Exista si un aspirator la dispozitia turistilor. Cele doua bai comune (cate una pe fiecare nivel) sunt suficient de spatioase si dotate cu cabina de dus. Apa calda este asigurata in permanenta.

Incalzirea cabanei se face cu ajutorul unei centrale termice pe lemne, existand calorifere in toate incaperile cabanei.

Cabana mai dispune de o terasa inalta (unde mai exista putin de lucru – inca nu era montata balustrada, ceea ce o face putin cam periculoasa pentru copii), curte iluminata pe timpul noptii, livada cu pomi fructiferi – in special meri. In curte exista si gratar – unde noi ne-am pregatit un pastrav foarte bun, ”pescuit” de la pastravaria de pe Valea Pinului, aflata la cca. 1,5 km de Cabana Pavel. Lemnele pentru gratar sunt din belsug, fiind puse la dispozitie de catre proprietar

In ceea ce priveste semnalul de telefonie mobila, in august 2012, in zona Cabanei Pavel, nu exista semnal in reteaua Orange si nici in reteaua Vodafone, dar se pare ca exista semnal slab in reteaua Cosmote (Zapp). Asa ca, pentru cei care nu se indura sa inchida telefonul mobil desi vor niste momente de liniste, acesta este locul potrivit!

Preturile la cazare au fost de cca. 60 RON / camera / noapte. Noi am facut si o mica negociere deoarece ne-am cazat pe durata unei saptamani intregi. Fiindca nu am facut deplasarea cu masina proprie, ci cu trenul pana la Sibiu, am convenit cu gazdele noastre sa ne asigure, contra cost, transportul de la Sibiu la cabana din Rîu Sadului dar si la intoarcere pe acelasi traseu, in sens invers. Au fost foarte amabili, totul a decurs asa cum ne-am inteles la inceput si ne-au solicitat in final, pentru transport, doar costul estimat al combustibilului consumat.

Proprietarii cabanei detin si un salas, situat undeva mai sus pe delurile din zona. Turistii pot cumpara direct de la gazde anumite produse specifice zonei.

In cele sapte zile petrecute in zona, am facut mai multe drumetii pe Valea Sadului si pe vaile afluentilor sai: Vale lui Ivan, Valea Vârjoghi, Vale Pinului si alte locuri carora nu le cunosc denumirea. Totusi fiind fara masina proprie si cu doi copii ne ne-am incumetat sa facem trasee foarte lungi. Chiar si asa, fara sa ne indepartam mai mult de 4 – 5 km de locul unde am fost cazati, am putut admira suficient de multe locuri frumoase si sunt convins ca ar mai fi fost multe de descoperit in acest areal.

Fiindca am prins si cateva zile foarte calduroase, am avut ocazia sa ne racorim putin in apele repezi de munte ale raului Sadu si afluentilor sai. Pacat ca nu am avut la noi si o undita cu accesoriile necesare, pentru a testa daca are raul peste, mai ales ca permis de pescuit aveam. Dar nu ne-am gandit inainte de plecare la aceasta posibilitate. Asa ca pana la urma, dupa cum vi-am mai spus, am ”pescuit” fara undita ceva pastravi din pastravaria de pe Valea Pinului. A fost bine si asa.

Dintre obiectivele turistice care pot fi vizitate, in apropiere Cabanei Pavel se afla:

- Hidrocentrala Sadu I costruita in anul 1896 (prima din tara noastra)

- Lacul Negovanu (Lacul Sadu V) – la altitudinea de 1150 m - cca. 13 km

- Pastravaria din Valea Pinului - cca. 1,5 km

- Statiunea Paltinis – prima statiune montana infiintata in Romania, in anul 1894 - cca. 30 km

Desi reprezinta un cadru natural deosebit, Valea Sadului este totusi o zona putin descoperita de turisti si destul de salbatica. Asta poate si datorita starii proaste a drumului pana de curand, a lipsei semnalului de telefonie, a lipsei dezvoltarii altor activitati decat cele traditionale zonei. Toate aceste aspecte au contribuit la mentinerea zonei intr-o oarecare stare de izolare fata de restul civilizatiei. De asemenea, spre comuna Rîu Sadului nu prea exista nici mijloace de transport in comun, localitatea fiind destul de izolata si din acest punct de vedere. Dar nu-i asa ca in orice rau exista si un bine?


[fb]
---
Trimis de geo73 in 24.03.13 21:28:31
Validat / Publicat: 25.03.13 06:40:12
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MĂRGINIMEA SIBIULUI.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7255 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geo73); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cabana Pavel din Rîu Sadului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17300 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...

    • SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.038080930709839 sec
    ecranul dvs: 1 x 1