ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.03.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.02.13
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Emoții puternice la Sighet

TIPĂREȘTE

Mi-am dorit mult să ajung să vizitez acest muzeu... dar nu credeam că voi ajunge prea curând. Iată că anul trecut am stat o zi în Sighetul Marmației, așa că nu am ratat ocazia.

Ori ne orientăm noi greu după indicatoare, ori chiar nu erau explicite. L-am găsit până la urmă din greșeală, într-o plimbare pe jos. Se află pe o stradă laterală celei principale. Orășeul este mic, așa că nu veți putea rata Memorialul.

Am vazut că programul de vizitare dureaza pâna la ora 18:30, dar că depinde de perioada anului. Uneori se închidea și mai devreme. Prețul este de 6 lei pentru un adult și de 3 lei pentru copii și studenți. Era și o taxă de fotografiere.

Imediat după intrare, este un magazin unde se vând tot felul de cărți scrise în perioada de persecuție comunistă, dar si căni, sacoșe, calendare, pe care scrie „ Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei¨intrarea în muzeu se face prin stânga intrării principale și se observă că are mai multe săli. Este un muzeu interactiv, în unele săli erau și filmulețe sau materiale audio. De exemplu intr-una din săli se putea sta pe scăunel si viziona scene din seria Memorialul durerii.

Este foarte interesant pentru că muzeul se află chiar pe locul fostei închisori, așa că se mai pot vedea lifturile, camerele de tortură...

Este structurat pe „capitole˝... este o cameră care se referă la presă, o cameră care se referă la medicină (cu o hartă a părților corpului cele mai afectate la prizonieri), alta este despre viața cotidiană (puteați vedea acolo și sticlele de lapte, de Cico, uniforma de școala...), altă cameră despre biserică, dar și camerele unde au stat anumiți deținuți, cu nume mai sonore.

M-a impresionat foarte mult că era expusă și o scrisoare a unui deținut către soția sa, unde o ruga să îi trimită niște ciorapi mai groși și mâncare.

Într-adevăr, când ieși de acolo nu poți decât să taci, să te reculegi și să te rogi pentru victimele a căror poze căptușesc pereții întregului muzeu.

Ne-au cuprins emoții puternice după acea vizită...


[fb]
---
Trimis de alexa91 in 05.03.13 18:45:48
Validat / Publicat: 05.03.13 20:06:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIGHET.

VIZUALIZĂRI: 1801 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alexa91); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14150 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

traian.leuca † [05.03.13 23:22:10] »

"Cine uita nu merita" a zis marele Nicolae Iorga.

Cu ocazia review-ului tau, am citit si impresiile celorlalti autori, legate de aceasta destinatie. La cat de interesant este acest muzeu, cred ca nu s-a scris suficient.

Am fost si eu acolo si am fost profund impresionat. L-am considerat atunci (ca si astazi), cel mai documentat si structurat muzeu despre istoria comunismului. Cineva spunea intr-un review: "aici nu gasesti o pagina de istorie ci o carte"

Muzeul este un prilej de trista aducere aminte, pentru cei in varsta care au trait acele vremuri, dar si pentru cei tineri ca material didactic la lectia de istorie.

Fiecare din cele 50 de foste celule, au o tematica aparte si reprezinta cate un minimuzeu.

Am si acum in fata ochilor cateva din ele: camera in care au stat Iuliu Maniu si Bratianu, manifestele de la Romania Libera, amintiri din "epoca de aur", Ungaria '56, Cehoslovacia '68, rezistenta din munti, medici renumiti, avocati renumiti, cadre militare, canalul Dunare-Marea Neagra, camera neagra etc.

Din cauza timpului, am parcurs cam repede aceste incaperi si mi-am propus ca in acest an, sa-mi rezerv suficient timp pentru o alta vizita in Maramures, respectiv Sighet.

abancor [06.03.13 09:51:44] »

Păcat că nu mai sînt cîteva asemenea muzee în țară, mai aproape de marile orașe, unde să fie duși în vizită la ora de istorie elevii de liceu.

alexa91 [06.03.13 21:26:57] »

Într-adevăr, este nevoie de mult timp pentru a vedea și a rumega toate încăperile muzeului. Și eu îmi doresc mult să revin.

De asemenea, și eu m-am gândit de câteva ori de ce nu se fac astfel de muzee și în alte părți. Nici măcar în București... sau este vreunul în Capitală și nu știu eu?

adelabdul [07.03.13 22:56:13] »

Asta este un muzeu care chiar impresioneaza. Ce multe poze frumoase ai pus! Ai un vot de la mine! Este un site bun!

abancor [11.03.13 09:51:26] »

@alexa91: Nu e nici unul în București, din păcate. Și cel de la Sighet s-a născut cu greu, din inițiativa privată și eforturile asidue ale cîtorva (cea mai cunoscută personalitate implicată e Ana Blandiana) și din fondurile Consiliului Europei. S-a ales acel loc probabil pentru că închisoarea era abandonată, în ruină, și a fost posibilă preluarea sa de către fundația care s-a ocupat de proiect.

Mai multe despre memorial, fundație și alte proiecte găsiți pe memorialsighet.ro și pe wikipedia.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, alexa91, traian.leuca
Alte impresii din această RUBRICĂMemorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06016993522644 sec
    ecranul dvs: 1 x 1