ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.02.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 16.01.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Retezat - Circuitul lacurilor

Ilustrație video-muzicală
MIRCEA BANICIU - Drum inapoi


TIPĂREȘTE

Pentru ca iubim muntele si drumetiile ne-am propus ca in fiecare an sa ne rezervam cate o saptamana pentru a ajunge intr-o grupa de munti mai greu accesbila intr-un wekeend. Anul acesta a fost randul Masivului Retezat. Cum am ajuns in Retezat si unde ne-am cazat am scris aici.

Am plecat de acasa pregatiti cu harti, detalii despre trasee si chiar un plan pe zile cu traseele pe care vroiam sa le facem.

Masivul Retezat are forma unui H mare, mare, avand doua creste principale legate intre varfurile Papusa si Custura de o creasta ascutita, lunga de 2,5 km. Din aceste creste principale se desprind culmi secundare ce delimiteaza vai glaciare in care se gasesc numeroase lacuri glaciare.

Masivul Retezat detine primul loc in Carpatii romanesti ca altitudine medie, 2350m, avand 20 de varfuri cu inaltime peste 2000m. Acelasi loc il ocupa si in privinta lacurilor glaciare, 80 la numar, dintre care 50 sunt lacuri permanente.

Fiind cazati la Pietrele, in partea de nord a masivului, vroiam sa exploram creasta nordica. Aceasta are o lungime de aproximativ 30km. Principalele varfuri din creasta nordica sunt: Peleaga (2509m) cel mai inalt din masiv, Papusa (2508m), Bucura (2433m), Judele (2398m), Barlea (2348m), Zlata (2142m). Cele mai importante culmi sunt: Culmea Lolaia, Culmea Stanisoara, Culmea Pietrele, Culmea Valea Rea.

Dar socoteala de acasa nu se potriveste intotdeauna cu cea din targ. De teama ca va trebui sa ne intoarcem din Retezat fara a face vreun traseu le-am propus partenerilor mei de drumetie sa incercam sa urcam macar pana in Curmatura Bucurei care da in creasta nordica a masivului. Stiam ca de acolo puteam vedea lacul Bucura si aveam totodata panorama asupra imprejurimilor. Nu concepeam sa ajung in Retezat si sa nu vad perla acestor munti, cel mai mare lac glaciar din tara, avand o suprafata de 8,90ha. In planul nostru acesta era inclus intr-un traseu destul de lung pana la lacul Zanoaga (cel mai adanc lac glaciar din tara - 29m).

De la Pietrele porneste traseul marcat cu banda albastra spre Lacul Bucura, timp de parcurgere 3 ½ -4 h. Poteca urca prin padurea deasa de molid care imbraca muntele Stanisoara iar dupa 35 de minute am ajuns intr-o poiana. Aici, la 1760 m altitudine se afla refugiul Gentiana ce seamana mai mult cu o cabana din lemn decat cu un refugiu cu care eram noi obisnuiti. In fata refugiului, unde sunt amenajate mese si bancute, la granita dintre padure si lumea pietrelor, am luat micul dejun.

Traseul ne poarta apoi pe valea Pietrele, situata intre culmea Stanisoara si culmea Pietrele, intai prin campuri intregi de jnepenis apoi printere lespezi mari de piatra. Nu cred ca am mai intalnit in alti munti atata intindere de lespezi ca in Retezat. Pe traseu trecem pe langa cascada Pietrele, pe langa un bloc de pietre ce poarta numele Bordul Tomii - un loc bun de refugiu pe vreme rea ca apoi, la 1930m sa poposim pe malul lacului Pietrele unde facem o pauza bina meritata inaintea asaltului spre creasta nordica a Retezatului. Urcusul acesta pe grohotis, de la lacul Pietrele pana in Curmatura Bucurei la 2260m altitudine, a fost cea mai grea parte a traseului. Ajunsi in creasta avem privelisti ample spre caldarea glaciara a Bucurei cu perla Retezatului, lacul Bucura, dar si spre varfurile semete, Peleaga, Papusa, Retezat. Aici avem si semnal la telefon asa ca le dam vesti celor dragi.

Chiar daca ne propusem sa mergem doar pana aici vazad ca, desi am facut dese opriri, ne incadrasem in timpul de pe indicator iar “lacurile insirate” erau atat de aprope am hotarat sa facem turul lacurilor.

Coboram spre caldarea Bucurei pana la 2070m si incepem sa urcam pe langa paraul Bucurelul pe traeseul marcat cu banda galbena si punct rosu. Primul lac din circuitul lacurilor pe malul caruia am poposit a fost lacul Taul Portii situat la cea mai mare inaltime a circuitului glaciar al Bucurei, 2260m. Nu este foarte mare dar este unul dintre cele mai frunoase. In apele lui limpezi se oglindesc Turnul Portii si Vf. Judele.

Cele doua marcaje se despart aici; banda galbena merge pe varful Retezat iar punctul rosu urca saua Judele si continua spre lacul Zanoaga. Noi continuam traseul pe marcaj punct rosu si intalnim al doilea lac din acest circuit - lacul Taul Agatat situat la 2208m, un lac micut suspendat sub vf. Bucura. De aici avem o imagine de amsamblu a tuturor lacurilor din circul glaciar Bucura.

Urmeaza o coborare abrupta spre celelate lacuri. Avem si aici marcaj punct rosu ce ne poarta pe o brana putin deasupra primelor doua lacuri, Florica si Viorica ca apoi sa coboare destul de mult spre lacul Ana.

Ne-am propus sa facem cate un popas pe malul fiecarui lac, sa luam cat mai mult contact cu natura. Am coborat pe malul lacului Florica situat la 2090m avand o suprafata de 0.80ha si o adancime medie de doar 1m. De aici, in 8-10 minute la pas lejer, am ajuns pe malul lacului Viorica (2070m) putin mai mare decat primul, avand o suprafata de 0.95 ha si o adancime medie de 3m.

Pana la lacul Ana distanta si diferenta de nivel este ceva mai mare si luati in calcul si afinele care va fac cu ochiul la tot pasul si peisajele demne de luat in seama. Situat la 1978m altitudine la o diferenta de nivel de 90m fata de lacul Viorica, lacul Ana primeste apele paraului Viorica in cascade.

Lacul Ana are forma unei pere si este cel mai mare lac din sirul lacurilor, avand adancimea medie de 11.5m ocupand o suprafata de 3.10 ha.

De la lacul Ana coboram in 15-20 de minute la ultimul lac din acest circuit – Lacul Lia situtat la 1910m. Forma triunghiulara vazuta atat de clar din Taul Portii se pierde acum in zare. Suprafata lacului este de 1.35ha iar adancimea medie de 4.5m. Ne asezam pe malul lacului aproape muti de atata frumusete ce ne inconjoara de ore bune de mers. Oboseala o alungam cu o baie rece la picioare in apa limpede a lacului si cu afinele care se gasesc din belsug in jnepenisul din jurul lui.

Incepem urcusul din dreptul lacului Lia spre poteca ce vine din Poiana Pelegii si se indreapta spre lacul Bucura. Nu a fost o alegere tocmai buna pentru ca inainte de a junge la Bucura, poteca era transformata in toaleta publica. Acesta a fost cel mai murdar loc intalnit in Retezat. Pacat ca nu toata lumea intelege ca natura si ceilalti iubitori de munte trebuiesc respectati.

In sfarsit, a venit randul Lacului Bucura, Perla Retezatului, cum mai este numit cel mai mare lac glaciar din Romania, sa ne rasfete cu racoarea apei si oglindirea crestelor din jur.

De la 2040 m unde este situat lacul Bucura urcam iarasi in Curmatura Bucurei la 2260 m. Din nou prin lumea pietrelor, a jnepenisului si a padurii ajungem dupa 12 h de la plecare la Complexul Turistic Pietrele situat la 1480 m altitudine.

Natura pura, linistea deplina, cerul atat de aproape, te fac sa simti ca oricat de mult ai strabatut pana aici in inima Retezatului, a meritat fiecare pas, fiecare piatra calcata, fiecare strop de sudoare din arsita soarelui si fiecare bataie puternica a inimii cand urcusul o solicita la maxim.

AmFostAcolo si va dorim si voua sa ajungeti sa traiti pe viu aceasta experienta, iar pentru cei care nu pot, desi isi doresc, sper sa le placa jurnalul meu si pozele atasate.

Carari frumoase tuturor!


[fb]
---
Trimis de Lumis66 in 01.02.13 22:10:54
Validat / Publicat: 01.02.13 23:02:32
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6574 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lumis66); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Retezat - din nou spre Pietrele
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Admin
[01.02.13 22:58:28]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Diaura*
[01.02.13 23:40:36]
»

Super.

Recunosc ca nu m-as aventura si de aceea apreciez si mai mult un lucru pe care eu nu il pot face. Felicitari.

webmaster13
[02.02.13 09:14:48]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Lumis66AUTOR REVIEW
[02.02.13 10:00:23]
»

@Admin: multumesc

@webmaster13: multumesc, nu degeaba esti DJ nostru

@Diaura: cand faci ceva cu placere parca totul devine mai usor dar la asemenea placere ai nevoie de sanatate si conditie fizica buna.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Diaura*, Lumis66
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții prin Parcul Național Retezat:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067823171615601 sec
    ecranul dvs: 1 x 1