ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.01.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 4 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 5

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Redescoperind Maramuresul 3

TIPĂREȘTE URM de aici

Asa cum v-am spus in prima parte, dupa vizita de la Cascada Cailor din statiunea Borsa, cand ne-am intors la pensiunea Seky din Salistea de Sus am avut ocazia sa ne cunoastem mai bine cu proprietarii pensiunii cand am servit cina dar, totodata si cu un grup din Bucuresti care sosise acolo cu o zi inaintea noastra si cu care am inceput sa socializam.

Asa am aflat ca d-lor au fost cu o zi inainte in Viseul de Sus pt o plimbare cu mocanita dar n-au gasit bilete si n-au fost singurii in postura asta-zeci de oameni ramasesera pe jos!

-Ioi (vb ardeleanului!) am zis, deci suntem in pericol sa scapam acest obiectiv pe care-l planificasem mai demult (era pe primul loc din zona asta cand am planificat acest circuit).

-Ba nu, ne-au linistit interlocutorii nostrii, pt ca am facut noi rezervare a 4-a zi pt un grup mai mare si vreo 4 persoane au renuntat-''la barza chioara ii face Dumnezeu cuib! ''am gandit si ne-am culcat linistiti.

A 4-a zi am plecat pe la ora 7.30 dimineata, cu micul dejun pregatit la pachet, prin Sacel-Moisei-Viseu de Sus iar undeva in centrul oraselului pe un drum foarte prost de cca un km am ajuns la gara de unde pleca mocanita.

Bineinteles ca era o coada f mare dar noi am mancat linistiti deoarece prietenii nostrii rezolvasera partea cu biletele; ba chiar am avut timp sa mai cumparam niste gogosi calde excelente pt care am renuntat la o parte din pachet cu mic dejun in favoarea unor maidanezi.

Erau 2 garnituri de tren trase de niste locomotive cu aburi alimentate cu lemne care s-au umplut pana la refuz in vagonete cu si fara geamuri; noi am stat intr-unul fara geamuri pt a ne bucura de aerul curat si de peisaje; am inteles ca, in cazuri exceptionale se pune in miscare si a 3-a garnitura si atunci, instinctiv, am inceput sa fac calculul rentabilitatii afacerii (asa-i romanul!) -biletele erau de 45ron/adult si vreo 30ron/copil-mamaaa ce de bani!

Am mai aflat de la cei care stateau langa noi ca ei au dormit in gara, in niste vagoane cuseta si au avut si masa asigurata in vagonul restaurant contra unor sume nu tocmai mici (cca 150 lei/pers) si atunci am inceput sa-i fericesc pe cei de la CFF (caile ferate forestiere) Viseu de Sus.

M-au lamurit tot interlocutorii mei si apoi m-am convins singur ca era de fapt un parteneriat cu o firma elvetiana care adusese vagoanele cuseta, produse in Germania de Est pt Cehoslovacia (de ce-o trebui sa vina altii straini sa exploateze potentialul nostru turistic, nu stiu!).

Plecam in jur de 9.30 la cca 10 min dupa prima garnitura cu niste zmucituri puternice, suieraturi asurzitoare si nori de aburi care-mi aduceau aminte de copilarie (tata a fost cfr-ist!) si de filmele din perioada interbelica.

Dealtfel aceasta cale ferata, cu ecartament mai mic de 80 cm, a fost construita dupa primul razboi mondial si a fost folosita exclusiv pt transportul bustenilor, lucru care se intampla si in prezent, pe langa destinatia turistica.

Fiind foarte veche nu se poate merge cu mai mult de 10km/ora astfel ca distanta de cca 22km pana la statia Paltin, locul pana unde pot merge turistii, se face in ceva mai bine de 2 ore si 15 min cu vreo 3 opriri-pt alimentarea locomotivei cu apa, toaleta sau pur si simplu pt peisaje, de o frumusete salbatica.

Pana la cativa km in sus se poate ajunge si cu masina la cele cateva case de pe Valea Vaserului iar dupa vreo 8 km se face o bifurcatie a caii ferate, intr-un punct localizat pe harta cumparata din gara ca Delta-Novat, noi mergand pe cea din stanga.

O nota pitoreasca a dat-o tanara controloare cu sapca de cfr-ista care ne-a perforat biletele clasice, pe care am chestionat-o putin si am aflat ca era din Germania impreuna cu colegii de scoala cu care facea munca voluntara in schimbul cazarii si mancarii pe timpul sederii in Romania (nu i-as convinge pe-ai mei sa faca asa ceva!).

Colegii (mai mult colegele!) tinerei aveam sa-i cunosc la statia finala, Paltin, unde ajutati de mecanic si sef de tren au dat jos din vagonul unde tineau lemnele pt locomotiva, lazi cu racoritoare, cu bere, dulciuri, cafea, mititei, carnati, carne pt fripturi pe care i-au facut pe gratarele deja incinse si nu mai pridideau cu comenzile de la turisti de toate neamurile-pe langa romani mai erau nemti, englezi si chiar o pereche de japonezi(din ce-am vazut eu).

Masa se putea sevi pe niste masute atat in aer liber cat si in niste foisoare imense, te puteai racori in apa raului, puteai sta la soare, juca carti, table si rummy, fiecare dupa preferinta timp de cca o ora si jumatate atat cat dura popasul; se putea face si ceva trasee scurte prin imprejurimi dar majoritatea au preferat sa ramana in acea poiana amenajata rustic; se gasea si o toaleta din lemn dar cam insalubra si superfolosita astfel incat era mai degraba de evitat.

Undeva pe malul raului am observat un aranjament pt un mare foc de tabara, am intrebat pe cineva si mi-a spus ca sunt organizate excursii si noaptea acolo, pt grupuri mari care inchiriau toata garnitura iar langa foc au loc adevarate spectacole de muzica (n-am inteles prea bine ce gen de muzica!); trebuie sa fi fost o feerie mai ales ca in acea perioada a fost vreme frumoasa iar cerul era senin noaptea.

La intoarcere, chiar daca am avut decat 2 opriri scurte, drumul ni s-a parut mai lung, parca ne deranja mai mult smuciturile trenului dar totul era atenuat de peisajele foarte frumoase si pitoresti-parca eram dintr-un film vechi!

Noroc ca nepotelul s-a imprietenit cu o fetita din Buzau astfel ca nu s-a plictisit ci dimpotriva, cand am coborat vroia sa mai ramanem impreuna cu familia respectiva, dar acest lucru n-a fost posibil deoarece ei venisera cu trenul din Sighet unde aveau cazare si erau in intarziere.

Am cumparat ceva suveniruri dintr-o casuta de langa gara (chiar si acolo vindea un neamt, probabil n-au incredere in romani sa le gestioneze afacerea) si am plecat foarte multumiti de ce vazusem-in opinia mea unul dintre cele mai frumoase obiective din Maramures (alaturi de Cimitirul Vesel de la Sapanta, manastirea Barsana si Cascada Cailor) si nu numai, un obiectiv vizitat anual de zeci de mii de turisti dar care, din pacate nu ne apartine in totalitate, ca dealtfel multe din tara asta! Dar despre asta vom mai vorbi!

La intoarcere n-am mai luat-o prin Moisei ci in partea cealalta spre Sighet, prin Viseu de Jos iar de acolo am virat la stanga, peste dealuri, pe un drum judetean nu prea stralucit, dar bun, prin Bocicoel, Bogdan Voda (unde in centru am vazut o frumoasa statuie a domnitorului cu acelasi nume), Dragomiresti si apoi Salistea de Sus, la pensiunea Seky, o gazda deosebit de primitoare.

In ultima seara am avut timp mai mult sa ne bucuram de micuta dar frumoasa gradina zoologica din curtea pensiunii, de curtea superba plina de pomi si foisoare iar proprietarul ne-a dat cheia casei memoriale a fostilor proprietari care ascunde o frumoasa poveste de dragoste-va las voua placerea s-o descoperiti daca mergeti in zona fie si numai pt a servi masa1N-o sa regretati!

A 2-a zi, dupa ce ne-am odihnit bine si am servit micul dejun am plecat lasand in urma nostalgii si regrete (nu am vizitat toate obiectivele propuse) spre urmatoarea tinta a circuitului nostru-Tara Fagarasului.

Voi reveni!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de marocanu21 in 22.01.13 22:43:25
Validat / Publicat: 23.01.13 08:00:47

VIZUALIZĂRI: 1925 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marocanu21); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 parcarea din gara s-a umplut pana am plecat
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Nicu V
[23.01.13 15:55:47]
»

Tare frumos trebuie sa fie pe acolo. Din pacate pentru mine este prea departe si nu neaparat ca distanta, ci ca timp, mult mai repede ajung in Grecia, spre exemplu. Daca am avea si noi niste autostrazi... Pacat.

Oricum ne delectam cu fotografiile deocamdata.

Felicitari!

marocanu21AUTOR REVIEW
[23.01.13 16:40:07]
»

@nicu014: Multumesc!

Iti doresc sa ajungi pe-acolo si sunt convins ca nu vei regreta!

Nu sunt vreun nationalist dar de f multi ani imi impun cate un circuit prin tara (mai mare sau mai mic, dupa posibilitati!), de fiecare data altceva si te rog sa ma crezi ca mai am multe de vazut!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
marocanu21
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Maramureș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053600072860718 sec
    ecranul dvs: 1 x 1