ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.01.2013
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    DEC-2012
    DURATA: 1 zile
    single

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 7 MIN

    Trinity College

    Ilustrație video-muzicală
    JOHNNY LOGAN - WHAT'S ANOTHER YEAR


    TIPĂREȘTE URM de aici

    Unul din cele mai admirate si respectate locuri din Dublin este Trinity College.

    Dupa ce facusem o plimbare pe O'Connell str. si traversasem podul cu acelasi nume, (singurul pod ce are lungimea egala cu latimea), am trecut prin fata Bank of Irland, am traversat strada si am ajuns la aceasta vestita universitate. Oficial si intreg, numele ei este Colegiul Sfintei Treimi si al Reginei Elisabeta. Vis-a vis de colegiu sunt cladirile in care pana nu demult era sediul Parlamentului.

    Inainte de a intra in curtea lui am intrat la centrul de informare turistica de unde am mai luat cateva pliante si brosuri cu obiectivele importante din oras.

    Trinity College se prezinta impunator pe toate cele trei strazi de care este inconjurata; College str. unde este intrarea principala, Nassau str. pe latura din dreapta si Pearse str. pe cea din stanga.

    Universitatea a fost inaugurata in vremea monarhiei Tudorilor, mai exact in timpul domniei Reginei Elisabeta I, in 1592 si este prima Universitate deschisa in Irlanda si una din primele sapte din Marea Britanie. La vremea aceea era undeva in afara zidurilor orasului. Cum in evul mediu biserica era cea mai importanta forta politica si sociala, desigur si in invatamant avea un cuvant greu de spus. Trinity College era o universitate protestanta si abia in 1793 au fost admisi primii studenti romano-catolici, fara insa ca acestia sa aiba drepturi egale cu studentii protestanti; profesorii erau doar protestanti si burse primeau doar protestantii.

    Abia in 1873 aceste restrictii au fost inlaturate dar in contiunare Biserica Catolica din Irlanda, era cea care dadea sau nu aprobarea, pentru ca un membru al comunitatii sale sa devina student la aceasta universitate. Asta in conditiile in care incepand cu 1904 au fost admise femeile ca studente. Abia dupa 1970 catolicii au putut devenii studentii acestei univerasitati fara a mai fi nevoiti sa ceara si sa obtina permisiunea episopului lor si fara sa mai riste excomunicarea daca se inscriau fara acest acord. Toate aceste lupre religioase, sunt greu de urmarit si de inteles de mine si cred ca si de alti ortodocsii, care nu s-au confruntat cu astfel de situatii.

    Am trecut de poarta si de gardul din fier forjat care nu ascund nimic din marertia acestor constructii, am vazut cele doua statui; in stanga a lui Edmund Burke (om politic, orator si filozof) si in dreapta a lui Oliver Goldsmith (scriitor), apoi am trecut pe sub arcada de la intrare si am ajuns in prima din curtile interioare ale acestei universitati.

    Acest centru universitar are facultati cu peste o suta de specializari, fiecare avand si cursuri postuniversitare. La capatul primei alei, este Campanille. In partea stanga este cladirea sectetariatului si in dreapta Facultatea de Arte. Tot in acea zona in dreapta este biblioteca veche cu celebra Book of Kells.

    In total sunt peste 60 de cladiri care fac din acest ansamblu nu doar un centru universitatr ci si unul din cele mai vizitate obiective turistice din oras (intrarea libera).

    Desigur la inceput a fost o singura cladire, la care s-au tot adaugat altele. Poate cea mai buna perioada din acest punct de vederea au fost sec. XVIII- XIX, cand s-au construit biblioteca (veche) in anul 1712, dupa care au urmat cantina, editura si multe cladiri dedicate studiului.

    In 1711 a luat nastere Facultatea de Medicina si in 1842 cea de Inginerie care a fost una dintre primele de acest gen din Irlanda si Marea Britanie. Dupa 1850 Facultatea de Drept a fost reorganizata si materia revizuita in concordanta cu vremurile si legile adoptate in ultimii ani...

    In timp ce ma plimbam pe aleile facultatii si admiram maretia cladirilor, curatenia aleilor si perfectiunea gazonului din curtile interioare, am intalnit statuile lui George Salmon - Provost (respectat si iubit rector universitar – profesor de drept) si cea a lui Leky. Termenul provost inseamna cel mai inalt grad al profesorilor universitari – echivaleaza cu decanul din facultatile noastre. Este un titlu de mare respect si onoare. Exista si un viceprovost, adica un prodecan. Un alt titlu pe scara erarhica, este fellowship si il primesc cadrele didactice care au excelat în domeniul lor de cercetare.

    Din cand in cand in timp ce parcurgeam aleile universitatii si mai admiram vechile cladiri, mai imi aruncam privirea pe pliantul cu descrierea facultatii si cu cele mai importante momente din activitatea sa de peste patru sute de ani, in care peste o suta de promotii de studenti au pasit cu fruntea sus si cu o diploma universitara in mana, spre viata.

    La treizeci de ani de la admiterea primei femei ca student la Trinity College, a fost numita si prima femeie profesor.

    Alte momente importante in istoria aceste universitati sunt;

    1925 - infiintarea Facultatii de Comert

    1934 - infiintarea Facultatii de Studii Sociale

    1962 - unirea celor doua sub numele de Scoala de Afaceri si Studii Sociale.

    1969 – mai multe scoli si departamente au fost reorganizate. Astfel au luat nastere noi facultati - cea de Arte si Litere, Studii Economice si Sociale, Inginerie si Stiinte, cea de Stiinte medicale inclusiv stomatologie.

    1970 - odata cu ridicarea restrictiilor de inscriere in Trinity College a romano-catolicilor doar cu acordul si dispensa speciala data de arhiepiscop, in cadrul universitatii a fost admis un capelan romano-catolic.

    1975 - a luat fiinta Institutul de Tehnologie din Dublin

    1077 - infiintarea Facultatii de Farmacie si aducerea cele de Medicina Veterinata in cadrul acestei universitati.

    1989 – 1990 s-a remarcat ca un "bum "al admiterii studentilor; in aceasta perioada nr. lor s-a dublat, unul din motive fiind si accepatarea studentilor straini. Efortul financiar a fost foarte mare si conducerea a fost putin depasita de aceasta situatie.

    Ca si complex arhitectural, Trinity College este impresionata. Daca atunci cand a luat nastere era undeva in afara zidurilor orasului, acum se afla in plin centru si asta il face si mai usor de vizitat.

    Cazarea studentilor se face in camine amplasate in afara universitatii in alte resedinte, cea mai mare dintre ele fiind Goldsmith Hall. In total exista 700 de camere studentesti.

    In plimbarea prin marele campus universitar am intalnit pe langa facultatile si cladirile vechi istorice si alte noi, care desi contrasteaza cu cele vechi, demonstraza ca in permanenta universitatea se extinde si ca tine pasul cu vremurile.

    Nu foarte departe de aleea si de prima curte interioara, undeva in parte dreapta, este biblioteca veche a universitatii. Detine o mare colectie de carti vechi, manuscrise si harti (peste 500.000 de harti). La cele vechi se adauga cele actuale necesare studentilor in procesul de invatamant... in total 5 milioane de volume. Book of Kells si alte cateva manuscrise antice sunt mandria bibliotecii.

    Book of Kells este o carte veche religioasa, scrisa in latina si bogat ilustrata, ce cuprinde cele patru Evanghlii din Noul Testament si a fost scrisa in jurul anului 800 e. n. Cartea nu este o transcriere simpla a evengheliilor. In ea au fost combinate elementele clasice crestine cu simboluri irlandeze, celtice; au fost adaugate ilustratii pentru multe din textele cartii; ilustratii geometrice, zoomorfe si florale, care ii dau un plus de eleganta si culoare. La realizarea ilustratiilor au fost folosite multe culori - violet, lila, rosu, roz, verde, galben, dar nu s-a folosit auriul ca in alte cati similare. Pigmentii sunt naturali, unii din ei inexistenti pe insula si din acest motiv au fost importati di intrega lume; lapislazuli a fost adus tocmai din actualul Afganistan. In paginile aceste carti, este una, ca un tablou ce o infatiseaza pe Fecioara Maria cu Pruncul, cea mai veche ilustratie a lor dintr-un manuscris din Vest-ul Europei. Dupa analiza grafologica s-a stabilit ca trei carturari au scris-o, ceea ce este o mare si migaloasa munca. Numele cartii vine de la Abatia Kells unde a stat cartea sute de ani. Book of Kells a fost reconditionata si impartita in patru volume si in prezent poate fi " rasfoita " in format electronic de oricine viziteaza biblioteca.

    Biblioteca universitatii are un statut juridic aparte, adica este depozit legal pentru Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord si Irlanda. Asta inseamna printre altele, ca primeste cate un exemplar din orice carte tiparita in cele doua state (cam 100.000 de exemplare noi in fiecare an). Exista si o a doua biblioteca, intr-o cladire noua – The Barkeley Library. In fata bibliotecii noi, este o opera de arta semnata de Arnaldo Pomodoro; Sfera.

    Trinity College se mandreste ca are in colectia sa de obiecte vechi si deosebite, harpa Brian Boru, una din cele trei care au supravietuit evului mediu, simbol irlandez intalnit pe toate insemnele oficiale inclusiv pe monezile Euro. Se spune ca este o harpa fermecata si in jurul ei s-au tesut o multime de legende; incepand cu primul rege irlandez care a facut din ea emblema lui, doar stapanul harpei o putea face sa cante.

    Sa fii student la Trinity College este o mare onoare si asta duce la o recunoastere internationala a cunostintelor si a diplomei obtinute. Pentru stimularea studentilor in fiecare an se dau examenele pentru bursa, in urma caraora cei mai buni elevi primesc o bursa anuala, sau camere libere la camin, masa de pranz gratuita si taxe scolare reduse sau scutire pentru ele de 100%.

    Trinity College se infrateste cu Universitatea din Oxford si cu cea din Cambridge. Are legaturi cu doua spitale universitare. In apropiere de intrarea din str. Nassau exista o galerie de arta contemporana – Douglas Hyde Gallery.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 22.01.13 14:10:19
    Validat / Publicat: 22.01.13 16:35:09

    VIZUALIZĂRI: 4156 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Dublin - Trinity College, intrarea din College str.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 22 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    3 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [22.01.13 16:32:34]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    webmaster13
    [22.01.13 23:21:01]
    »

    Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

    Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [23.01.13 12:15:20]
    »

    @webmaster13:

    Multumesc.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Diaura*
    Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Dublin și împrejurimi:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10024380683899 sec
    ecranul dvs: 1 x 1