ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.01.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2012
DURATA: 4 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Yiwu - capitala mondiala a... everything!

TIPĂREȘTE URM de aici

Capitala mondiala a marfurilor cu amanuntul se afla aici, in orasul cu peste 2 milioane de locuitori aflat in centrul provinciei Zhejiang, aflat in sud la aproximativ 100 de kilometri de mai cunoscutul oras Hangzhou, capitala districtului si la 300 de kilometri de Shanghai.

Cunoscut la nivel national si mai ales international, datorita unei piete de desfacere imense a produselor, este locul unde se observa daca economia lumii s-a redresat sau se afla inca in recesiune, dupa numarul comenzilor. Astfel ca orasul nu lipseste din agenda de calatorii a micilor intreprinzatori, inclusiv din Romania.

Exista peste 3000 de agentii de afaceri din peste 120 de tari, cu multi business-men care traiesc aici, in special arabi... Datorita acestui fapt, orasul a avut in ultimii ani o ascensiune fulminanta, care dintr-o comunitate mica ce se ocupa cu agricultura, a ajuns sa domine lumea comerciala.

Desi in Romania s-a creat mitul chinezariilor, adica a lipsei de calitate a produselor din China, lucrurile nu stau chiar asa.

In China exista marfa foarte ieftina, de calitate proasta, la fel cum exista marfa scumpa (totusi, ieftina in comparatie cu Europa), de foarte buna calitate. Intre cele doua extreme, se pot gasi produse la preturi corecte. Totul depinde de importator, daca alege sa aduca in Romania marfa ieftina, si implicit necalitativa, sau marfa de calitate, la un pret mai mare, dar competitiv in Romania.

Asa am ajuns si eu in ,,tara de mijloc'', cu ajutorul unui amic care are afaceri cu diversi furnizori chinezi. Cunoscandu-mi slabiciunea pentru aceasta cultura traditionala, asta l-a determinat sa-mi ofere sansa de a-mi realiza un vis, fiind apogeul pelerinajelor mele - iar eu o sa-i raman indatorat vesnic!

Cu aceasta ocazie mi-am schimbat look-ul si m-am ras pe cap, in semn de respect pentru calugarii budhisti, sa fiu in pace cu toata lumea, cu universul, viata sa capete alt sens, sa intru in armonie si sa eman liniste sufleteasca, sa-mi fac inlauntrul meu ,,micul meu Tibet'', ... dar sa nu intru cu totul in absolut!...

In cele cateva zile petrecute aici, cu ajutorul unui agent chinez (care percepe un comision de 3% pentru fiecare serviciu), mi-am asigurat toate conexiunile pentru vizitarea Chinei de Est (vezi impresiile mele).

A avut un aport important in adaptarea treptata si integrarea in gastronomia chinezeasca, perindandu-ma mai intai prin Mc. Donalds sau KFC, apoi prin restaurantele arabesti (Sultan), restaurantele cu specific chinezesc (Xinsanmao, Diy, New Jinchui, Nanji Island), terminand la expresia pura a carciumelor de de pe strada...

De asemenea, m-a initiat in tainele scolilor de masaj Alian, Hongtai si Xingyuan, tratamente ce dureaza mai mult de trei ore de relaxare si revigorare (o sa revin cu un rw dedicat acestui procedeu medical). De retinut faptul ca serviciile erau cu 50 % mai ieftine decat in Shanghai sau Beijing!

Am ramas usor socat de traficul absolut haotic, unde pietonul nu are nici un drept! Cred ca legislatia din acest tip de orase, are ca principiu ,,cine baga botu' masinii primul, ala are prioritate ''! Cu toate acestea nu am observat nici un accident, nici pe carosabil, dar nici la televizor - obisnuit fiind cu stirile noastre!

Este de remarcat ca taxiurile nu au voie sa paraseasca orasul, aceasta aprobare o au decat firmele particulare de transport.

M-a contrariat mizeria lasata pe timpul noptii, in timpul targurilor care se tin in fiecare sambata si cum uimitor de curate aratau aceste strazi a doua zi, ceea ce-mi confera dreptul sa afirm ca intr-adevar China este tara contrastelor!

C-o expansiune fantastica a ultimilor ani datorita comertului, Yiwu nu ofera prea multe oportunitati turistice, chiar daca se afla intr-o regiune muntoasa, dar este renumit si prin cultivarea anumitor arbusti cu rol hotarator in identificarea orasului.

Osmanthus

Este un arbust cu flori galbene-argintii ce cresc in buchete mici, degajand un parfum floral dulceag, asemanator cu cel lasat de caise.

Utilizat ca planta de decor este nelipsit din ceremoniile de nunta traditionale, fiind considerat un simbol al iubirii.

Cunoscut in medicina traditionala ca fiind un remediu in bolile renale si diabet, o ceasca de ceai din aceste flori, poate imbunatatii tenul. Coaja si radacina arbustului se folosesc in tratarea vanatailor, in arsuri si reumatism.

Folosit si ca aditiv alimentar in conservarea si aromatizarea unor produse perisabile, contribuie la prelungirea termenelor de valabilitate.

Arborele de camfor

Are o longevitate ridicata, ajungand si la 2000 de ani, considerat elixirul inimii si a sistemului nervos.

Efectele camforului sunt miraculoase, iar chinezii au un adevarat cult pentru aceasta rasina.

N-o sa intru in amanunte, dar va rog sa cititi despre caracteristicile si proprietatile sale terapeutice!

O parte din aceste ,,nestemate '' se gasesc si-n cel mai faimos parc al urbei.

Parcul Xiuhu

Nu puteam sa ratez acest punct major de atractie, deoarece se afla foarte aproape de hotelul in care mi-am petrecut sejurul (vezi impresii YiMei Plaza), iar la receptie in momentul cazarii, ti se-nmaneaza o brosurica cu un scurt istoric...

Cea mai cunoscuta atractie turistica, datorita lacului cu acelasi nume si a pagodei taoiste, cu pavilioane ce dateaza din timpul Dinastiei Song (960 - 1279), are doua intari principale.

Turul lacului poate incepe de la poarta de vest care este situata pe strada Xian Qian, ce face conexiunea cu bulevardul Danxi si se afla chiar in apropierea templului, terminandu-se la intrarea din est, aflata pe strada Bei Men, aproape de primaria orasului, accesul facandu-se prin Piata Xiuhu (vezi foto). Pe toata suprafata acestui parc, la subsol se gasesc magazine de prezentare, a celor mai celebre firme de pe mapamond, cu preturi usor mai mici decat de pe la noi.

Yiwu Da Temple este cea mai veche cladire construita din caramida! (vezi foto)

A fost ridicata de Song Daguan in patru ani, incepand din anul 1110.

Incrustata de jos pana sus, dispune de patru portiuni etajate cu un acoperis in patru ape.

In anul 1981, cand Yiwu a fost declarat oras, a intrat sub patrimoniul protectiei culturale.

In zilele noastre a ajuns un coltisor de rai, atat ziua, cat mai ales pe-nserat, cind localnicii isi gasesc alinarea, plimbandu-se pe alei, dansand si executand diferite exercitii Wushu sau exersand alte tehnici martiale.

Lacul contine o insulita fara nici o legatura cu marginile, bogata in pini si arbusti decorativi, ca dealtfel toata aceasta gradina.

Chiar daca ar trebui sa scriu numai despre obiectivele turistice, va rog sa-mi permiteti sa va relatez cat mai succint, despre mega-centrele comerciale care ocupa o mare suprafata din oras.

Paralel cu raul Yiwu, trec doua bulevarde importante: Jiangdong si Jiangbin, legate prin 7 poduri.

De la nord spre sud acestea sunt: Zongze, Binwang, Dongjiang, Huangyuan, Zhongjiang, Nanmen si cel mai folosit - podul Danxi, care poarta si numele unui bulevard important al orasului.

In partea estica a raului se afla bulevardul Jiangdong, cunoscut de localnici datorita bazelor sportive si de oamenii de afaceri, datorita unui complex comercial aflat pe 26 de kilometri patrati numit International Expo Center.

Malul vestic de pe bulevardul Jiangbin, abunda de zgarietori de nori in constructie, iar in apropierea podului Huangyan, se gaseste Garment Market, cu peste 5600 de standuri destinat tricotajelor.

Bulevardul Jiangbin se termina in partea sudica cu o superba moschee consacrata numarului important de arabi din regiune.

Chouzhou este bulevardul ce detine cele mai cautate mega-mollu-ri, Jinfuyuan Classic. Cu toate acestea, superlativele se gasesc spre nord, datorita provenientei celui mai mare centru comercial din lume - Futian.

Mega-marketul se intinde pe mai multi kilometri patrati avand doua subsoluri si 5 etaje, ce gazduieste peste 66 000 de standuri reprezentand doar showroom-uri din intreaga tara! Este impartit pe toate domeniile de activitate cunoscute si necunoscute de mintea omeneasca.

Din spusele amicului meu (care face China de opt ani, de doua ori/an), nu a ajuns sa-l cunoasca decat la 40% din capacitate.

Deosebit de bine organizat, districtele standurilor fiind legate intre ele prin pasaje, iar daca iti doresti ceva de la un anumit stand, trebuie doar sa ceri o carte de vizita in care ai inscriptionat numele pavilionului, numarul strazii pavilionului catalogat in cifre, numarul magazinului si o harta precisa a locatiei.

De asemenea in nordul bulevardelor Chouzhou si Chengzhong, care trec prin centrul orasului, se gasesc mega - magazine pe 5000 de metri patrati, ce ofera piese de schimb a masinilor, utilajelor si ornamente ale acestora.

Bulevardele mai sus mentionate, ca de altfel toate cele mai importante, se intersecteaza cu bulevardul care detine deocamdata cladirile mai importante. Binwang (vezi foto), numit la fel ca podul de peste rau, include un moll cu o mare diversitate de aparate legate de telecomunicatie, o multitudine de hoteluri de 4-5 stele, sedii importante de banci, iar mai spre vest, la intersectia cu bulevardul Gongren, se afla Household Electronic Market, un moll dedicat aparatelor de uz caznic si al electronicelor cu tehnologie de ultima generatie.

In vestul orasului, pe bulevardul Xicheng se afla statiile radio si releele de televiziune ale regiunii, dar si moll-uri cu tot felul de bulendre, decoratiuni si reprezentante ce distribuie masini agricole.

Toate sunt deschise 361 de zile pe an (deh, mai trebuie sa schimbe oamenii aia becurile arse!), in perioada Noului An, cu-n orar de la 09:22 si oricum, e bine de stiut ca unele au chiar program non-stop!

Credeti-ma, ca in aceste uriase centre comerciale, iti dai seama de adevarata putere economica a Chinei!

Dar stati asa, nu va grabiti cu concluziile, asta n-are nimic de-a face cu faptul ca au copiat tot cea fost mai bun din intreaga lume, deoarece nu s-au rezumat doar la atat, le-au imbunatatit!

Aici chiar daca scade euro, China nu-i afectata.

Daca se prabuseste zona dolarului, China nu-i afectata.

Daca se prabuseste economia lumii, China nu-i afectata.

Pe chinezi nu-i mai afecteaza nimic!

Toate cele bune! Pe curand!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 08.01.13 18:54:32
Validat / Publicat: 08.01.13 21:18:50

VIZUALIZĂRI: 3224 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Parcul Xiuhu - vedere din camera hotelului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

le_maitre [09.01.13 09:41:16] »

It's like chinese heaven of shopping!!! Cunosc câteva doamne care ar "înota" pe acolo vreo câteva săptămâni...

Periplul tău exotic printre "chinezării" a fost urmărit, te asigur, cu mare atenţie, aşteptând mereu câte o nouă filă a foiletonului. Nu mai zic "felicitări", "mi-a plăcut" şi alte vorbe atent ambalate deoarece se subînţeleg. La cât mai multe şi... dese!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mariana.olaru [09.01.13 10:29:41] »

Ca și colegul @le maitre, consider de prisos cuvintele de laudă. Doar două întrebări ți-aș mai adresa:

-la cât de multe fotografii din interiorul mall-urilor ai publicat, înțeleg că în China nu-i niciun bai dacă faci poze în astfel de spații. Pe la noi și pe la vecini mi s-a întâmplat să fiu admonestată și chiar invitată afară pentru astfel de ”infracțiuni”...

-cu ce cumpărături te-ai ales tu însuți din acest paradis al comerțului cu... everything? Nu e o indiscreție, doar o curiozitate

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marian Preda [09.01.13 11:23:26] »

@le_maitre:

Cuvintele tale au ,,atins-o '' si pe ,,colega mea de camera''!

M-am gandit ca este musai sa va impartasesc si voua faptul ca, raiul cumparaturilor din China, nu se afla in moll-urile din Beijing sau Shanghai!

Ceea ce ma uimeste, este faptul ca multi romani are cunostiinta de acest oras, dar se limiteaza sa... taca!

Mi s-a-ntamplat chiar in centrul comercial Futian sa aud vorbitori de limba neaosa, de-a noastra, in diferite ,,dialecte'', dar spre surprinderea mea, atunci cand ii intrebam unde as putea gasi ,,cutare'' lucru, brusc ii apuca amnezia! (ca doar ,,limba noastra-i o comoara! ", nu?)

Intr-adevar, iti dau dreptate! Acolo iti trebuiesc zeci de saptamani sau poate luni intregi, sa acoperi toata aceasta arie comerciala, care este intr-o fulminanta ascesiune!

Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
johnnyredlabel † [09.01.13 11:38:46] »

@Marian Preda: Daca mai bati apropouri de unii prieteni care au fost anul trecut de mai multe ori in Grecia, am sa incep si eu sa zic de un prieten al meu care... s-a facut pe jumatate asiatic . Super, my friend!

Marian Preda [09.01.13 12:01:04] »

@mariana. olaru:

Am mai spus-o si ma repet, atat timp cat voi coabita pe acest site!

Sunteti ,,doamna rw-urilor de pe AFA'', iar atentia dumneavoastra ma onoreaza!

In China nu prea sunt restrictii in a fotografia sau a imortaliza pe camera oportunitatile turistice!

Au fost doua momente in care ingrijitorii m-au abordat in mod civilizat si nu m-au lasat sa ,,adun informatii''.

La Mausoleul lui Mao Zedong si intr-un templu budhist din Palatul de Vara.

In Shanghai, in Templul de Aur aflat pe Nanjing Road (vezi impresii), m-au lasat sa filmez toata ceremonia dedicata Zilei Mortilor (3 Aprilie), dar am oprit la un moment camera, din respect pentru acestia!

Mi-am luat-o si eu, vizitand Kremlinul si unele super-marketuri din Spania, managerii chemand firmele de paza!

Cu ajutorul amicului meu, sa-i dea Dumnezeu sanatate! , am sa va satisfac curiozitatea!

Pe langa tricotajele de firma, m-am ales cu aparatura electronica de mare tehnologie (aparat foto, laptop, video - proiector, telefoane etc...) iar pentru copii un ATV de 250 cm3 (pret 1800 de RMB, fara taxe vamale).

Crede-ma, draga prietena, ca sejurul nostru intra in ,,insolventa '' daca mai salasluiam mult pe acolo!

O zi frumoasa! Pe curand!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marian Preda [09.01.13 12:23:40] »

@johnnyredlabel:

Mai suporta-ma vreo 5-6 rw-uri si termin cu... ,,chinezariile ''!

Cred ca te-ai saturat pana-n gat, la fel de mult cum ai asteptat Apocalipsa!...

In ,,nemernicia mea '', pot sa te anunt ca acolo bauturile sunt perfect adaptabile, stilului nostru de viata!

Asa ca te provoc la un duel! La urmatoarea intalnire AFA-ista, tu aduci un ,,ouzo'' iar eu un... vin de orez negru! , sau mai bine, nu?!

Toate cele bune, dragul meu prieten!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianic [09.01.13 13:15:19] »

@Marian Preda: Peste 5600 de standuri destinate numai tricotajelor? Daca ne gandim si la matasurile pe care ni le-ai prezentat nu de mult, are mare dreptate @le_maitre cand afirma ca doamnele ar "inota" pe acolo cateva saptamani. Eu nu stiu exact cat as "inota", nu stiu nici cu ce cumparaturi as pleca de acolo, dar stiu ca oricat timp mi s-ar acorda, tot nu mi-ar fi suficient.

Multumim si pentru aceste frumoase "chinezarii" si asteptam si altele!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
amero [09.01.13 14:52:52] »

Buna ziua colega, de fapt nu mai e buna caci am intrat in ceata. Asemenea dimensiuni halucinante pentru "cumparaturi"? Acum inteleg de ce pozele tale sunt superbe, ai aparatura de calitate achizitionata din "zona". Ma roade invidia, vreau si eu la Futian, renunt la "ceremonia ceaiului" cu care m-ai sensibilizat pentru cateva zile de shopping. Incep sa adun banutii... si cine stie... ???

Grozav rew.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marian Preda [09.01.13 15:17:43] »

@iulianic:

Stimata colega si prietena, la inceput sotia nici nu a vrut sa auda de aceasta destinatie!

S-a lasat convinsa, chiar daca lucreaza in domeniu, de recomandarile acestui oras, fiind un mediu propice de shoppingaraie.

A ,,inotat'' (ptiu, ar trebui sa-i platim lui @le_maitre drepturile de autor!), de dimineata pana seara, de slabise saraca, mai ceva decat dupa o cura cu ciorba de varza!

N-am stiut pana atunci, ca exista si un ,,sevraj'' al cumparaturilor!

Daca nu am fi fost pe un site turistic, chiar daca am stat doar patru zile, as fi detaliat mai mult despre aceste ultra-centre-comerciale. Dar, poate dezvoltam subiectul intr-o viitoare intalnire AFA-ista!

Va multumesc pentru ecou si va salut cu mare drag!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Marian Preda [09.01.13 15:49:59] »

@amero:

Sarut mana! , de fapt... ambele maini!

Aparatul de fotografiat era intr-adevar de ultima generatie, dar din pacate, nu are caracteristicile pe care le doream eu!

Si, stii de ce? Am renuntat la achizitionarea unuia mult mai performant, in detrimentul... bulendrelor! Asta e! Nu pot sa ma opun in alegerile nevestei, mai ales ca si eu sunt una dintre ele!

Iti garantez ca toate chinezariile ce se gasesc pe piata noastra, sunt in proportie de 90% aduse din show-room-urile acestor centre comerciale. Dar asa cum aminteam in materialul meu, diferenta de calitate o face importatorul!

In consecinta, trebuie neaparat sa ne vedem, sa-ti fac cadou o pusculita (tot chinezeasca!), deoarece merita o escapada pana acolo!

Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
monicanitu* [09.01.13 20:16:04] »

Frumos. Felicitari.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, iulianic, le_maitre, Marian Preda, mariana.olaru, monicanitu*
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Zhejiang:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053312063217163 sec
    ecranul dvs: 1 x 1