ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.12.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Praga şi minunile sale mai puţin cunoscute

Ilustrație video-muzicală
DVA KAMARÁDI - ( CEHIA )-


TIPĂREȘTE

Despre Praga sunt până acum pe AFA nu mai puţin de 45 de review-uri, plus încă 10 despre restaurante şi alte localuri de aici.

Ca urmare, primul impuls, când îmi făceam ordine în fotografiile din vizita mea la Praga, a fost să sar peste un eventual review, pe care l-aş fi putut scrie despre frumosul oraş. Uitându-mă însă la poze, am constatat că sunt câteva lucruri (în afara celor despre locurile clasice, pe unde se duc miile de turişti), pe care merită să le rememorez şi să vi le povestesc şi vouă.

• În primul rând, câteva cuvinte despre parcarea în Praga, utile celor care ajung aici cu maşina personală.

În Praga, atât în Malá Strana, situat pe malul stâng al Vltavei, cât şi în Staré Město, situat pe malul drept, locurile de parcare sunt foarte greu de găsit. Dacă găsiţi liber un loc de parcare pe stradă şi el este marcat cu o linie albastră, nu vă bucuraţi şi, mai ales, nu-l ocupaţi cu maşina personală. El este un loc de parcare destinat numai "riveranilor" şi ocuparea lui de către o altă maşină se sancţionează drastic. Asta am aflat-o de la un chinez care ţinea un butic pe lângă Staroměstské náměstí (Piaţa Oraşului Vechi). Mai multe detalii privind parcarea (zonele şi adresele diferitelor parking-uri) se găsesc aici, sau aici.

Eu am lăsat maşina la parcarea subterană Parking Rudolfinum, adresa: Alsovo nabrezi 12 (GPS: N: 50.08993, E: 14.414933), o parcare foarte mare (are şi WC, ceea ce se vede mai rar la parcările subterane), situată foarte central, în náměstí Jana Palacha, Piaţa Jan Palach, numită aşa în memoria studentului Jan Palach. Aceasta mi se pare cea mai bună parcare, ca poziţie, dar puteţi folosi şi altele, conform listei de pe saitul menţionat mai sus. Mai potrivite mi se par cele două parcări de la Supermarketul Albert, situate la adresele náměstí Republiky 656/8 (N: 50.089059, E: 14.428016), şi ceva mai departe, náměstí Karlovo 292/15 (N: 50.076918, E: 14.419156).

• Dacă tot aţi ajuns în Piaţa Jan Palach, aici aveţi ocazia să vedeţi Starý židovský hřbitov, Vechiul Cimitir Evreiesc, aflat în spatele Muzeului de Arte Decorative, din colţul nord-estic al pieţei. Din păcate, nu ştiu din ce cauză, la data vizitei mele, cimitirul şi sinagoga erau închise, deşi în mod normal sunt deschise vizitării, dar am putut să-mi fac o idee privind pe fereastra toaletei de la respectivul muzeu, fereastră care dă în curtea cimitirului.

• Pe lângă clasicele obiective turistice binecunoscute, Staroměstské náměstí (Piaţa Oraşului Vechi), Pražský hrad (Castelul Pragăi), Karlův Most (Podul Carol) etc. Praga ne oferă surprize frumoase, pe lângă care totuşi s-ar putea să treci fără să le observi.

Apropo de Podul Carol, ştiţi câte statui sunt pe marginile acestuia şi care sunt ele? Sunt nu mai puţin de 30 de statui, pe care le puteţi vedea aici şi despre care puteţi citi aici.

• În Malá Strana (Cartierul Mic), toată lumea trece prin Malostranské Náměstí (Piaţa Cartierului Mic), pentru a ajunge apoi la Castel şi, eventual, dă apoi o fugă până la Loreta. Dar, întreaga zonă este un adevărat muzeu. Aproape fiecare casă impresionează prin aspectul exterior şi are personalitatea sa arhitecturală unică.

Una din aceste case este Palatul Morzin, construit în 1688, în care îşi are sediul Ambasada României, de pe strada Nerudova, la numărul 5. Pe peretele acesteia puteţi vedea o placă, pe care se află basorelieful lui Mihai Viteazul şi pe care scrie, în română şi cehă: În casa numită „U Divého muže”, care se afla pe aceste locuri, a poposit în anul 1601, Mihai Viteazul (1558-1601), apărător al creştinătăţii, primul unificator al ţărilor române (Valahia, Moldova şi Transilvania). Nu treceţi indiferenţi pe aici şi opriţi-vă câteva clipe în faţa plăcii plasate aici în 2001, prin grija Asociaţiei Cehia-România, cu sprijinul Fundaţiei Ghibu.

• Dacă tot aţi ajuns în Malá Strana, nu puteţi scăpa din vedere că acest cartier este vecin cu Dealul Petřín. Şi dacă nu aţi ajuns încă la Paris şi nu aţi urcat în Turnul Eiffel, puteţi să înlocuiţi această escapadă cu una asemănătoare. Pe dealul Petřín se află fratele turnului parizian, Turnul Petřín. E drept, e ceva de urcat, dar o puteţi face folosind funicularul şi, de asemenea, turnul are şi lift.

Am fost în Praga de mai multe ori, prima dată în 1981, când am stat aici o săptămână, în căminele studenţeşti din campusul Strahov, ce are la nord, la o aruncătură de băţ Turnul Petřín şi la capătul vestic cel mai mare stadion din lume, numit tot Strahov. De atunci nu am mai avut ocazia să urc în turn, dar vă asigur că merită efortul. Apropo de cazarea în campusul Strahov, asta s-a datorat faptului că excursia respectivă am făcut-o prin BTT (Biroul de Turism pentru Tineret) şi la vremea respectivă cazările în excursiile BTT-ului erau asigurate în cămine studenţeşti.

• Revenind în Malá Strana, vreau să vă spun despre un loc frumos şi interesant. Poate atunci când urcaţi spre Castel, este mai puţin probabil să vă opriţi aici, dar la întoarcere o puteţi face firesc, pentru că vă este aproape în drum. Este vorba de Kostel svatého Tomáše (Biserica Sf. Tomas), unde puteţi ajunge după vreo 50 m din colţul nord-estic al Pieţei Cartierului Mic, pe Letenska. De fapt, aici este o mănăstire a ordinului Augustinienilor, cam înghesuită între construcţiile din jur, dar cu o biserică foarte frumoasă.

Când am ajuns aici, după ce am vizitat biserica, în momentul când am dat să intrăm în curtea interioară, un domn vorbitor de limba engleză (de altfel am aflat că unii din călugării de aici sunt din Marea Britanie) ne-a invitat politicos să cumpărăm bere făcută chiar de călugării mănăstirii şi să o bem chiar la masa din curtea interioară. Berea este ambalată la sticle, relativ ieftină (aproximativ 1 €) şi foarte bună. Nu am băut-o acolo, pentru că eram cu maşina, dar mi-am luat câteva sticle, dintre care una am băut-o la hotel, după ce am pus-o la răcit, restul le-am băut când am ajuns acasă.

Dacă aveţi timp şi vreţi să beţi o bere deosebită (nu spun „bună”, pentru că asta e valabil pentru toată berea cehă), opriţi-vă aici şi savuraţi berea călugărilor augustini.

• Un alt loc interesant, cu puţin noroc, ar putea fi Náměstí Franze Kafky (Piaţa Franz Kafka), din apropierea Pieţei Oraşului Vechi, între Noua Primărie şi Kostel sv. Mikuláse (Biserica Sf. Nicolae).

Spun „cu puţin noroc”, pentru că aici s-ar putea să vedeţi Klíčová Soucha (Sculptura din chei). Concepută şi realizată de Jili David, un artist ceh la modă, din 85741 chei metalice, lucrarea a fost dezvelită pe 9 martie 2010, cu prilejul aniversării a 20 de ani de la Revoluția de Catifea, atunci când participanţii la demonstraţiile paşnice zornăiau cheile, pentru a le spune comuniştilor de la putere că e timpul să plece. Construcția de 6 metri înălţime este formată din literele care alcătuiesc cuvântul Revoluce (Revoluție). Din timp în timp, lucrarea este mutată în alte orașe din Cehia, motiv pentru care s-ar putea ca la data vizitei voastre la Praga să n-o găsiţi în Piaţa Franz Kafka. În schimb, o puteţi vedea cu siguranţă într-una din fotografiile ataşate la acest review.

• Evident, ajunşi în inima Oraşului Vechi, nu puteţi rata spectacolul oferit de Ceasul Astronomic şi nici să petreceţi un timp în Piaţa Oraşului vechi, admirând Monumentul lui Ian Hus, Biserica Sf. Nicolae, sau Catedrala Týn. Făceţi-vă însă timp să priviţi mai îndeaproape şi alte clădiri, a căror arhitectură şi istorie merită toată atenţia. Câteva dintre ele pot fi văzute şi în fotografiile ataşate.

• Între Noua Primărie şi Capătul estic al Podului Carol se întinde Klementinum, un complex de clădiri, fostă mănăstire şi şcoală iezuită, în prezent adăpostind Biblioteca Naţională. Din complex fac parte două biserici, Kostel Nejsvětějšího Salvátora (Biserica Sf. Salvator) şi biserica ortodoxă greacă, Catedrala Sf. Clement.

Într-una din curţile interioare ale complexului Klementinum, puteţi descoperi, pe o cornişă, o statuetă, Vlaštovka, reprezentând o fetiţă cu un avion de hârtie în mână. Opera aparţine unei sculptoriţe poloneze, Magdalena Poplawska, care a fost studenta Academiei de Arte, Arhitectură şi Design din Praga. Vă las să o descoperiţi singuri, lucru de altfel destul de simplu, pentru că veţi vedea destul de mulţi turişti, adunaţi în locul cu pricina.

• Orice vizitator ajuns în Praga nu poate pleca de aici fără să guste din renumita bere cehă. Sunt nenumărate locuri unde să facă asta, dar unul pe care vi-l recomand este pub-ul U Vejvodů, situat în centru, foarte aproape de Piaţa Oraşului Vechi, pe strada Jilská, la numărul 4. Nu insist cu descrierea lui, doar vă spun că merită să daţi o raită pe-aici. Mâncarea este bună, berea Plzeň şi mai şi (chiar şi cea fără alcool), iar preţurile sunt decente.

• Ultimul loc pe care vă sugerez să-l vizitaţi (dar nici pe departe lista nu e epuizată) este Tančící dům, Casa care dansează, sau cum i se mai spune, Fred şi Ginger, sediul societăţii de asigurări Nationale-Nederlanden, situată la adresa Rašínovo nábřeží, nr. 1981/80, chiar pe malul Vltavei, la capătul podului Jiráskův. Este un exemplu al noului stil arhitectural, numit deconstructivism.

Am văzut diferite clasamente privint oraşele lumii şi nu de puţine ori Praga era pe primul loc. Eu nu pot face astfel de clasamente, pentru că fiecare oraş turistic are particularităţile lui şi merită un loc fruntaş într-un astfel de clasament. Nu aş putea să fac un clasament nici măcar între câteva oraşe, să zicem Budapesta, Viena, Praga şi Cracovia, dar indiferent de locul relativ într-un clasament oricum subiectiv, Praga este un oraş splendid, pe care îl redescoperi mereu mai frumos, de fiecare dată când ajungi acolo...


[fb]
---
Trimis de Costi in 03.12.12 19:58:16
Validat / Publicat: 04.12.12 06:57:47
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6390 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Sala de spectacole Rudolfinum, din piaţa Jan Palach. În stânga acesteia este intrarea în parcarea subterană Rudolfinum, iar în dreapta clădirea Muzeului de Arte Decorative.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

Admin [04.12.12 06:57:26] »

Excelentă sinteza. Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Nicu [04.12.12 16:40:11] »

Ati scris... aici. ca prima vizita facuta la Praga a fost in 81, eu am facut prima vizita aici in 83 si am ajuns la Praga cu trenul si de atunci asta e mijlocul de transport preferat pt vizitele afara.

Ce vremuri, ce greu era in acea perioada... sa mergi... undeva afara. Pentru unii suna banal... astazi... mersul afara dar atunci era altfel, azi e greu de crezut.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Costi [04.12.12 18:16:47] »

@Nicu:

Şi eu în '81 tot cu trenul am ajuns atunci. A fost o excursie de două săptămâni, care a inclus Praga, Karlovy Vary, Brno şi Bratislava.

Îmi aduc aminte că am umblat prin toate discotecile care ne-au ieşit în cale. Chiar şi pe 21 august, când cehii ţineau un fel de doliu după invazia ruşilor, în '68 şi discotecile studenţeşti erau închise, tot am găsit una deschisă.

Timp de două săptămâni nu am băut apă.

În prima seară, când am ajuns la Praga, am luat la rând toate restaurantele din centru şi nicăieri nu am găsit să bem o bere. Abia într-un târziu, un chelner mai bătrân s-a îndurat de noi şi ne-a explicat (în nemţeşte) că după ora 5 p. m. niciun restaurant nu mai serveşte bere. Ne-a îndrumat spre barul restaurantului, de la subsol, unde era o veselie totală, berea curgea în valuri, se şi mânca, ieftin şi se şi dansa.

Am nimerit într-o altă zi într-o berărie de cartier, unde berea se servea în căni cu capac, se stătea la mese lungi, de lemn, pe bănci la fel de lungi şi tot din lemn, unde după un timp am ajuns să cântăm legănându-ne în stânga şi-n dreapta şi să facem "bruderschaft" cu localnicii.

În general însă cehii sunt cam "cu ochelari de cal", cum spunea un italian pe care l-am cunoscut într-o discotecă, în sensul că nu ştiu decât muncă, bere şi cam atât.

O altă observaţie făcută la vremea respectivă a fost aceea că cehoaicele, inclusiv cele tinere, nu descoperiseră epilatul pe picioare, nemaivorbind de alte părţi ale corpului

Între timp, lucrurile s-au mai schimbat şi în această privinţă...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MCM [04.12.12 18:44:57] »

Podul Charles se mai numeste si Carol? N-am stiut. Mi-au placut mult statuile, chiar am accesat link-urile si am citit, despre statui.

Frumos oras si bune informatii.

In alta ordine de idei, imi place stilul acesta de rw, unde sunt puse link-uri catre obiective/informatii interesante. E bine sa ai mura'n gura, pentru ca se scuteste timp de cautare pe net.

Abia astept sa vad Praga. Toata lumea care a vazut-o spune ca este un oras frumos

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Costi [04.12.12 19:12:59] »

@MCM:

Nu, numele podului este Karlův Most. În româneşte, este Podul Carol. În engleză este Charles Bridge. În niciun caz nu este Podul Charles, asta ar fi o struţo-cămilă, jumătate româneşte, jumătate englezeşte.

Oricum, engleza nu are ce căuta aici, e un review scris în română, despre un oraş din Cehia. Eu am dat numele în cehă şi echivalentul lor în română.

În altă ordine de idei, aici este chestie de gusturi. Alţii mi-au spus că în review-urile mele sunt prea multe link-uri. Eu le-am răspuns că le pot ignora, nu trebuie să dea clic pe orice cuvânt scris cu albastru bold şi subliniat.

Mie mi-a plăcut review-ul tău despre Bruxelles cu link-uri şi chiar le-am folosit.

MCM [04.12.12 20:33:37] »

@Costi: Si mie imi par utile link-urile, cu ajutorul lor nu incarci un rw cu prea multe informatii, dar ajuti cititorii care doresc sa afle mai multe amanunte.

Te cred ca ai dreptate, nefiind acolo si accesand unul din link-uri mi-am creat o impresie eronata. Cum ca podul s-ar numi Charles, daca asa scria cand s-a deschis link-ul. Multumesc pentru lamuriri.

Iar Fred si Ginger by night (na, bate-ma, omoara-ma, dar imi vine foarte la indemana engleza , mi-a placut foarte tare

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Costi [04.12.12 22:02:17] »

@MCM:

Dacă te referi la cele două link-uri puse de mine în review, ai dreptate, acolo scrie "Charles Bridge", dar asta pentru că ambele saituri sunt în engleză.

Regula urmată întotdeauna de mine este aceea de a pune link-uri spre saituri în limba română. Dacă nu sunt disponibile astfel de saituri, pun link-uri spre saituri în engleză, fiind limba cea mai cunoscută de români (asta nu înseamnă că o ştiu prea mulţi, sau prea bine...).

Să ştii că nu eu ţi-am dat votul negativ la ecoul tău de mai sus şi nici nu înţeleg ce motiv a avut cel care ţi l-a dat.

În altă ordine de idei, mi-am amintit de un lucru amuzant.

În vizita mea la Praga, în '81, am avut ocazia să văd celebrul Monument al tanchiştilor sovietici, aflat la vremea aceea în piaţa cu acelaşi nume, astăzi Piaţa Kinsky.

Monumentul trebuia să fie reprezentat chiar de tancul T-34 ce a intrat primul în 9 mai 1945 în Praga, dar nu se ştie de ce, a fost pus un altul, nici măcar de acelaşi tip.

Într-o noapte din 1991, a fost vopsit în roz, pentru că cehii nu-l mai vedeau de mult ca un simbol al eliberării de sub fascişti, ci dimpotrivă, ca un simbol al ocupaţiei sovietice care urmase după aceea.

Pentru că a urmat o dispută ce nu se mai termina, oficialităţile au mutat tancul roz la vreo 25 km de Praga, la proaspăt înfiinţatul Muzeu Tehnic Militar din Lešany, pe locul unei foste cazarme SS, devenită mai apoi, până în 1991, cazarmă a trupelor sovietice.

Ce s-a întâmplat cu tancul? a fost printre primele întrebări pe care le-am pus la ultima vizită în Praga nepotului meu, stabilit acolo în 1990, împreună cu părinţii săi... El mi-a povestit toată tărăşenia.

Aşa că, cine vrea să vadă acum tancul (vopsit în roz), trebuie să meargă la muzeu.

MCM [04.12.12 22:20:37] »

@Costi: e chiar roz. Ce tare.

Iar cu votul negativ nu-mi fac probleme, fiecare om are dreptul la opinia proprie, indiferent care este aceea.

webmaster13 [05.12.12 14:20:36] »

"Mințile luminate discută idei; mințile mediocre discută evenimente; mințile mici discută oamenii. "

Eleanor Roosevelt

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Costi [05.12.12 15:06:43] »

@webmaster13:

Mulţumesc. Înseamnă că ai citit şi ecourile.

MCM [05.12.12 16:01:39] »

@webmaster13: asa de mult imi place citatul, incat l-as vedea potrivit ca motto-ul AFA . Bravo.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
MCM, Nicu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Praga și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072477102279663 sec
    ecranul dvs: 1 x 1