ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.11.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: UM01065
ÎNSCRIS: 18.11.12
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2011
DURATA: 26 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Croaziera pe Nil - Amarco I

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Croaziera pe Nil am rezervat-o de-acasa, inainte de a pleca in Egipt. Toate impresiile pe care le citisem aici proveneau din circuite luate prin agentii de turism, asa ca n-am avut o misiune usoara. Am cautat pe net si am gasit o firma care ofera cam ce ne doream noi. Cum anul trecut implineam un numar "matusalemic" de ani de cand ne-am casatorit si cum era prima croaziera din viata, am optat pentru varianta de mijloc... nici standard, nici super de-luxe, am ales o nava de croaziera in sistem de-luxe. Nava este cotata la 5*, se numeste Amarco I si, intr-adevar ne-a fost oferit tot ceea ce era prezentat in oferta.

Surprizele placute pe care le-am avut la imbarcare nu au facut decat sa completeze 3 zile care pentru noi vor ramane de neuitat. Prima surpriza a fost cand a venit ghidul la hotelul din Aswan sa ne duca la imbarcare. Ne-a spus ca doar noi doi am optat pentru acea nava prin firma lor, asa ca va fi ghid doar pentru noi doi.

A doua surpriza a fost la imbarcare. Pe o nava cu 150 de locuri de cazare am fost 22 de persoane si 3 ghizi. Eram noi doi, un grup de 10 spanioli cu ghidul lor si un grup de 10 argentinieni, deasemenea cu ghidul lor.

In prima zi am vizitat cele 3 obiective din Aswan prinse in program: Obeliscul Neterminat (despre care am spus cateva cuvinte in alt review), Templul lui Philae si Barajul de la Aswan.

Templul lui Philae se afla pe o insulita in mijlocul Nilului pe care ajungi cu o barca cu motor. Ca si Templul de la Abu Simbel, a fost mutat piesa cu piesa de pe alta insula, care a fost inundata la momentul construirii barajului de la Aswan. Este un templu unde se intalnesc influente romane si grecesti si ii este dedicat zeitei Isis. Erau cateva persoane care vizitau templul in acea zi, iar explicatiile ghidului ne-au ajutat sa intelegem multe lucruri interesante despre templele Egiptului. Printre altele, ne-a ajutat sa intelegem ca templele care au in partea de sus a coloanelor atat floarea de papirus cat si floarea de lotus au fost ridicate de faraonii care stapaneau atat Egiptul de Sus cat si Egiptul de Jos.

La iesirea din templu ne-am oprit sa bem o sicla cu apa la o mica terasa. Se puteau cumpara CD-uri cu muzica egipteana, explicatii despre templu si CD-uri cu muzica lui... Gheorghe Zamfir :).

Barajul de la Aswan este o mare realizare a poporului egiptean. A fost construit in zece ani cu ajutorul rusilor. Platesc si in ziua de astazi pentru constructie lui. In anii 80 furniza energie electrica pentru tot Egiptul, in timp ce astazi mai asigura putin peste 50% din necesar. Are paza armata 7 zile din 7,24 de ore din 24. In ziua in care l-am vizitat, fratele ghidului nostru era de serviciu la Baraj. Este colonel in armata egipteana si ne-a spus printre altele ca orice avion care survoleaza zona pe o raza de 20 de km este in mare pericol. Au baterii de rachete, de unde rachetele pleaca fara comanda manuala atunci cand radarul arata avioane in aceasta raza de actiune.

Dupa cinci ore in care am vizitat cele 3 obiective, ne-am intors pe nava si am avut toata dupa amiaza la dispozitie pentru a vizita nava si pentru a sta la piscina.

Sa va spun cateva cuvinte despre nava. Are 5 punti, 75 de camere duble, doua restaurante si doua baruri. Este printre putinele nave care fac croaziere pe Nil si sunt dotate cu lift, pentru persoanele cu handicap. Personalul face tot ce este posibil pentru a te simti bine. Am servit 3 mese pe zi cu mic dejun in sistem bufet iar pranzul si cina un mix de a-la-carte cu bufet: felurile principale de mancare in sistem a-la-carte, iar salatele si dulciurile in sistem bufet.

A doua zi (dealtfel este singura zi in care se navigheaza) am simtit pe la 5 dimineata cand au pornit motoarele si am urcat pe puntea superioara. Eram singur acolo admirand peisajul. Nilul era ca o oglinda, iar pe ambele maluri ghiceai curmalii in semi-intuneric. De unde, de neunde a aparut langa mine un tip (am aflat ulterior ca era ajutor de ospatar) si m-a intrebat ce sa-mi aduca... ceai sau cafea. Am stat la "barfe" un sfert de ora cu el. Mi-a spus ca e crestin copt si dupa ce i-am spus ca sunt roman ortodox, mi-a spus ca i-ar place sa traiasca in Romania. Dupa micul dejun am ajuns la Templul din Kom-Ombo.

L-am vizitat, evident. Este un templu dedicat Zeilor Sobek si Horus. Sobek a fost Zeul Crocodil, Zeu al fertilitatii in Egiptul Antic. Am inteles ca in jurul templului s-au gasit de-a lungul timpului mumii de crocodili. Vizita a durat in jur de o ora si deja, dupa doua temple vizitate am inceput sa cred ca vii in Egipt sa vezi piramidele si pleci fermecat de temple. O sa anticipez si o sa va spun ca am vazut 7 temple in Egipt si intr-adevar templele mi s-au parut mai impresionante decat piramidele. Intorsi la nava, am inceput sa "socializam" cu spaniolii si cu argentinienii la piscina. Din Argentina erau 5 familii, toti pensionari, care dupa o viata de munca au inceput sa colinde lumea. Si cand te gandesti ca acum 20 de ani s-a dus FMI si la ei sa le faca strategia economica. Hmm! Diferenta e ca ei au avut sange in instalatie si i-au trimis la plimbare.

Dupa pranz ne-am oprit la Edfu. Un nou templu de vizitat. Inchinat Zeului Horus, a stat mii de ani ingropat in nisip si s-a conservat exceptional. Pana la templu ne-am dus cu o mica trasurica trasa de un cal slab si neingrijit. L-am intrebat pe stapan de ce nu ingrijeste calul, ca doar de pe urma lui mananca si mi-a spus ca are 5 copii acasa si ca nu-i ajung banii. O fi asa, n-o fi asa, nu stiu. Intr-adevar in zona parca se vedea mai multa saracie decat ce vazusem pana atunci. Templul este inconjurat de un zid, deasemenea foarte bine conservat si cred ca nu ai unde sa pui mana pe zid fara sa gasesti un desen sau o inscriptie. In fapt, intregul zid este o secventa de "scene" care se succed, povestind lupta dintre Horus si fratele sau Set. Pentru a doua oara in acea zi mi-am dat seama ca fara ghid n-as fi inteles mai nimic.

Inapoi la nava, piscina cat cuprinde, iar inainte de cina am trecut prin ecluza de la Esna. La cina am avut parte de o surpriza. In acea zi era ziua mea si banuiesc c-au memorat cand am prezentat pasapoartele la imbarcare. DUpa cina, au stins lumina in restaurant, mi-au adus un tortulet si mi-au cantat, fiecare pe limba lui " la multi ani". Am stat pe punte pana aproape de 2 dimineata cand a ajuns nava la Luxor. Apoi am mers la culcare pentru ca urma o zi grea... Valea Regilor la 45 de grade Celsius.

Dupa micul dejun am plecat in Valea Regilor. Ghidul ne-a spus ca aici nu poate intra cu noi pentru ca nu are voie. De asemenea ne-a atras atentia sa nu intram cu aparate foto pentru ca riscam enorm. Ne-a facut "instructajul " vreo 30 de minute, povestindu-ne afara ce urmeaza sa vizitam. N-o sa insist, pentru ca s-a scris mult aici despre obiectiv si cei ce-au facut-o inaintea mea au facut-o mult mai bine decat as putea s-o fac eu. Insa o sa remarc din nou faptul ca fiind mai liber am putut vizita in liniste cele 3 morminte. Surpriza a reprezentat-o faptul ca am gasit conditii civilizate la toaleta fata de ce ma asteptam. Intr-adevar, la iesire am fost agasati de cei ce vor sa-ti vanda suveniruri, dar deja eram imuni, asa ca daca nu-i bagi in seama, te lasa in pace.

Dupa Valea Regilor am fost la Templul lui Hatchepsut. Am incercat sa profit de faptul ca eram numai noi doi cu ghidul si i-am propus sa mergem si in Valea Reginelor. Omul a fost fair si a spus ca fara acordul agentiei nu merge. A sunat la agentie si ei au aprobat dar vroiau o suma de bani care m-a facut sa renunt... 80 de dolari. Asa ca... din nou la vas, pranz, multa, multa apa si piscina pana la ora 6 dupa amiaza. Am fost apoi la Templul Luxor si l-am vizitat la lumina reflectoarelor. Este o chestie fascinanta. Luminile sunt puse astfel incat sa puna in valoare ce este de pus in valoare si cred, desi nu l-am vizitat si ziua, ca este mai interesant de vizitat noaptea.

Dimineata, dupa micul dejun, check-out si vizita la Templul Karnak. Foarte interesant si aici. Cred ca ar trebui o zi intreaga pentru a-l putea vedea pe indelete. Am stat vreo 3 ore. Ne-am despartit apoi de ghid si am mers la un Hotel in Luxor pentru ca am mai stat inca 2 zile aici.

Croaziera a costat 450 USD de persoana, cu absolut tot inclus... 3 mese pe zi, ghid si bilete la obiective. Personalul navei a fost de nota 10. In fiecare seara s-au organizat petreceri. O seara a fost "galabya party", o seara a fost disco si o seara a fost show cu un fachir si o dansatoare belly. Mancarea fost de nota 11, iar sucurile de fructe de la baruri, excelente, la preturi super-acceptabile.


[fb]
---
Trimis de Pușcașu Marin in 24.11.12 10:14:11
Validat / Publicat: 24.11.12 12:07:49
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5693 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Pușcașu Marin); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P23 CD cu Gheorghe Zamfir la Templul lui Philae!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

ak-ar de rumÂn † [24.11.12 13:38:45] »

Extrem de bine organizat sejurul tău de 26 zile din Egipt. Te felicit!

A mai rămas ceva (important) ce n-ai văzut?

Oricum, deși uneori prea succint, mi-ai dezvăluit o lume care, pentru mine, va rămâne doar dorință. Mulțam fain!

Îți doresc și alte vacanțe, cel puțin la fel de reușite!

webmaster [24.11.12 13:44:15] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Pușcașu Marin [24.11.12 15:11:23] »

@AK-AR de RUMÂN: Multumesc!

Mi-as fi dorit sa fac o excursie de o zi la o oaza langa Cairo

dar trebuia sa renunt la altceva si nu m-am indurat. Poate altadata.

Vis-a-vis de organizare, cred ca nu exagerez daca spun ca 80% din informatii le-am obtinut de-aici. E adevarat ca am "sapat" si pe net vreo 6 luni inainte.

Si inca ceva, daca imi permiti! Doreste-ti in continuare, daca vrei cu adevarat sa vezi Egiptul. Eu cred ca la un moment dat orice dorinta se implineste.

webmaster13 [25.11.12 11:56:53] »

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

s3vr4j [29.12.12 08:56:25] »

Poti sa imi spui si mie prin ce agentie ai mers, sau unde ai gasit oferta asta de 450USD/pers.

Inteleg faptul ca a trecut un an de la croaziera ta, dar eu am gasit numai de la 650 Euro in sus/pers.

Daca poti sa imi dai un mail la adresa e****8@yahoo.com mesaj privat [by WM].

Multumesc anticipat


pe AFA nu se publica datele personale, poti obtine aceste informatii prin mesaj privat PM

Alb [30.12.12 00:58:05] »

Captivant. Ai avut curaj sa mergi in croaziera ca am auzit diverse legende cu unii care au luat tzepe.

Frumos oricum

Cu ce nava ai fost?

Pușcașu Marin [02.01.13 09:00:02] »

@s3vr4j: nilecruising.com/amarco1.htm

daca ne lasa WM, pe adresa de mai sus gasesti tot ce iti trebuie

@alb: AMARCO I se numeste vasul de croaziera


Nota webmaster : nu suntem in situatia in care link-ul sa duca spre pagina de net a unei agentii ori alta entitate ce functioneaza pe principii comerciale, din Romania

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
s3vr4j [07.01.13 18:01:33] »

@ghisor: Iti multumesc pentru informatii.

De curiozitate, cam cat ai cheltuit cu totul in aceasta aventura?

Scuzele mele catre WM pt publicarea datelor mele personale. Pentru astfel de greseli exista WM. : D

bogdansenior [04.02.13 14:35:07] »

@s3vr4j:

nu te lasa rugat ... cat ai cheltuit in 26 de zile? ... vreau si eu, cu tot cu reteta... multam

rodicaonet [21.04.14 16:15:07] »

FRUMOS

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ak-ar de rumÂn, Alb, bogdansenior, Pușcașu Marin, rodicaonet, s3vr4j
Alte impresii din această RUBRICĂCroazieră pe NIL:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048605918884277 sec
    ecranul dvs: 1 x 1