ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.10.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 18.01.11
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
SEP-2012
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Geamia transformata in biserica ortodoxa - Schitul Sfantul Nicolae

TIPĂREȘTE

Desi este destul de aproape de Bucuresti, n-am vizitat niciodata orasul Giurgiu, am fost doar in trecere. De data aceasta ne-am oprit un pic si am descoperit un loc cu o poveste aparte Biserica Sfantul Nicolae.

Am plecat dis de dimineata si am avut parte de un rasarit de soare ca de poveste. Sub cerul portocaliu brazdat de razele rosiatice ale soarelui, am ajuns la Giurgiu si povestea a continuat.

Intr-un loc retras, aproape de port, inconjurata de brazi falnici, am gasit aceasta biserica, schit de calugari.

Ne-am intalnit cu preotul bisericii si acesta ne-a povestit cate ceva despre istoria zbuciumata a acestei biserici.

Pana in 1830 aici era o geamie otomana. Nici pana azi nu se cunosc fauritorii ei si nici anul in care a fost construita.

Geamia a devenit biserica ortodoxa, odata cu eliberarea Cetatii Giurgiului de sub jugul otoman, in timpul razboiului ruso-turc din perioada 1828-1830.

In semn de multumire pentru eliberarea cetatii, biserica isi ia numele de Sfantul Nicolae, dupa Tarul Nicolae I al Rusiei.

Cladirii ii sunt aduse unele modificari, se adauga altarul, pridvorul si o turla de lemn. Dar in 1877 este bombardata de turci si aproape daramata. Se fac din nou lucrari de reparatii si consolidare. Din pacate in anul 1944, cand trupele germane se retrag, biserica este din nou bombardata si distrusa aproape in totalitate.

In 1945 se reconstruieste biserica si pentru marcarea unui moment trist din istoria bisericii, doua dintre obuzele ce au dus la daramarea acesteia, sunt prinse in zidul exterior al bisericii.

Planurile dupa care a fost reconstruita biserica au avut ca model Biserica Sfantul Nicolae Domnesc de la Curtea de Arges. Din pacate din lipsa de fonduri, turla bisericii a fost doar tencuita, nemaiavandu-se posibilitatea sa fie lucrata precum modelul original.

Biserica se mandreste cu cateva odoare vechi, ce i-au marcat istoria zbuciumata.

Se pastreaza pana in zilele noastre candelabrul daruit de catre tarul Nicolae I al Rusiei si o frumoasa icoana Sfantului Nicolae. Din fragmente de tun otoman s-a facut un clopot ce este expus in afara bisericii. Acesta dateaza din anul 1832.

Se mai pastreaza doua lespezi de piatra, scrise in limba rusa. Initial, acestea au fost asezate langa strana dreapta si cea stanga. In urma refacerii bisericii, acestea au fost mutate in pridvorul bisericii.

Din inscriptia din strana dreapta aflam urmatoarele:

"Aceasta Biserică este clădită în anul 1830 din geamie mahomedană din Cetatea Giurgiului, cucerită în anul 1829 în timpul domniei glorioase a împăratului şi autocratului întregii Ruşii, Nicolae I".

Pe inscriptia din partea stanga sunt mentionate urmatoarele:

"În memoria faptelor armatelor ruseşti din 1828 şi a restituirii oraşului Giurgiu Principatelor Valahiei, biserica aceasta este zidită sub administraţia preşedintelui plenipotenţiar al Principatelor Valahia şi Moldova, General Aghiotant Kisselev, de Comitetul Constructor din Giurgiu".

In interiorul bisericii, in partea stanga a altarului se afla o icoana foarte rara "Isus cu spinii" ce reproduce chipul Mantuitorului imprimat pe marama Sfintei Veronica. Preotul calugar ce ne-a povestit despre ea, a spus ca este unica pictura cu efect de holograma. In functie de locul din care privesti icoana, Isus apare cand cu ochii inchisi cand cu ei deschisi. Si asa este. E un pic cam stranie aceasta icoana.

Pictura bisericii este executata in culori calde si aurele sfintilor lucesc discret in lumina obscura din interior.

In curtea bisericii exista un mic magazin cu obiecte bisericesti. De aici am cumparat un pliant ilustrat, in care sunt mentionate datele cele mai importante despre biserica.

Preotul ne-a vorbit frumos si cu placere de biserica ce o pastoreste si in semn de multumire, v-am povestit si eu voua. Daca aveti drum prin zona merita o scurta oprire pentru a o vizita.


[fb]
---
Trimis de nicoletass in 17.10.12 14:13:42
Validat / Publicat: 17.10.12 16:19:10
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3871 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (nicoletass); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 In drum spre Giurgiu am avut parte de un rasarit ca in poveste, ce ne-a 'luminat' si ne-a dat energie pentru intreaga zi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19100 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

roth
[17.10.12 22:26:09]
»

Buna, este cumva biserica care se gaseste la capatul noi pietonale din Giurgiu cum mergi spre port?

Parca asa as localiza-o din descrierea si cat inteleg eu din poze.

Intreb fiindca acea biserica mi-a atras si mie atentia, stiu ca am vrut sa intru sa o vizitez dar curtea parea pustie in momentul in care am dorit eu acest lucru, poate datorita faptului ca este schit? nu am idee.

Acum daca povestea ta este despre acea biserica la care eu doream sa merg, chiar ma face curioasa si cu prima ocazie o sa incerc iarasi sa ajung acolo.

Oricum, frumoase date despre acest asezamant, date care povestesc despre o perioada cu multe incercari ale locului.

nicoletassAUTOR REVIEW
[18.10.12 13:25:15]
»

@roth:

nu cunosc orasul si mi-e greu sa ma orientez. Biserica se afla pe strada Mircea cel Batran, pe partea dreapta, in directia de mers catre port.

Daca mai ai drum prin oras, incearca o vizita, o sa ai parte de o bucatica de istorie, a locului si parintele, prin modul in care povesteste, o insufleteste.

iulian catalin
[19.10.12 15:16:10]
»

@roth: da, aceea este.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulian catalin, nicoletass, roth
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Giurgiu şi împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046921968460083 sec
    ecranul dvs: 1 x 1