ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.09.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Alba Iulia
ÎNSCRIS: 29.11.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2012
DURATA: 3 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

TRANSFĂGĂRĂŞANUL - permanent o nouă încercare

TIPĂREȘTE

Câteva zile libere, vremea deosebit de bună, momentul prielnic de a-mi pune în aplicare un plan vechi – să merg cu fiicele mele pe Creasta Făgăraşului, pe unde (eu) nu mai fusesem de vreo 24 de ani.

Am pornit, asadar, la drum spre Masivul Făgăraş. Ajunşi la Cârţişoara, înainte de a începe “lecţia de geografie”, ne-am oprit pentru o oră de istorie, la Casa Memorială (Muzeul Etnografic), a “dacului ce a coborât de pe Columna lui Traian”- Badea Cârţan.

Începem apoi urcuşul spre Bâlea. Drumul este foarte bun, aşa că, în scurt timp ajungem la cabana Bâlea Cascadă (1234 m). Un popas scurt pentru câteva poze şi nerăbdători să ajungem pe creastă, pornim din nou la drum.

Începe “aventura”. Curbe tot mai strânse, panta mai abruptă dar peisajul tot mai frumos. Dacă în prima parte a traseului nu prea se vedea decât pădurea, acum au început să apară piscurile, dar să se vadă şi valea. Câteva clipe de reculegere în faţa Monumentului Geniştilor şi un regret cumplit că nu am luat o candelă la plecare, pentru a o aprinde în memoria militarilor care au dispărut prematur dintre noi, cuprinşi de avalanşe, căzuţi de pe stânci sau diferite accidente, în timpul lucrărilor de construcţie a ceea ce avem acum –TRANSFĂGĂRĂŞANUL.

Ajungem apoi, în spaţiul “deschis”, de unde se vede tot drumul până aproape de vârf. Mai facem câteva poze imensului “şarpe” ce urcă muntele si... la drum. La Bâlea lac, plin de turişti. Ca la noi - gălăgie, muzică, ţipete, câteva motoare, ATV-uri turate (parcă aici este rezervaţie naturală... ?), manele, ... Am parcat repede maşina, ne-am luat rucsacul şi sus pe creastă. Lângă lac, un petec mare de zăpadă i-a îndemnat pe câţiva tineri la săniuş... cu sacul de polietilenă. Mai sus se văd alte câteva petece de zăpadă.

Urcăm încetişor pe traseul care duce în Şaua Caprei cu gândul de a „călca” pe Vânătoarea lui Buteanu (2507 m). Traseul, plin de turişti, unii mai experimentaţi, alţii mai puţin, iar alţii... doar curioşi. Ce-o fi şi cu muntele ăsta?

Atingem un petec de zăpadă, facem o poză la o floare, una Lacului Bâlea (2230 m) şi iată că am ajuns pe creastă. Cam frig. Ne echipăm corespunzător şi coborâm spre Lacul Capra. În stânga avem vârful Vânătoarea lui Buteanu, iar în dreapta, Iezerul Caprei (2417 m). O pauză binevenită, de gustare şi de odihnă de 30 de minute ne-a reîmprospătat forţele si am pornit către vârful Vânatoarea lui Buteanu. Fetele încă nu au mai fost la asemenea altitudine. Sper să le placă şi să mai urcăm pe munte. Urcuşul devine tot mai greu şi mai periculos, dar nu ne lăsăm, ... ajungem sus. Priveliştea – o minunăţie. Suntem “deasupra lumii”. Coborâm pe acelaşi traseu (ce păcat că nu are cine să ne ducă maşina acasă şi să ne continuăm drumeţia pe jos, că a început să ne placă, ... semne bune).

Trecem prin tunel şi coborâm spre Muntenia. Mai facem un popas să admirăm Masivul Făgăraş din partea sudică. Vârful Fântâna se vede splendid.

Ne apropiem de Lacul Vidraru. Lucrări pe albia râului? Se captează apa pârâului Capra pentru microhidrocentrale poprietate ale şmecherilor cu bani? ... asta înseamnă dezastru ecologic!!! Drumul - alt dezastru, plin de gropi Soarele dupăamiezii făcea lacul o oglindă imensă. De pe muntele Pleaşa, “omul de fier” - statuia lui Prometeu cu fulgerul în mână, simbolul electricităţii, lucind în bătaia soarelui, străjuieşte Lacul Vidraru.

De aici, am pornit spre Curtea de Argeş, unde ne aştepta “Monastirea Argeşului”, apoi, în ziua următoare, parcurgerea pasului Rucăr- Bran, cu Cehile Dâmbovicioarei, Piatra Craiului, Castelul Bran, Apoi Braşovul, Făgaraşul şi duminică, spre casă.


[fb]
---
Trimis de Vasile S in 18.09.12 21:35:34
Validat / Publicat: 19.09.12 05:41:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TRANSFĂGĂRAȘAN.

VIZUALIZĂRI: 1764 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Vasile S); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Valea Pârâului Bâlea, iar în plan îndepărtat este localitatea Cârţa şi cursul superior al Oltului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13700 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[21.09.12 11:40:20]
»

Foarte frumoase fotografii, foarte inspirat review-ul. Ca una ce am străbătut traseul descris de tine de vreo două ori, înțeleg de ce spectacol extraordinar al naturii ai avut parte. Bucuria înălțimilor este desăvârșită și de nedescris, trebuie s-o trăiești ca să te poți bucura de ea. Felicitări pentru străduința de a transmite și generației tinere gustul pentru ascensiuni și emoția descoperirii unor locuri puțin atinse de civilizație!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Vasile SAUTOR REVIEW
[21.09.12 23:44:35]
»

@mariana. olaru: Mulţumesc mult pentru aprecieri!

Muntele m-a fascinat dintotdeauna, mai ales Munţii Făgăraş prin care am mai umblat şi de a căror măreţie nu mă pot sătura. Aş dori ca tinerii de azi să descopere muntele, să-l respecte şi mai ales să-l păstreze curat. Drum bun tuturor!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mariana.olaru, Vasile S
Alte impresii din această RUBRICĂExcursie Transfăgărășan:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053409099578857 sec
    ecranul dvs: 1 x 1