33863 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Balvanyos

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
01.09.2012
DE
Avatar Qvadratvus
vârsta 30-40 ani
DIN Piatra Neamț
înscris/ă în 23.06.10
MEMBRU: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 4 zile
TIP: FAMILIE CU COPII
PREŢ:
Cam scumpă mâncarea în zonă ...
incl. cost transp. (cu auto propriu)
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 3
+ COPII: 3 -- varsta: 4,8,11 ani

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Balvanyos surviving process


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:

Personal sunt fan al Staţiunii Balvanyos astfel că nu pot fi decât subiectiv, dar totuşi voi încerca să evaluez lucrurile dintr-o perspectivă pe cât posibil impersonală.

Puţină geografie... :

-Pentru cei care nu cunosc prea multă date, staţiunea este aşezată cam între Băile Tuşnad (acces auto la aproximativ 20 km) şi Târgu Secuiesc (tot la aproximativ 20 km).

-Accesul se face dinspre Transilvania de pe drumul dintre Braşov şi Miercurea Ciuc, iar dinspre Moldova de la Oneşti prin pasul Oituz şi apoi înspre Braşov. Există acces şi dinspre Focşani pe drumul care trece pe Valea Putnei şi coboară la Ojdula (DN2D), dar acesta este reabilitat numai până la Tulnici, are asfalt (vechi, cu gropi) - până dincolo de graniţa cu judeţul Covasna, pentru a se transforma în drum de pământ de calitate destul de proastă, până la Ojdula)

-Stricto senso drumul pe care se află uneşte localităţile Bixad (prima aflată la sud de Băile Tuşnad) cu Târgu Secuiesc. Trece prin pasul Turia dintre Munţii Bosocului şi Masivul Puturosu-Ciomatu. Din acest drum se desprinde derivaţia (relative recent reasfaltată) spre lacul Sfânta Ana şi Tinovul Mohoş.

Puţină orientare în teren …

-Şoseaua la momentul la care scriu este nereparată de foarte multă vreme, dar cel puţin în prezent nu este (încă …) un dezastru. Are pe sectorul dintre Bixad şi Balvanyos ceva gropi şi cîteva porţiuni îngustate (semnalizate şi marcate) datorită alunecării terenului dinspre vale şi un pod de nefolosit – dar cu posibilitate (semnalizată şi securizată) de ocolire la câţiva metri. Calitatea platformei rutiere este mai bună între Balvanyos şi Târgu Secuiesc.

-Staţii de combustibil care să nu fie No-Nameuri cu al căror combustibil să vă înfundaţi injectoarele - de la Bixad la stînga în apropiere de Sfântu Gheorghe sau la Târgu Secuiesc (de preferat)

-Cel mai apropiat serviciu medical fezabil se află la aproximativ 20 km spre sud-est, la Târgu Secuiesc. Se poate apela şi la Băile Tuşnad, dar totuşi spital se găseşte în Târgu Secuiesc.

-Staţiunea este întinsă pe un areal foarte larg, ascuns la început ochilor celui aflat doar în trecere. La prima vedere nu sunt decât 2 locaţii imediat limitrofe Hotelului Best Western (aflat în Pasul Turia) şi Motelului “La Cetate” aflat la baza serpentinelor de coborâre din trecătoare. De fapt primele izvoare şi obiective turistice se află venind dinspre Băile Tuşnad (Bixad...) cam cu 1 -2 km înainte de derivaţia spre Sfânta Ana iar o mare parte dintre locaţii se află în lateral (stânga) pe versanţii Muntelui Puturosul, Muntelui Cetăţii şi (dreapta) Vârfului Zimbrului. Aşa ca perspectivă, închipuiţi-vă proiectată în plan o elipsă cu axul scurt de aproximativ 4 km pe axul văii şi cel lung perpendicular pe vale de aproximativ 6 km

Puţină organizare …

-1 zi Peştera Puturoasă (sau Sulfatară), Grota cu Alaun, Tinovul Bufnitor, Peştera Ucigaşă şi Cimitirul Păsărilor

-1 zi Băile Valato şi Hammas, Capela Sf. Maria, Valea Morţii, Izvoarele Timsos şi Tămăduitoare

-1 zi Băile Csiszar, Băile Varpad (Transilvania) şi Cetatea Apor

-1 zi pentru ascensiune pe Vârful Zimbrului la Piatra Zimbrului şi Peştera Ursului

-1 zi Lacul Sfânta Ana şi Tinovul Mohoş

-Recomandabil este să ţineţi cont că unele obiective sunt mai greu de atins [Tinovul Bufnitor, Peştera Ucigaşă, Cimitirul Păsărilor, Vârful Zimbrului], altele sunt accesibile cu efort mediu [Peştera Puturoasă, Grota cu Alaun, Cetatea Apor], iar altele pot fi accesate relative uşor (restul).

-Părerea mea este că pentru un sejur la Balvanyos îţi trebuie cam 1 săptămână plină să “faci” toată zona, pe principiul că 2 zile mergi şi 1 stai cu burta la soare, iar în a 7-a după ce te-a dezmorţit bine şi ai mai făcut o mică excursie de adio - ţi-ai luat catrafusele.

Puţină teorie...

-Staţiunea merită deocamdată numai sub raport exclusiv turistic. Merită cu siguranţă ca distracţie să faceţi baie sau măcar să vă bălăciţi picioarele la bazinele cu apă minerală de la Hammas sau Valato, pe valea Pârâului Jombor (dincolo de Pasul Turia, spre Bixad). Bazinul cu apă minerală din centrul staţiunii,este şi el de luat în seamă, deşi parcă totuşi condiţiile igienico-sanitare nu sunt chiar de top.

-Cândva staţiunea avea şi rol terapeutic, astăzi – la nivelul anului 2012 acest rol este cvasiinexistent.

Amenajările balneare sunt fie în paragină, fie doar prezentabile turistic - fără însă facilităţi reale de tratament. Nu există medic care să-ţi facă un program, nu există o supraveghere metodologică a actului terapeutic şi nici una de laborator a factorilor naturali de cură.

Aprovizionarea:

-Recomand din start Târgu Secuiesc, în detrimentul Băilor Tuşnad, atât ca distanţă, cât mai ales pentru varietatea ofertei. Astfel, la Târgu Secuiesc se află şi un supermarket Kaufland precum şi cîteva magazine gen Penny Market, Lidl…. Magazinul Kaufland îl găsiţi uşor, intraţi dinspre Balvanyos până se înfundă drumul într-o intersecţie în T, o luaţi apoi la dreapta şi ulterior din nou la dreapta la prima intersecţie, cale aproximativ 2-3 km.

-Dacă ţineţi neapărat la carburant puteţi încerca şi în Bixad (nerecomandabil), precum şi în Turia (centrul administrativeal comunei de care conţine staţiunea, aflat între Balvanyos şi Târgu Secuiesc – puţin recomandabil, mai bine mai faceţi 7-10 km până la oraş)

Cazarea şi masa:

-Nu vă lăsaţi păcăliţi, unităţile de cazare nu se rezumă numai la cele imediat vizibile, adică la Hotelul Best Western sau la Motelul “La Cetate” …. Din centrul staţiunii aflat la baza serpentinelor care vin din Pasul Turia vis-a-vis de motelul menţionat mai sus, urcă un drum pe care veţi găsi câteva oferte cu siguranţă mai bune. Tariful standard pentru o cameră cu 2 locuri – de la care se poate discuta, în sus sau în jos - pare la nivelul verii 2012 de 110 Ron cu micul dejun inclus.

-De mâncat cu siguranţă o puteţi face în cel puţin 3 locuri (Best Western, La Cetate, Istvana), probabil în cel puţin încă 2 locuri. Cea mai fezabilă opţiune rămâne însă Restaurantul la Cetate – ca varietate de servicii şi relativă accesibilitate de preţ. Atenţie însă, per ansamblu factura de masă poate fi destul de usturătoare, pentru cine alege să stea mai mult timp.

-O alternativă de cazare “Low cost” ar fi în apropiere, fie la Cabana de la lacul Sfânta Ana (aproximativ 13-15 km, aglomeraţie, multe maşini în jur, mult popor şi turism de masă) fie în satul apropiat – Turia (mediu – Low Cost, aproximativ 10 km, de preferat cabanei şi de luat în seamă).

-La Cabana Sf. Ana se poate - comform celor afişate mînca Low cost – aparent “Meniul Zilei” este (august 2012) 15 RON (cu alternative destul de atractive). ATENŢIE – puteţi lua o ţeapă de zile mari (eu am înghiţit-o cu tot cu frigărui...). Pe lângă taxa (10 RON în august 2012) – vizibilă - de parcare (pe care un domn amabil ţi-o încasează pe motiv că te afli pe teritoriul rezervaţiei), dacă nu eşti FOARTE atent, pe motiv că ai comandat separat (de exemplu 1 felie de pâine sau 1 porţie de clătite în plus) de nebulosul Meniu al Zilei (comunicat ţie într-un amestec puţin inteligibil de română şi maghiară), ţi se recalculează fiecare fel separat de te trezeşti că poţi plăti mai mult decât dublu. Regreţi apoi amarnic faptul că nu ai ales să mănânci – cât se poate de onorabil şi civilizat – în Balvanyos.

P. S. Dacă se poate, aş dori ca fundal muzical http://www.youtube.com/watch?v=nSvSxoO6Sgo&feature=related

P.P.S. Foto de aici nu ar trebui punctată. Am pus una similară (într-o incidenţă doar cu câteva grade diferită) pentru a ilustra rewiewul despre cetatea Apor. Eventual, dacă se poate face un artificiu pentru a fi accesată perspectiva similară încărcată dincolo, atunci aceasta se poate şterge.

---
Impresii încărcate de Qvadratvus in 01.09.2012 20:41:27

Validat / Publicat: 01.09.12 22:34:40

articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 3177

Notează ca FAVORIT[ ce înseamnă? ] - ales ca "favorit" de 1 useri

NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Qvadratvus); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  20450 PMA (din 22 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmaster
[01.09.12 22:34:22]
» mesaj pers

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- dorgo
[08.09.12 10:22:39]
» mesaj pers

   Draga @Qvadratvs... felicitari pt review!... e bine ca esti patriot si prezinti niste locuri dragi tie, dar nu are rost sa-ti faci sange rau, zona descrisa de tine si judetele Harghita si Covasna in general, au cea mai mare concentratie de "obiective turistice naturale" pe kilometru patrat din tara... dar, stim cu totii, caile de acces sunt proaste, forurile locale sunt dezintersate (si asta de doua decenii incoace), de la Groful Mikes incoace, deci de o suta si ceva de ani, prea putin s-a investit in lacuri minerale, grote cu sulf sau gropi cu mofete, de statiuni balneare cu apa carbogazoasa, sa nu mai vorbim... Borsec, vechiul Balvanyos, Malnas, Valcele, Remetea, bailea Miercurea din Ciuc, Baile Bogat, Bodoc, Belin, Talisoara, Biborteni, Madaras, cladirea Mofetta si Baile Szeike Odorhei, Baile Selters, mofeta Hatuica, strandul termal Vlahita, statiunea Chirui Bai, baile Harghita bai ,,baile Sugas, etc, etc... sunt in paragina... chiar si soselele de la Cheile Bicazului si Lacul Rosu, sau cea ce urca spre Lacul Sfanta Ana, nu sunt grozave... am zis ca nu mai scriu niciodata despre aceast zona, caci in afara de Tusnad si Bile Fortyogo si Praid, totul mi se pare a fi abandonat, parca pe-acolo n-ar exista primari sau oameni cu initiativa... nu stiu prin ce localitate cu ape minerale, a trebuit sa vina o fundatie de tineri din Ungaria, ca sa le refaca satenilor baile cu Co2 si baile de mofete... odata am vb cu dl Ministru al Amenajarii Publice, la Tg. Mures, pe aceasta tema (am scris si o carte pe aceasta tema, i-am dat-o), ti-o trimit prin pdf, daca reusesc, are 117 poze color)... mi-a raspuns ca exportul de apa minerala imbuteliata de la Sancraieni Ciuc si Borsec sau Stanceni, merge excelent... restul e treaba autoritatilor locale...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 150 PMA1 (din 1 voturi)]
- Qvadratvus
[08.09.12 19:38:50]
» mesaj pers

   E puţin probabil ca într-o economie unde omul deabea fură câteva zile de linişte anual, şi alea pe sponci, turistul să poată vedea mai departe de lungul nasului. Pur şi simplu nu are timp ... În al doilea rând - de fapt cel mai important - turistul trebuie să se simtă tratat omeneşte şi nu jugănit la bani cu prima ocazie. În al treilea rând unor asemenea staţiuni, înafară de baza materială trebuie să le oferi şi personal calificat, personal care trebuie să aibă o motivaţie pentru a lucra acolo, ... etc.

   Este foarte complicat... În plus la nivelul celor care ar trebui să gândească expertiza investiţiilor pentru asemenea staţiuni, există blocajul de gândire al celor care au trăit epoca de aur a Balneoclimatologiei Româneşti, o epocă asociată unor condiţii economice şi sociale specifice care nu se vor mai întoarce niciodată.

   Eu aş pune pe unul dintre primele planuri informarea şi mai ales educaţia potenţialului consumator de servicii balneoturistice sau balneomedicale. Un pool semnificativ de astfel de potenţiali cumpărători educaţi şi instruiţi în consumarea unor astfel de servicii ar fi un factor de presiune major pentru schimbarea lucrurilor.

   Noi însă stăm şi ne căinăm soarta gândind dispreţuitor la cât de "needucat" este un astfel de consumator şi, de la înălţimea cunoaşterii noastre aşteptăm (în van) ca el să "se ridice" la înălţimea cunoaşterii noastre "superioare"...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[1] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [AUG-2012] Centrul staţiunii Balvanyos privit de pe Vârful Cetăţii.  -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 01.09.12] - <span class="allrVotedi" id="av358257">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv358257"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=358257">Şterge vot</a></div><span id="v9358257" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(358257)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f358257Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e358257MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [AUG-2012] Centrul staţiunii Balvanyos privit de pe Vârful Cetăţii.
foto Qvadratvus [01.09.12]
# [50 PMA, +BONUS]  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.0841209888458 sec