ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.08.2012
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sfântu Gheorghe
ÎNSCRIS: 12.06.12
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 4 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Veszprém - oraș verde

TIPĂREȘTE

Este a patra oară când ajung în Veszprém în virtutea unor relații bilaterale aferente înfrățirii dintre orașe, care durează de peste 18 ani. Întâlnirile sunt anuale, în iunie la Sf. Gheorghe și în august la Veszprém (perioadă care cuprinde obligatoriu una dintre cele trei zile de sărbătoare națională ale maghiarimii - 20 august - Szent István - Sfântul Ștefan), cazarea, masa și petrecerea timpului liber fiind asigurate de către gazde, în general în afara sistemului turistic organizat. În consecință, nu pot da detalii despre condițiile de cazare (care întotdeauna au fost decente). Ultima seară, a despărțirii, este alocată întotdeauna unui "gulyás" preparat tradițional, la ceaun  (bogrács),  stropit cu palincă, mult vin și vorbit vrute și nevrute.

In cadrul programului de petrecere a timpului liber nu lipsesc stațiuni de pe malul Balatonului, pentru care ni s-a pus la dispoziție câte o mapă cu un bogat material documentar, actualizat, asupra zonei (acesta este și una dintre sursele mele de informare și documentare aferente rw precedent), precum și circuite ce cuprind bune părți din lac sau de jur - împrejurul lacului.

Revenind la oraș, care face obiectul rw, i-am spus "orașul verde" din două motive, unul istoric - verdele este culoarea națională, orașul fiind puternic ancorat în începuturile istorice ale regatului maghiar (vezi ecou ulterior), al doilea motiv fiind culoarea verde a orașului, dată de multitudinea de parcuri, spații amenajate, diversitatea speciilor arboricole, multe amenajări florale, fântâni ornamentale, etc., toate integrându-se perfect cu arhitectura spațiului și a clădirilor; fotografiile atașate spun mai mult decât cuvintele mele.

Știam și tot am rămas surprins de simpatia, pe care am regăsit-o, după trei ani, la persoanele cu care am venit în contact (și nu sunt persoane oficiale), pentru Marian Cosma, handbalist român la echipa fanion a orașului. În onoarea lui, pentru că eram probabil român (nu văd alt merit) mi s-a oferit un fanion autentic al echipei locale și unul al echipei naționale de handbal a Ungariei. În două din fotografiile atașate, apare restaurantul unde s-a produs tragicul eveniment (fost "Patriot") cu nume schimbat și locul unde, lângă peretele unei clădiri de vis-a-vis, a căzut la pământ iar pe perete s-a montat o placă comemorativă (cam mică) în onoarea lui.

Întreaga viață culturală a orașului precum și interesul turistic gravitează în jurul Sfântului Ștefan și a soției sale Gizella. Vreau să inserez câteva informații, puțin cunoscute, inclusiv publicului maghiar. Regele Ștefan a devenit ulterior sfânt prin canonizare la 20 august 1083 de Papa Grigore al VII-lea ca sfânt al Bisericii Catolice, iar în 2000 a fost canonizat și de Biserica Ortodoxă. La momentul creștinării catolice (994-996), era deja botezat creștin ortodox, din 953, cu numele de Voicu (Vajk) și era nepotul, pe linie maternă,  a voievodului ardelean Gyula (Geula cel bătrân), mama sa fiind Sarolta (Oltul alb); nu și-a negat niciodată dubla creștinare, aceasta fiind consfințită prin cele două linii orizontale de pe crucea pe care o poartă (unele din aceste informații nu sunt unanim acceptate).

Din Veszprém, am mai vizitat Muzeul porțelanului de la Herend,  Székesfehérvár (Alba regală) - orașul încoronării regilor Ungariei și peninsula Tihany cu Abația Benedictină (inclusiv cu subteranele sale).

NOTĂ:

Deoarece consider că principalele obiective turistice ale orașului sunt reprezentate de cele istorice, pe lângă care gravitează tot turismul cu hotelurile, pensiunile, restaurantele și manifestările culturale, etc., voi atașa, imediat după validarea rw, un ecou cu un scurt istoric al orașului, care include și obiectivele istorice de vizitat, materialul fiind rezultatul unei documentări prealabile, sursa fiind un prieten maghiar, care, la rugămintea mea, a avut amabilitatea să mi-l pună la dispoziție, în limba română; în numele celor care-l apreciază, îi mulțumesc. Motivul postării în ecou este datorat politicii site-ului, care apreciază cantitativ (și subiectiv) ca raportul dintre cantitatea de rw personal/cantitatea de material documentat > 1/2.

Cu bine!


[fb]
---
Trimis de ak-ar de rumÂn † in 24.08.12 17:40:06
Validat / Publicat: 24.08.12 20:23:22
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3338 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ak-ar de rumÂn †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Consiliul judetean
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17750 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

ak-ar de rumÂn † [24.08.12 20:27:20] »

 SCURT ISTORIC

Localizare geografică: Veszprem se află la sud de Munții Bakony, la nord de lacul Balaton și la sud vest de Budapesta. Are cca. 65.000 de locuitori. Este una dintre primele localități cunoscute din perioada arpadiană.

Din punct de vedere geologic se află pe complexe mezozoice, (triasice, jurasice și cretacic inferioare, calcaroase, care oferă zonei o morfologie caracteristică.

Vestigiile arheologice atestă prezența așezămintelor neolitice din epoca bronzului. În sec. IX i. e. n. apar primele vestigii din epoca fierului (cultura Hallstatt) cu populație iliră. În sec. IV i. e. n. apar celții, de care se leagă pentru prima dată, prezența activităților agricole.

În sec I-II zona este ocupată în de romani, din sec. III, de ostrogoți iar în secolele V și VI de huni, în 453 imperiul hun se prăbuşeşte în favoarea gepizilor.

Un secol mai târziu, prin anii 550, se impun Avarii care domină zona timp de 250 de ani (construiesc și o cetate ce ulterior va aparține de Principatul Moraviei), până pe la începutul secolului al IX-lea când sunt literalmente distruşi de către Carol cel mare, regele francilor. După ocuparea Pannoniei de către unguri, este locul cel îndrăgit de către principele Geza (tatăl Sf. Ștefan) și ulterior de Ștefan.  În 997 cetatea este asediată de către Koppány, liderul maghiar neconvertit la creștinism, învins de principele Ștefan și executat la Szentkirályszabadja. El va face din oraș "orașul reginelor", întărit ulterior prin mai multe documente. Însă de acest statut va uza numai regina Gizella, soția Sfântului Ștefan. În 1009 Veszprem devine episcopat. Spiritul celor doi (Sf. Ștefan și Gizella) este invocat în multe dintre programele culturale din oraș. După moartea lui Bela al IV, izbucnesc o serie de lupte feudale, războaie în care multe clădiri dispar odată cu episcopia (catedrala). Carol Robert de Anjou îi va reda statutul de episcopie, episcopul va fi numit în 1313 "prefectul regiunii"  iar cetatea va deveni o fortăreață a episcopiei. După 1540 zona intră într-o perioadă de declin, vestigiile sunt duse și adăpostite în alte zone. Între 1552-1586 și 1594-1598 este sub dominație turcă. în 1605 intră sub dominația principatului Transilvaniei - principele Bocskai Istvan și mai târziu, principele Gabriel de Betlehem - 1620. Perioade lungi de timp intră sub ocupație imperială (austriacă). Cetatea va fi demolată de imperiali în 1703, fiind un loc strategic într-o perioadă în care prezența imperiului otoman este încă simțită în zonă, pe de altă parte se intensifică războiul de independență sub conducerea principelui Tököli Imre și Rákoczi Francisc al II (războiul de independență în care și românii din Maramureș au participat sub steagul lui Pintea Viteazul) și se va termina cu pacea de la Satu Mare din 1711. După această perioadă intră sub dominație austriacă atât Ungaria cât și Principatul Transilvaniei.

Orașul vechi, istoric a fost construit pe cinci coline și apărat de zidurile cetății, (astăzi cartierul cetății). Cel mai important vestigiu istoric este catedrala în stil romanic-gotic din secolul XIII, construită pe locul primei catedrale, ridicată încă de Sfântul Ștefan și restaurată în forma ei din epoca arpadiană. Lângă catedrală se găsește capela Gizella, construcție în stil gotic, din sec XIII, actualmente spațiu de expoziție. Capela Sfântu Gheorghe, cu ruine romanice din secolul X-XI, a fost refăcută în stil gotic. Aici a depus jurământul de credință prințul Imre către biserica catolică în 1020. Încăperile baroce ale catedralei au fost construite în perioada 1765-1776. Turnul de apă a fost construit pe o fundație din evul mediu, în stil baroc, între 1814-1817. Episcopia Sfântul Mihály, datată din 1002, reconstruită de mai multe ori, a fost distrusă în 1276, mistuită de flăcări în 1380, distrusă în perioada otomană și jefuită de imperialii austrieci. A fost reconstruită în stil baroc în 1723, cu unele întregiri neoclasiciste din 1807-1910. Emblema orașului este podul de peste valea Séd. Pe muntele Kalvaria este un cimitir din secolul IX și ruinele bisericii Sfântu Miklós. La Edeskut apar ruinele mănăstirii călugărițelor din ordinul Domonkos, datată din 1240. Muzeul Bakony  cu secțiile de arheologie, etnografie, arte plastice,

Mănăstirea Sf. Maria (veszpremvolgyi Szűz Mária Apácakolostor) fost construită în jurul anului 1000 pentru călugărițe, cu școală pentru fete, respectiv biserica iezuită. Este una dintre primele mănăstiri pentru călugărițe de pe teritoriul Ungariei. Documentul "de acreditare" este scrisă în greca veche.

Mănăstirea pentru călugărițe Sf. Katalin (Margit romok) și din cetate se văd bine rămășițele mănăstirii, construită în stil gotic. Este una din construcțiile gotice arpadiene bine conservate din Veszprem. Aici a fost crescută și Margit, fica regelui Bela al IV (al doilea rege întemeitor al Ungariei).

Este centru universitar, cu facultăți în domeniul chimiei industriale (a țițeiului și a gazelor naturale), în domeniul industriei grele (înființat în 1949) și Institutul de cercetare în domeniile amintite.

În clădirile vechi sunt nenumărate expoziții de artă modernă.

Majoritatea clădirilor vechi sunt construite în perioada barocă.  

 Cu bine!

webmaster03 [24.08.12 20:43:44] »

Fiind un review de calatorie, am retras notele pentru BUCATARIE & MASA.

Am sters si P04, care era dublura P03.

webmaster13 [25.08.12 10:24:39] »

Melodia postata se poate sterge/schimba!

mariana.olaru [26.08.12 12:52:21] »

Review-ul tău mi se pare pe cât de interesant, pe atât de bine scris. A fost o plăcere să-l parcurg. Și fotografiile sunt elegante și deplin ilustrative a ceea ce reprezintă din punct de vedere turistic Veszprémul, un oraș pe care nu l-am vizitat, dar care s-ar putea constitui ca subiect al peregrinărilor noastre, pentru că nu-i drum prea lung până acolo și pentru că așa cum l-ai prezentat tu, pare a merita din plin atenția călătorilor români (și nu numai), în ciuda asocierii sale cu nefericita soartă a handbalistului român.

Am savurat fragmentul cu referire la rădăcinile ardelene ale Sfântului Ștefan, dubla sa creștinare și mai ales acceptarea și recunoașterea acestei duble identități creștine, de însuși eroul național maghiar.

Și ecoul adăugat aduce un plus de informații utile, motiv pentru care, cel puțin din punctul meu de vedere, impresiile tale merită răsplata superbonusului și chiar mai multe puncte de apreciere!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

Fir de discuție ÎNCHIS - nu se mai pot scrie ECOURI.

[pentru solicitari de redeschidere, scrieti-mi pe Feedback]
Daca ai fost acolo si doreşti sa ne povesteşti experienţa ta: Scrie impresii


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.040995121002197 sec
    ecranul dvs: 1 x 1