ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.08.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Buzău
ÎNSCRIS: 16.02.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUL-2012
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Margaritare amestecate cu gunoi

Ilustrație video-muzicală
CSARDAS - Az a szep
TIPĂREȘTE

Titlul acestei descrieri de vacanta mi-a venit in minte incercand sa parafrazez o personalitate cunoscuta care a facut o descriere oarecum asemanatoare calatoriei sale prin India. Pastrand proportiile, nu m-am putut abtine sa nu fac o comparatie intre lucrurile extraordinare pe care le-am vazut si multele aspecte care mi-au lasat un gust amar, de aici fiind si nota acordata.

Astfel, profitand de cele cateva zile de minivacanta la pensiunea despre care deja am scris (vezi impresii), am zis ca ar fi pacat sa nu vedem ce ne poate oferi zona. Despre Baile Tusnad pot spune ca pare intr-un proces de modernizare care se desfasoara cu o viteza nu prea mare. Lacul din centrul statiunii impreuna cu parcul inconjurator reprezinta punctul de atractie principal, imediat langa parc fiind in proces de reamenajare o baza de tratament al carei termen de finalizare a fost depasit de mult si la care mai mult se statea decat se lucra. Oricum, din stadiul in care se afla cred ca la final va iesi ceva frumos. Alte puncte de atractie in localitate pot fi biserica ortodoxa si biserica care cred ca este de cult protestant (sper sa nu ma insel). In imediata apropiere a localitatii este un traseu de dificultate medie care te duce la Stanca Soimilor, de unde ti se ofera o priveliste splendida asupra Bailor Tusnad si a imprejurimilor. Sa nu va alarmati cand o sa vedeti ca la inceputul traseului exista un avertisment privind prezenta ursilor in zona, nu exista nici un pericol pe timp de zi, traseul fiind foarte batut de turisti (oricum, din ce am inteles, ursii mai coboara noaptea in cautare de mancare la tomberoane). De asemeni, un alt traseu de dificultate scazuta este spre Turnul Apor pe care, din pacate, nu l-am vizitat dar din descrierile gazdelor noastre pare sa fie foarte bun pentru o plimbare pe seara. In rest, multe pensiuni si hoteluri noi si elegante precum si vile vechi, unele lasate de izbeliste, altele cat de cat reamenajate, pastrandu-si farmecul de odinioara.

La sugestia gazdelor noastre, am fost pe data de 21, a doua zi de Sf. Ilie, la Lacul Sf. Ana, intelegand ca anual este o serbare datorita hramului bisericutii de langa lac. Si pot spune ca nu am regretat deloc. Drumul spre lac de la soseaua principala este, asa cum cred ca deja foarte multi s-au obisnuit cu drumurile din Romania spre obiective turistice, foarte prost. Masina se poate lasa la prima bariera unde daca nu treci nu platesti nimic pentru parcare sau, daca vrei sa cobori cu ea inca 3 km spre lac, trebuie sa platesti o taxa de 20 lei. Mai jos, exista un camping foarte aglomerat unde am vazut ca exista o taxa de 10 lei pe zi de masina, iar imediat in dreapta campingului este intrarea la Tarnovul Mohos, despre care o sa scriu putin mai tarziu. Deci, cand am ajuns in dreptul campingului, atentia ne-a fost trezita de niste cantece in limba maghiara si nu departe am depistat si sursa acestor cantece: calareti imbracati in husari sau in costume traditionale sasesti cantau in timp ce isi manau caii pe drumul care duce la lac. Un aspect foarte frumos si care iti aduce aminte de istoria acestor locuri. Pe drum sa nu ratati indicatorul care exista pentru a marca un urcus pe niste scari pana la un punct de belvedere care iti ofera o panorama deosebit de frumoasa a lacului. Odata ajunsi la lac, am urmarit o bucata de timp procesiunea religioasa care a avut loc dupa care am stat cateva ore incercand sa ne bucuram de apa rece a lacului intr-o zi torida de vara, cum a fost cea din anul acesta. Atentie mare la intrarea in lac pentru ca este plina de pietre care va pot rani usor la picioare. In zona exista amenajate gratare unde doritorii pot sa isi prepare de mancare. Cat despre preturile la bauturile alcoolice si racoritoare ele sunt prohibitive, cu valori de 2 - 2,5 ori mai mari ca preturile pe care le intalniti la orice magazin.

La intoarcere am vizitat Tarnovul Mohos, despre care deja am amintit, intrarea costand 5 lei de adult, accesul facandu-se in grupuri organizate intre orele 10 si 18, la fiecare 2 ore. Ghidul nostru a fost un baiat extrem de simpatic care putea lesne sa faca fata la un stand-up comedy. Prezentarea a fost facuta pe rand in limba romana si limba maghiara, parcurgerea intregului traseu durand cam 45 minute. Nu insist pe detalii legate de geografia locului care au fost amintite inaintea mea dar nu pot sa nu ma gandesc la faptul ca zona Tarnovului este o zona inca activa vulcanic, iar eruptia care a avut loc aici acum cca 30000 de ani este foarte recenta din punct de vedere istoric. Sper sa nu avem parte de un " Yellowstone " romanesc vreodata!

Pe drumul de intoarcere am zis sa mergem spre Ballvanyos. Drumul este si mai prost, iar cand ajungi la Baile Ballvanyos ai parte de o surpriza demna de teatrul lui Kafka: un hotel luxos de 4 stele din care iesea din cand in cand cate o persoana si in rest nimic! Intr-adevar, locatia este superba, o zona foarte frumoasa, dar nimic altceva amenajat decat hotelul. De aici am mers spre Ballvanyos unde am facut stanga imprejur destul de repede, neavand timp sa strabatem traseele turistice marcate si neavand altceva de vizitat. Oricum, este o zona care am trecut-o la planuri de viitor si pe care sper sa o putem vizita pe-ndelete atunci cand vom dispune de mai mult timp.

A doua zi, pe drumul de intoarcere spre casa, am avut proasta inspiratie sa vizitam Malnas Bai care se afla la 1 km de soseaua principala. Aici totul este in paragina si in afara de cele 2 izvoare cu apa minerala care am inteles ca sunt bune pentru afectiunile digestive nu este nimic demn de remarcat decat bisericuta din localitate. Din discutia puratata cu o doamna care plecase din localitate de 25 de ani in Ungaria, am inteles ca inainte locul era plin de viata, fiecare izvor avand un nume de fata si tratand o alta afectiune. Cu aceasta ocazie mi-am adus aminte ca Romania dispune de mai mult de 50% din apele minerale din Europa dar degeaba, noi avem treburi mult mai importante de facut care tin de sfera politicului. Asa ca atunci cand am vazut indicatoare pompoase cu denumirea " Drumul apelor minerale " m-a apucat o lehamite si mai mare, aducandu-mi aminte de drumul vinului din Jud. Buzau, facut cu o gramada de scandal si care nu trece prin zone viticole de renume de la granita cu Jud. Prahova, dar trece prin zone alese pe spranceana politica. Astfel ca atunci cand am vazut indicatorul spre Bodoc m-am lasat pagubas si am continuat drumul spre Sf. Gheorghe.

Acesta este un orasel frumos, foarte linistit in ziua de duminica cand am poposit in el, cu cladiri tipic ardelenesti, cu un mic parc central in care puteai admira o gramada de nuferi, si care nu a facut altceva decat sa mai imi domoleasca din starea de revolta care ma cuprinsese.

Aproape de intarcerea acasa am mai facut un popas la Lacul Siriu care a reusit prin frumusetea lui sa imi calmeze complet gandurile

Astfel, in incheiere, nu fac altceva decat ca prin pozele pe care le atasez sa ofer un prilej de bucurie cititorilor iar celor care au putere de decizie si urmaresc acest site (cu toate ca nu sunt convins ca se " coboara " ei la asa ceva) sa incerce sa mai faca ceva si pentru turismul asa de mult laudat de fosta doamna ministru.

De asemeni, rog moderatorul sa ataseze urmatoarea linie melodica: http://www.trilulilu.ro/muzica-diverse/csardas-az-a-szep


[fb]
---
Trimis de cristisch2003 in 10.08.12 00:26:02
Validat / Publicat: 10.08.12 00:59:15
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BĂILE TUȘNAD.

VIZUALIZĂRI: 4696 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristisch2003); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Raul Olt
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13700 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster [10.08.12 00:59:03] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

dinţosul [10.08.12 11:15:45] »

Felicitari pentru articol, frumos si sugestiv prezent. Am trecut de multe ori prin aceste locuri si pot sa sustin si eu cele scrise de tine.

Pe viitor daca mai ajungi la Ballvanyos incearca restaurantul unguresc (este singurul de acolo) te asigur ca nu o sa regreti: 1. portiile sunt imense si extraordinar de delicioase. 2. servire promta si rapida. 3. preturile necrezut de mici!!!

Din statiune poti sa ajungi la cetatea medievala (punct de belvedere) cam in 40 de minute, iar la un sfert de ora se gaseste cea mai mare mofeta naturala din Europa: Pestera Puturosul dar si cimitirul pasarilor.

Qvadratvus [10.08.12 11:48:17] »

@cristisch2003 ţin să te contrazic un pic - pentru mai multe afirmaţii - care au fost făcute datorită informării insuficiente.

- Să încep cu esenţialul - există montate panouri de informare cu toate obiectivele turistice cam în toate punctele importante din Balvanyos

- Să "ajungi" în Balvanyos nu înseamnă să ajungi numai la hotelul Best Western... Staţiunea este formată din 3 zone de "băi": Turia (centrată pe arealul din jurul pasului Turia - unde se află hotelul cu pricina şi al Muntelui Puturosul), Csiszar - "rezerva" principală de izvoare şi Transilvania - respectiv centrul staţiunii.

- "Cartierul" Băilor Turia începe cînd vii dinspre Bixad cu puţin înainte de derivaţia spre lacul Sfînta Ana (cam cu 1,2-1,3 km), unde la dreapta ai un drum de pămînt care duce la distanţă de aproximativ 200 respectiv 400 de m spre Baia şi Mofeta Vallató iar mai apoi spre Tinovul Hámmas cu Baia Hammás şi se termină cam cu 1,5 km mai încolo de hotel la coborîrea din Pasul Turia (izvoarele Károly, Bányai şi Fidelis, Băile Timsós, Valea Morţii şi Izvoarele Tămăduitoare). La distanţe relativ accesibile ai Grota puturoasă – Turia, Grota Timsós sau Grota cu Alaun şi Capela Sf. Maria, iar la distanţe ceva mai mari Tinovul Bufnitor (Buffagó), Peştera Ucigaşă (Gylokos - barlang) şi Cimitirul Păsărilor.

- "Cartierul" Băilor Transilvania corespunde centrului staţiunii. De aici poţi porni atît spre cetatea Apor cît şi spre apele de la Csiszar, iar strict loco ai un restaurant de toată lauda - cel al pensiunii “La Cetate”, despre care s-a mai scris pe aici şi o capelă ecumenică.

- "Cartierul" Băilor Csiszar este cea mai de preţ comoară a staţiunii, cu multe izvoare şi amenajări - aici însă titlul rewiewului tău potrivindu-se pe deplin, deoarece zona este cu adevărat lăsată în paragină. În relativă apropiere este Vîrful Zimbrului, Piatra Zimbrului cu Peştera Ursului sau Gaura Dracului.

Zona este - garantat - extraordinar de frumoasă! E drept că este mai puţin primitoare, dar face tot efortul…

cristisch2003 [10.08.12 14:08:53] »

@Qvadratvus: Va multumesc pentru datele furnizate pentru ca, asa cum am mentionat deja in postarea mea, este o zona pentru care am rezervat cateva zile din concediul nostru de la anul.

Oricum, am vazut si eu panourile indicatoare despre care vorbiti dar asta nu inseamna ca un hotel de 4 stele fara nimic altceva inseamna ca se face turism.

Dorinta noastra ar fi ca sa incercam la anul sa mergem de la Lapos spre Ballvanyos si am auzit pareri impartite despre accesibilitatea drumului. Stiti ceva in sensul acesta? V-as fi recunoscator.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Qvadratvus [15.08.12 23:54:53] »

Nu cred că înţeleg despre care Lapos vă referiţi, când spuneţi că vreţi să mergeţi de la Lapos spre Balvanyos... Dacă mi-aţi explica un pic, poate că aş reuşi să vă dau nişte detalii.

P.S. Eniuei, eu rămân un fan al turismului "de frontieră" şi nu al celui "de masă". Tehnic vorbind, o zonă cum este acum Balvanyosul este pentru mine ok. Vin, văd, mă bucur şi respir prin toţi porii (am de unde trage aer fiindcă este mai mult sau mai puţin pustiu...). Peste cîţiva ani cînd lucrurile probabil se vor aranja, am să privesc cu regret din maşină "hoardele" de turişti, amintindu-mi cu nostalgie de alte vremuri ...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
cristisch2003 [16.08.12 23:47:10] »

@Qvadratvus: Localitatea Lapos se afla in Jud. Vrancea, pe drumul care leaga Focsaniul de Valea Sarii, Tulnici si, teoretic, s-ar continua pe harta pana la Targu Secuiesc.

Qvadratvus [31.08.12 23:59:00] »

Nu vă sfătuiesc să folosiţi DN2D între Ojdula şi graniţa cu Jud. Covasna decît dacă aveţi o maşină cu garda la sol ceva mai ridicată şi dispoziţie spre umor. Detalii aici, iar un filmuleţ cu starea sa în zona precizată aici.

P.S. Mîine cred că voi mai pune 2 reviews-uri despre Balvanyos, pentru că tocmai am stat cîteva zile acolo.

cristisch2003 [01.09.12 09:58:52] »

@Qvadratvus: Multumesc pentru informatie, masina are garda joasa asa ca vom sta linistiti. De-abia astept detalii despre Balvanyos, s-ar putea ca la anul sa fie pe lista noastra de vizitat.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cristisch2003, dinţosul, Qvadratvus
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Băile Tuşnad:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073256015777588 sec
    ecranul dvs: 1 x 1