31167 
nu sunteţi logat. - LOGIN
La pas prin Sandanski și împrejurimi

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
21.07.2012
DE
Avatar biancuta
--- F ---
vârsta 30-40 ani
DIN Târgu Mureş
înscris/ă în 03.04.09
MEMBRU: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2012
DURATA: 1 zile
TIP: FAMILIE CU COPII

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
DISTRACŢIE / RELAXARE
90.0 %
  
Mulțumit, mici obiecții

NOTA MEDIE rez.:
9.00
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Pe urmele tracilor: Spartacus


Sunt o persoană careia-i plac legendele şi istoria antică! Imi place să aud despre eroi, despre mituri, despre luptele eroii antici, iar daca am ocazia, îmi place să păşesc în acele locuri care au legătură cu ele. Aşa am ajuns să ne cazăm în Sandanski.

Ideea era să mergem cât mai mult în prima zi, să ne fie mai uşor în cea de a doua şi să nu ajungem foarte obosiţi la hotel. Iniţial am ales un hotel în Bansko, ne-a plăcut foarte mult, dar a doua zi aveam mai mult de mers, prin urmare, studiind harta, am ales Sandanski.

Cand am ales această localitate credeam că e un mic oraş aproape de graniţă, însă mare ne-a fost uimirea când am studiat apoi informaţiile despre oraş şi mai ales când am ajuns. Am descoperit un oraş mare, chiar renumit pentru apele sale minerale, Sandanscki fiind o staţiune balneoclimaterică din Bulgaria.

Localnicii spun că în Sandanscki e aerul cel mai curat din lume! (Noi însă credem că şi în România gasim cel putin acelasi aer în statiunile noastre montane…). Cu siguranţă însă este oraşul cel mai călduros din Bulgaria, cu ierni blânde şi veri foarte călduroase. Situat lângă granita cu Grecia, influenţa climatica este foarte mare.

In afara apelor minerale, Sandanski se bucura de un trecut istoric impresionant, fiind si o destinatie cu destule obiective culturale şi arhitecturale. Citeam că are peste 5000 de monumente culturale, orasul fiind unul din cele mai vechi din Bulgaria. Însă ceea ce m-a atras pe mine în mod special este... Spartacus!

Un erou despre care au scris peste 30 de scriitori, iar acest lucru înseamnă foarte mult. Dupa istoricii romani, a fost cel mai mare duşman al Romei, dar şi cel mai mare gladiator roman, după scrierile lui Hannibal!

Orasul se crede că este locul unde s-a născut celebrul războinic trac Spartacus, motiv pentru care Spartacus este emblema oraşului. Pentru mine, un erou legendar atât de cunoscut a fost suficient pentru a dori să văd acest oraş.

Cine a fost Spartacus? Despre originea lui Spartacus sunt mai multe discuţii şi referiri în istorie, însă cu toţii îl menţionează ca fiind un trac de undeva din sudul Dunării. Dupa unii a fost de neam regal, după alţii fiu de păstor...

Este cunoscut faptul că romanii preferau stiul tracic in luptele dintre gladiatori. Tracii luptau cu o spada specifică, de mici dimensiuni, asemanătoare cuţitului dacic, numit daca şi cu un scut rotund.

Spartacus a fost luat prizonier si vândut ca sclav la o şcoală de gladiatori. Datorită calităţilor sale de luptător, de mânuitor al spadei, dar şi datorită faptului că avea o fire mereu potrivnică, nedorind să se supună şi să lupte în rândurile gladiatorilor, acesta se face rapid remarcat de către patronul celei mai mari şcoli de gladiatori, care-l răscumpără pentru a-l duce la scoala lui.

Dacă romanii ar fi ştiut ce-i aşteapta, s-ar fi “luat” ei de Spartacus? Eu cred că nu! Poate nici Spartacus nu s-a gândit când a început această acţiune că va avea asemenea urmări!

Eroul trac se hotărăşte să se elibereze, luând cu el alţi 200 de gladiatori.

El le spunea camarazilor săi:

“Nu trebuie să-ţi iroseşti viaţa în spectacole de luptă, ci pentru libertate! ”

În fuga lui, elibera mereu alţi sclavi, care se alăturau grupului condus de eroul trac. Au urmat lupte sângeroase, dar Spartacus a câştigat. Ecoul victoriei lui s-a auzit peste tot, astfel ca romanii au marit trupele care-l urmăreau, dar şi alţi scalvi s-au alăturat. « Armata » lui Spartacus creştea pe masură ce se mărea şi armata romană pornită în prinderea lui. Spartacus a ajuns astfel sa elibereze în jur de 120 000 de sclavi după anumite surse sau 200 000 după alte surse istorice.

In cele din urmă Spartacus a fost ucis, cu toate că trupul nu i-a fost niciodata gasit. Este important de spus că el nu a murit in arenă, aşa cum îl prezintă filmele. Trupele sale au fost prinse şi peste 6 000 de scalvi au fost rastigniti pe cruce şi amplasaţi de o parte şi de alta a drumului care duce de la Capua la Roma. Un drum străjuit de cruci însângerate, pildă pentru cei care mai caută nesupunere în rândul scalvilor!

Se spune că încă şase ani au luptat romanii pentru a elibera toate localitaţile cucerite atunci de Spartacus!

Cei pasionaţi pot citi alte amănunte despre Spartacus aici: descopera.ro/cultura/2519 ... chiat-roma.html

Seara, când am ajuns în Sandanski, nu am putut vedea mai nimic din oraş deoarece era intuneric. A doua zi, însă, am remarcat un oras dragut, « marcat » de Spartacus si de ruine romane.

Un parc impresionant domină orasul, unul din cele mai mari din Bulgaria, având în jur de 200 de specii mediteraneene. Aici ar fi şi doi platani foarte vechi, având o vechime de 500 de ani, dar noi nu i-am văzut.

Noi nu am fost dispuşi să pierdem timpul prin parc, doar am trecut pe acolo (slabiciunea noastră a fost Spartacus) dar la înoarcere am oprit la Monumentul arhitecural Spartacus, o statuie din bronz care-l infăţişează pe anticul luptator.

În acelaşi parc, dar la o mică distanţă se pot vedea două coloane unite, având având ca şi decoraţiuni motive din perioada antica. Privind printre cele două coloane, Spartacus apare la mijloc şi încadrează statuia, amintind astfel de arena gladiatorilor şi de epoca romană, chiar am văzut o asemenea imagine la reclama unui film cu Spartacus.

Mai jos, in fata statuii, mai multe fântâni arteziene aduc un pic de răcoare turistilor, iar la baza unui perete de susţinere o placuţă comemorativă aduce un ultim omagiu celui care a fost conducatorul celei mai mari revolte din acele timpuri.

Alte puncte de interes in oras pe care le-am notat, dar probabil le vom vizita pe rând la următoarele noastre drumuri spre Grecia sunt: un Muzeu de Arheologie, o basilica creştină din sec. II si ruinele oraşului vechi, orasul antic Melnik (la 20 km de Sandanski), unde pot fi văzute ruine antice şi piramidele Melnik, Bansko este destul de aproape, iar o porţiune din oraş face parte din Parcul National Pirin, şi altele.

Daca sunteţi în Sandanski sau în drum spre Grecia, eu zic că merită să vă faceti puţin timp pentru a face o mică incursiune în istorie, măcar cu gândul, dar şi pentru o poză cu acest erou de legenda!

---
Impresii încărcate de biancuta in 21.07.2012 09:19:27

Validat / Publicat: 21.07.12 14:50:56

VIZUALIZĂRI: 4708


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  22700 PMA (din 26 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
  • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de biancuta? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
  • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
  • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
    sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmaster
[21.07.12 14:50:29]
» mesaj pers

   Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Sandanski şi împrejurimi" (nou creată pe site).

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[4] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [JUL-2012] Sandanski - Monumentul arhitectural Spartacus -- foto by <b>biancuta</b> [uploaded 21.07.12] - <span class="allrVotedi" id="av340248">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv340248"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=340248">Şterge vot</a></div><span id="v9340248" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(340248)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f340248Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e340248MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [JUL-2012] Sandanski - Monumentul arhitectural Spartacus
foto biancuta [21.07.12]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [JUL-2012] Sandanski - Monumentul arhitectural Spartacus -- foto by <b>biancuta</b> [uploaded 21.07.12] - <span class="allrVotedi" id="av340249">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv340249"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=340249">Şterge vot</a></div><span id="v9340249" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(340249)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f340249Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e340249MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [JUL-2012] Sandanski - Monumentul arhitectural Spartacus
foto biancuta [21.07.12]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [JUL-2012] Sandanski - Monumentul arhitectural Spartacus in parcul din oras -- foto by <b>biancuta</b> [uploaded 21.07.12] - <span class="allrVotedi" id="av340250">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv340250"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=340250">Şterge vot</a></div><span id="v9340250" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(340250)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f340250Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e340250MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [JUL-2012] Sandanski - Monumentul arhitectural Spartacus in parcul din oras
foto biancuta [21.07.12]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [JUL-2012] Sandanski - Monumentul arhitectural Spartacus -- foto by <b>biancuta</b> [uploaded 21.07.12] - <span class="allrVotedi" id="av340251">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv340251"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=340251">Şterge vot</a></div><span id="v9340251" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(340251)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f340251Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e340251MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [JUL-2012] Sandanski - Monumentul arhitectural Spartacus
foto biancuta [21.07.12]
# [50 PMA, +BONUS]

[4] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.08376121521 sec