ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.07.2012
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Haifa, Israel
ÎNSCRIS: 20.07.12
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
APR-2011
DURATA: 3 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
70.00%
Satisfăcător
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
87.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Note (foarte personale) de calatorie

TIPĂREȘTE

Aceste randuri nu se vor nici ghid turistic si nici reportaj. Le-as defini ‘impresii’, daca nu as fi citit diferite texte descrise impropriu ca ‘impresii de calatorie’, care constituiau efectiv doar o (suplimentara?) documentatie despre locurile vizitate. Randurile de mai jos (si cele ce vor urma) sunt doar niste note personale scrise in fuga, nici macar nu indraznesc sa le numesc ‘Note de calatorie’. Caci sunt de fapt simple note de ‘senzatii’…

In noaptea in care am facut cunostinta cu Sankt Peterburg (in ruseste fara ‘s’, ca nu e ‘al lui Petru’, ni s-a explicat, ci orasul Sfantul Petru) n-am vazut, recunosc, din goana autocarului de la aeroport spre hotel, orasul denumit si ‘Venetia Nordului’. Am vazut doar strazi largi, cladiri impunatoare, unele statui (Lenin-ul obisnuit cu mana intinsa si sapcuta-i in mana… nu citisem oare ca toate statuile lui au fost daramate?) si blocuri ‘comuniste’… Si noapte. Mult intuneric.

La lumina (innourat-cenusie) a primei zile de plimbare prin oras, m-am indragostit. Iar. Si fara a stabili o ordine de prioritati in lista oraselor pe care le iubesc, St. Peterburg ocupa un loc de frunte.

Un ‘nu stiu ce’, atmosfera, canalele ‘venetiene’, istoria care tasneste din orice colt, spectacolul de folclor, Neva, catedralele, Petru I si Caterina II-a (cei Mari) si… Ermitajul si ’Lacul lebedelor’ in aceeasi zi, ultima zi a sejurului meu acolo, acea zi pe care n-o pot uita!

Cine poate rezista unei asemenea combinatii?

Dar sa le iau pe rand, iar cine are timp (si chef) poate rasfoi cele peste 200 de poze din albumul al carui link e atasat la sfarsitul textului * (asta dupa ce am redus mai mult de jumatate din fotografiile facute aproape fara discernamant in cele trei zile petrecute in acest oras), poze ce vor sa determine privitorii sa calatoreasca parca cu noi, pas cu pas.

Pe rand, deci… in ordinea cronologica a vizitei mele, caci nu vreau sa concurez Wikipedia, iar informatii despre populatie, economie, istoria orasului le veti gasi in mod foarte satisfacator la http://en. wikipedia. org/wiki/Saint_Petersburg, cel putin.

Inainte de toate, insa, nu pot sa nu amintesc si eu ca orasul (‘Leningrad’ il numesc aproape toti locuitorii cu care s-a intamplat sa vorbesc, de altfel regiunea din care face parte se numeste si astazi Leningrad) este asezat in delta raului Neva, include cateva insule (hotelul nostru era situat pe cea mai mare dintre ele, insula Vasilievski) si are parte, dupa cum se stie, de cateva luni (mai, iunie, iulie) de ‘nopti albe’, fiind situat langa Cercul Polar de nord. In aprilie nu au fost nopti albe, dar seara, la orele 21 era inca amurg, turul monumentelor luminate noaptea noi facandu-l de-abia dupa orele 22-23.

Fortareata “Petru si Paul” cu care am inceput vizita, dupa hoinareala pe unul dintre malurile Nevei admirand imaginile orasului impozant, nu impresioneaza in mod deosebit la prima vedere.

A fost construita in scop de aparare, dar a fost folosita ca inchisoare politica inca de pe vremea tzarilor, iar cladirile colorate (galben si roz puternic), stradutele si piata mi-au amintit de castelul din Praga. Insa biserica ‘Petru si Paul’, din centrul fortaretei, schimba total atmosfera sobra. Nu mare, dar bogata in ornamente, nu impunatoare dar adapostind mormintele lui Petru cel Mare, al Caterinei I, sotia sa, al fiicei Elisabeth, al nepotului (de la alta fiica) Petru III si al sotiei sale, celebra Caterina II-a (cea Mare), constituie o bucatica de istorie, descoperita prin povestirile competentului nostru ghid. De altfel, din diferite locuri, din diferite puncte de vedere, ghidul s-a reintors, iar si iar, la dinastia tzarilor, astfel incat era imposibil sa nu retii interesantele informatii.

De la istoria lui Petru cel Mare (care construise orasul timp de vreo 10 ani la inceputul secolului 18 si in timpul acestei constructii au murit 100.000 oameni, da, o suta de mii!) am trecut brusc, facand o mica paranteza, la perioada revolutiei din 1917, vizitand apoi crucisatorul Aurora, ancorat pe Neva si inconjurat de zeci de dughene de ‘amintiri’, care mai de care specifice primului razboi mondial sau revolutiei bolsevice. Lovitura de tun de pe acest vas mi-o aminteam ca simbolica, dar inghesuiala zecilor de turisti care urca la bord m-a oprit s-o fac si eu, multumindu-ma cu fotografii ale vasului (pe fondul modernei cladiri pe care se lafaia uriasa firma Samsung).

Si iar, Neva si sloiurile de gheata plutind, podurile (9 dintre ele se ridica noaptea, dupa ora 1, pentru a permite vaselor sa treaca, prilej de interes pentru turisti), bulevardul central Nevsky Prospekt si apoi celelalte trei catedrale (partial muzee) principale, inafara de ‘Petru si Paul’: Biserica Mantuitorului insangerat (Church of the Savior on blood – singura cu turlele in stil pe care il cunoastem ca rusesc, caci Petru I interzisese construirea turlelor in forma de ‘ceapa’ – pur si simplu o splendoare…), catedrala Kazan, copiata dupa Basilica St. Petru din Vatican si cea mai mare, catedrala St. Isaac, cu una din cele mai mari cupole din lume, cea care se vede din orice punct de pe malul Nevei, a carei constructie a durat 40 de ani.

Si in tot acest timp, povestiri, informatii, istorie si arta – care daca ar fi fost numai pe jumatate atat de amanuntite, ar fi satisfacut un exigent turist – totul impletit cu umor (si ferma pastrare a disciplinei grupului), din partea ghidului nostru.

Finalul primei zile in St. Peterburg l-a constituit bogatul spectacol de folclor pe care l-am vizionat la palatul Nikolae. Am fost primiti pe maiestuoasa scara de catre actori in costume de epoca si poate doar pozele sa redea bogatia culorilor, frumusetea costumelor, dar sigur nu pot reda muzica si talentul dansatorilor.

Satul tzarilor, Tsarskoye Selo, facand parte acum din orasul Puskin, din suburbiile St. Peterburg, a constituit tinta celei de-a doua zile a excursiei. Vizita la Peterhof, care fusese in program, a fost anulata, deoarece celebrele sale fantani, care constituiau principala atractie a palatului de vara a lui Petru I, nu functionau… Palatul baroc al Caterinei a II-a, insa, un adevarat Versailles, a compensat pe deplin. Nu numai bogatele si luxoasele incaperi ale palatului insusi, ci parcul imens, pavilioanele raspandite in diferite colturi ale sale, lacul… Superb. Placuta senzatie de a te plimba ‘cu Caterina’ de mana ore in sir…

Pe drumul de intoarcere spre hotel, ne-am oprit la Sinagoga de pe strada Lermontov din St. Peterburg, impresionanta prin arhitectura sa cu influente maure, construita la sfarsitul secolului 19. Desi erau prezenti cativa reprezentanti ai comunitatii evreiesti, ni s-a permis (si noua, femeilor) sa intram si sa fotografiem.

Turul monumentelor luminate noaptea nu m-a impresionat in aceeasi masura. Dar am vazut astfel si Catedrala Smolnai si Institutul cu acelasi nume, care o inconjoara, institut care a fost prima scoala pentru femei din Rusia. Aici isi stabilise Lenin sediul cartierului sau general in timpul revolutiei din 1917.

A treia si ultima zi a scurtei mele vizite in St. Peterburg a constituit culmea excursiei in Rusia, am intuit-o inca de pe atunci. O zi insorita, St. Peterburgul venetian, hoinareli pe stradute si prin piete de fructe si legume, dispozitie personala excelenta si Ermitaj, in sfarsit Ermitaj! Palatul de iarna (de care am omis sa pomenesc, admirat cu o zi inainte doar pe dinafara, din impresionanta sa piata), Micul Ermitaj si Noul Ermitaj alcatuiesc complexul actual, in stiluri arhitectonice diferite.

Cum as putea povesti cate ceva din cele vazute? Sa relatez despre Leonardo, despre Rafael, Tizian? Despre impresionantele sali si bogatele colectii? Despre orele in sir petrecute acolo, despre din ce in ce mai putinele perechi care am ramas in preajma ghidului, netinand seama de oboseala, pana cand, in camerele rezervate impresionistilor, pana si ghidul ne-a lasat sa colindam singuri? (Pe-acolo reusisem sa ‘fur’ o fotografie cu ‘Eterna primavara’ a lui Rodin, potrivita cu cea din sufletul meu in acele momente…). Senzatii, spuneam. Senzatie de satisfactie? Putin spus. Nu, efectiv nu am cuvinte.

Si pe cand credeam ca nimic nu poate intrece acea senzatie, in aceeasi seara am vazut baletul ‘Lacul lebedelor’, cu una din trupele baletului Kirov, la Ermitaj Theatre. Sa nu declar aceasta zi ca fiind culmea excursiei, chiar daca spectacolul nu a avut loc la celebrul teatru Mariinsky, cum credeam, si pe care-l vazuseram in acea dupa-amiaza, doar pe dinafara???

Chiar daca a fost ziua in care am facut cele mai putine fotografii.

Am mai omis in relatarea mea cateva palate, biserici si cladiri publice (Bursa, ca un impozant templu grecesc, Universitatea de stat de pe insula Vasilievski, Amiralitatea, statuia ecvestra a lui Petru cel Mare din piata Senatului) despre care ni s-a povestit, le-am vazut si le-am fotografiat si sunt sigura ca nici senzatiile mele nu le-am putut impartasi pe deplin, dar cat pot abuza de rabdarea cui a avut timpul si poate placerea de a citi pana aici?

Am parasit St. Peterburg in (foarte) zorii celei de-a patra zile in Rusia, plecand spre Moscova, unde asteptam intalnirea cu alte doua importante perioade din monumentala istorie a Rusiei (inafara de perioada tzarilor si a revolutiei bolsevice despre care St. Peterburg ne impartasise cu larghete): Napoleon pe de o parte si al doilea razboi mondial si urmarile sale, pe de alta.

Moscova mea… va urma.

picasaweb.google.com/mshm ... 2011StPeterburg


[fb]
---
Trimis de mshmilo1 in 20.07.12 02:07:27
Validat / Publicat: 20.07.12 09:02:16
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în RUSIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8269 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mshmilo1); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23150 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmaster [20.07.12 08:57:27] »

@mshmilo1: bun-venit pe site si in comunitatea AmFostAcolo!

Multumim pentru impresii, foarte utile pentru cei care doresc sa calatoreasca acolo,te asteptam si cu alte recomandari din vacantele tale trecute sau viitoare

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

alinaro [20.07.12 09:56:56] »

Felicitari! Mi-au placut foarte mult impresiile tale. Si - cum sa nu? - mi-au adus aminte si de vizita mea de 3 zile in acest oras in aprilie 2002. Prima senzatie si primul contact cu un aeroport inghesuit si vechi (la vremea aia, acum nu stiu care e situatia) si cu blocuri in bine-cunoscutul gri mohorat, au fost depasite cu (mai mult decat) brio de tot ceea ce am vazut in zilele urmatoare. Am un filmulet si putine poze de acolo, insa Sankt Petersburg-ul va ramane in sufletul meu pentru totdeauna. Si mi-ar placea sa revin intr-o buna zi.

Felicitari inca o data. Mi-a placut si astept sa te citesc in continuare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
balasa violeta [20.07.12 11:47:17] »

Bine ati venit!

Multumesc! Daca am vizitat acest oras, cand aveam 25 de ani, acum cand am mai cutreierat si eu pe unde s-a putut, nimeni si nimic nu ma poate face sa nu spun: cele mai frumoase amintiri, cele mai importante lucruri, cele mai frumoase spectacole, da aici le-am vazut!

Daca as avea o putere, nu as lasa pe nimeni, pe absolut nimeni, sa omita vizitarea acestui oras!

De multe ori, cand cad pe ganduri, atat de mult imi place aceasta stare, prin fata ochilor mi se perinda acest frumos oras, gandul ma duce la viata, istoria, povestile Romanovilor, la arta, poezie, totul fiind insotit de acordurile muzicii, muzica creata de minunatii compozitori rusi. E fantastic ceea ce am putut trai eu in paisprezece zile! Imi va ajunge pentru toata viata!

Pozele sunt minunate! Am vazut ca si dumneavoastra ati cazut pe ganduri...

La finalul review-ului meu, am intrebat: ce v-a placut Ermitaj sau Luvru?

Multumesc!

ak-ar de rumÂn † [20.07.12 18:51:50] »

Multă bucurie în cuvintele tale, un text scris cu inima, plăcut românește și ușor de transmis cititorului. Mă bucură un astfel de review.

Te mai aștept cu impresii la fel de plăcute și convingătoare!

ARA [21.07.12 22:37:04] »

Astept cu interes continuarea!

mshmilo1 [21.07.12 23:56:53] »

@webmaster: Iar eu va multumesc pentru aprecieri si pentru alegerea textului meu ca MiniGhid. Imi pare bine ca am descoperit acest site, in mod cu totul intamplator, cautand informatii despre regiunea Alsacia, unde voi calatori in toamna... Il voi recomanda si altor prieteni carora le plac calatoriile.

mshmilo1 [22.07.12 00:00:11] »

@alinapopi: Multumesc, imi place enorm sa calatoresc (si o fac destul de des). Impresii de calattorie nu prea am scris, am pastrat momentele prin multe, multe fotografii, dar poate voi incerca sa mai transmit... senzatii.

mshmilo1 [22.07.12 00:05:42] »

@balasa violeta: Ma emotioneaza reactiile dv, ale cititorilor, intr-adevar am asternut randurile pentru a-mi lamuri si mie insami cele simtite in acest oras...

Ermitaj sau Luvru intrebati? Mie mi-a placut Ermitaj SI Luvru! Nu le pot 'vedea' in sensul de ori-ori, e imposibil.

mshmilo1 [22.07.12 00:08:19] »

@AK-AR de RUMÂN: Cata placere imi face ca mi-ati inteles senzatiile! Sper sa reusesc sa mai impartasesc.

mshmilo1 [22.07.12 00:11:22] »

@ARA: Multumesc de atentie si citire.

cristina65 [13.08.12 21:07:59] »

F frumos review-ul, o reala delectare sa-l citesti!

Te-am votat de cum l-am citit, acum cateva zile, insa acum iti scriu un ecou din motive subiective, sunt extrem de interesata de destinatie, pt ca voi fi si eu acolo intre 24 si 27 august.

As vrea sa-mi spui, daca poti, daca acel spectacol folcloric despre care povestesti este cumva "Feel yourself russian", am luat bilete deja la el.

De asemenea as vrea sa te intreb daca e mai convenabil sa schimbam acolo euro sau dolari si, in general, ce imi poti spune despre schimbul de bani (la banca? la casa? se poae plati direct in euro? etc)

Multumesc mult!

In alta ordine de idei, inca o data felicitari pt un review atat de frumos!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
poceaadrian* [10.10.13 13:19:46] »

@balasa violeta: Ce exprimare fantastica, doamna Balasa, ce declaratie de dragoste fabuloasa... Daca Sankt Petersburg ar fi un barbat si dvs ati fi femeia care i-ati spune asa ceva, ar fi fericit pe viata...

balasa violeta [11.10.13 14:16:29] »

@poceaadrian: multumesc, sunt indragostita pe viata de acest oras!

DOINITA [17.06.18 14:41:09] »

Placute si usor de citit "notele" de calatorie, garnisite din plin cu trairi personale a momentelor petrecute in Sankt Peterburg. Felicitari pentru calatorie si multumesc pentru invitatia de a te insoti!

Votat cu drag! Vacante frumoase!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ak-ar de rumÂn, alinaro, ARA, balasa violeta, cristina65, DOINITA, mshmilo1, poceaadrian*
Alte impresii din această RUBRICĂTurist în zona St. Petersburg (ex Leningrad) :


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056289196014404 sec
    ecranul dvs: 1 x 1