ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.05.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Alexandria
ÎNSCRIS: 18.04.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
APR-2012
DURATA: 5 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 8, 14

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Barcelona în 5 zile - prima zi: itinerariu modernist

TIPĂREȘTE

Am plecat spre Barcelona în 13 aprilie 2012, într-o vineri şi, contrar superstiţiilor, totul a decurs foarte bine în ziua respectivă. După o trezire extramatinală, pe la 3,20 şi o deplasare cu maşina de circa 2 ore, pâna la Otopeni, am decolat la ora stabilită, adică 8 (iată că şi low-costurile, adică Blue-Air, mai respectă programul, cel puţin uneori :)!). Zborul a fost cu ceva turbulenţe, însă minore, aşa că am aterizat pe la 10,30, ora locală, pe aeroporul El Prat. Nu am avut bagaj de cală aşa că am ieşit repede din terminalul T2A şi am mers spre T2B, spre pasarela ce leagă aeroportul de staţia de cale ferată. Dacă se aterizează la terminalul T1, trebuie să luaţi autobuzul pentru transfer la T2.

Sunt mai multe opţiuni (autobuz-Aerobus 5,30 Euro, tren, taxi-cam 30 Euro) de ajunge în Barcelona, din aeroport, iar noi am ales să mergem cu trenul, adică varianta cea mai ieftină. Am cumpărat din gară, de la ghişeu, patru cartele T10, la 9,25 Euro fiecare, de 10 călătorii fiecare, care au valabilitate atât în Barcelona, cât şi de la aeroport în oraş – cca 12 Km, la metrou şi pe autobuz. Aceste tichete T10 pot fi utilizate de mai multe persoane şi trebuie validate la fiecare urcare într-un mijloc de transport. Dacă luaţi bilet simplu, de tren, aeroport-Barcelona este mai scump – 3,6 Euro, dacă am reţinut bine.

Atenţie, e ceva de mers din terminal până la gară şi câteva scări! Trenul în sine este, de fapt, un metrou de suprafaţă şi pleacă cam din jumătate în jumătate de oră. Staţiile pe această linie sunt Clot, Passeig de Gracia, Barcelona Sants, Bellvitge Prat Llobregat, Aeroport. Din Sants şi Gracia aveţi legături cu metroul.

Mai multe informaţii despre transfer aeroport-Barcelona aici:

barcelona-tourist-guide.c ... -transport.html

Trebuie spus că acest site oferă cea mai bogată şi utilă informaţie pentru un viitor călator la Barcelona.

După ce am coborât la staţia Passeig de Gracia şi am luat metroul L4, pâna la Barcelonetta, am sosit la hotel, de fapt un hostel-Ciudadela, ales pe criteriul raportului poziţie centrală-preţ, situat lânga gara Estació de França, în cartierul Born. Am plătit 67 Euro/noapte pentru o camera cvadruplă şi baie proprie iar condiţiile au fost mulţumitoare, excepţie făcând zgomotul cam mare de pe strada principală (o sa revin cu un review special pentru cazare).

După amiaza am plecat per pedes, cu un entuziasm avizat :), sa descoperim famecul deloc discret al Barcelonei.

Traseul aproximativ, din prima zi, în Google maps:

maps.google.com/maps/ms?m ... 021927,0.038581

Am pornit de pe Passeig de la Born, strada pe care urma să o străbatem în fiecare din zilele următoare, am trecut pe lânga Santa Maria del Mar, pe Carrer de l’ Argenteria, apoi pe Via Laietana, de pe care ne-am abătut spre Palau de la Musica Catalana, unde ne-am oprit să-i vedem exteriorul şi să cumpărăm bilete la un concert; am găsit chiar pentru ziua următoare, la ora 19 si am platit 12 Euro/adult şi 9 Euro/copil, un spectacol din seria “Tardes al palau”, probabil nu de o anvergură deosebită, dar care ne asigura accesul în sala de spectacol, la aproximativ acelaşi preţ cu turul palatului, fără spectacol. După ce am admirat palatul muzicii pe dinafară, am mers pe Carrer del Casp, 48, pentru a vedea:

Casa Calvet

Timp de vizitare – 10 minute.

Este una din primele lucrări ale lui Gaudi şi a fost construită între 1898-1900, la comanda lui Pere Calvet, magnat al textilelor pe vreme aceea. Este clădirea gaudiană cea mai conformistă, oarecum lipsită de originalitatea lucrărilor următoare. Totuşi, câteva elemente lasă să se întrevadă evoluţia sa ulterioară: balcoanele curbate, din fier forjat, ca şi la Casa Batllo, sau faţada din piatră, asemănătoare casei Mila. Deşi nu cea mai reprezentativa creaţie a lui Gaudi, Casa Calvet a câştigat premiul pentru arhitectură al oraşului Barcelona, în anul 1900, de altfel, singura distincţie oficială primită, antum, de maestrul catalan. Casa nu se vizitează dar la parter există un restaurant şi puteţi face o rezervare, dacă bugetul vă permite, bineînţeles :)! Informaţii aici:

casacalvet.es

Ne-am continuat periplul pe Passeig de Gràcia, bulevardul central din cartierul Eixample („extindere” în catalană), construit după proiectul lui Ildefons Cerdà, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi caracterizat prin reţea stradală rectangulară, adică străzile se întretaie în unghiuri drepte, bulevarde largi, grupuri de locuinţe de forma pătrată şi care dau spre stradă în unghiuri de 45˚. Efortul de modernizare urbană barcelonez corespunde şi cu o perioadă de avânt naţionalist catalan, aşa zisă perioadă Renaixença („Renaşterea”), un rol important avându-l arhitecţii modernişti catalani: Lluís Domènech i Montaner – acesta a dat semnalul de început al acestui curent artistic prin articolul „En busca d'una arquitectura nacional", publicat în 1878, apoi Puig i Cadalfach şi, nu în ultimul rând, Antoni Gaudí, a cărui originalitate este inclasificabilă şi nu poate fi strict inclus în modernism. Un rol important în afirmarea Barcelonei pe plan arhitectural l-a avut şi expoziţia universala găzduită de oraş în 1888.

Revenind la Passeig de Gracia: pe acest bulevard, aerisit şi de nevitat pentru iubitorii de arhitectură, sunt o serie de asemenea clădiri, reprezentative, cum ar fi: Manzana de la discòrdia (Casa Amatller de Josep Puig i Cadafalch, Casa Batlló de Antoni Gaudí, Casa Lleó Morera de Lluís Domènech i Montaner), Casa Antoni Rocamora de Josep Bassegoda i Amigó, Casa Fuster de Josep Puig i Cadafalch, Casa Milà "La Pedrera" de Antoni Gaudí, Casa Pons i Pascual de Enric Sagnier sau Casa Ramon Casas de Antoni Rovira i Rabassa, ca şi lampadarele cu bănci de Pere Falqués i Urpí. Stilul modernist catalan are ca principale caracteristice predominarea liniilor curbe în locul celor drepte, motivele vegetale, în special florale, decoraţiunile abundente, uneori chiar prea exagerate după opinia mea, culorile vii, folosirea ceramicii sparte – trencadis, influenţele maure. Unii nu agrează acest stil arhitectonic considerându-l cam „chicios” (kitsch:)), însă fie că va va plăcea sau nu, aceste clădiri marchează istoria arhitecturii şi, măcar câteva dintre ele, merită văzute!

Dacă sunteţi foarte interesaţi de asemeea subiect, exista şi un muzeu al modernismului: mmcat.cat/site

Bilete mai ieftine: bit.ly/KcgZsP

şi o rută a modernismului cu 115 obiective (cumpăraţi de la oficiile de turism o carte şi o hartă ce vă asigură reduceri la intrări): rutadelmodernisme.com/def ... eeslarutaen.htm

Fotografii cu mai toate obiectivele moderniste: pbase.com/joseantonio/rut ... _del_modernisme

Şi un blog de acelaşi profil: //modernistespuntcom.blog ... a-figueras.html

Aşadar, dupa această scurtă incursiune în arhitectură, nu că as fi mare cunoscător :), dar inspirată din ghidurile pe care le-am citit-consultat (iar pe unele chiar le-am cumpărat:)) înaintea plecării - Guide du Routard, Key Guide, National Geographic, DK, Frommer, Rick Steves, am revenit de la Casa Calvet, de pe Carrer de Casp, pe Passeig de Gracia, unde am remarcat magazinele scumpe, de firmă şi eleganţa clădirilor - Casa Pons i Pascual, Casa Malagrida, Casa Rocamora şi Manzana de la Discordia, blocul discordiei, despre care am scris mai sus. Aici se afla unul dintre obiectivele nosatre din prima zi:

Casa Batlló:

Site: casabatllo.es/en

Timp de vizitare – o oră.

Preţul biletului este piperat – 18,15 Euro pentru adult, 14,55 Euro pentru tineri şi studenţi, gratis pentru copii sub 7 ani dar am considerat că operele lui Gaudi trebuie onorate, nu numai pe exterior şi am intrat (aici mărturisesc ca pe Ingrid am declarat-o sub 7 ani, deşi are 8 ani). Audioghidul este inclus în preţul biletului.

Aceasta casă a fost realizată la comanda industriaşului industriaşului Josep Batlló, care dorea o locuinţă mai deosebită pentru familia sa. L-a angajat astfel pe Gaudi să renoveze o clădire preexistenta, cumpărată pe bulevardul la modă în acel timp – Eixample. Nici că se putea alege o persoană mai portivită decât Gaudi pentru a realiza ceva original! Clădirea a fost transformată radical şi, dintr-un bloc anost, a devenit o operă de artă! Nu exista linii sau unghiuri drepte, cu excepţia vechilor ferestre, faţada e acoperită cu trencadis, în culorile mov, verde, galben, la ferestrele sufrageriei, de la piano nobile, sunt coloane în foma de oase umane, balcoanele din fier forjat par fie măşti veneţiene, fie lilieci (simbol care îl regăsim şi în vârful Palatului Guell, ca simbol al regelui Jaume I), fie nişte ochi răuvoitori, tavanele sunt ondulate sau în spirală, arcele sunt parabolice, hornurile sunt colorate în formă de ciupercă, totul e şerpuit, ondulat, neregulat, sinuos.

Deoarece Gaudi nu a lăsat, mai deloc, materiale legate de simbolistica operelor sale, unii zic că ar fi o alegorie a luptei Sfântului Gheorghe cu balaurul, partea de sus a faţadei fiind balaurul cu spinarea multicolora şi solzoasă, străpunsă de suliţa reprezentată de crucea tridimensională a Sfântului Gheorghe, patronul Cataluniei. Alte interpretări zic că ar fi vorba de o creatură acvatică, suprarealistă, onirică, de inspiraţie marină, apropo de albastrul (cu nuanţă gradată, pentru a asigura iluminatul uniform, mai închis jos şi mai deschis spre etajele superioare) pereţilor din curtea interioară. Unii zic că ar fi vorba de un carnaval – confeti pe faţadă şi o pălărie de arlechin (în locul balaurului) ce invocă exuberanţa vieţii, iar alţii că e vorba chiar de submarinul căpitanului Nemo şi, într-adevăr, când stai în salonul principal şi priveşti spre strada principală - pe Passeig de Gracia, ai parcă o senzaţie stranie, enigmatică că nu aparţii lumii de jos. Şi poate cuvântul enigmatic sintetizează cel mai bine opera gaudiană.

Ar mai fi de spus că se poate închiria clădirea pentru diferite evenimente, că mai este denumită „Casa dels ossos” sau „Casa del drac” – casa dragonului, că la decorarea casei a participat un alt mare artist modernist, Josep Maria Jujol şi face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO din 2005. Şi dacă Casa Mila merită văzută mai degrabă pentru acoperiş, Casa Batlló este un ansamblu unitar, organic,atât în interior, cât şi în exterior, fiind, poate, după Sagrada Familia, cea mai reprezentativă clădire pentru Antoni Gaudi.

Ne-am continuat plimbarea, făcând stânga imediat după Casa Batlló, pe carrer d’ Arago, unde, imediat în apropiere, se află altă clădire modernistă, din cărămidă roşie şi cu influenţe maure, „Editorial Montaner i Simon”, proiectată de Lluís Domènech i Montaner, pentru editura fratelui său, între 1880-1885. În prezent găzduieşte „Fundació Antoni Tàpies”, Tapies fiind considerat unul din marii artişti catalani contemporani iar pe clădire tronând o inextricabilă încrengătură de sârme ce ar reprezenta (e greu de descifrat arta modernă !) sculptura sa „Núvol i cadira” – Nor şi scaun. Legat de Tapies, am mai văzut lângă Parcul Ciutadella, pe Passeig de Picasso, sculptura sau, în fine , lucrarea sa “Omagiu lui Picasso”, la fel de greu de perceput artistic:

fundaciotapies.org/site/s ... hp?rubrique1012

bit.ly/J2MXCd

În micul nostru periplu modernist am trecut şi pe la Farmacia Bolos (1902), reprezentativă pentru farmaciile moderniste, aflată la intersecţia Rambla de Catalunya-Carrer Valencia, apoi ne-am îndreptat hotărâţi :) spre alt punct de interes al acelei zile şi anume:

Casa Milà – La Pedrera („Cariera de piatră”)

Timp de vizitare – o oră.

Preţ bilet adult – 14 Euro

Construcţia acestei case a fost antamată de familia Milà, alcătuită din Pere Milà i Camps (1874-1940) şi Roser Segimon i Artells (1870-1964). Doamna în cauza era văduva lui Josep Guardiola i Grau (1831-1901), mare bogătan, un “indiano”, adică unul ce făcuse avere pe seama afacerilor din coloniile spaniole din America, Puerto Rico şi Cuba, pierdute, de altfel, în 1898, în urma războiului americano-spaniol. Am dat şi datele biografice ca să vedem şi diferenţele consistente de vârstă dintre personaje. După moartea mult iubitului soţ :), Roser devine moştenitoarea unei averi magnetice şi, în acest fel, o partidă de neratat pentru numeroşii vânători de zestre iar, dintre numeroşii candidaţi, câştigător va ieşi Pere Milà. Avocat şi om de afaceri, deci nici el un fitecine, dar cu aplecări spre o viaţă boemă, era un gen de dandy, căruia îi plăcea să epateze şi să trăiasca în lux, fiind unul dintre primii proprietari de automobile din Barcelona. În această privnţă chiar i-a cerut lui Gaudi să-i fie amenajat în clădire şi un loc de parcare, dorinţă împlinită cu succes.

Contemporanii glumeau pe seama acestui mariaj spunând că Pere Milà a fost, mai curând, interesat de puşculiţa (Guardiola) văduvei, deoarece în spaniolă Guardiola înseamnă puşculiţă, decât de văduva lui Guardiola (Puşculiţă). Şi iată că numele de Josep Guardiola era celebru încă de pe atunci :)!

Proaspeţii însurăţei nu aveau un cuibuşor de nebunii aşa că trebuia, neapărat, să facă ceva în acest sens! Şi pe cine să angajeze ca să realizeze o casa trendy, în Eixample, decât pe omniprezentul Gaudi, se pare la recomandarea lui Josep Batllo, ce fusese mulţumit de căsuţa sa.

Astfel, între 1906-1910, ia naştere altă capodoperă gaudiană, poate cea mai cunoscută, cu excepţia Sagradei; va fi ultima mare lucrare civilă înainte ca maestrul să se dedice total construcţiei bisericii. Aici ies în evidenţă, în exterior, liniile ondulate, de valuri, ale faţadei, balcoanele (fiecare altfel) din fier forjat, ca nişte alge atârnânde, realizate de acelaşi Josep Maria Jujol, ce-l vom mai reîntâlni şi la Parcul Guell şi culoarea crem, de plajă, a faţadei. Era ceva coadă la intrare şi cred că am aşteptat circa o jumătate de oră ca să intrăm. Se pot cumpăra bilete, la 15 Euro, anticipat de aici: telentrada.com/Telentrada ... /Compra+on-line

Piesa de rezistenţă a acestei clădiri este acoperişul! Hornurile au fost transformate în capete gigantice de războinici medievali cu căşti, în chip de gardieni înfricoşători a ceea ce trebuia să fie o statuie gigantică a Fecioarei Maria. Gaudi avea de gând ca întregul ansamblu să reprezinte, de fapt, un soclu pentru o astfel de statuie, ce urma sa fie una din multele mărturii de credinţă ale arhitectului. Proprietarii s-au opus ridicării acestei statui, de teama tulburărilor din 1909, din “Săptămâna tragica”, când anarhiştii au distrus şi vandalizat mai toate bisericile şi însemnele religioase din oraş. De altfel doamna Mila nu a fost deloc mulţumita de casa ce i-a fost construită, spunând că seamănă cu o vizuină de şerpi.

Se zice şi că soldaţii din filmul “Războiul stelelor” sunt inspiraţi de războinicii de pe acoperişul Casei Mila! Şi, apropo de filme, o scenă importantă din “Professione: reporter”, 1975, de Michelangelo Antonioni, a fost filmată aici. Iar cu aceşti războinici ne vom reîntâlni şi la Sagrada Familia, la Faţada Patimilor, a lui Subirach.

Ca şi faţada, acoperişul este şi el ondulat, oferind perspective prielnice pentru amatorii de fotografii, spre Torre Agbar, Sagrada Familia sau Passeig de Gracia. Spre deosebire de Casa Batllo aici lipseşte ceramica, trencadisul, culoare bej-crem fiind prezentă, ca şi pe faţadă. În podul clădirii se poate vizita “Espai Gaudi”, cu machete ale casei, un mic muzeu, cu schiţe şi obiecte din natură, din care s-a inspirat maestrul. Şi aici sunt prezente arcele catenare, parabolice, ca şi la casa Batllo. La coborâre se mai vizitează un apartament mobilat ca la începutul secolului al XX-lea. Clădirea este proprietatea băncii Caixa Catalunya şi şi face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO din 1984.

La Pedrera e inclusă în Artickets – 30 Euro, tichet ce permite accesul şi la Centre de Cultura Contemporània de Barcelona – CCCB, Fundació Antoni Tàpies, Fundació Joan Miró, Museu Nacional d'Art de Catalunya- MNAC, Museu d'Art Contemporani de Barcelona – MACBA, Museu Picasso.

articketbcn.org/ca

Am continuat pe Avinguda Diagonal, la Palau del Baró de Quadras, realizată de Josep Puig i Cadalfach, între 1904-1906, cu influenţe gotice la exterior şi islamice la interior. Clădirea găzduieşte Casa Asia, o asociaţie de prietenie catalană-asiatică şi se poate vizita gratis, în circa 30 minute:

casaasia.eu/casa_asia/donde_estamos

Tot pe aceeaşi stradă am mai văzut pe exterior Casa Comalat, de Salvador Valeri i Pupurull şi Casa Terrades-Casa de les Punxes, tot de Josep Puig i Cadalfach, cu turnuri ascuţite, de infuenţa gotică dar aflată în renovare

Îmbuibaţi de atâtea case şi cum vertijul architectonic modernist îşi făcea efectul :), am luat metroul Linia 3, şapte staţii de la Diagonal, pâna în Piaţa Espanya, să vedem Font màgica de Montjuïc, o fântănă mai deosebită, cu lumini şi muzică, realizată de Carles Buïgas, cu ocazia Expoziţiei Universale din 1929, în faţa Palatului Naţional ce găzduieşte azi M. N. A. C. Spectacolele au loc între octombrie şi aprilie, vinerea şi sâmbăta, de la 19 la 21 şi în perioada mai – octombrie, de joi până duminică, 21-23. Ne-am încheiat seara în zonă, a fost şi un apus roşiatic peste MNAC, am mai mâncat pe la chioşcurile din zonă, ne-am mai pozat cu fântână şi fără fântână :), apoi am luat metroul pâna la staţia Liceu, apoi pe jos, Carrer Ferran şi Carrer Princessa până la ho(s)tel.

Continuare: aici


[fb]
---
Trimis de nickro in 10.05.12 16:38:09
Validat / Publicat: 10.05.12 20:30:59
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în SPANIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 10722 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (nickro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P32 30. Cases Rocamora (Passeig de Gràcia 6-14), Bonaventura & Joaquim Basegoda, 1914.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23150 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster [10.05.12 18:08:00] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

MCM [10.05.12 22:06:04] »

Probabil ca am facut ceva bun in lumea asta. De ce?

Pentru ca anul trecut in sept am fost pe urmele tale cand am vizitat Roma (multumesc) si ti-am imprumutat chiar si traseele pe zile.

Unde crezi ca voi merge anul acesta? Evident in Barcelona

Asa ca rws tale vor fi invatate "by heart" pana in sept. Pt ca sunt convinsa ca vor fi cel putin 5, ca sa nu zic 6 (sa nu uitam cazarea)

Unde v-ati propus sa mai mergeti? Ca sa stiu pt concediul viitor. ))

Un milion de puncte pentru tine, care mi se par total insuficiente

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
nickro [10.05.12 23:00:24] »

@MCM:

Multumesc! Eu sunt calauzit de maestrul TraianS! A fost el la Roma, pac şi eu la Roma! A fost el Barcelona, pac-pac şi eu la Barcelona! Înca nu mi-a comunicat viitoarea destinaţie !

TraianS [11.05.12 12:37:26] »

Cand am citit reviewul primul cuvant care mi-a venit in minte a fost "Meserie"

Foarte interesanta aplicatia aia de la maps. google. Nu stiam de ea... cred ca este foarte folositoare pentru a explica un traseu, mai ales ca-l poti urmari si-n Google Street View. Cred ca am sa o folosesc si eu in viitor.

Vad ca a fost destul de innorat, dar cred ca ati scapat si nu v-a prins ploaia. Oricum pozele au iesit superbe.

Mi-au placut si pozele de la Palau de la Musica Catalana. Eu nu inconjurasem cladirea si acea fatada nu am vazut-o. Am vazut-o doar pe aceea cu peretele de sticla.

Astept si celelalte reviewuri. Felicitari pentru asta. E "meserias", dupa cum ziceam

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nickro [11.05.12 14:48:29] »

@TraianS:

Şi eu zic că o hartă salvata în Google Maps e foarte utilă: o poţi consulta uşor, salva în telefon sau chiar tipări. Nu ştiu dacă mege să o bagi în GPS! Vezi mult mai uşor un traseu făcut de cineva.

De vreme chiar mi-a fost frica, se tot anuntau ploi şi vreme nasoala, pe toate siteurile de profil. Am avut noroc si am scapat cu doua reprize scurte e ploaie, de cca 1 ora fiecare!

Review-urile tale sunt mult mai complete, cu mult mai multe informaţii şi scrise cu mai mult talent! Eu sunt un epigon ! Apropo, unde pleci la vara?!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
TraianS [15.05.12 11:41:37] »

@nickro

Pentru runda urmatoare facem invers Mergi tu primul iar apoi vin eu cu o falca-n cer si cu una-n pamant

By the way, am vazut ca pe harta ai mentionat Restaurantul Navia. A fost bun sau l-am laudat eu degeaba? Probabil ca ai sa scrii despre el in reviewurile urmatoare.

nickro [15.05.12 19:32:48] »

@TraianS:

Am mancat de doua ori acolo pentru ca era chiar in cladirea in care eram cazati si am fost multumiti de raportul calitate-pret. Am dat 40-50 Euro/masa, 4 persoane, pentru un fel principal si cate un suc (bere).

MCM [16.05.12 16:30:02] »

sunt cu imprimanta pregatita pt urmatoarele rws din celelalte 4 zile

Trebuie sa-mi completez dosarul de Barcelona in care se gasesc, binenteles, si rws lui TraianS

dicuramona* [26.06.12 14:07:32] »

f f f util si frumos descris. super multumesc. vrem sa mergem in barcelona si ne documentam deocamdata

webmaster [03.08.12 19:20:26] »

Mutat, la reorganizare, in rubrica "Locuri 'must see' in Barcelona" (deja existenta pe site)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dicuramona*, MCM, nickro, TraianS
Alte impresii din această RUBRICĂ'Must see' în Barcelona:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.08558201789856 sec
    ecranul dvs: 1 x 1