ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.04.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAY-2011
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Manastirea Bistrita – ctitoria craiovestilor

Ilustrație video-muzicală
Vangelis -Rachel's song


TIPĂREȘTE

Crescuta aproape de zidurile ctitoriei lui Alexandru cel Bun de la Bistrita - Neamt (vezi impresii aici), aceasta fiind si prima manastire pe care am vizitat-o in viata mea, cu o istorie care m-a marcat inca de copil, multi ani am refuzat sa vizitez Manastirea Bistrita - Valcea. Treceam ades pe DN 67 care uneste Ramnicu-Valcea de Targu-Jiu, pe langa soseaua laterala de la kilometrul 35, din comuna Costesti, dar indicatorul spre Manastirea Bistrita nu facea decat sa ma duca cu gandul la plaiurile copilariei mele si la zidurile seculare ale Manastirii Bistrita din Neamt. Continuam drumul spre alte si alte destinatii pana intr-o zi cand am decis sa ne abatem 8 km pe drumul laturalnic, la vatra monahala de la Bistrita - Valcea. Inconjurat de culmile inalte ale muntilor Capatanii, am gasit un lacas cu totul diferit fata de ceea ce ma asteptam si, bineinteles, mult diferit fata de manastirea mea de suflet.

De atunci am revenit de multe ori si inca voi mai reveni pana cand voi putea vizita si Pestera Sfantului Grigorie Decapolitul, un foarte vechi si important refugiu in vremurile tulburi pentru tara.

De ce n-am facut-o pana acum? Prima oara nu stiam de existenta ei, a doua oara am aflat ca nu se viziteaza decat cu ghid (care ghid, de unde ghid - iarasi intrebari si nedumeriri), alta data, trebuind sa ne continuam drumul in alta parte, aveam timp prea putin la dispozitie si, uite-asa, n-am vazut pestera pana in ziua de azi. Am crezut ca daca fac un pelerinaj organizat, deci cu timp dedicat in exclusivitate acestui gen de vizite, voi avea mai mult succes. Ei bine, nu! Am aflat ca pelerinajele prin care se viziteaza Manastirea Bistrita - Valcea nu au in program si Pestera Sf. Grigorie Decapolitul. Motivul? Sunt mai multe: se ajunge tarziu, traseul e cam greu, nu se stie daca sunt amatori...

Am citit mult despre aceasta pestera, loc nu numai de sihastrie dar si adapost pentru patrimoniul cultural, tezaurul cultic al manastirii si moastele Sf. Grigorie Decapolitul. Pestera nu a fost niciodata locul de nevointa al Sfantului. A devenit cunoscuta ca Pestera Sf. Grigorie Decapolitul doar pentru ca aici au fost ascunse sfintele sale moaste.

In interior sunt doua bisericute, adevarate bijuterii ale artei religioase medievale: Schitul Sfintilor Arhangheli Mihail, Gavriil si Rafail, amplasat in dreptul deschiderii mari a pesterii si Schitul Ovidenia, mai vechi cu peste o suta de ani, construit intr-una din cele mai intunecoase galerii, tainita tezaurului manastirii in vremi de primejdie.

Dar, nu vreau sa intru in amanunte pentru ca inca nu am fost acolo. Am vrut doar sa motivez de ce ma atrage atat de mult pestera. Dupa ce o voi vizita, voi dedica acestui eveniment un review separat.

Ultima oara cand am fost la Manastirea Bistrita - Valcea era un inceput de vara, intr-o zi frumoasa in care florile din iarba proaspata radeau spre soare. Am parcat masina si am patruns prin portile de acces in incinta lacasului.

Biserica mareata, asezata pe temelii solide, cu doua turle patratice, este decorata deasupra ferestrelor si intrarii principale cu rozete si arcade din caramida aparenta. Turla centrala, octogonala, este asezata deasupra naosului.

Prin usa din lemn masiv, cu ancadrament de piatra, am patruns in lacasul luminat de mai multe ferestre inalte.

Interiorul impresioneaza prin catapeteasma din lemn aurit, foarte frumoasa si mai ales prin pictura originala, realizata de renumitul pictor de biserici Gheorghe Tattarescu. Scenele reprezentate sunt putine, sfintii sunt supradimensionati, dar lucrarea este magnifica. Chipurile Sf. Grigorie Decapolitul si Sf. Mare Mucenic Gheorghe, ca si ale altor sfinti, sunt remarcabile. Pe peretele vestic se poate vedea imaginea primului ctitor, marele ban Barbu Craiovescu.

La Manastirea Bistrita - Valcea se afla o icoana zisa "cu doua fete". Alcatuita din lamele verticale, functie de unghiul din care este privita, icoana reprezinta pe o fata pe Iisus Hristos, Maica Domnului si Sf. Ioan Botezatorul, iar pe cealalta fata pe cei Trei Sfinti Ierarhi Vasile, Grigorie si Ioan.

Pelerinii sunt atrasi la Manastirea Bistrita - Valcea de moastele Sf. Grigorie Decapolitul, mare ajutator pentru cei cu credinta, aflati in nevoie. Cumparate de banul Barbu Craiovescu in anul 1497 din Constantinopol, sfintele moaste au fost aduse si depuse cu mare fast in ctitoria sa de la Bistrita. In legatura cu aceasta, dar si in legatura cu ctitorirea lacasului, cronicile au pastrat inscrise legende demne de a fi cunoscute atat pentru informatiile pe care le transmit, cat si pentru izul lor de poveste. Nu intru in amanunte pentru ca stiu ca aici nu este locul de depanat povesti, istorii reale sau doar imaginare.

As vrea sa mai amintesc doar faptul ca, incastrate in zidurile clopotnitei, se pot vedea cele mai valoroase vestigii de piatra de la Bistrita: piatra funerara a banului ctitor Preda Craiovescu, fara ornamente, doar cu scris in relief si pisania brancoveneasca din 1683 sculptata cu litere chirilice in relief, cu doar cateva elemente decorative in partea inferioara. Ceva mai noi sunt inscriptiile punerii pietrei de temelie din 1846 si pisania care atesta terminarea actualului complex monahal in 1856.

Ceea ce vedem astazi nu pastreaza catusi de putin aspectul primei ctitorii de la Bistrita a carei vechime nici nu se cunoaste cu exactitate.

Ctitori sunt considerati boierii craiovesti Barbu banul, calugarit ulterior la Bistrita, Parvu vornicul, Danciu comisul, Radu postelnicul si urmasii lor, precum si domnitorii tarii care au facut donatii, restaurari sau au inzestrat lacasul cu obiecte de cult. Din ctitoria craiovestilor de la sfarsitul sec. XV, degradata in urma razboaielor, jafurilor si cutremurelor, nu a mai ramas nimic fiind demolata de domnitorul Gheorghe Bibescu care a si inceput refacerea ei in 1846. Domnitorul Barbu Stirbei este cel care a continuat si a finalizat lucrarile in anul 1855.

Asadar, ceea ce vedem astazi la Manastirea Bistrita - Valcea este o biserica cu mult mai noua decat biserica Manastirii Bistrita - Neamt inaltata de Alexandru Lapusneanu in 1554. Ca stil arhitectural sau pictural, aceste doua lacasuri difera foarte mult. In plus, lacasul din Neamt este necropola domneasca (aici este inmormantat Alexandru cel Bun si urmasii sai), in timp ce lacasul din Valcea este pastratorul moastelor Sf. Grigorie Decapolitul.

Sper sa nu fi gresit comparand cele doua edificii religioase. Am facut-o nu doar pentru ca manastirea mea de suflet ramane Bistrita - Neamt, ci pentru ca am observat ca prea mult se face confuzie intre ele.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 28.04.12 10:06:49
Validat / Publicat: 28.04.12 11:10:06
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3931 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Mănăstirea Bistriţa - Vâlcea. Credincioşi rugându-se la racla Sf. Grigorie Decapolitul.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15050 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Floria CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[28.04.12 13:52:51]
»

Dumneavoastra v-ati petrecut copilaria in Neamt, aproape de Manastirea Bistrita iar eu in Valcea, aproape de Manastirea Bistrita pe care atat de frumos ne-ati prezentat-o astazi!

Cu drag, Floria

webmaster13
[28.04.12 19:29:48]
»

Melodia propusa se poate sterge/schimba!

sandavo
[25.08.12 18:24:48]
»

Sincer, nu ati pierdut nimic nevizitand Pestera Liliecilor... dupa ce va dati duhul pe drumul de urcare pe care nu ai niciun sprijin (in tevile gardului de protectie care oricum este din an in paste isi au lucuinta sute de viespi) si ai toate sansele sa te pravalesti in rapa, ajungeti la gura pesterii si intrati in patru labe cel putin 10 metri. Ajunsi inauntru, ghida va va spune ca cele doua bisericute sunt inchise si nu se pot vizita pt ca s-a mazgalit pe icoane si au luat masuri ca turistul roman sa nu mai aiba acces inauntru. Nici la galeria liliecilor nu este voie, exista pus un lant care impiedica intrarea in locul in care e aceeasi bezna ca si la bisericuta de sus. La izvor nu puteti trece pentru ca podetul e stramt, iar la bisericuta de jos (ca sa o vedeti din afara) va puteti duce patinand pe fund ca sa nu ajungeti cu picioarele rupte pe pietrele alunecoase. Nici aici nu aveti de ce va tine pentru a cobori civilizat. Nici nu va imaginati ce placut e sa vrei sa iesi si sa iti vina dinspre intrare vreo circa si ceva turisti care nu pot accepta ideea ca cei din interior sa iasa inainte de a intra ei... La coborare e si mai interesant decat la urcare, pt ca picioarele o iau razna si mai cu foc. Ajuns jos, te intrebi de ce ai mai dat 4 ron de persoana cand puteai vedea poze gratis pe internet...

iulianicAUTOR REVIEW
[26.08.12 13:06:28]
»

@sandavo: Bine ai venit in comunitatea AmFostAcolo! Ma bucur ca review-ul meu a fost cel care a beneficiat de primul tau ecou in calitate de membru AFA. Iti multumesc pentru asta!

Informatiile pe care le furnizezi sunt foarte importante cu atat mai mult cu cat nimeni pana acum nu a mai spus aceste lucruri. Cu totul altele erau motivele invocate de organizatorii de pelerinaje referitor la faptul ca Pestera Sf. Grigorie Decapolitul nu se viziteaza. Specific "nu se viziteaza" si nu "nu se poate vizita". "Se ajunge tarziu, traseul este cam greu, nu se stie daca sunt amatori... ", este tot ceea ce auzeam, nu si ca cele doua bisericute sunt inchise, ca la galeria liliecilor intrarea este stopata de un lant sau ca locul nu e luminat catusi de putin. In aceste conditii, poate ca ai dreptate. Daca tot nu vad nimic in interior, de ce sa ma supun unui urcus anevoios si periculos? Daca doresc ascensiune pe munte o pot face civilizat si in siguranta in alta parte.

Multumesc din nou pentru aceste informatii si te asteptam cu impresii din calatoriile tale!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatna
[17.08.15 21:48:30]
»

@iulianic - Stiu ca e un review mai vechi al dvs, eu acuma la-am vazut. Noi find din Rm. Valcea am fost de mai multe ori la acesta manastire, si chiar daca cineva mai sus va spus ca nu se merita sa vizitati pestera, eu zic ca merita. Ca si ghid este o maicuta de la manastire, vizitele la pestera se fac de obicei daca se strang minim 5 doritori. Intardevar drumul pana la intrarea in pestera este putin mai greu (dar nu foarte dificil) si primi 5-10 metri din pestera sunt mai stramti dar pe urma toata pestere este inalta. Cand am fost noi am putut intra in bisericuta din pestra (cea sapata in stanca) in cealanta nu se intra si chiar se vedea pe peretii acesteia urmele turistilor cu foarte multe inscriptii pintre le "jos Iliescu" (asta mi-o amintesc).

Dar tot la manastirea Bistrita VL daca mergeti pe langa manastire veti vedea cheile Bistritei care sunt foarte frumoase.

Si daca mai ajungeti in zona chiar inainte de a intra la manastira Bistrita urmati drumul peste raul Bistrita si apoi urcati pe drumul care duce catre cariera de calcar si dupa vreo 5-6 km ajungeti la o alta manastire, Manastirea Arnota. Aiceea gasiti o liniste care lipseste cred eu tuturor manastirilor din romania, plus un peisaj frumos asupra zonei. La acesta manastire se afla mormantul domnitorului Matei Basarab.

iulianicAUTOR REVIEW
[18.08.15 08:32:00]
»

@zlatna - Mulţumesc pentru completări! Întotdeauna am apreciat ca fiind binevenite informaţiile furnizate de cineva din partea locului.

Da, articolul meu este vechi, aproape că am uitat de el, însă nu am uitat că nu am vizitat Peştera Sf. Grigorie Decapolitul, cea în care - în vremuri tulburi pentru ţară - au fost ascunse sfintele sale moaşte. Încă nu am ajuns acolo, dar peştera rămâne pe lista mea de opţiuni în zonă. La Mănăstirea Arnota am fost şi, desigur, merită reeditată vizita mai ales acum când am aflat că drumul până acolo este mai bun.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Floria, iulianic, sandavo, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Bistrița [Costești, VL]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061398029327393 sec
    ecranul dvs: 1 x 1