ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.03.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 04.03.12
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
SEP-2011
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Excursie Paralia Sykias - Linaraki/Spirit liber

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Avantajul incontestabil al vacanţelor pe cont propriu constă în faptul că te urci în maşină şi te duci unde vezi cu ochii, fără să-ţi pese câtuşi de puţin că la ora H fără un sfert ai de mers cine ştie unde, conform programului.

Deşi am stat în Neos Marmaras, cel mai important oraş de pe braţul Sithonia al peninsulei Halkidiki, dimineaţa, la o cafea, ne propuneam câte un traseu, fără să ştim ce anume ne aşteaptă la acel cap de linie. Este ştiut că în Grecia e puţin probabil să te plictiseşti pe undeva. Dacă nu găseşti un obiectiv turistic, natura îţi oferă în schimb un adevărat regal peisagistic. Primul tronson pe care-l luasem în vizor a fost Sithonia Sud, pe ruta Neos Marmaras - Toroni - Koufos - Kalamitsi.

Întâiul popas l-am făcut la Toroni, unde ne-am mai delectat cu o cafea la una din terasele locale, preparată ca la carte, în ibric de alamă. Staţiune modestă, dar, după cum circulă vorba, "dotată" cu cea mai bună şi frumoasă plajă de pe Sithonia. În plus, Toroni are o încărcătură istorică deosebită, dar şi mitologică. Pe site-ul Wikipedia pot fi găsite multe şi interesante informaţii. Când am spus că localitatea este modestă, nu am intenţionat să o încadrez pe nu ştiu ce scară economică, în niciun caz. Toroni este... mai aşezată, mai cu picioarele pe sol. Nu sunt clădiri înalte şi nici nu sunt construite pe versanţi. Localnicii s-au adunat mai lângă apă şi de-a lungul litoralului, fiind practic un teren plat. Am remarcat suficiente locaţii pentru cazare, destule taverne, dar şi o mulţime de ambarcaţiuni.

A doua oprire am fi vrut să fie la Koufos, sau Porto Koufo. Puţinele informaţii aflate pe net erau provocatoare, nimic de spus, dar cea mai mare provocare a fost faptul că drumul găsit era pentru o maşină de teren sau cu abonament permanent la service. Porto Koufo este cel mai mare port natural, iar numele s-ar traduce prin "Portul Surd". Localnicii susţin că în acest golf nu se aude zgomotul mării, indiferent de furia cu care ar lovi ţărmul. Aşa o fi!

La Kalamitsi, vorba romanilor: Veni, vidi... şi atât, căci victoria a revenit locului, care ne-a cucerit cu peisajul din jur. Litoral generos, nisip în regulă, apa, ca de obicei, vezi prin ea de parcă-i sticlă, iar insuliţa de stâncă (nu ştiu dacă are vreun nume) nu numai că este la câteva braţe bune de craul distanţă, dar, cu siguranţă, saltă cu mult cota de piaţă (turistică, desigur) a plajei.

Pentru că ne-a mai rămas suficient timp, am hotărât să revenim pe şoseaua principală, Perimetriki Sithonias, şi să mergem mai departe. Acel "mai departe" a însemnat Paralia Sykias, o altă aşezare ce şi-a construit vadul în deschiderea unui golf. Eram deja pe partea estică a Sithoniei, astfel că de aici puteam vedea şi cel de-al treilea braţ al peninsulei Halkidiki, respectiv Athos. Paralia Sykias este un sat, simplu, ca la dicţionar. Nu are nimic spectaculos, nimic care să-ţi sară în ochi. Ei, aş! La Paralia Sykias am admirat cea mai întinsă, lată şi lungă plajă din câte am văzut până acum în Grecia şi n-au fost puţine. Însă atunci, la început de septembrie, nu ştiu dacă am fost patru persoane pe ditamai întinderea de nisip auriu. Deşi situaţia îmi părea bizară, senzaţia de libertate era cât se poate de evidentă. Zona părea aproape sălbatică, iar dacă aş făcut abstracţie de cele câteva case din preajmă, aş fi riscat să afirm că Paralia Sykias şi-a păstrat virginitatea... imobiliară. Nudă şi virgină, wow!

Sătui de atâta frumuseţe admirată, ni se făcuse cam... foame, iar bucuria pustietăţii de atâtea hectare părea să cam iasă pe nas. Tot curiozitatea ne-a îndemnat să continuăm pe drumul asfaltat ce se desprindea din cel principal şi o dădea printre nişte pinteni de stâncă. Nu cred că am parcurs mai mult de 400-500 de metri, când, pe partea dreaptă, o "ispită" ne-a ieşit în cale: o tavernă tradiţională. De fapt, era mai mult decât o tavernă, pentru că, puţin mai sus şi în spatele clădirii centrale mai exista un corp de clădire, cu camere pentru închiriat. Am avut şi un loc amenajat pentru parcare. La umbră. N-am reuşit să văd o firmă, o reclamă sau o chestie din care să ştiu pe unde mă aflu, însă cea care ne devenise în câteva secunde gazdă mi-a pus la dispoziţie un pliant, destul de făţos aş putea spune. Aşadar, trecusem pragul psarotavernei Akrogiali, din Linaraki. În faţa localului, la trei, maximum patru metri distanţă se desfăşura o bucăţică de plajă, mică şi cochetă, dar "echipată" cu tot tacâmul: Umbrele, şezlonguri, măsuţe etc. Am comandat un peşte şi bine am făcut. Bine servit, bine preparat, foarte gustos. Deşi eram cu maşina, n-am putut refuza un pahar de vin alb şi destul de slab. Pe nota de plată: 2 peşti; 2 salate (interesante); 2 pahare de vin; 2 cafele, bacşiş, egal 30 de euro.

După o masă copioasă nu te aşterni la drum imediat, ci mai faci câţiva paşi, pentru siestă. Paşii pe care i-am făcut noi au fost pe nişte stânci şlefuite de mare şi de vânt şi care pătrundeau precum nişte tentacule în apa azurie. Peisajul, sălbatic şi dur, părea desprins din filmele S. F, dar, aşa cum aveam să constat mai târziu, devenea tipic pentru estul Sithoniei. Probabil că cei ce preferă confortul în concedii nu vor savura astfel de incursiuni, însă, vă mărturisesc, pentru noi au fost clipe de reală libertate.

În cazul în care cuvintele au fost prea sărace, poate că cele câteva minute de film vor fi mai convingătoare:

http://www.youtube.com/watch? v=-vvJjk4a00I&feature=channel


[fb]
---
Trimis de Aqvila in 19.03.12 19:58:36
Validat / Publicat: 19.03.12 21:04:03
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Salonic, Paralia Katerini, Skiathos, Atena, OLympia, Thassos etc
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6045 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Aqvila); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Toroni. Numele ar veni de la soţia lui Proteus, fiul lui Poseidon.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9900 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmaster15
[19.03.12 21:04:33]
»

Mutat la rubrica "Descopera Sykia" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor.

Am adaugat clipul video. Vizionare placuta!

mariana.olaru
[20.03.12 10:28:39]
»

Stimate domn, plecăciune pentru felul cum scrieți (inclusiv pentru folosirea diacriticelor , pentru cuvintele ce le așterneți cu nedisimulată plăcere și nostalgie, sentimente pe care ați reușit să mi le transmiteți și mie!

Permiteți-mi însă și o întrebare pe care n-aș vrea să o interpretați ca pe o critică: fotografiile ce ilustrează review-urile dumneavoastră sunt frumoase, dar... de o calitate ce lasă de dorit. Sunt scanate după cele tipărite? Pentru că nu pot să cred că un călător atât de versat ca dumneavoastră nu dispune de un aparat foto cât de cât mai performant și că nu aveți o colecție de DVD-uri cu fotografiile făcute de-a lungul vremii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
AqvilaAUTOR REVIEW
[20.03.12 13:16:14]
»

@mariana. olaru: Pentru aprecieri, nu voi fi în stare să-mi declar recunoştinţa decât printr-un mulţumesc! Partea critică a Ecoului mi-o asum, iar observaţia este corectă, ceea ce-mi dovedeşte că experienţa este indubitabilă.

Într-adevăr, fotografiile nu-şi depăşesc condiţia amatorismului, iar argumentul următor nu va fi în niciun caz o eschivă. Mare parte a amintirilor din concedii le "imortalizez" pe camera video. Puţinele imagini foto le-am postat pe un alt site, pe Panoramio (dacă am încălcat regulamentul, îmi cer scuze!). Pentru ilustrarea impresiilor postate pe AFA folosesc capturi, iar "costurile"... se văd.

Mea culpa, dar mulţumesc pentru observaţii!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
bukov66*
[20.03.12 13:18:34]
»

frumos review... dar fotografiile de la P4 si P5 nu sunt din Porto Koufo... pacat ca l-ati ratat... !

AqvilaAUTOR REVIEW
[20.03.12 13:31:51]
»

@bukov66: Aşa cum am spus, n-am ajuns în Porto Koufo. Ori am ratat drumul cel bun, ori, din păcate, nu există altă cale decât cea cu pământ şi praf. Cele două imagini sunt capturi de pe film, atât am avut la dispoziţie.

Mulţumesc pentru "ecou"!

bukov66*
[20.03.12 14:17:58]
»

@Aqvila: pai asta vroiam sa-ti comunic, l-ai ratat... Porto Koufo e la vreo 4-5 Km mai in jos (sud)... tot pe partea dreapta cum mergi spre Kalamitsi, sau ma rog Paralia Sykia... la terasa -magazin-bar Panorama... tot pe dreapta... nu a-ti oprit... ? intr adevar ai o panorama deosebita asupra plajei din Kalamitsi si esti exact in dreptul varfului muntelui Athos! Sa nu mai vorbim de plajele de pe coasta de est a Sithoniei! Aqvila... cred ca merita sa mai faci inca o tura in jurul Sithoniei... intr o zi insorita! O zi buna, si de ce nu inca un concediu reusit in Halkidiki!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
AqvilaAUTOR REVIEW
[20.03.12 15:20:45]
»

@bukov66: Mulţumesc mult! Poate, cine ştie? , ne vom vedea pe acolo, dar nu în acest an. Fac o pauză cu Grecia. Încă nu ne-am decis, dar luăm în calcul un circuit Serbia - Croaţia - Italia (cu feribot) până la Roma, cu întoarcere prin Slovenia - Ungaria.

mariana.olaru
[21.03.12 11:43:27]
»

Dragă @Aqvila, acum am înțeles și-ți mulțumesc pentru răspuns. Îți sugerez o soluție pe care eu și soțul meu am adoptat-o și ne prinde taaare bine: el filmează, eu fotografiez. Pentru că merită! Filmul are frumusețea și farmecul lui inegalabil, dar nici fotografia nu e mai prejos, în ciuda staticității sale. Iar când curentul e întrerupt și bateriile uzate, un album foto ți-e mult mai de folos ca să retrăiești nostalgia amintirilor

Nu știu ca regulamentul AFA să dețină exclusivitatea fotografiilor. Și nici nu cred! Regulile în legătură cu postarea fotografiilor pot fi citite pe forum la rubrica Regulament. Și eu am publicat pe Picassa, ceea ce nu m-a împiedicat să ilustrez unele dintre review-uri cu acele fotografii. În plus, dacă te... ostenește procedura de încărcare a fotografiilor pe AFA, sau dorești să postezi doar câteva imagini, poți indica în cuprinsul review-ului tău un link spre pagina ta din Panoramio.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dana1974
[21.03.12 21:49:19]
»

Felicitari!

AqvilaAUTOR REVIEW
[22.03.12 08:07:02]
»

@mariana. olaru: Iartă-mă, răspund cu întârziere! Că ai dreptate cum că fotografia are, îşi păstrează, farmecul său aparte putem vedea la japonezi (asiatici în general, dar niponii sunt speciali). Cred că au un aparat foto în fiecare buzunar!

AqvilaAUTOR REVIEW
[22.03.12 08:11:30]
»

@dana1974: Onorat, vă mulţumesc!

4 Zări
[29.09.15 14:45:07]
»

Prin felul în care scrieţi, dvs. creaţi imagini. Nu ştiu dacă filmuleţul ataşat este realizarea dvs., însă nota de călătorie împreună cu acel videoclip m-au delectat şi m-au încântat.

AqvilaAUTOR REVIEW
[29.09.15 15:03:40]
»

@4 Zări - Încă o dată vă mulţumesc pentru comentarii, cu toată consideraţia! FIlmuleţul acesta, precum şi celelalte, ataşate cu ajutorul webmaster-ului, sunt creaţie personală, de la cap la coadă.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
4 Zări, Aqvila, bukov66*, dana1974, mariana.olaru
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sykia:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067157030105591 sec
    ecranul dvs: 1 x 1