ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.02.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Baia Mare
ÎNSCRIS: 12.04.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
SEP-2011
DURATA: 1 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Meteora - liniste sufleteasca si peisaje extraordinare!

TIPĂREȘTE

Vizitez Grecia de cativa ani si nu am reusit sa fac o excursie la Meteora pana anul trecut, cand mi-am petrecut ultima mea vacanta acolo. Tot mi-am zpus: am sa merg data viitoare si uite ca a sosit timpul sa inchei amanarea. Toti cunoscutii mei care fusesera deja in aceasta excursie mi-au recomandat sa nu o ratez pentru ca merita din plin. Si asa este. Nu se poate descrie in cuvinte senzatia pe care o ai cand ajungi acolo sus, pe stanci. Este un loc mirific, o adevarata minune si greu pot sa-mi imaginez cum au reusit calugarii sa urce peretii de piatra pana sus, sa-si construiasca manastirile.

Desi aveam masina, am ales totusi sa luam biletele excursiei cu autocarul de la o agentie din Olimpic Beach. In dimineata plecarii am asteptat mai bine de o jumatate de ora autocarul si la un moment dat aveam senzatia ca am fost pacaliti. Abia cand au mai aparut si alti turisti in fata agentiei m-am mai linistit. Intr-un final a sosit si autocarul. Am avut ghid care vorbea limba romana si engleza. Ne-a prezentat programul zilei si opririle pe care urma sa le facem. Am pornit la ora 7 dimineata si dupa alte cateva opriri scurte pentru a-i urca pe alti turisti, prima oprite am facut-o in jurul orei 10.30 – 11.00.

Valea Tembi sau Valea Tempi

Este locul primului nostru popas, defileul raului Pineios si bineinteles un loc de o importanta semnificatie religioasa. In vremurile antice se spune ca valea era locul preferat al lui Apollo si al muzelor lui, iar ulterior a devenit casa lui Aristaeus, fiul lui Apollo si Cyrene. Valea este unica prin frumusetea ei, si totodata o zona strategica in Grecia, fiind ruta principala dinspre coasta catre orasul Larisa, prin munti.

Pentru ca sunt unele zone in care valea este foarte ingusta, nu prea sunt locuri de parcare. Exista totusi o zona numita Tempi Valley Rest Area imposibil de ratat pentru ca aici opresc majoritatea turistilor. Aici am oprit si noi si am trecut valea peste un pod suspendat pana pe cealalta parte a raului unde am gasit Biserica Sfanta Paraschiva (Agia Paraskevi) , construita in stanca si o pestera mica, ingusta, la capatul careia se afla un izvor a carui apa, se spune ca vindeca boli. Sotul meu fiind un om mai robust, nu a reusit sa intre dupa noi pana la izvor. In Biserica se gasesc moastele Sfintei Paraschiva, protectoarea nevazatorilor. Putin mai spre vale gasim Izvorul Afroditei unde noi, fetele ne-am spalat frumusel fetele sa fim vesnic frumoase.

Din drum pana la pod se gasesc o gramada de tarabe cu diverse suveniruri, obiecte de artizanat, icoane etc. Noi ne-am multumit doar sa le pozam, fara sa cumparam nimic.

Cum trecem de vale si pana la poalele Meteorei am observat ca in agricultura grecilor predomina bumbacul. Trecem si prin Larisa, iar ghidul ne povesteste cateva cuvinte despre istoria orasului si ne semnaleaza cateva cladiri importante pe langa care trecem.

Meteora nu se poate observa decat cand ajungem aproape de Kalambaka, unde am facut o noua oprire la un magazin de suveniruri denumit ICONS. Inauntru ne-a intampinat un ghid care vorbea cel putin 4 limbi straine, printre care si romana. Ne-a oferit cate un paharel de vin si ne-a adus la cunostinta despre tombola la care urma sa aiba loc in autocar la care participau numerele scrise pe cartonase si primite la cumpararea de produse din respectivul magazin. Nu prea am acordat atentie acestui aspect, mai ales ca preturile mi s-au parut exagerat de mari. Totusi am cumparat o brosurica scrisa in limba romana, care m-a costat vreo 2,5 euro si am primit si biletelul pentru tombola... Tot acel ghid ne-a vorbit si despre arta facerii icoanelor pe lemn cu foite foarte subtiri de aur si ulterior pictate, o caracteristica specifica zonei. Mi s-a parut interesant, desi stiam ca secretul icoanelor originale este bine pastrat de locuitorii din zona.

Dupa ce am pornit iar la drum am admirat ’’padurea celor peste 1000 de stanci’’ din jurul nostru. Traseul incepe din Kalambaka, unde poposiseram noi si se intoarce prin localitatea invecinata, Kastraki. Din cele 21 de manastiri construite de-a lungul timpului pe stancile de la Meteora, astazi slujesc doar 6, celelalte 15 ramanand in ruina. Am vizitat propriu zis doar doua manastiri, dar am sa incerc sa spun cateva cuvinte despre fiecare ajutata de amintirea vorbelor ghidului nostru si de brosura pe care am cumparat-o de la magazinul de suveniruri.

Manastirea Schimbarea la Fata

Este situata la 613 metri deasupra nivelului marii si la 475 de metri deasupra albiei raului Pineios, pe cea mai mare stanca de la Meteora. Primul colonizator a fost Athanasios in 1380. Printre minunatiile de care dispune se numara o icoana sculptata in lemn si poleita cu acea foita de aur de care auzisem, un tron ecumenic decorat cu sidef si fresce ce dateaza din secolul al XVI-lea care ulterior a fost mutat la Manastirea Varlaam.

In afara de biserica centrala a manastirii, mai exista inca trei alte biserici, construite in ani diferiti: Biserica Sfantului Athanasios, Biserica Sf. Constantin si Elena si Biserica lui Ioannis Prodmosos (deschizatorul de drumuri). Biblioteca acestei manastiri cuprinde in jur de 600 de volume vechi. Pana in 1923, urcusul la manastire se facea pe scari succesive din franghie si plasa. Astazi se ajunge pe culoarele si treptele cioplite in stanca.

Programul de vizitare este zilnic, exceptand in zilele de marti, intre orele 9.00-13.00 si 15.15-18.00.

Manastirea Varlaam

Poarta numele primului colonizator care in anul 1350 a construit Biserica Trei Ierarhi si cateva mici chilii in jurul ei. Scarile din piatra au fost construite abia in 1922, iar plasa a ramas sa fie folosite doar pentru bunurile materiale. In vechime, aici se urca cu ajutorul unor schele sprijinite pe grinzi infipte in gaurile din stanci, iar mai tarziu pe niste scari de franghie.

A fost una dintre manastirile vizitate de noi. Dupa vreo 20 de minute in care s-a cautat un loc de parcare potrivit, am coborat pe o caldura de 36-38 de grade si am colindat culoarele de piatra ale manastirii dupa ce am platit la intrare o taxa de 2 euro/persoana. Mi-a placut foarte mult linistea si peisajul care pur si simplu iti taie respiratia... In interiorul manastirii se gaseste un muzeu si un punct de vanzare iconite si alte obiecte de acest gen. Aici am vazut si acel tron ecumenic de care aminteam mai sus. Este o manastire de calugari si am ascultat cu mare placere cantarile lor in capela bisericii. Nici in biserica si nici in interiorul muzeului nu ni s-a permis fotografiatul sau filmatul. Doar in spatiile deschise. Dupa o plimbare de aproximativ doua ore ne-am intors spre autocar, cautand cu disperare portiuni umbrite, fara prea mare succes. Trebuie sa recunosc ca, desi era luna septembrie, afara era o arsita ingrozitoare pe care am resimtit-o cu totii, chiar daca eram in zona muntoasa.

La iesire ne-am oprit putin printre tarabele insirate pe marginea drumului si am constatat cu surprindere ca, desi preturile suvenirurilor de tot felul erau mult mai mici decat la magazinul Icons din sat, inca se mai puteau negocia ajungand sa cumperi o statuete la un pret acceptabil, chiar mai mic decat in statiunile de la malul marii. Bineinteles, negocierile s-au facut in limba romana, iar pentru unii vanzatori erau foarte buni si leii romanesti, astfel ca puteai cumpara obiecte care in euro aveau pretul mai mare decat daca l-ai fi cumparat direct in lei. Exemplu, o statueta la pretul de 3 euro putea foarte bine sa fie cumparata cu 10 lei. Necazul a fost ca noi nu prea aveam lei la noi si probabil ca pe asta se bazeaza majoritatea vanzatorilor cand dau preturi asa mici.

Programul de vizitare la aceasta manastire este zilnic, in afara zilei de vineri, intre orele 9.00-13.00 si 15.15-18.00.

Manastirea Sfintei Treimi

A fost construita in perioada 1458-1476, iar primul colonizator probabil ca a fost Dometios. Biserica Sfintei Treimi are forma de cruce si a fost pictata in 1692. La intrare se gaseste o bisericuta sapata in stanca ce da impresia unui schit. Drumul cioplit in piatra a inceput sa se construiasca in 1888, completat ulterior cu 140 de trepte in anul 1925. Si aici era necesar urcatul pe sfoara inainte de construirea treptelor.

Programul de vizitare este zilnic intre orele 9.00-18.00

Manastirea Sfantul Nicolae Anapafsas

In forma ei de astazi, acest locas a fost construit pe ruinele unei manastiri mai vechi, iar suprafata mica a stancii pe care este construita a obligat calugarii sa faca cladiri etajate, primul etaj adapostind biserica si locul pentru servirea mesei, iar la cel de-al doilea construindu-se chiliile calugarilor. Biserica a inceput sa se construiasca in jurul anului 1510 pe cheltuiala Mitropolitului de Larisa Dionisios si a Sfantului Calugar Nicanor din Kalambaka. Interiorul bisericii a fost finalizat in 1527 de catre calugarul Theofanis Strelitzas, un renumit pictor de sfinti din Creta.

Programul de vizitare este zilnic intre orele 9.00-18.00

Manastirea Rusanu

A fost cea de-a doua manastire vizitata de noi, iar pretul de intrare a fost tot 2 euro. Este o manastire de maici si poarta cel mai probabil numele primului colonizator. Pana in 1897 se urca aici pe scari de franghii. Mai tarziu s-a construit un pod de lemn spre versantul opus, iar astazi acolo se afla un pod fix. Pana sa ajungem acolo, insa, a trebuit sa urcam versantul pe culuare si trepte. Mi s-a parut destul de greu, mai greu de urcat decat la Varlaam, dar am avut parte de locuri umbrite si cateva bancute unde am putut sa ne tragem sufletul. Odata ajunsi sus ne-am refacut proviziile de apa care se terminasera demult din cauza caldurii si am facut cateva poze. Eram deja obositi asa ca am preferat sa admiram peisajul si aici senzational si sa ascultam povestile a doua maicute care ne-au condus prin curtea manastirii.

Am vizitat magazinasul maicutelor unde am gasit in special produse apicole, gemuri si dulceturi. Totusi, 9 euro pentru un borcan de 400g de miere mi s-a parut mult si am ramas doar cu sentimentul dulce din suflet in privinta gustarii acelor bunatati.

Am poposit putin intr-o bisericuta unde a fost atat de putin zgomot incat mi-au tiuit urechile. Incredibil cata liniste sufleteasca poate sa-ti inspire un astfel de loc. Zona efectiva de vizitare este destul de restransa. Mare parte din curte este ingradita si doar maicile au acces in interior.

Programul de vizitare este zilnic intre orele 9.00-18.00.

Manastirea Sfantul Stefan

Este manastirea care ne-a insotit in drumul nostru de coborare, de pe colinele inalte. Se presupune ca ar fi fost locuita inca inainte de 1200. Are doua biserici: Biserica Primului Martir Stefan, veche din 1350, construita de calugarul Ieremia si Biserica Sfantului Haralambie, mai noua, construita in 1798 de catre calugarii Theofanie si Ambrozie.

In 1333 la aceasta manastire a trait pentru o scurta perioada de timp imparatul Bizantului Andronicos al III-lea, care a numit-o regala si patriarhala si i-a donat multe proprietati. Astazi se leaga de versantul vecin cu un pod stabil de 8 metri care candva era mobil pentru protejarea manastirii.

Programul de vizitare este zilnic, mai putin in ziua de luni, intre orele 9.00-13.00 si 15.15-18.00.

Ultimul sat vizitat de noi a fost Kastraki de unde privelistea catre stancile Meteorei este o adevarata panorama.

Am mai facut o singura oprire la o taverna unde am luat pranzul cu 15 euro pentru 2 persoane fara bautura, dar unde mancarea nu pot sa spun ca a fost foarte buna. Am servit mancaruri mult mai gustoase insa fiind conditionati de programul si de traseul autocarului, nu prea am avut ce sa alegem. Bucatarul si casiera vorbeau romaneste si au fost destul de amabili sa ne explice ce contine mancarea oferita.

Am avut parte si de tombola anuntata in magazinul de suveniruri si am fost fericita castigatoare a unui obiect de decor specific grecesc, asa ca pana la urma brosurica aceea nu a fost atat de scumpa.

Am sa inchei cu un citat din acea brosura care pe mine m-a facut sa-mi creasca admiratia si respectul pentru locuitorii Meteorei:

Viata calugarilor la Meteora este o cale de incercare, un urcus dur, o lupta intre rau si bine cu unic scop castigul bucuriei prin o continua cainta si neintrerupta rugaciune. Pacatul, cainta, salvarea sunt coordonate ce presupun o inclinatie interioara a monahilor spre descoperirea sufletului lor astfel incat sa poata lua parte la divin. In inimile lor traieste o alta lume, libera de violenta stihiilor si nelegati de timpul de unde isi trag puterile morale spre a se opune stihiilor naturii si a se inalta spre Creator. De aceea au impartit cele 24 de ore ale zilei in 8 ore pentru biserica, alte 8 ore pentru munca si a treia perioada de 8 ore pentru studiu si odihna. Rugaciunea se face in biserica mai ales in timpul noptii. Dupa rugaciune calugarii se ocupa cu ospitalitatea, cu pictura de icoane, sculptura in lemn, studiul textelor bisericesti, muzicii bizantine si cu alte munci zilnice necesare. Singura arma dar si tovaras al calugarilor este franghia cu noduri si neintrerupta rugaciune. Mediul ii supune. Psalmii domoale ii indruma. Templurile aurite ale bisericilor, candelele neadormite, icoanele marete si chipurile sfinte infatisate pe pereti se reflecta in flacarile tremurande ale lumanarilor si imprastie nenumarate curcubee. Astfel calugarii de la Meteora se supun continuu unui dialog taciturn cu ei insisi intr-o conversatie tainica cu Dumnezeu. Marturisesc si sprijina a devarul si vegheaza neintrerupt pentru schimbarea interna ce ii va face demni de cunoasterea spirituala.

Cel mai bun suvenir din frumoasele noastre calatorii sunt amintirile.


[fb]
---
Trimis de deliutza27 in 29.02.12 17:00:43
Validat / Publicat: 01.03.12 05:56:21
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 10403 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (deliutza27); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Excursie Meteora - in apropiere de Valea Tempi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

webmaster28 [29.02.12 17:09:30] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

vlado2 [01.03.12 08:37:48] »

Foarte, foarte, foarte frumos!!!

adryana [01.03.12 08:54:40] »

Foarte frumos ghid pentru cine nu a ajuns inca acolo dar si pentru cei care au ajuns si nu au avut norocul tau sa viziteze toate manastirile de care ai amintit. Eu de exemplu am ajuns la Meteora in anul 2009 cu excursie organizata si nu am putut vizita manastirea Sf. Stefan, ni s-a spus ca e inchisa. Noi am facut invers traseul tau, deci am ajuns la biserica Sf. Paraschiva la intoarcere de la Meteore, dupaamiaza.

In drum spre Meteore am admirat si noi frumoasele culturi de bumbac dar si livezile intinse de kiwi. Nu mai vazusem pana atunci. Apoi terenul a devenit atat de arid, saracacios, lipsea vegetatia si ne uitam cu mila la niste stani de oi si la acei ciobani, care nu stiu cum se descurcau cu animalele in acele pustietati. Era groaznic de cald pe vremea aceea si seceta destula.

Am poposit apoi, inainte de a urca spre manastiri, la acel atelier de facut icoane unde am fost intampinati la intrare la fel cu pahare de suc si bucatele de rahat de trandafiri. Am avut si noi acea tombola ulterior in autocar. A fost deosebit acel loc, am admirat sute de icoane de toate felurile, de toate calitatile si de toate dimensiunile. Chiar daca erau destul de scumpe, tot mi-am luat si eu o iconita - ,,Ocrotitoarea Familiei'', este micuta cat un calendar de buzunar si are foita de aur. Este deosebita si o pastrez cu mult drag. Am regasit-o la pret mult mai mic la Biserica Sf. Parascheva apoi, dar pentru mine are o alta semnificatie caci e luata de la Meteore. Nici nu aveam de unde sa stiu dinainte ca aceleasi iconite le voi gasi apoi si la biserica Sf. Parascheva si mai ieftine.

Este frumos si important sa reamintesc mai ales celor care au fost acolo ca coborand de la Meteore spre Kalambaka, ghidul ne-a atras atentia asupra unei stanci, dintre multe altele, care avea forma perfecta a unui deget, binenteles urias. Imi amintesc ca acea stanca se numea ,,Degetul lui Dumnezeu''. Tot acolo in acel loc am zarit din autocar sute de batiste, agatate de stanca. Am inteles ca exista o superstitie in zona-cine isi pune batista acolo si isi pune o dorinta, acea dorinta i se va indeplini. Eu una ma gandesc

cum ajungi tocmai acolo sa iti agati batista???

Pentru cine nu a vizitat inca manastirile, le recomand si eu sa mearga si sa nu rateze un asa loc frumos si sfant. Dar le recomand celor care doresc sa mearga acolo, sa o faca ori primavara ori toamna tarziu, nicidecum in iunie, iulie, august, inceput de septembrie, caci este groaznic de cald afara si imi amintesc ca mamei, care era cu noi, i s-a facut rau de la caldura si a ramas linga autocar, ea neputand sa urce acele zeci de trepte care trebuie urcate de jos din parcarea autocarului si pana la manastiri.

deliutza27 [01.03.12 09:06:06] »

@adriana - multumesc pentru completari. Acum ca ai scris, mi-am adus si eu aminte de acele haine atarnate de stanci. Ne spusese si noua ghidul ceva despre ele. Si chiar ma gandeam si eu ca e mult prea greu sa ajungi acolo sus sa le atarni doar asa... sa ti se indepineasca dorintele

In privinta preturilor de la magazinul Icons mie chiar mi s-au parut suspect de mari. Intr-adevar, servirea este ireprosabila, dar icoanele au pret dublu fata de alte locuri. Dar pana la urma, Meteora e Meteora. Nu e tot una sa ai o iconita de la malul marii sau de locul acela sfant. Te inteleg din punctul acesta de vedere.

"Degetul lui Dumnezeu"se poate observa in ultima mea poza postata la acest review. Este o stanca ingusta si inalta asezata exact intre doi versanti inalti si vizibila de noi mai mult la coborarea de la manastiri.

nicole33 [01.03.12 09:58:17] »

@deliutza27:

Am fost și eu cu ceva ani în urmă să vizitez Meteora. DIn comoditate, am ales excursia organizată cu autocar și am ajuns la același cunoscut magazin de icoane înainte de a vizita mănăstirile propriu-zise. Consider că am luat o mare plasă cumpărând 4 iconițe, chipurile cu certificat de autenticitate, de acolo la prețuri nejustificat de mari. Aceleași icoane cu simbolul Meteorei (trandafiri roz) le-am regăsit și la mănăstiri la dimensiuni mai mari și la prețuri mai mici. În ceea ce privește autenticitatea acestora, suspiciunile mi-au fost confirmate chiar în momentul plecării, când, întârziind să fumez o țigară lângă autocar, am văzut doi bărbați în straie de călugări cum descărcau niște pachete dintr-o mașină românească cu numere de Mureș.

Biletele de tombolă prmite la casa de marcat a magazinului au fost o altă confirmare a comisionului încasat de ghid de pe urma cumpărăturilor făcute de turiștii aflați în autocarul respectiv.

Diaura* [01.03.12 10:08:23] »

@deliutza27:

Am vizitat si eu Marea Meteora si am rams impresionata si de manastirea in sine si de toata zona. Este un loc mirific, si te felicit ca l-ai readus in discutie.

iulianic [01.03.12 11:05:21] »

@deliutza27: Fara indoiala, o excursie la Meteore este ceva deosebit pentru oricine, credincios sau nu. Cu atat mai mult pentru cei care au un sentiment aparte atunci cand intra intr-un lacas sfant.

Am fost la Meteore cu ocazia unui circuit in grup si asa cum se obisnuieste atunci cand se merge in grup, programul nu include vizitarea tuturor celor 6 manastiri care inca mai au viata de obste.

Marele Meteor (Schimbarea la Fata) si Sf. Stefan au fost cele doua manastiri incluse in programul nostru. Marele Meteor mi-a ramas in minte pentru icoana Maicii Domnului cu Pruncul aflata pe catapeteasma, care este apreciata drept unicat in iconografia ortodoxa. Aspectul particular rezida din reprezentarea Maicii Domnului – Imparateasa, cu coronita si vesmant rosu, cu flori in mana dreapta si spic de grau in stanga, simbol al granelor din care se face prescura. Mantuitorul nu este infatisat ca un prunc in bratele mamei, asa cum se obisnuieste, ci in picioare, invesmantat ca un print. (Descrierea se regaseste si in review-ul meu "Meteorele – Ascetism si rugaciune" click aici ).

Cat despre atelierele de icoane si magazinele lor de prezentare si desfacere, cu modalitati de atragere (primire amiabila, reduceri la casa, tombola la autocar), dar preturi piparate, este deja stiut. Si noi am fost la Zindros inainte de a urca la Meteore si am constatat ca icoanele de sus de la manastiri sunt mai ieftine. Iar pentru cei care tin la asa ceva, adaug faptul ca – in ciuda cerificatului de autenticitate – nu mi se pare ca aceste icoane sunt si sfintite. Asta este deosebirea dintre o icoana cumparata de la o biserica si una cumparata de la o taraba, un atelier sau… de pe malul marii.

deliutza27 [01.03.12 11:19:08] »

@nicole 33 - vorbele tale sunt o atentionare catre cei care nu au mai fost in excursie si nu stiu nimic din ce vor gasi acolo. Si mie mi s-a parut ca fiecare produs cumparat de acolo este comisionat de agentia care a organizat excursia.

Acelasi lucru am simtit si la taverna unde am servit masa. Prea nu avea nimic special locul ala incat sa merite sa oprim acolo. Mai ales ca atat bucatarul cat si ceilalti angajati vorbeau destul de bine romaneste. Iar preturile... nici nu mai zic. O salata de fructe 5 euro in conditiile in care cu 5 euro mananci pana nu mai poti in statiunile de la malul marii. Dar ce poti sa faci? Aveam alternativa sa caram mancare dupa noi si sa nu mai platim acolo. Dar nestiind ce ne asteapta, am luat doar cateva sandwich-uri pe care le-am mancat destul de repede pentru ca nu mancasem in dimineata aceea. Si dupa atata urcat si coborat, ne era o foame de lup.

@Diaura - iti multumesc pentru aprecieri. Toata lumea care a fost acolo cred ca a apreciat frumusetile Meteorei. Este imposibil sa treci cu vederea asa ceva!

adryana [01.03.12 12:16:34] »

@deliutza27, faptul ca nu ai apucat dimineata sa mananci este vina hotelului unde ai fost cazata dar si a organizatorului excursiei. In cazul meu, fiind cazata la Gerakina atunci, agenta de turism ne-a anuntat dinainte cu 2 zile ca s-a convenit cu cei de la receptie ca de fiecare data cand se fac in urmatoarea dimineata excursii la Meteora, restaurantul sa fie deschis, astfel ca toti turistii care au platit excursia pentru Meteora sa poata lua micul dejun. Deci fiindca plecarea era la ora 6,15 fix, la ora 5,30 am mers la restaurant, nu a fost nicio problema, am intrat, am putut manca. Nu eram singuri, mai erau turisti. A fost greu cu trezitul de dimineata, noi, dar mai ales copiii. Se stie ca aceasta excursie la Meteora, pentru cei cazati in Halkidiki, este cea mai obositoare, mai lunga si mai grea excursie, dar si cea mai scumpa. Noi am dat fiecare 45 E si copiii mai putin, nu mai stiu exact cat, 25 E parca. Dar se pleaca dimineata f. devreme si am sosit inapoi la hotel la ora 20,30 seara. Am coborat si am mers direct la restaurant, nu am mai trecut prin camera, nu mai era timp, restaurantul urma sa se inchida curand. A fost cea mai obositoare excursie, dar acum privind in urma, deja de a doua zi, nu am regretat nicio secunda faptul ca am avut sansa sa ajung la Meteora. Imi era sufletul mai linistit, eram multumita -imi implinisem un vis, o dorinta. Una e sa admiri niste simple fotografii si alta este sa te simti acolo sus, la inaltime, aproape de cer.

Cat despre acel restaurant din Kalambaka, am intrat si eu putin, am vazut ca e cu autoservire dar preturile m-au facut sa ies urgent, asa ca masa de seara de la hotel a fost o adevarata mana cereasca.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
deliutza27 [01.03.12 12:30:30] »

@adryana - m-a facut sa zamdesc ecoul tau Noi am fost cazati la Casa di Mare (vezi impresii), iar faptul ca nu am mancat in acea dimineata a fost in totalitate vina noastra. Noi am fost lenesii care au motait pana aproape la 7 dimineata, iar cazarea noastra, asa cum am specificat si in review-ul meu, a fost in sistem self catering.

Oricum, pentru cele relatate de tine, Gerakina are de la mine inca o bulina alba. Demult imi doresc sa fac un sejur acolo si faptul ca personalul de acolo incearca sa multumeasca toti turistii chiar daca asta inseamna sa se trezeasca ei in mijlocul noptii pentru ca spre dimineata la 5 sa fie mancare pregatita, nu pot decat sa apreciez acest lucru.

adryana [01.03.12 12:39:57] »

da, asa este, din punctul asta de vedere-frumos din partea lor. Dar mai bine sa te gandesti inca o data daca vrei sa mergi la Gerakina.Noi am revenit in toamna lui 2010, dupa exact un an si am gasit lucrurile schimbate in rau. Motivele au fost cele scrise in rw.

Imi amintesc ca si in Turcia, fiind cazati la Aqua Fantasy, ni s-a spus dinainte cu o zi ca va fi deschis restaurantul (doar) pentru noi! Le spusesem ca trebuie sa ajungem pe insula Thassos in urmatoarea zi si trebuie sa plecam dimineata devreme, si au zis ca nu e nicio problema. Aici eram vizati doar noi. A fost greseala noastra aici, caci era deschis restaurantul la ora 5 cand am pornit noi, dar eram atat de stresati de drum incat nu am mai mers sa mancam. Frumoase gesturi, pline de omenie, frumoase amintiri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
nicole33 [01.03.12 13:58:08] »

@deliutza27:

Bine că mi-ai adus aminte și de restaurantul unde am oprit să luăm masa de prânz, masă care nu era inclusă în prețul excursiei (45 euro din Hanioti-pe Kasandra), în sistem ”plimbă tava” cu plata la casă, spre deosebire de excursia la Pamukkale făcută în Turcia unde, la un preț de 40 de euro de persoană am avut prânzul inclus (fără băuturi).

Nu știu care erau prețurile la mâncare, deoarece eu nu am putut mânca nimic acolo, am intrat doar să văd despre ce este vorba, deja îmi era rău de pe autocar, iar când am dat de mirosul de mâncare gătită a fost mult prea mult. Am luat o cafea de la bar și i-am așteptat afară la umbră pe ceilalți din grup să termine de mâncat.

Mulți din grup au lăsat farfuriile jumătate pline, comentând ulterior calitatea mâncării.

Nouă ne-au oferit cei de la hotel un mic dejun la pachet (cam subțire, dar eu oricum nu puteam mânca) pe care l-am ridicat dimineața din recepție, restaurantul fiind, evident, închis la acea oră.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adryana [01.03.12 14:15:36] »

@nicole33, asa este, sunt preturi si preturi. Cumnata mea a mers la Pamukkale cu autocar, a dat 42 E si am aflat ca au mancat in 2 locuri-undeva pe traseu si sus la terasa de langa Piscina Cleopatrei.

Observ ca si in Grecia pregatirile pt. excursia la Meteora depind de hotelul ales . Inca un amanunt important: noi fiind la Gerakina, cand a oprit autocarul dimineata la poarta sa ne ia erau deja ocupate cateva locuri, caci autocarul a pornit din Neos Marmaras( sunt convinsa ca pana la noi a oprit si la Lagomandra, Philoxenia si la alte locatii) . Am urcat si noi, apoi am oprit pe Kassandra la cateva locatii. Imi amintesc ca niste cucoane care au platit acelasi pret au avut locuri tocmai pe bancheta din spate si au facut scandal. Deci si unde te cazezi conteaza pt. o excursie reusita la Meteora.Excursie care dureaza mai mult de 12 ore.Am facut un calcul atunci-dus intors de la Meteora insemna exact in km drumul de la Bucuresti la Gerakina(Grecia), pt. cei care nu stiu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
nicole33 [01.03.12 14:45:02] »

@adryana:

Pe noi autocarul nu ne-a luat de la hotel, ci din stația de autobuz aflată la peste 500 de metri, la 5.45 a. m.

Având rău de mișcare, eu am pus clar condiția că nu merg dacă nu-mi asigură loc pe prima banchetă în dreapta deasupra scărilor și așa a fost. Deși am mers în față, tot m-am simțit foarte rău, dar asta nu e vina organizatorilor. Soțul a fost foarte fericit că a putut filma tot ce a vrut din mersul autocarului, având vizibilitate perfectă. Aș face din nou excursia la Meteora pentru a vizita și celelalte 4 mănăstiri, pentru că noi nu am avut incluse decât Sfântul Ștefan și Rusanu, dar obligatoriu cu mașina personală.

Am plecat din Hanioti cu ghid de limba rusă urmând să facem joncțiunea la Nea Moudania cu un microbuz care aducea turiști de pe Sithonia și ghidul român.

N-am calculat exact câți kilometri sunt, dar am văzut pe hartă cât este de departe. Cred că este mai avantajos să faci excursia dacă ești cazat în Paralia Katerini, că distanța e mai mică.

Găsisem o ofertă la o agenție pentru Paralia la care excursia la Meteora era bonus, acum înțeleg de ce.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adryana [01.03.12 14:48:57] »

binenteles, cei cazati la Paralia Katerini sunt f. aproape de Meteora. Au acest mare avantaj.

deliutza27 [01.03.12 14:55:05] »

Si diferenta de pret este mare intre ofertele de pret de la Paralia fata de cele din regiunea Halkidiki. Poate chiar dublu.

adryana [01.03.12 17:10:59] »

asta poate ca sa compenseze cu preturile ieftine de la cazare, caci Paralia Katerini este f. ieftina, din cate am vazut.

webmasterX [31.10.14 04:32:21] »

Mutat în rubrica "Excursii opționale din Olympic Beach, OLYMPIC BEACH" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, deliutza27, Diaura*, iulianic, nicole33, vlado2
Alte impresii din această RUBRICĂExcursii opționale din Olympic Beach:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074068069458008 sec
    ecranul dvs: 1 x 1