ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.02.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2009
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

De la Fes la Marrakech

TIPĂREȘTE

De la Fes la Marrakech, pe calea cea mai scurta, sunt 480 de km, dar ce turist vrea calea cea mai scurta cand timpul e de partea lui, iar micile abateri ii aduc un plus de satisfactie?

Am parasit Fes (vezi impresii) avand ca prim tel Volubilis - cel mai important ansamblu antic din Maroc. Daca va aflati in Rabat, in Meknes sau in Fes si sunteti pasionati de istorie antica, va informez ca situl arheologic de la Volubilis, inscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO, este lesne de vizitat, distantele nefiind mari.

Cu doar 1 km inainte de a ajunge la Volubilis, cand pe deal se zareau deja coloanele ramase inca in picioare, ghidul ne-a semnalat micul orasel Moulay Idriss. Ne-a spus ca acesta este un oras sfant, loc de pelerinaj pentru musulmani, aici fiind mormantul lui Moulay Idriss I intemeietorul orasului Fes si cel care a convertit triburile berbere la islam. Pentru ca mormantul nu poate fi vizitat de non-musulmani si pentru ca oraselul nu are niciun fel de facilitati pentru turisti, acesta nu are vizitatori.

La Volubilis am coborat in parcarea de la intrare, langa o cafenea si un mic muzeu in aer liber, de fapt niste relicve imprastiate fara nicio noima in iarba uscata. Intrucat situl este pe deal, expus soarelui si uscaciunii, este recomandat sa nu va lipseasca apa, ochelarii de soare si sepcuta.

Am pornit incetisor la deal in timp ce Ahmed ne povestea ca Volubilis a fost centrul administrativ al provinciei romane din Africa, construit pe locul unei asezari si mai vechi. Numarul mare de prese de ulei gasite in urma cercetarilor, dovedeste faptul ca zona era fertila, producatoare de bunuri alimentare. Dupa retragerea romanilor, Volubilis a fost locuit in continuare, dar jafurile si demolarile abuzive pentru obtinerea de materiale necesare construirii palatului lui Moulay Ismail din Meknes, apoi un cutremur distrugator, au dus la abandonarea asezarii in sec. XVIII. Relicve de la Volubilis sunt expuse in prezent la Muzeul de Arheologie din Rabat, sunt depozitate langa intrare, iar altele, in special mozaicuri, sunt conservate la fata locului.

Situl arheologic de la Volubilis nu este prea mare, este simplu de parcurs, iar cele mai importante relicve sunt clar delimitate. Toate casele mari aveau pe langa incaperile particulare, incaperi publice si curti interioare pardosite de obicei cu mozaicuri. Asa cum am intalnit si la alte situri arheologice romane, pentru identificare, casele au fost denumite dupa subiectul reprezentat in mozaicuri. Casa lui Orfeu, prima vizitata si cea mai mare, are trei mozaicuri impresionante ca dimensiuni, bine conservate si restaurate. Unul dintre acestea – circular – il reprezinta pe Orfeu cu lira inconjurat de animale. Casa acrobatului are doua mozaicuri, unul dintre ele reprezentand un acrobat calare. Casa Coloanelor, Casa Cavalerului, Casa lui Venus si Casa Nereidelor sunt alte lacasuri in care se pot admira mozaicuri cu scene inspirate din mitologie. Toate casele erau decorate si cu statui si busturi care in prezent sunt expuse in muzeul din Rabat.

In afara caselor de locuit, asezarile romane aveau edificii cu destinatie publica. La Volubilis am vazut relicvele Bailor lui Gallienus, candva cele mai luxoase bai din oras, cu sisteme de incalzire, cu bazine si canalizare, precum si cu locuri de intalnire si taifas. Strada continua pana la Forum, locul adunarilor publice, Capitoliu si Bazilica. Arcul de Triumf, cu coloane de marmura cu putine decoratiuni, este punctul central al asezarii. Strada principala care porneste de aici si pe care am continuat si noi, duce pana la Poarta Tanger, singura poarta care a dainuit pana in zilele noastre. De o parte si de alta sunt – sau au fost, judecand dupa relicve – multe case frumoase. Cu toate ca pare sa fi fost un oras prosper, Volubilis este primul sit arheologic roman in care nu am vazut teatru sau arena. Sa se fi distrus in intregime? Sa nu fi fost interesati romanii sa construiasca si aici un teatru?

Pe potecuta de langa Forum si Bazilica, ne-am incheiat traseul circular printre ruinele de la Volubilis. Dupa inghesuiala din medina de la Fes, am apreciat cu atat mai mult acest loc deschis, linistit, cu firave flori in iarba parjolita si cu soparle incalzindu-se in soare pe pietrele istorice.

Trecand din nou pe langa oraselul Moulay Idriss, printre dealuri cu vita de vie, dupa aprox. 30 km am ajuns in cartierul modern al orasului imperial Meknes.

Construit de francezi, Ville Nouvelle din Meknes, cu hoteluri, restaurante si cafenele, are totusi prea putine de aratat turistilor. Foarte animat in timpul zilei, orasul nu are viata de noapte, luminile stingandu-se complet dupa ora 22.

Continuand, pe Avenue Moulay Ismail, ajungem in zona veche inconjurata de ziduri. Langa Bab Mansour, principala poarta de intrare, am coborat din autocar urmand a explora medina pietonal.

Important oras datorita amplasarii sale intre Atlasul Mijlociu si cel Inalt si intre coasta si interiorul continentului, trecand de-a lungul istoriei sale prin mai toate dinastiile, Meknes a crescut si mai mult in importanta dupa ce sultanul Moulay Ismail (1672-1727) a mutat aici resedinta de la Fes. Pentru ca orasul era amplasat pe un platou deschis, expus atacurilor, sultanul a decis masuri de aparare prin construirea de fortificatii cu rezervor de apa si granar. Cu piatra jefuita de la Volubilis si de la palatul din Marrakech, au fost construite ziduri de 25 km lungime. Ghizii nu uita sa spuna ca sclavii care munceau aici erau supusi unor tratamente crancene, iar cand mureau erau folositi ca material de constructie fiind ziditi in peretii edificiilor. Oare pe langa cate astfel de morminte inedite si nestiute am trecut? In cei 55 de ani de domnie, Moulay Ismail care a lasat in urma lui amintirea unui om aspru si neiertator, a construit multe palate regale, porti magnifice, moschei si gradini. Ceea ce a mai ramas din ele, urma sa vizitam si noi.

Parta Bab Mansour, comandata de Moulay Ismail si terminata dupa moartea sa, marginita de o parte si de alta de bastione patrate sprijinite pe coloane de marmura de la Volubilis, este decorata cu placi ceramice traditionale albe si verzi. Dupa intrare, Place el Hedim - foarte larga, cu fantani arteziene - desparte medina de vechiul oras imperial cu palatul, gradinile si domeniile sultanului. In dreapta, dincolo de Place Lalla Aouda, se afla mormantul lui Moulay Ismail, una dintre principalele atractii din Meknes. Pentru non-musulmani accesul este permis doar in curte, suficient insa pentru a remarca bogatia decorurilor si a vedea mormantul prin usa deschisa.

Granarele, cu incaperi inalte, acoperite cu bolti, cu multe coridoare, impresioneaza prin dimensiuni aratand totodata preocuparea sultanului de a fi mereu gata sa faca fata asediilor sau perioadelor lungi de seceta. Grajdurile imperiale sunt lasate in paragina si nu sunt deschise pentru vizitatori. Ahmed ne-a povestit ca acestea au niste dimensiuni greu de imaginat, Moulay Ismail l-a gandit pentru a adaposti 12000 de cai, fiecare cu ingrijitor si sclav. Hambarele situate dedesubt erau si ele supradimensionate, adapostind rezerve mari de hrana pentru animale in caz de asediu, iar sistemul canalizat de alimentare cu apa pentru cai, era o inovatie pentru vremea aceea.

In partea stanga a portii Bab Mansour, prin Place el Hedim, se ajunge in medina, la Marea Moschee in apropierea careia se afla Medresa Bou Inania, scoala de coran din sec. XIV. Foarte asemanatoare cu alte medrese vizitate, Medresa Bou Inania din Meknes are peretii decorati cu mozaicuri, stucaturi si sculpturi in lemn minutios executate.

Strada principala din medina, acoperita, marginita de tarabe cu tot felul de marfuri de la fructe si mirodenii pana la cosuri impletite si obiecte de tamplarie, este foarte animata. Ne-am strecurat printre vanzatori ambulanti, oameni si animale incarcate cu poveri, privind tesaturi, "babouche", bijuterii si suveniruri din ceramica sau bronz, fara a fi agasati de insistentele comerciantilor.

Dupa Meknes cu celebrele lui porti si fortificatiile orasului vechi, am pornit spre Marrakech.

Traversand Atlasul Mijlociu, turistii descopera peisaje montane foarte frumoase, revigorante, cu lacuri si cascade. N-am avut bucuria de a vedea toate acestea, dar inainte de a ne intinde la lungul drum spre Marrakech (peste 450 km), am facut un binemeritat popas in statiunea regala de la Ifrane. Orasul este linistit, racoros, cu ficusi uriasi si peluze bine ingrijite, in contrast izbitor cu tot ceea ce vazuseram pana atunci in Maroc. De la inaltime, orasul este vegheat de castelul regal inconjurat de ziduri inalte. Bineinteles, nu l-am vizitat. Doar l-am fotografiat.

Pe drumul pana la Marrakech s-a mai facut o singura oprire pentru masa si relaxare. Localul din acel popas avea si o sala mare, un fel de lobby, marginita cu divanuri cu multe perne. Totul era capitonat in motive traditionale in care predomina rosul. De asemenea, avea un magazin cu suveniruri, nimicuri turistice, in care am admirat "flori de mina", fragmente de minerale foarte frumoase din Muntii Atlas.

Urmeaza: Marrakech - Orasul Rosu.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 21.02.12 12:16:46
Validat / Publicat: 21.02.12 13:47:52
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3456 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Volubilis - Spre situl arheologic.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15950 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

andrei44* [23.02.12 15:52:36] »

@iulianic: In textele tale am intalnit cateva cuvinte specifice. La unele am inteles sensul, dar nu inteleg ce semnifica acest “Moulay”. Poti sa-mi dai o explicatie?

In alta ordine de idei imi place rw-ul tau si inclusiv pozele. Cred ca voi utiliza aceste rw-uri ca documentatie pentru acest an.

Arata foarte interesant zona si imi doresc sa ajung acolo pentru ca este diferita de ce putem vedea in Europa.

iulianic [23.02.12 16:40:35] »

@andrei44: Da, lumea marocana este diferita de cea europeana, are particularitatile ei (si in bine si in rau), dar merita explorata.

"Moulay" este cuvantul auzit foarte des in prezentarile ghizilor locali atunci cand fac referire la istoria unor locuri sau obiective.

Este un fel de "Voda" de la noi: Stefan Voda, Mircea Voda, Tepes Voda…

Se pare ca are si o conotatie religioasa, in credinta lor sultanul fiind considerat un descendent / trimis al profetului Mohamed. Moulay Idris, stranepot al profetului Mohamed, s-a refugiat in Maroc pentru a scapa de persecutii si s-a stabilit langa Volubilis unde i-a si convertit pe berberi la islam.

Istoria Marocului este plina de astfel de "Moulay": Moulay Idriss, Moulay Ismail, Moulay el Hassan, Moulay Yazid si cati or mai fi fost. E greu sa-i retii si mai ales sa stii care si dupa cine urmeaza.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
andrei44*, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Maroc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.035926103591919 sec
    ecranul dvs: 1 x 1